Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

6 manieren om creatief te zijn met je vakantiefoto's

maandag 18 augustus 2014, 23:48 door | 16.543x gelezen | 15 reacties

De schoolvakanties zijn zo ongeveer weer ten einde. Veel mensen zijn dus de afgelopen weken op vakantie geweest. Nu kun je al die digitale foto's die je gemaakt hebt op je computer laten staan, maar het is natuurlijk veel leuker om er iets mee te doen. In dit artikel zes tips hiervoor.

1. Vakantiealbum


Oke, echt creatief klinkt het wellicht niet, maar een vakantiealbum blijft een leuke manier om later nog eens terug te kijken op je vakantie. En daarbij; een vakantiealbum hoeft natuurlijk helemaal geen saai overzicht van je foto;s te zijn. Je kunt hier creatief mee aan de slag.

Zo kun je niet alleen verschillende formaten, kleuren en vormen kwijt in een album, je kunt er ook nog fysieke herinneringen in plakken; een plantje dat veel groeide in de buurt, een zakje kruiden, en zo voorts.

Het is natuurlijk wel aardig wat werk; zo'n vakantiealbum maken. Zelf heb ik er niet zo het geduld voor.

2. Tuinposter


Wat wel erg makkelijk is, is het laten afdrukken van een tuinposter. Kies een mooie landschapsfoto uit, of wat je maar vind passen in je tuin en breng zo een stukje van je vakantie naar je eigen achtertuin. Zelf heb ik een tuinposter hangen die me nu, twee jaar later, nog niet verveeld. Het geeft zelfs in de winter een lekker stukje kleur in je tuin.

Tuinposter


3. Mozaïek


Ben je echt helemaal los gegaan tijdens je vakantie (op het gebied van foto's maken, bedoel ik dan) en heb je honderden of duizenden foto's mee terug gebracht? Dan is een mozaïek wellicht wat voor je. Hierbij kies je één topfoto die je opbouwt uit honderden kleine andere foto's. Als je daarvoor allemaal vakantiefoto's gebruikt heb je uiteindelijk in één foto al je vakantiefoto's verwerkt.

4. Op een kaart


Zeker als je flink gereisd hebt is het leuk om ook echt op een kaart te laten zien waar je geweest bent. Als je camera een ingebouwde GPS heeft kun je eenvoudig precies bepalen waar je foto's genomen zijn, maar anders kun je met behulp van Google Maps waarschijnlijk al een prima benadering halen.

Natuurlijk hoef je het niet digitaal te doen. Je kunt je foto's ook afdrukken en fysiek op een kaart kopen. Wil je het helemaal leuk doen, probeer dan een oude kaart van de regio waar je bent geweest te bemachtigen.

Foto op kaart

5. In een doos


Wat ook een bijzondere manier kan zijn om je vakantiefoto's te bewaren is door flink wat foto's af te drukken (eventueel in verschillende formaten) en deze tezamen met bijvoorbeeld de vliegtuigtickets, buskaartjes en andere herinneringen in een doos te stoppen.

Bij voorkeur geen plastic bak van de Xenos, maar bijvoorbeeld een leuk houtje doosje. Hierop schilder je in grote letters de naam van het land dat je bezocht hebt en zo zet je het in je kast. Als je zin hebt om eens terug te kijken open je gewoon de doos en blader je willekeurig door de foto's heen.

Een leuk extraatje krijg je door achter op de foto's telkens iets over die foto te schrijven. Dat zijn dingen die je na jaren gemakkelijk helpen om de situatie precies terug te halen. Als je telkens eenzelfde type doosje gebruikt kun je zo een leuke verzameling doosjes in verschillende kleuren in je kast plaatsen.

6. Bijzondere afdrukken


In plaats van simpelweg foto's af te drukken op fotopapier kun je tegenwoordig je foto's op vanalles en nog wat laten drukken. Bijvoorbeeld op kleine kaartjes, kussentjes, magneetjes voor op de koelkast of in de vorm van een memory spel. Het internet staat vol met verschillende grappige afdrukmethoden..

Wat is jouw manier?


Toegegeven, ik ben zelf niet zo'n vakantiefoto creatieveling (al spreekt die 'doos' methode me wel aan). Jullie hebben vast nog veel meer leuke ideeën! Deel ze in de reacties en bezorg anderen ook een bijzondere herinnering van een aangename vakantie!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

15 reacties

 1. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op dinsdag 19 augustus 2014 om 00:15  | reageer

  Ik ben momenteel bezig met het maken van een fotoboek van mijn reis naar het hoge noorden (Poolcirkel -> Lofoten -> Noordkaap -> Poolcirkel) en waarschijnlijk dat ik nog wel een flinke panorama op acryl laat afdrukken.

 2. Ester
  Ester schreef op dinsdag 19 augustus 2014 om 11:30  | reageer

  Het idee van de dozen vind ik erg leuk!

 3. Robstuart
  Robstuart schreef op dinsdag 19 augustus 2014 om 12:55  | reageer

  Zeker leuk om iets te doen met je vakantie foto's. Te vaak worden foto's opgeslagen en verdwijnen uit het zicht.
  Wij zijn dan ook heel blij met de foto muurgalerij functie op de AppleTV. Op een leuke en fraaie wijze scrollen de "Ingelijste" vakantie foto's voorbij. het is alsof je langs de wanden van een museum loopt. Dat geeft leuke gespreksstof in de zitkamer zonder echt storend te zijn.

 4. Arthur Wittendorp
  Profiel Arthur Wittendorp schreef op dinsdag 19 augustus 2014 om 13:28  | reageer

  'Gewoon' een mooi album maken van onze Afrika reis maken! Maar zeker ook een paar grote prints voor aan de muur! vrolijk

  Hier heb ik nog wat tips voor fotograferen in Afrika!

 5. Annelies
  Annelies schreef op dinsdag 19 augustus 2014 om 13:45  | reageer

  Ik heb een leuke collage gemaakt van m'n vakantiefoto's op A3 formaat laten afdrukken via de Hema fotoservice. Hangt nu in de keuken , de leukste foto's bij elkaar en leuk om naar te kijken tijdens het koken bv.

 6. ed
  ed schreef op dinsdag 19 augustus 2014 om 14:09  | reageer

  Ik zou de foto's via mijn tv ledscherm in een mooie show willen presenteren met geluid, wisselende intervallen enz.
  is hier een geschikt programma voor?

 7. primefoto.nl
  Profiel primefoto.nl schreef op dinsdag 19 augustus 2014 om 15:31  | reageer

  Als je Windows hebt kun je dat met Windows moviemaker doen. Je kunt foto voor foto er in plaatsen of een heleboel in 1 keer. Daar kun je dan nog muziek onder plaatsen. De intervallen kun je zelf bepalen per foto of voor het geheel ineens. Je maakt dan gewoon een dia presentatie. Titel en aftiteling en de hele mikmak zit er bij in.

 8. iltw
  Profiel iltw schreef op dinsdag 19 augustus 2014 om 15:42  | reageer

  @Ed
  Echt mooie presentaties, met volledige grip op de montage van beeld (foto's en video) en geluid, kun je maken met het programma Wings Platinum. Meer info: www.hdav.nl. Ik werk er al vele jaren mee, tot volle tevredenheid. HDAV = High Definiton Audio-Visual. Van dvd-resolutie tot 4K (en meer).

 9. Monique Fidom
  Monique Fidom schreef op dinsdag 19 augustus 2014 om 18:17  | reageer

  Ik heb een aantal jaren geleden mijn landschapsfoto van San Marino in sepiakleur op canvas laten afdrukken, een mooie lijst erom heen gedaan en hij hangt sindsdien als blikvanger in de woonkamer.

 10. flinkies
  Profiel flinkies schreef op woensdag 20 augustus 2014 om 11:48  | reageer

  Ik maak fotoboeken. Vroeger maakte ik plakboeken, maar sinds de fotoboeken die je online kunt maken bent ik daarop overgestapt.
  De mogelijkheden evenwel die aangeboden worden vind ik veel te beperkt, daarom maak ik in Photoshop de complete bladzijde. Zo kan ik spelen met achtergronden, overvloeiers, uitsnedes etcetera.
  Het grote voordeel van een fotoboek boven een doos is dat een boek veel toegankelijker is. het "verhaal" blijft duidelijk, over 10 jaar is het nog steeds begrijpelijk. Losse foto's raken door elkaar, er is geen samenhang, je moet (bijna) aan een tafel gaan zitten om ze te bekijken en samenhang te zoeken.

 11. Jwain
  Profiel  Jwain schreef op dinsdag 26 augustus 2014 om 19:55  | reageer

  Ik was het al jaren van plan maar dit jaar heb ik voor de eerste keer een fotoboek gemaakt. Wordt ergens deze week geleverd. En als ik de zin en tijd vind, ga ik nog enkele jaren inhalen zodat we een reeksje hebben van de afgelopen jaren. Lijkt me echt leuk om hebben.

 12. gekke gerard
  Profiel gekke gerard schreef op zondag 31 augustus 2014 om 10:59  | reageer

  je kunt ze tochook gewoon online zetten op je eigen fotosite..
  chech mijn site: www.gerardvanmeel.weebly.com

 13. caenwyr
  Profiel caenwyr schreef op zondag 14 september 2014 om 10:17  | reageer

  Hoi Elja! Zeer interessant artikel. Wel een paar spelsuggesties:
  - vindt passen (dt)
  -verveelt (t ipv d)
  -vakantiefotocreatieveling (één woord)
  - doosmethode (idem. Ik vind de Engelse regel om alle woorddelen met spaties van elkaar te scheiden ook mooier, maar helaas plakt men in het Nederlands alles aan elkaar, met evt (maar liever niet) een liggend streepje als er anders onduidelijkheid zou kunnen ontstaan: bv "vakantiefoto-creatieveling" of "doos-methode"knipoog
  - uitsmijter: ook onderaan dit reactievakje staat zo'n foutje: het hoort "vervolgreacties" te zijn, in één woord dus. Malle taalregel...

  Groet!
  C

 14. Frans
  Profiel Frans schreef op zaterdag 27 september 2014 om 21:31  | reageer

  Behalve vakantiefoto's worden er ook foto's gemaakt bij verjaardagen, feesten, recepties, etentjes, sport, etc., etc. Verder is het vaak nuttig de 4 w's erbij te schrijven: wanneer, waar, wie, wat. Ook is het handig gescande documenten bij de hand te hebben met bijbehorende tekst. Ik heb hiervoor het scherm ingedeeld in drie frames. De linkse is een smalle kolom met jaartallen. De volgende is een kolom van ongeveer 10cm breed waarin het jaarboek verschijnt van het jaar waarop je in de linkse kolom geklikt hebt. In het jaarboek zet ik gebeurtenissen, vaak met thumbnail foto's of gelinkte tekst. B.v. 1 augustus: tante Fien 80 jr met foto('s) waarbij indien gewenst de namen van aanwezigen. Ander voorbeeld: 1 sept: nieuw paspoort [gelinkt naar de scan ervan]. De gebeurtenissen zijn gescheiden door een dunne streep. Bij klikken op een thumbnail of gelinkte tekst verschijnt in het derde frame de foto in het groot, of de scan van het document. Ook scans van oude fotoboeken heb ik zo op jaartal erin zitten met tekst, zoals klassefoto's, familiefoto's, dienstfoto's, etc.

 15. DWC
  Profiel DWC schreef op dinsdag 18 oktober 2016 om 16:33  | reageer

  Super ideeen!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.049 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord