Beter fotograferen vanuit huis. Tijdelijk 30 euro korting op online trainingen + gratis boek. Meer info of direct aanmelden.
Michelle Peeters

5 tips voor (fotografie in) je natuurtuin

maandag 20 januari 2020, 22:44 door | 10,921x gelezen | 6 reacties

Je hoeft echt niet ergens naartoe om mooie natuurfoto's te maken. Natuurfotografie kan ook gewoon in je eigen achtertuin. Maar niet elk tuintje is even geschikt.

In dit artikel een vijftal tips hoe je een natuurtuin aanlegt, hoe je er dieren naartoe lokt en wat je kunt doen om ze goed te kunnen fotograferen.

Vogels


Eigenlijk maakt het niet eens zoveel uit wat voor soort tuin je hebt, als je de goede voorwaarden maar schept voelen allerlei dieren zich er thuis.

Of je nu een eigen natuurgebiedje hebt, een natuurtuin, een stadstuin of slechts een balkon. Vlinders, vogels, bijen en andere insecten kun je allemaal in je eigen tuin van dichtbij bekijken en fotograferen.

De mogelijkheden van je tuin hangen af van de ligging (zon, halfschaduw, schaduw) en grondsoort. Hier pas je de plaatsing van je planten op aan.

Een zonnige tuin op het zuiden heeft wel vaak de voorkeur als je een rijke natuurtuin wilt aanleggen. Bloeiende planten, die veel insecten trekken, hebben een warme zonnige plek in je tuin nodig.

Kruisspin


De plek waar je woont en de ligging van je tuin zijn wel heel erg bepalend voor de soorten dieren je er kunt verwachten. Op kleigrond leven andere soorten dan op zandgrond. Als je in de buurt van een bos of natuurgebied woont, maak je meer kans op dieren dan wanneer je middenin de stad woont.

Vogels en insecten (libellen, vlinders, sprinkhanen en bijen) zijn mobiel en kunnen je tuin gemakkelijk bereiken. Ze komen ook in steden voor. Zoogdieren (egels) en amfibieŽn (padden, kikkers, watersalamanders) komen alleen in je tuin als ze ook in de buurt voorkomen. Soms vind je ze ook in groenstroken en parken in de bebouwde kom.

Photo Piotr Laskawski

Foto: Piotr Laskawski via Unsplash

1. Hou het wild, zorg voor beschutting


Hoe minder grasveld en verharding, des te meer dieren je aantrekt. Dieren en insecten hebben voedsel, beschutting en dekking nodig en dat vinden ze niet in tuinen die grotendeels zijn betegeld of voorzien van een kortgemaaid grasveldje. Liever een ruige bloemenweide dan een gazon (wat ook veel onderhoud kost trouwens).

Photo Benjamin Combs

Foto: Benjamin Combs via Unsplash

Je kunt ook beter een wat wilde haag dan een getrimde heg hebben. En gooi tuinafval (snoeiafval en takken) niet weg, maar laat het achter op hopen of richels. Je kunt in de schaduw van bomen of struiken ook een composthoop van dood (tuin)materiaal maken.

Het is een belangrijke schuilplaats voor egels, kikkers en kleine zoogdieren. Houd ook de paden en terrassen beperkt voor dit doeleinde.

Graaf een stapel dakpannen gedeeltelijk in, het zijn goede rust- en schuilplaatsen voor op de grond levende dieren (egels bijvoorbeeld). Leg stapels dikke stronken of stammen dood hout neer in je tuin, in de schaduw en in de zon. Erin en ertussen leven veel kleine dieren.

Maak steen- of puinstapels op plekken waar dat kan (bijvoorbeeld van oude metselstenen). Het beste kun je eerst een kuil graven, zodat beestjes tussen de stenen in de bodem kunnen overwinteren.

Zorg daarnaast ook voor een aantal warme, kale plekjes in je tuin voor een warm microklimaat. Zorg voor open zand, stenen of stammen in de zon of bouw een stapel- of keermuur op een warme plek in je tuin. Insecten warmen hier graag op en graafbijen maken er nestjes. Plant struiken om de heersende zuidwestenwind tegen te houden.

Photo MVP

Foto: MVP via Unsplash

2. Welke planten zijn gunstig?


Plant vooral bloeiende inheemse struiken zoals de meidoorn of sleedoorn en bessen zoals de lijsterbes, Gelderse roos of hondsroos). Notenbomen zoals de hazelaar zijn een goede voedselbron voor insecten en vogels.

Het gaat erom dat je de juiste nectar- en waardplanten voor insecten en vlinders neerzet. Een vlinderstruik bijvoorbeeld, maar ook brandnetels (in een vochtig hoekje) zijn nodig als rupsenvoedsel.

Als je struiken regelmatig snoeit stimuleer je de bloei en zorg je voor een ondoordringbare struik, waar vogels graag in broeden. Plant ze op plekken waar ze de wind breken en voor beschutting zorgen. Klimop is erg in trek bij vogels en andere dieren en je kunt het tegen een schutting of muur van je huis planten.

Photo Jan Meeus vlinderstruik

Zweefvlieg op vlinderstruik. Foto: Jan Meeus via Unsplash

3. Zorg voor water en voedsel in je tuin


Water trekt veel dieren aan! Vogels komen drinken, baders en libellen scheren boven het water en kikkers zitten op de oever in de zon. Een natuurlijke vijver in je tuin met bijvoorbeeld waterlelie en kattenstaart maakt het extra aantrekkelijk voor allerlei dieren.

<i><center>Heikikker in verstilde omgeving door laag standpunt. Foto: Johannes Klapwijk</center></i><br>De ligging moet zoveel mogelijk in de zon zijn en de oever moet geleidelijk overgaan van water naar land. Hij moet ook niet te diep zijn (zo'n 60 centimeter) en hoe groter hij is, hoe beter! Je kunt beter geen vissen uitzetten, die eten alle kikkervisjes, salamanders en libellen op. Ook een pomp of fontein is erg onnatuurlijk en slecht voor je vijver. <br><br>Gebruik inheemse waterplanten (waterpest, hoornblad, fonteinkruid en vederkruid) die je gewoon uit een gezonde, schone sloot kunt halen. Ze maken je vijver ook meteen helder. Maar ook een gewone drinkbak kan al veel dieren trekken, als je je het werk voor het aanleggen van een natuurvijver wilt uitsparen. <br><br>In de zomer kun je je voertafel door een baddertafel vervangen: plaats een ondiepe stenen schotel op een tere van de grond en je zult zien hoe snel vogels deze plek weten te vinden om te drinken en te badderen.<br><br>[imgbox=/fotografie/foto/mp/heikikker-1.jpg]Heikikker 1

Foto: Johannes Klapwijk

Gebruik uiteraard nooit bestrijdingsmiddelen, slakkenkorrels of mest als je een natuurlijke tuin wilt met zoveel mogelijk dieren. Maar dat spreekt natuurlijk voor zichzelf.

Vogels lok je naar je tuin door ze te voeren. Gebruik kwalitatief goed voer, met gedroogde meelwormen en veel zonnebloempitten. Dat is niet alleen beter voor de vogels, het trekt ook meer soorten aan. De plek waar je voert, is het belangrijkste.

Vlaamse gaai, huismus, koolmees, pimpelmees, roodborstje, merel, heggenmus, kauw, groenling, vink, Turkse tortel, houtduif, in de gemiddelde de Nederlandse tuin komen al gauw meer dan tien soorten vogels voor.

Compilatie vogels


In de winter (sneeuw) bereik je vaak de beste resultaten. Vogels komen dan eerder op het voer af. Bovendien komen er meer soorten dan in voorjaar, herfst of zomer.

De voerplek moet ongeveer een meter van de grond af liggen, zodat er geen muizen, ratten en katten bij kunnen komen. Die hoogte is ook nodig om zittend met statief te kunnen fotograferen. Kies voor een beschutte plek, zoveel mogelijk uit de wind.

Als je de voertafel aankleedt met houten stronken, mos of fraaie takken krijg je een natuurlijk beeld, wat leuk is op de foto! Denk ook aan de achtergrond: een schutting of de muur van een schuurtje leveren vaak geen mooie achtergrond op. Mooier zijn struiken of een groene heg. Of je kunt zelf aan de slag met een (camouflage)doek waarin je takken steekt.

 L3B4904

Heb je een tuin in de bossen of met flink wat bomen, dan krijg je gegarandeerd eekhoorntjes op bezoek

4. Benodigde camera-apparatuur


Als je het wildlife in je tuin wilt fotograferen heb je daar geen bijzondere foto-apparatuur voor nodig. Voor macro- en dichtbijfotografie zijn een macro-objectief en/of tussenringen handig.

Voor vogels heb je een bereik van minstens 400mm nodig en je fotografeert vanaf statief (sluitertijd minimaal 1/300e). Een hoekzoeker of rijstzak kunnen handig zijn als je liggend vanaf de grond fotografeert.

Omdat de kans op diefstal in je eigen tuin natuurlijk erg klein is, kun je je spullen er gemakkelijk achterlaten. Dat biedt weer nieuwe mogelijkheden voor natuurfotografie, denk aan een afstandsbediening (te bedienen vanuit je woonkamer) of highspeed infraroodtechnologie waarbij dieren zichzelf fotograferen vanuit een vaste opstelling.

 L3B5122


5. Werkwijze


Kies voor betrekkelijk korte sluitertijden (minstens 1/250e seconde), omdat zowel jijzelf als de dieren veel bewegen. Probeer daarnaast (direct) zonlicht te vermijden als je fotografeert, dat is te hard en geeft snel overbelichting op de vleugels.

Zorg ervoor dat je loslopende honden of katten binnen houdt. Dit zijn echte wildlife-verjagers.

Het belangrijkste is het bepalen van de afstand van de voer- of badderplek tot de plek waar jij zit om de vogels (of andere dieren) te fotograferen. Deze moet je heel zorgvuldig bepalen (afhankelijk van de brandpuntsafstand van je tele-objectief en de cropfactor van je camera).

Je zit al gauw te ver weg en de dieren fotografeer je dan veel te klein. Bij een brandpunt van 400mm (zonder cropfactor) is een afstand van ongeveer vier meter ideaal. Dat is heel dichtbij. Veel wildlife is schuw en laat zich van zo dichtbij alleen fotograferen als je je goed verstopt. Daar zijn een aantal mogelijkheden voor.

Mezen compilatie


Het gemakkelijkst (en comfortabelst) is gewoon achter glas in vanuit je woonkamer. Door de natuurlijke spiegeling van het glas ben je vaak minder goed te zien door de dieren. Bovendien wennen ze aan beweging in het huis.

Evengoed scheelt het als je je goed verstopt. Je kunt bijvoorbeeld fotograferen door een opening in camouflagedoek dat je tegen het raam bevestigt.

Of je verstopt je in je tuinschuurtje (als je dat hebt). Daarin maak je bijvoorbeeld een extra opening om doorheen te fotograferen. Zorg ervoor dat je objectief maar net door het gat past en maak erboven een heel klein en smal kijkvenstertje dat je afdekt met donker muggengaas. Zo heb je ineens een gratis vogelhut tot je beschikking!


Meer weten over natuurfotografie?


En als je meer wilt weten over hoe je onder veel (soms moeilijke) omstandigheden toch met mooie natuurfoto's terug kunt komen, dan kun je natuurlijk onze allernieuwste Cursus Natuurfotografie voor beginners volgen op Photofacts Academy.


In deze nieuwste cursus op Photofacts Academy neemt natuurfotograaf Rob Dijkstra jullie mee de natuur in. Door middel van heldere praktijkvoorbeelden ontdek je het geheim om mooie natuurfoto's te maken.

Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

6 reacties

 1. paul
  paul schreef op dinsdag 21 januari 2020 om 16:36

  Heel interessante tips! Ongelooflijk dat nog veel mensen kiezen voor een kort gemaaid woestijn gazon terwijl een gazon met bloemetjes zoveel mooier is en leuker voor de kinderen. Fotografeer je graag Putters, dan moet je Grote kaardenbol zaaien of planten (tweejarige plant), Putters kunnen tijdens de herfst echt niet weerstaan aan de zaadjes van Grote kaardenbol. Fotograferen is dan vrij gemakkelijk als ze de zaadjes aan het zoeken zijn, Putters zijn niet echt schuw. Tijdens de zomer lokt de bloeiwijze van Grote kaardenbol heel veel insecten, dus 2 vliegen in één klap.

 2. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 21 januari 2020 om 19:20

  @Paul: fijne tip, dankjewel!

 3. Peter Hendriks
  Peter Hendriks schreef op donderdag 23 januari 2020 om 11:47

  Het is geen bij maar een zweefvlieg op de vlinderstruik!
  Verder bedankt voor alle tips!!

 4. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op donderdag 23 januari 2020 om 12:01

  @Peter: jij bedankt voor de tip, heb het aangepast!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

53.523 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

53.523 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.