Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Huub Keulers

8 tips om het fotograferen van hardlopers te verbeteren

woensdag 12 december 2018, 20:59 door | 15.066x gelezen | 14 reacties

Al geruime tijd ben ik met veel passie en enthousiasme bezig met het fotograferen van diverse sporten. Daarbij zie ik het vastleggen van een sport welke ik nog niet eerder in beeld heb gebracht vooral als een leuke uitdaging.

Mis je de nodige inspiratie dan is het fotograferen van een hardloopwedstrijd een mooie gelegenheid om je horizon te verbreden zoals vorige week de marathon van Meerssen.

Huub Keulers - marathon Meerssen


Deze is volgens velen één van de mooiste maar ook één van de meest pittige hardloopwedstrijden in Nederland. Het parcours slingert voor een groot gedeelte door het Limburgse groene landschap waarbij de lopers menig venijnige klim onder hun voeten krijgen.

Niet alleen de sporter maar ook de fotograaf dient over een redelijke conditie te beschikken als deze op diverse plekken op het parcours wil fotograferen. De uitdagingen zijn naast de fysieke inspanning vooral het vastleggen van de beelden op het juiste moment en de dynamiek van de lopers.

Hoe je dit kunt realiseren en waar je op dient te letten wil ik in dit artikel middels een aantal praktische tips graag met jullie delen.

1. Ken het parcours


Zoals bij veel fotografie-evenementen is een goede voorbereiding al vaak het halve werk. Het is een voordeel als je de interessante, mooie plekjes op de route kent zoals een weg met hoogteverschil, een mooi vergezicht, een bijpassende achtergrond of versieringen langs de route.

Laat de omgeving een gedeelte van het verhaal vertellen. Voor deze marathon hebben mijn vrouw en ik het parcours een aantal dagen van tevoren verkend.

Huub Keulers

f/2.8, 1/1600s, ISO 200 @ 24mm

2. Check de weersvoorspellingen


Niets is zo vervelend om overvallen te worden door een flinke regenbui als je op locatie aan het fotograferen bent. Ik spreek uit ervaring en kan je vertellen dat het voor jou als fotograaf en je apparatuur niet leuk is.

Een camera en objectief welke spatwaterdicht zijn kunnen wel een klein regenbuitje verdragen maar de meeste camera's kun je beter niet blootstellen aan een lading regendruppels of je moet één van de topmodellen van bv Canon of Nikon bezitten.

Zorg voor goede regenkleding zoals een waterdichte poncho / regenpak en goed schoeisel. Verder is een zogenaamde 'rain cover' voor je camerabody en objectief geen overbodige luxe.

Een water-absorberend doekje en een lensdoekje zijn dan ook onontbeerlijk. Met het eerste doekje kun je het meeste water van je camera verwijderen en het objectiefglas 'deppen' terwijl je met het lensdoekje daarna het objectiefglas helemaal droog kunt maken.

Ook kun je bij het gebruik van een éénpootstatief (monopod) deze voorzien van een paraplu. Met een beetje handigheid is een zogenaamde golfersparaplu (te krijgen bij bijna alle golfwinkels) eenvoudig op je monopod te monteren met als resultaat dat je droog kunt fotograferen.

3. Hoog en laag standpunt


Het innemen van het juiste standpunt is cruciaal voor betere sportfoto's. Vaak is er bij de start/finish een mogelijkheid om een hogere plek in te nemen.

Het in beeld brengen van een grote groep hardlopers vanaf een hoger standpunt levert aparte foto's en zal iedere organisatie tevreden stellen. Het is namelijk goede promotie voor hun sportevenement.

Huub Keulers

f/5.6, 1/500s, ISO 800 @ 35mm

Een andere mogelijkheid om een foto meer dynamiek aan je foto's te geven is een zo laag als mogelijk standpunt te gebruiken. In combinatie met een groothoeklens krijgt een foto op deze manier veel meer impact.

Huub Keulers

f/5.6, 1/1250s, ISO 800 @ 24mm

4. Gezichten van voren fotograferen


Als je een kijker het gevoel wil geven zelf aanwezig te zijn bij een sportevenement kun je als fotograaf midden in de actie gaan staan. Door vervolgens de hardlopers recht van voren te fotograferen, krijg je oogcontact, zie je de gezichten beter en laat je emotie zien.

Huub Keulers

f/5.0, 1/1000s, ISO 3000 @ 300mm

5. Laat beweging zien


Hardlopen is een sport waarin snelheid belangrijk is. De snelste hardloper is immers de winnaar/winnares. Juist om die snelheid te laten zien kun je als fotograaf 'spelen' met een langere sluitertijd.

Om de omgeving echter scherp op de foto te krijgen en de beweging van de hardloper(s) juist wazig dien je op z'n minst over een monopod of een goed steunpunt (boom, hekwerk etc.) te beschikken.

Een andere methode is het meetrekken (ook wel panning genoemd) van je camera met de hardlopers. Door een sluitertijd van 1/125 – 1/30 seconde te gebruiken laat je de achtergrond vervagen en de sporter zelf gedeeltelijk of geheel scherp op je foto zien.

Huub Keulers

f/4, 1/2s, ISO 1000 @ 24mm

Huub Keuler6

f/5.6, 1/30s, ISO 100 @ 35mm

6. Voetjes van de grond


Niets ziet zo stijf uit als en hardloper met één voet op de grond. Op dat moment wordt de sporter niet op zijn/haar charmants gefotografeerd. De impact van de voet in contact komend met een harde ondergrond laat soms de huid van de benen en het gezicht 'trillen', hetgeen de loper je niet in dank zal afnemen.

Een veel beter moment van fotograferen is als de hardloper met beide voeten los van de grond is. Hierdoor lijkt de sporter te zweven en is je foto veel interessanter.

Om dit te bewerkstelligen kun je het beste de Burst mode van je camera activeren zodat deze met meerdere beelden/seconde fotografeert. Thuis is het dan enkel een kwestie van de foto met het juiste moment te selecteren.

Huub Keulers

f/5.6, 1/1000s, ISO 4000 @ 400mm

7. Gebruik continue Autofocus


Om een bewegend onderwerp zoals een hardloper scherp te fotograferen dient de autofocus van je camera en de fotograaf, de sporter continu te volgen. Stel hiervoor je camera in op AF-Servo (Canon) of AF-C (Nikon).

Zolang je de ontspanknop of AF-ON knop van je camera ingedrukt houdt zal deze de snelheid van de sporter inschatten en in focus trachten te houden. Collega fotograaf Erik van Rosmalen legt het gebruik van de AF-ON knop mooi uit in dit artikel.

Deze methode van scherpstellen wordt door veel sportfotografen gebruikt en wordt ook wel Back Button Focus genoemd.

8. Let op je omgeving


Bij een sportevenement als een marathon zijn natuurlijk ook toeschouwers, familie, vrienden, supporters, coaches aanwezig. Focus je dus niet alleen op de lopers maar ook op hetgeen er omheen. Toeschouwers en attributen op het parcours maken het plaatje compleet.

Huub Keulers

f/4.5, 1/500s, ISO 1000 @ 200mm

De foto's in dit artikel zijn gemaakt met een Canon 1Dx, Canon 100-400mm f/4-5.6L IS USM II en Canon 24-70mm f/2.8L II USM.

Cursus sportfotografie


Als je je meer wilt verdiepen in sportfotografie dan is onze cursus op Photofacts Academy wellicht een uitkomst.

» Direct naar de cursus Sportfotografie


De cursus wordt gegeven door professioneel fotograaf Nico Delmeire. Nico heeft meer dan 12 jaar ervaring als sportfotograaf en heeft in die tijd meerdere belangrijke wedstrijden en finales mogen fotograferen, zowel op landelijk als internationaal niveau.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 12 december 2018.
De eerste publicatiedatum is maandag 23 oktober 2017, 20:10.
Huub Keulers

Over de auteur

Huub Keulers is een enthousiasmerende veelzijdige freelance fotograaf woonachtig in Elsloo (Li). Hij is gespecialiseerd in sport-, bedrijfs-, straat-, honden en portretfotografie. Daarnaast is Huub auteur van diverse educatieve fotografieboeken en verzorgt hij allerlei fotoworkshops, masterclasses en lezingen.

14 reacties

 1. Roger Vrancken
  Roger Vrancken schreef op dinsdag 24 oktober 2017 om 07:02  | reageer

  Ik kan iedereen deze fotograaf aanraden als je andere foto's wilt dan normaal.

 2. Huub Keulers
  Profiel Huub Keulers schreef op dinsdag 24 oktober 2017 om 07:49  | reageer

  Dank je wel Roger. Dat waardeer ik zeer! vrolijk Jullie Marathon evenement in Meerssen is voor iedere hardloper en hardloopfan in Nederland en daarbuiten een absolute aanrader.

 3. Roy Coumans
  Roy Coumans schreef op dinsdag 24 oktober 2017 om 09:07  | reageer

  Mooi artikel, goeie tips. Ik heb zelf laatst een aantal deelnemers van de marathon in Eindhoven mogen fotograferen. De vrijdagavond welteverstaan. De portretten zijn gelukt, maar de actiefoto's niet echt. Wat zijn je tips bij het fotograferen van de runners bij duisternis en slecht licht?

  Groeten Roy

 4. geerjanssen
  Profiel  geerjanssen schreef op dinsdag 24 oktober 2017 om 11:35  | reageer

  Goede tips, hier kunnen we wat van leren!

 5. Wim Hendriks
  Wim Hendriks schreef op dinsdag 24 oktober 2017 om 11:36  | reageer

  Tja om dat autofocus gedoe ben ik nog steeds niet tevreden,zeker niet bij sportfoto's, laatst de Sony A9 geprobeerd ....kwam in de buurt met zijn 20 beelden. Ja ik doe het nog steeds naar eigen inzicht na zoveel jaren..

 6. Annie Snoeren
  Annie Snoeren schreef op dinsdag 24 oktober 2017 om 14:10  | reageer

  Heb met veel interesse je artikel gelezen. Nuttige tips. Wil wel eens uit mijn comfortzone gaan (macro). Mijn vraag aan je is: Hoe maak je een golfparaplu vast aan de statief

 7. Huub Keulers
  Profiel Huub Keulers schreef op dinsdag 24 oktober 2017 om 14:24  | reageer

  Dank je Roy. Voor wat betreft fotograferen van hardlopers onder verminderende lichtomstandigheden het volgende. We hebben een aantal maanden terug de night run van de Ironman in Maastricht gefotografeerd. Dat was buiten een paar straatlampen gewoon helemaal donker. Zelfs onze Autofocus van de Canon 1Dx en de 7D MII had soms moeite.

  In principe heb je 2 opties. Gebruik een zo open al mogelijk Diafragma bv. F2.8 en geen kortere sluitertijd dan 1/500 tot 1/1000 sec. Hierdoor beperk je in ieder geval je hoge-ISO ruis. Daarnaast de Expose To The Right methode van je Histogram toepassen. Hierdoor hoef je je schaduwpartijen niet te ver op te lichten in je nabewerking en voorkom je het zichtbaar worden van nog meer ruis.

  Of je gaat flitsen in HiSpeedSync mode. Bij de meeste hardloopwedstrijden op de weg is dat echter geen probleem. Heeft mijn voorkeur.

  Het zijn in ieder geval niet de meest ideale (licht)omstandigheden. Succes!

 8. Huub Keulers
  Profiel Huub Keulers schreef op dinsdag 24 oktober 2017 om 14:33  | reageer

  Beste Wim Hendriks.

  Eigen inzicht is gelukkig helemaal niets mis mee vrolijk en helaas is er geen enkel Autofocussysteem op de markt dat 100% trefzeker functioneert. Dit is soms het geval bij met name slechte lichtomstandigheden en zeer wisselende bewegingsrichtingen van het onderwerpen.

  Het Autofocussysteem van de laatste Canon spiegelreflexcamera's (1Dx, 7D MII, 6D MII en 5D MIV) behoren wel tot de beste in deze. Het aantal beelden per sec. staat echter los van de trefzekerheid van je AF. Het helpt echter wel in zoverre dat de kans op een goed gelokte AF en daardoor scherpe foto groter wordt. Plus meer kans om net die foto te hebben die perfect getimed is.

  Veel plezier met je fotoactiviteiten.

 9. Huub Keulers
  Profiel Huub Keulers schreef op dinsdag 24 oktober 2017 om 14:51  | reageer

  Beste Annie,

  Dank je voor je reactie. Er zijn diverse manieren om een regenparaplu aan een driepoot- of Monopodstatief te bevestigen maar de meeste vergen wat handwerk. Via onderstaande link kun je een van de mogelijkheden online kopen. Ik heb er zelf eentje gemaakt met een studioklem van een flitskop. Paraplu en poot geklemd in studioklem.
  Link: https://www.amazon.com/Selens-Camera-Umbrella-Bracket-Support/dp/B01F8I4MPM.
  Veel succes.

 10. Jan Koster
  Jan Koster schreef op dinsdag 24 oktober 2017 om 15:45  | reageer

  Mooie en duidelijke uitleg,bedank.

 11. Peter lefèvre
  Peter lefèvre

  Mooi artikel, zeker de moeite waard om te lezen en eens te doen. Ik ga mijn hardloop foto's eens bekijken wat ik beter had kunnen doen.
  Groeten Peter

 12. Huub Keulers
  Profiel Huub Keulers schreef op woensdag 25 oktober 2017 om 13:40  | reageer

  Jan en Peter, ook bedankt voor jullie reactie. Veel plezier en inspiratie bij het fotograferen. Mochten jullie nog vragen hebben stel ze gerust in dit blog.

 13. Nico van Hoorn
  Nico van Hoorn schreef op woensdag 25 oktober 2017 om 20:41  | reageer

  Dank voor je tips

 14. Wim Hendriks
  Wim Hendriks schreef op woensdag 25 oktober 2017 om 22:32  | reageer

  Beste Huub,na het winnen sportfoto 1e prijs zilveren camera van de NVF/NVJ,zat er voor mij geen spanning in de fotografie na 2000 ben ik nog na de WK en EK voetbal,zwemmen en na OS geweest maar kon de drive niet meer opbrengen...zeker niet toen mijn goed vriend Guus de Jong overleed,die mij echt wel de kneepjes van de sportfotografie heeft bij gebracht ik dacht dat ik nu wel wat kan tekeningen aan je kwijt mag?
  Het gaat te ver om te zeggen dat de Nederlandse fotografen in de jaren 70 en 80 die advies mochten uit brengen over het AF systeem aan Canon de doorslag hebben gegeven,maar de aanzet was er zeker, voor al door...de sportfotografen,Robbert Collet,Guus de Jong,Piet vd Klooster,Soenar Chamid en onder getekende.Het ging ons niet te snel..en nog steeds niet,misschien over een poosje als ze chips maken die sneller zijn dan het licht..? Quattro techniek...? dus IK vind dat techniek zeker iets uitmaak dat je goede foto's kan produceren, je let dan niet meer op techniek maar op je beeld.
  Tja en de rest is voor die gene waarvoor het bestemd is.
  Wat ik nu doe...filmen,kan het toch niet laten beeld te maken,met een andere collega fotograaf Thed Lenssen,die OOK niet meer fotografeer,hebben we wat projecten gedaan.En sport,ja wat zij dingetjes,rubberen korrels op het kunstgras enzo...Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord