Huub Keulers

8 tips om het fotograferen van hardlopers te verbeteren

woensdag 12 december 2018, 20:59 door | 13.166x gelezen | 14 reacties

Al geruime tijd ben ik met veel passie en enthousiasme bezig met het fotograferen van diverse sporten. Daarbij zie ik het vastleggen van een sport welke ik nog niet eerder in beeld heb gebracht vooral als een leuke uitdaging.

Mis je de nodige inspiratie dan is het fotograferen van een hardloopwedstrijd een mooie gelegenheid om je horizon te verbreden zoals vorige week de marathon van Meerssen.

Huub Keulers - marathon Meerssen


Deze is volgens velen één van de mooiste maar ook één van de meest pittige hardloopwedstrijden in Nederland. Het parcours slingert voor een groot gedeelte door het Limburgse groene landschap waarbij de lopers menig venijnige klim onder hun voeten krijgen.

Niet alleen de sporter maar ook de fotograaf dient over een redelijke conditie te beschikken als deze op diverse plekken op het parcours wil fotograferen. De uitdagingen zijn naast de fysieke inspanning vooral het vastleggen van de beelden op het juiste moment en de dynamiek van de lopers.

Hoe je dit kunt realiseren en waar je op dient te letten wil ik in dit artikel middels een aantal praktische tips graag met jullie delen.

1. Ken het parcours


Zoals bij veel fotografie-evenementen is een goede voorbereiding al vaak het halve werk. Het is een voordeel als je de interessante, mooie plekjes op de route kent zoals een weg met hoogteverschil, een mooi vergezicht, een bijpassende achtergrond of versieringen langs de route.

Laat de omgeving een gedeelte van het verhaal vertellen. Voor deze marathon hebben mijn vrouw en ik het parcours een aantal dagen van tevoren verkend.

Huub Keulers

f/2.8, 1/1600s, ISO 200 @ 24mm

2. Check de weersvoorspellingen


Niets is zo vervelend om overvallen te worden door een flinke regenbui als je op locatie aan het fotograferen bent. Ik spreek uit ervaring en kan je vertellen dat het voor jou als fotograaf en je apparatuur niet leuk is.

Een camera en objectief welke spatwaterdicht zijn kunnen wel een klein regenbuitje verdragen maar de meeste camera's kun je beter niet blootstellen aan een lading regendruppels of je moet één van de topmodellen van bv Canon of Nikon bezitten.

Zorg voor goede regenkleding zoals een waterdichte poncho / regenpak en goed schoeisel. Verder is een zogenaamde 'rain cover' voor je camerabody en objectief geen overbodige luxe.

Een water-absorberend doekje en een lensdoekje zijn dan ook onontbeerlijk. Met het eerste doekje kun je het meeste water van je camera verwijderen en het objectiefglas 'deppen' terwijl je met het lensdoekje daarna het objectiefglas helemaal droog kunt maken.

Ook kun je bij het gebruik van een éénpootstatief (monopod) deze voorzien van een paraplu. Met een beetje handigheid is een zogenaamde golfersparaplu (te krijgen bij bijna alle golfwinkels) eenvoudig op je monopod te monteren met als resultaat dat je droog kunt fotograferen.

3. Hoog en laag standpunt


Het innemen van het juiste standpunt is cruciaal voor betere sportfoto's. Vaak is er bij de start/finish een mogelijkheid om een hogere plek in te nemen.

Het in beeld brengen van een grote groep hardlopers vanaf een hoger standpunt levert aparte foto's en zal iedere organisatie tevreden stellen. Het is namelijk goede promotie voor hun sportevenement.

Huub Keulers

f/5.6, 1/500s, ISO 800 @ 35mm

Een andere mogelijkheid om een foto meer dynamiek aan je foto's te geven is een zo laag als mogelijk standpunt te gebruiken. In combinatie met een groothoeklens krijgt een foto op deze manier veel meer impact.

Huub Keulers

f/5.6, 1/1250s, ISO 800 @ 24mm

4. Gezichten van voren fotograferen


Als je een kijker het gevoel wil geven zelf aanwezig te zijn bij een sportevenement kun je als fotograaf midden in de actie gaan staan. Door vervolgens de hardlopers recht van voren te fotograferen, krijg je oogcontact, zie je de gezichten beter en laat je emotie zien.

Huub Keulers

f/5.0, 1/1000s, ISO 3000 @ 300mm

5. Laat beweging zien


Hardlopen is een sport waarin snelheid belangrijk is. De snelste hardloper is immers de winnaar/winnares. Juist om die snelheid te laten zien kun je als fotograaf 'spelen' met een langere sluitertijd.

Om de omgeving echter scherp op de foto te krijgen en de beweging van de hardloper(s) juist wazig dien je op z'n minst over een monopod of een goed steunpunt (boom, hekwerk etc.) te beschikken.

Een andere methode is het meetrekken (ook wel panning genoemd) van je camera met de hardlopers. Door een sluitertijd van 1/125 – 1/30 seconde te gebruiken laat je de achtergrond vervagen en de sporter zelf gedeeltelijk of geheel scherp op je foto zien.

Huub Keulers

f/4, 1/2s, ISO 1000 @ 24mm

Huub Keuler6

f/5.6, 1/30s, ISO 100 @ 35mm

6. Voetjes van de grond


Niets ziet zo stijf uit als en hardloper met één voet op de grond. Op dat moment wordt de sporter niet op zijn/haar charmants gefotografeerd. De impact van de voet in contact komend met een harde ondergrond laat soms de huid van de benen en het gezicht 'trillen', hetgeen de loper je niet in dank zal afnemen.

Een veel beter moment van fotograferen is als de hardloper met beide voeten los van de grond is. Hierdoor lijkt de sporter te zweven en is je foto veel interessanter.

Om dit te bewerkstelligen kun je het beste de Burst mode van je camera activeren zodat deze met meerdere beelden/seconde fotografeert. Thuis is het dan enkel een kwestie van de foto met het juiste moment te selecteren.

Huub Keulers

f/5.6, 1/1000s, ISO 4000 @ 400mm

7. Gebruik continue Autofocus


Om een bewegend onderwerp zoals een hardloper scherp te fotograferen dient de autofocus van je camera en de fotograaf, de sporter continu te volgen. Stel hiervoor je camera in op AF-Servo (Canon) of AF-C (Nikon).

Zolang je de ontspanknop of AF-ON knop van je camera ingedrukt houdt zal deze de snelheid van de sporter inschatten en in focus trachten te houden. Collega fotograaf Erik van Rosmalen legt het gebruik van de AF-ON knop mooi uit in dit artikel.

Deze methode van scherpstellen wordt door veel sportfotografen gebruikt en wordt ook wel Back Button Focus genoemd.

8. Let op je omgeving


Bij een sportevenement als een marathon zijn natuurlijk ook toeschouwers, familie, vrienden, supporters, coaches aanwezig. Focus je dus niet alleen op de lopers maar ook op hetgeen er omheen. Toeschouwers en attributen op het parcours maken het plaatje compleet.

Huub Keulers

f/4.5, 1/500s, ISO 1000 @ 200mm

De foto's in dit artikel zijn gemaakt met een Canon 1Dx, Canon 100-400mm f/4-5.6L IS USM II en Canon 24-70mm f/2.8L II USM.

Cursus sportfotografie


Als je je meer wilt verdiepen in sportfotografie dan is onze cursus op Photofacts Academy wellicht een uitkomst.

» Direct naar de cursus Sportfotografie


De cursus wordt gegeven door professioneel fotograaf Nico Delmeire. Nico heeft meer dan 12 jaar ervaring als sportfotograaf en heeft in die tijd meerdere belangrijke wedstrijden en finales mogen fotograferen, zowel op landelijk als internationaal niveau.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 12 december 2018.
De eerste publicatiedatum is maandag 23 oktober 2017, 20:10.
Huub Keulers

Over de auteur

Huub Keulers is een enthousiasmerende veelzijdige freelance fotograaf woonachtig in Elsloo (Li). Hij is gespecialiseerd in sport-, bedrijfs-, straat-, honden en portretfotografie. Daarnaast is Huub auteur van diverse educatieve fotografieboeken en verzorgt hij allerlei fotoworkshops, masterclasses en lezingen.

14 reacties

 1. Roger Vrancken
  Roger Vrancken schreef op dinsdag 24 oktober 2017 om 07:02

  Ik kan iedereen deze fotograaf aanraden als je andere foto's wilt dan normaal.

 2. Huub Keulers
  Profiel Huub Keulers schreef op dinsdag 24 oktober 2017 om 07:49

  Dank je wel Roger. Dat waardeer ik zeer! vrolijk Jullie Marathon evenement in Meerssen is voor iedere hardloper en hardloopfan in Nederland en daarbuiten een absolute aanrader.

 3. Roy Coumans
  Roy Coumans schreef op dinsdag 24 oktober 2017 om 09:07

  Mooi artikel, goeie tips. Ik heb zelf laatst een aantal deelnemers van de marathon in Eindhoven mogen fotograferen. De vrijdagavond welteverstaan. De portretten zijn gelukt, maar de actiefoto's niet echt. Wat zijn je tips bij het fotograferen van de runners bij duisternis en slecht licht?

  Groeten Roy

 4. geerjanssen
  Profiel  geerjanssen schreef op dinsdag 24 oktober 2017 om 11:35

  Goede tips, hier kunnen we wat van leren!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.160 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord