Johannes Klapwijk

Creatief fotograferen of de getreden paden bewandelen?

donderdag 15 april 2010, 21:11 door | 11.452x gelezen | 18 reacties

Dankzij het recente artikel van Ton lijkt er tussen een aantal mensen de discussie te ontstaan over creativiteit in fotografie. Is een technische registratie geen goede foto als er geen 'originaliteit' in zit? En wat is originaliteit? Dat zijn nogal grote vragen waar ik geen antwoord op ga geven. Maar de discussie over wat maakt een foto goed en hoe kun je betere beelden maken heeft mij altijd al geboeid. Dus zo maar een artikel om deze discussie eens proberen te voeren in de hoop te inspireren en ge´nspireerd te worden.

Wat ik me soms wel afvraag: is het nog wel mogelijk om echt creatieve foto's te maken? Om even in mijn interesse gebied te blijven: in Nederland word er al tientallen jaren ongelofelijk intensief door enorme groepen hobbyisten vogels gefotografeerd. Kijk voor de grap eens op birdpix en je ziet dat er op dagbasis zeker 20 foto's bij gepubliceerd worden, wat zeker zal betekenen dat er elke dag honderden vogelfoto's worden genomen. En nou moet ik eerlijk zijn, ik vind dat een groot deel van de fotografen en ikzelf daar vaak bij veel hetzelfde doen. Maar ook al is 95% van de foto's een technisch goed portret van een vogel, meer dan dat word het vaak niet. Natuurfotografen lijken tevreden te zijn als het onderwerp scherp en groot op de plaat staat.

Persoonlijk zoek ik bij mijn foto's naar net even dat ietsie meer: sfeervol tegenlicht bijvoorbeeld. Zo ben ik erg blij met het onderstaande plaatje. Er staan op birdpix honderden foto's van een grutto op een paal, maar daarvan is 95% met licht in de rug gefotografeerd. Dus de combinatie van het tegenlicht, het gouden randje en het adem wolkje maken dit voor mij een topper die creatief en origineel is.. Maar uiteraard ben ik toch niet de eerste persoon die een grutto met tegenlicht fotografeert, dus ben ik echt baanbrekend bezig? Niet echt.

grutto in tegenlicht


Dus moet je dan een stapje verder gaan? Wanneer ik in deze foto een flink aan de curves trek ontstaat een veel hoger contrast waarbij het gouden randje en de ademwolk beter uitkomen. Het plaatje word spectaculairder. Is dat dan creatief? Persoonlijk vind ik dat ook wel een goedkope manier om je foto 'beter' te maken.

Grutto extremer bewerkt


Maar als je dan weer de mogelijkheid hebt om met grote contrasten foto's te maken, zoals bij het onderstaande visdiefje dan is het voor mij weer een ander verhaal. Het contrast tussen water en land geeft goede mogelijkheden die je creatief kunt benutten.

Silhouet van een visdiefje


Persoonlijk vind ik in dit artikel de eerste grutto het mooist. Sfeervol, natuurgetrouw en dankzij een iets creatievere benadering dan de meesten vogelfotografen (ik was bewust op zoek naar een tegenlichtbeeld en heb hier echt voor gekozen) vind ik hem een klein beetje boven het gemiddelde portretje uitschieten. Het visdiefje vind ik persoonlijk te extreem van kleur, ook al was het echt zo.

Ik ben benieuwd hoe de lezers van dit weblog tegen de foto's aankijken. Ik hoor ook graag de mening van mensen die niets met natuurfotografie hebben, wat valt er inhoudelijk over de foto's te zeggen? Wat zou er beter / creatiever kunnen?

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

18 reacties

 1. Mark
  Profiel Mark schreef op donderdag 15 april 2010 om 21:26

  Ik las dit stuk en ik kende het probleem. Het meeste (niet alles) is wel eens gedaan. Daarom is het lastig iets creatiefs of vernieuwend te maken.
  Zelf ben ik van mening dat een foto creatief is als men daarbij hun eigen grenzen verleggen en daarbij resultaat halen waarbij zij blij zijn. Om even jouw visdiefje als voorbeeld te nemen: Als je altijd gewent bent om je vogeltje goed/correct te belichten en je nu bovenstaand resultaat haalt en daarmee blij bent, dan ben je in mijn ogen creatief bezig. Mits je het resultaat wel bewust haalt en niet per ongeluk omdat je belichtingsmeter van slag was.

  Verder op jouw foto's: Leuke en voor mij vernieuwende foto's. Mijn ouders hebben een handel in vogelboeken (ja dat bestaat...). Daarom zie ik nog wel veel dezelfde soort foto's voorbij komen van vogels. Deze zul je niet zo snel in een boek zien staan. Onterecht want ik vind ze schitterend!

 2. Henny
  Profiel Henny schreef op donderdag 15 april 2010 om 21:45

  Johannes, ik deel jouw visie op creativiteit volledig. Zoals je weet heb ik de discussie in dat vorige artikel gevolgd(eigenlijk aangesticht). Ik ben zelf geen natuurfotograaf(meer), maar ik heb jouw portfolio bekeken en dat is nou precies wat ik versta onder creativiteit.

  Out of the box denken, een bepaald beeld in je hoofd hebben en dat uitwerken en een eigen stijl hebben. Dat maakt voor mij een échte fotograaf. Er is niks mis met een foto bewerken om dat idee in je hoofd te versterken, maar ook zoals je hier aangeeft vind ik foto 1 veel mooier. Het is voor mij een kwestie van een bepaalde sfeer en gevoel creëren en dat kan op talloze manieren gedaan worden. Het blijft natuurlijk een kwestie van smaak, ik heb bij mezelf ook veel verschillende trends gezien en het vinden van een eigen stijl is erg moeilijk. Een (succesvolle)professionele fotograaf weet overigens ook hoe belangrijk het is om die eigen creatieve stijl te hebbenvrolijk En natuurlijk is er al heel veel gedaan en zal er altijd wel een fotograaf zijn die iets doet wat op jouw werk lijkt, maar ik denk dat er altijd genoeg ruimte blijft om enigszins uniek te zijn...

 3. rbrt
  Profiel rbrt schreef op donderdag 15 april 2010 om 21:47

  Johannes, als follow-up op je reactie bij het verhaal van Ton en dit artikel: ik vind foto's interessanter als ze een interpretatie zijn, niet slechts een registratie.
  Een interpretatie vertelt meer over wat je als fotograaf zag, voelde of wil overbrengen. Dat maakt het wat spannender. En dat is ook best mogelijk zonder over-the-top bewerkingen of zelfs de noodzaak de allereerste te zijn die het op die manier doet.

  Zoals eerder gezegd: ik heb niks, met macro- of natuurfotografie. Des te leuker is het dan toch als een natuurfotograaf mij wel met een beeld weet te verrassen of een gevoel over kan brengen. Vaak omdat men meer als vormgever heeft gekeken dan als fotograaf. Lijnen, vormen, kleuren die mooi matchen of juist een prachtig contrast vormen. Daar zit 'm voor mij de creativiteit in.

  Van deze 3 foto's vind ik dus de derde mooi als interpretatie. De vogel is er het minst duidelijk op te zien (dus geen pure registratie), maar het doet mij meteen denken aan een mooi zonnig moment aan de waterkant. Ik zou best op die plek willen zijn om even rust te vinden. Toch veel interessanter als je foto bij de kijker zo'n gevoel oproept?

 4. Niels
  Profiel  Niels schreef op donderdag 15 april 2010 om 21:47

  Persoonlijk ben ik van mening dat fotografie zo baanbrekend en creatief als als je het zelf wilt maken. De ene doet dat via natuurfotografie, de andere doet dit graag op een circuit waar raceauto's voorbij scheuren. De volgende doet het met zijn Iphone, en de ander weer met een 5D met de meest mooie lenzen.

  Tevens komt daarbij ook nog eens een stuk smaak en persoonlijke voorkeur om de hoek kijken. Je hoeft ook niet van alle typen fotografie te houden is mijn mening. Wel kan je van alle soorten van fotografie die je ziet op dit forum (en wellicht andere) heel veel leren, en dit zo toepassen in de door geliefde tak van sport.

  Om terug te komen op je vraag: Ben ik baanbrekend bezig? Nou, Johannes persoonlijk vindt ik wel. Het wiel is nu eenmaal al uitgevonden dus je bent inderdaad vast niet de 1e die een grutto met tegenlicht vastlegd.
  Neemt niet weg dat ik het een prachtige foto vindt (de "ongecurvde" versie) op de manier waarop je dit hebt vastgelegd.

  Ongetwijfeld zullen er mensen zijn die dit niet speciaal of baanbrekend vinden. Maar hetgene wat zij bijvvorbeeld met een schaars gekleed model onder de verf en veren in de studio fotograferen vindt een ander weer niks. (wat voor hun doen weer baanbrekend kan zijn) vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.011 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord