Vakantiegeld binnen? Verbeter jouw fotografie: 100+ fotografiecurssusen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Elja Trum

De ultieme computer voor fotografen

woensdag 14 juli 2010, 23:35 door | 51.567x gelezen | 37 reacties

Als je jezelf al een paar maanden lang stoort aan een langzaam opstartende Photoshop of Lightroom dan is het er waarschijnlijk weer hoog tijd voor; een nieuwe computer! Mijn huidige computer is inmiddels drie en een half jaar oud, genoeg om een nieuw systeem aan te schaffen. Met behulp van de wesbite Tweakers heb ik de ultieme computer voor fotografen samengesteld.

Een fotograaf besteed tegenwoordig zo onderhand meer tijd achter zijn computer dan achter zijn camera. Een soepel lopend systeem is dus gewenst. Daarbij is de software die gebruikt wordt zoals Photoshop en Lightroom redelijk zwaar, zeker als je daarmee honderden RAW foto's wil gaan bewerken van circa vijfentwintig megabyte per stuk.

Apple
Veel fotografen kiezen voor een Apple computer tegenwoordig. Doorgaans een prima keuze, maar persoonlijk ben ik nog niet zo ver om over te schakelen (ondanks mijn MacBook en mijn iPhone). Na ruim vijftien jaar met tevredenheid werken op Windows computers ben ik daar zo bekend mee dat ik nog geen definitieve overstap overweeg. Daarbij heb ik de nodige programma's al aangeschaft voor dit besturingsysteem dat een overstap ook nog eens prijzig zou zijn.

De keuze voor een Apple of Windows systeem is erg persoonlijk en het is een keuze die je zeker moet afwegen. Beide systemen hebben hun voor- en nadelen.

Wanneer je voor een Apple computer kiest wordt het wel wat makkelijker. Apple biedt namelijk maar een beperkt aantal systemen aan. In grote lijnen kun je gaan voor een iMac, een compleet systeem inclusief monitor, of een Mac Pro. Er zijn in de basis vier iMac modellen en prijzen starten bij 1.099 euro. Als fotograaf ligt het voor de hand om voor een 27 inch monitor te gaan (in plaats van een 21,5 inch). Prijzen stijgen dan naar 1.499 euro.

Kies je voor de Quadcore variant, met Intel i7 processor, 8 gigabyte geheugen en 2 terabyte harddisk dan ben je 2.384 euro armer. Eenvoudig kiezen voor een compleet systeem, maar het is niet goedkoop en je hebt maar beperkte mogelijkheden om het systeem naar je smaak aan te passen.

Apple iMac

Bij een Mac Pro kun je technisch gezien nog wat verder gaan naar een nog zwaarder systeem. Prijzen starten bij 2.299 euro (zonder monitor) en kunnen oplopen tot ver voorbij de 15.000 euro (met onder andere twee 30 inch monitoren).

Windows
Bij een Windows computer kun je elk element in je computer zelf bepalen. Dat maakt het erg flexibel, maar ook erg lastig. Het gemakkelijkste is om gewoon een kant en klaare computer te bestellen. Een keuze die ik ook had kunnen maken, maar eigenlijk is het veel leuker om zelf je ultieme systeem samen te stellen.

Moelijker is dat ook, vandaar dat ik mijn voorstel voor een nieuw systeem ook geplaatst heb in het Tweakers forum. Daar zit de nodige kennis op dit gebied en dit heeft me geholpen de samenstelling van het systeem helemaal te optimaliseren.

Basis
Voor het samenstellen van een nieuw systeem ga ik uit van een aantal basiswensen. Natuurlijk moet het systeem erg snel zijn. Daarbij denk ik vooral aan het opstarten en werken met Photoshop en het verwerken van foto's in Lightroom.

Daarnaast moet er natuurlijk voldoende opslagruimte zijn, en de mogelijkheid om dit in de toekomst uit te breiden (extra harddisks toevoegen). Omdat werken doorgaans het prettigst is in een rustige omgeving is het ook prettig als we het geluidsniveau van de computer laag kunnen houden.

Voor een fotograaf komt er de nodige randapparatuur kijken bij een computersysteem. Invoer met de muis is niet ideaal, een foto wil je kunnen afdrukken en de monitor moet natuurlijk je foto's perfect kunnen weergeven. Randapparatuur kan in veel gevallen overgenomen worden van het oude systeem, dus in dit overzicht is het systeem opgedeeld in het computersysteem zelf en de bijkomende randapparatuur.

Ik loop alle benodigde onderdelen hieronder stuk voor stuk even door met een korte argumentatie.

Moederbord
Het moederbord is het hart van het computersysteem. Hierop sluit je alle andere onderdelen van je computer aan. Ik heb gekozen voor de Asrock 870 Extreme3 op basis van de Tweakers Pricewatch. Je kunt bij de pricewatch eigenschappen selecteren waaraan het moederbord moet voldoen. Zo kun je heel snel een keuze maken.

De belangrijkste eigenschap is het type processor dat erbij past (en dan vooral de aansluiting van die processor), in mijn geval het AM3 socket. Daarnaast moet er natuurlijk het juiste type geheugen (DDR3) in passen.

Het is ook nuttig om rekening te houden met de toekomst. De Asrock ondersteund ook SATA-600, een snellere verbinding voor harddisk. Niet dat er momenteel al SATA-600 harddisk te krijgen zijn, maar dat zal in de toekomst veranderen. Hetzelfde geldt voor USB 3.0. Er zijn nog amper apparaten te koop die gebruik kunnen maken van de snelheidswinst van deze vernieuwing.

Dat zal echter snel veranderen en dan is het prettig als je niet op zoek moet naar een insteekkaart. In augustus schijnen de eerste USB 3.0 kaartlezers uit te komen. Je kunt dan je foto's nog sneller op je computer kopieren.

De Asrock beschikt volgende de Pricewatch ook over een tweetal Firewire 800 verbindingen. Hier heb ik nu geleerd dat ik dat soort dingen beter moet nakijken; het blijkt namelijk om twee Firewire 400 verbindingen te gaan. Dat scheelt helaas flink in snelheid.

Processor
Persoonlijk heb ik een voorkeur voor Intel processoren. Vooralsnog heb ik altijd gebruik gemaakt van Intel. Dat verandert met dit systeem. Ik werd gewezen op een test waarin blijkt dat het verwerken van RAW afbeeldingen in Lightroom sneller gaat op een AMD processor. Tenminste, als je ook prijs meeteld. Alleen met een processor van Intel die driemaal zo duur is als die van AMD kun je betere prestaties halen.

Bij een processor wordt al een ventilator en koelblok meegeleverd. Deze moet op de processor geplaatst worden om deze af te koelen tijdens het gebruik. De standaard koeler is op zich prima, maar door een paar tientjes extra uit te geven kun je een grotere en betere koeler op de processor plaatsen. De bijpassende ventilator is vaak groter en kan daarom meer lucht verplaatsen met minder toeren. Met de combinatie van een groter koelelement en een grotere ventilator zorgt voor een stiller systeem.

Lightroom performance
Tijdsduur bij verwerking 30 RAW bestanden (bron: Tweakers)

Het verschil ontstaat doordat de meeste Intel i7 processor werken met vier processorcores. De AMD Phenom II X6 maakt gebruik van zes cores. De 64 bits versie van Lightroom weet goed gebruik te maken van deze twee extra cores. Lightroom is voor mij het programma waar ik het liefst snelheidwinst in zie (waar ik nu het meest op zit te wachten), dus dit is voor mij reden genoeg om voor AMD te kiezen.

Het is wel jammer dat ze niet de AMD Phenom II X6 1055T getest hebben. Die variant van dezelfde processor is namelijk stukken goedkoper en zal waarschijnlijk iets minder presteren. Wel beschikt deze processor ook over zes cores. Deze 1055T versie is wel de processor die ik gekozen heb.

Geheugen
Als je bezig bent met wat lagen in Photoshop dan vliegt het geheugen er doorheen. Kiezen voor 4 gigabyte is in mijn ogen dan ook aan de krappe kant. Ik zit liever wat ruimer in het geheugen en heb gekozen voor 8 gigabyte DDR3 geheugen. Verschil tussen de verschillende merken is er op het gebied van geheugen amper, ik kies daarom een van de goedkoopste versies; in dit geval van Kingston.

Grafische kaart
De grafische kaart van een systeem voor fotografen mag best een stevige zijn. Photoshop maakt vanaf versie CS4 ook gebruik van de kracht van de grafische processor bij bewerkingen en bijvoorbeeld het in- en uitzoomen op een foto. Snelheid is hierbij altijd prettig. Een stil systeem is echter prettiger om op te werken, dus een videokaart met passieve koeling is een pre.

Omdat ik waarschijnlijk ook zo nu en dan wel eens een game zal spelen wil ik graag iets meer dan de minimale benodigdheden. Echt heel duur zijn videokaarten immers ook niet, zolang je in de middenmoot blijft. De Club3D HD 5750 noiseless is zo'n stille maar krachtige grafische kaart. Helaas is ie op het moment slecht leverbaar. Daarom heb ik zelf nu toch maar gekozen voor een XFX HD 5770 videokaart met 1 gigabyte videogeheugen.

Het idee is dat de videokaart in de meeste gevallen niet zo warm zal worden dat de ventilator vol moet draaien en dat het systeem (mede dankzij de stille kast) dus alsnog relatief stil is. Dit moet zich echter in de praktijk uitwijzen.

Harddrives
Om de snelheid te optimaliseren wil ik gebruik maken van twee harddisks. Eén harddisk is de opstartschijf; hier komt Windows op te staan en de programma's zoals Lightroom en Photoshop. Deze schijf hoeft niet zo extreem groot te zijn. Snelheid is echter wel erg belangrijk!

De tweede harddisk is voor data. Hier komen foto's op te staan en alle andere data. Snelheid is hier minder belangrijk, maar de opslagcapaciteit moet groot genoeg zijn. Ik ga hier voor een disk van twee terrabyte groot. Deze kosten momenteel rond de honderd euro.

Hoewel ik zelf voor de bootdrive in eerste instantie gewoon een vlotte normale harddisk voor ogen had van circa een terabyte of groter heb ik nu toch gekozen voor een SSD drive. Deze Solid State Disk maakt in gebruik van geheugenkaartjes zoals ze ook in je camera zitten. Hierdoor is de opslagcapaciteit helaas een stuk minder, maar de snelheid is beduidend hoger.

Deze SSD drives zijn wel prijzig. Ik heb gekozen voor een Intel SSD drive van 80 gigabyte. Deze is met een prijs van 200 euro nog aardig te betalen.

Behuizing
Fractal Design Define R2
Ik heb gekozen voor een Fractal Design Define R2 kast. Bij een computerkast vind ik het belangrijk dat ie er netjes uit ziet en praktisch in gebruik is. Daarbij moet de kast natuurlijk stil zijn. Deze Fractal is dat; de behuizing is aan alle kanten voorzien van geluidsdempend materiaal. Ook ziet de kast er strak uit en is ie niet te groot, maar ook niet te krap voor eventuele uitbreidingen in de toekomst.

DVD writer
Foto's lever je tegenwoordig vooral digitaal aan. Dat kan op een USB stick of in de hoge klasse wellicht zelfs op een iPod touch of iPad. In de praktijk is aanleveren op DVD waarschijnlijker. Een DVD schrijver is dus gewenst. Hierbij bestaat er echter een leuk extraatje; Lightscribe.

Met Lightscribe 'print' je een foto op je DVD. Het effect is niet echt super duidelijk, maar geeft zeker iets extra's boven een handgeschreven DVD. Een alternatief is het beprinten van een DVD met een printer die dat ondersteund, maar het kan geen kwaad om beide mogelijkheden te hebben.

De Samsung SH-S223L lijkt aan de eisen te voldoen. Geen idee of de kwaliteit goed is, maar dat lijkt me wel. Reviews voor dit soort apparaten worden niet vaak geschreven.

Beeldscherm
De monitor bij een systeem voor fotografen is natuurlijk erg belangrijk. Foto's moet je goed kunnen beoordelen en kleuren moeten correct weergegeven worden. Het is natuurlijk onmogelijk om een foto op kleur te corrigeren als de kleuren van je monitor niet optimaal zijn. Er zijn een aantal merken die bekend staan om hun kleurechte monitoren; Eizo, LaCie, NEC en sommige Dell's. Voor de beste beeldkwaliteit kun je het beste zoeken naar een S-IPS of S-PVA scherm.

Momenteel gebruik ik een 24 inch Eizo ColorEdge CG241W. Een uitstekende monitor die ik natuurlijk ga behouden. De resolutie van dit scherm is 1920 bij 1200 pixels. Dit is een prettige maat omdat je bij het openen van een 3:2 foto nog ruimte aan de zijkanten houdt voor vensters in Photoshop of Lightroom.

Ik zou een fotograaf het scherm van Eizo ook zeker aanraden, maar het is waarschijnlijk niet de goedkoopste oplossing. Als je zoekt voor een ander scherm dan is mijn advies om in elk geval te gaan voor minimaal 24 inch formaat. Twee monitoren is natuurlijk ook te overwegen, Lightroom kan hier bijvoorbeeld ook goed mee omgaan.

Een goedkoop alternatief is deze 24 inch van HP. Voor circa 400 euro heb je dan een prima scherm.

Calibrator
Zelfs bij een goed beeldscherm is calibratie van het scherm nodig. Met een calibrator worden kleur en helderheid van de monitor op de juiste manier ingesteld. Een populaire en betaalbare calibrator is de Spyder 3 Express (circa 90 euro).

Tekentablet
Niet iedereen kan er even goed mee werken, maar ik zweer erbij. Een tekentablet is zelfs het enige dat ik nog gebruik, mijn muis staat te verstoffen in de kast. Ik heb zelf een Wacom Intuos4, maar ik vind de Wacom Bamboo Fun & Touch Medium een uitstekende keuze voor een fotograaf. Met circa 160 euro is deze betaalbaar en de touch functionaliteiten zijn erg prettig.

Op Photofacts vind je ook reviews van zowel de Bamboo en de Intuos4.

Externe dataopslag
Als fotograaf zijn je foto's het belangrijkste wat je hebt. Je wilt zeker weten dat deze veilig staan. Back-up en veiligheid zijn dus erg belangrijk. Nu kun je kiezen voor een RAID systeem, maar zelf ben ik erg enthousiast over de Drobo (339,- euro). Een Drobo is een externe harddisk die beschikt over zijn eigen versie van RAID.

Met een Drobo (review) kun je vier SATA 300 diskdrives als één drive gebruiken. De drives hoeven niet even groot te zijn en als de vier drives vol zijn dan trek je de kleinste eruit (hot swap) en stop je er een grotere in. De Drobo kan via Firewire of USB2 aangesloten worden, de nieuwste versie met 5 drives zelfs via eSATA. Helaas is deze ook gelijk flink prijziger.

Een Drobo wordt geleverd zonder drives. Deze moet je er dus nog los bijkopen. Voordeel is dat je klein kunt beginnen; bijvoorbeeld met twee drives van twee terabyte.

Drobo

Behalve de Drobo is het natuurlijk verstandig om ook een externe back-up te hebben. Zelf maak ik gebruik van KPN Backup Online. Voor circa 60 euro per jaar een hele betaalbare back-up dienst. Je kunt er in principe onbeperkt data kwijt, ik heb er al enkele honderden gigabytes staan.

Een goedkoper alternatief is een externe harddisk van bijvoorbeeld twee terabyte (even groot als de datadrive in de pc). De Freecom Harddrive XS is een voordelige keuze.

Printer
Als je zelf je foto's gaat afdrukken komt hier veel extra's bij kijken. Je hebt een goede fotoprinter nodig die bij voorkeur ook grotere formaten aan kan. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan het laten afdrukken van mijn foto's. Ik gebruik hier Profotonet. Een van de betere, als je het mij vraagt. Zelf afdrukken is in de praktijk duurder en ook nog lastiger; ook je printer moet namelijk regelmatig gecalibreerd worden (ga je voor zelf afdrukken, koop dan een calibrator die ook geschikt is voor prints).

Wel is het natuurlijk prettig om zo nu en dan eens een fotootje af te kunnen drukken. Ook scannen of het kopieren van foto's of andere documenten is handig bij het runnen van een eigen fotografiebedrijfje. Een mooie multifunctional is dus niet gek. Kijk ook of de printer in staat is om DVD's te beprinten. Dit is ook een mooie manier om DVD's aan een klant aan te leveren.

De Epson Stylus Photo PX710W lijkt me een uistekende printer voor dit doel. Epson heeft een goede naam op het gebied van het printen van foto's. Dit is een goed betaalbaar exemplaar.

Cardreader
Natuurlijk wil je als fotograaf allerlei soorten geheugenkaarten in kunnen lezen. De kans is echter groot dat je camera specifiek met Compact Flash werkt. Er zijn ook hele snelle cardreaders op de markt specifiek voor compactflash. Beide is dus handig om aan te schaffen, een algemene frontunit met verschillende aansluitingen en een specifieke cardreader voor het razendsnel uitlezen van CF cards.

Bij Rob Galbraight is nuttige informatie over cardreaders te vinden. Snelheid verschilt per gebruikte kaart, maar de juiste keuze lijkt de SanDisk Extreme FireWire of de Lexar UDMA FireWire 800 te zijn. Met circa 80 euro wel een prijzige aankoop.

 SanDisk Extreme FireWire


Om van de maximale snelheid gebruik te maken moet je ook nog een FireWire 800 kaart kopen, het gekozen moederboard heeft helaas alleen ondersteuning voor FireWire 400. Overigens is FireWire 400 in de praktijk sneller dan USB 2.0 en vereist het minder van je systeem. Als je nog even geduld hebt dan is het slim om te wachten op USB 3.0 cardreaders. De kans is aanwezig dat deze nog sneller zijn dan de huidige FireWire cardreaders.

Besturingssysteem
Gebruik van Windows 7 Home Premium ligt voor de hand. Alternatieve besturingsystemen (behalve het Mac OS X) bieden matige tot geen ondersteuning voor programma's als Photoshop en Lightroom. En is geen enkele reden om te kiezen voor een oudere variant van het Windows besturingssysteem.

Van Windows 7 zijn verschillende versie's. Ik kan je de vergelijking besparen; met Windows 7 Home Premium bij je het compleetst uit voor een nette prijs. Door Windows 7 in combinatie met (onderdelen voor) een nieuwe computer te bestellen kun je de zogenaamde OEM versie aanschaffen. De aanschafprijs ligt dan rond de 100 euro.

Complete lijst systeemonderdelen
Hieronder heb ik het systeem opgedeeld in twee onderdelen; het systeem zelf en de randapparatuur. Software, zoals Lightroom, heb ik nioet meegenomen. Zelf had ik alle randapparatuur al en hoefde deze nu dus niet aan te schaffen. Ik was daardoor voor zo'n 1.300,- euro klaar.

Basissysteem
MoederboardAsrock 870 Extreme3
ProcessorAMD Phenom II X6 1055T
KoelerScythe Mugen 2 Rev. B
Geheugen2x Kingston 4GB, PC3-10600, DDR3, 1333
Solid State DriveIntel X25-M SSD
Hard diskSamsung EcoGreen F3EG, 2TB
DVD driveSamsung SH-S223L
BehuizingFractal Design Define R2
KeyboardLogitech Media Keyboard 600
VoedingCooler Master Real Power M520
VideokaartClub3D HD 5750, 1GB, GDDR5
Besturingssysteem Windows 7 Home Premium, 64 bit

Randapparatuur
MonitorHP ZR24W, 24 inch
TekentabletWacom Bamboo Fun M Pen & Touch
Externe diskFreecom Harddrive XS, 2TB
CalibratorDatacolor Spyder 3 Express
PrinterEpson Stylus Photo PX710W


Bestellen
De complete lijst is ook direct hier terug te vinden. Op het moment van schrijven is de totaalprijs van dit complete systeem 2.229,61 euro. Via de Tweakers website kun je zien waar je deze onderdelen het beste kunt bestellen. Het is daarbij aan te raden het aantal webwinkels waar je bij koopt te beperken. Je kunt bij Azerty.nl terecht voor alle onderdelen (op de calibrator na).

Tenzij je het al vaker gedaan hebt, of in bent voor een uitdaging, zou ik aanraden het systeem door de computerwinkel in elkaar te laten zetten. Ik heb het zelf gedaan, maar voor circa 50 euro wordt je een hoop werk uit handen genomen en weet je zeker dat alles goed aangesloten wordt.

Nawoord
Inmiddels heb ik mijn systeem sinds een paar dagen draaien. Het is inderdaad razendsnel en daardoor heerlijk om mee te werken. Zeker nabewerking in Lightroom gaat nu vele malen vlotter. Dat is erg prettig!

Groot kans dat je zelf bij sommige onderdelen andere wensen hebt. Dat is natuurlijk prima. Het hier opgestelde systeem is waarschijnlijk een mooi uitgangspunt voor jouw eigen ultieme computer.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

37 reacties

 1. Niels van de Ven
  Niels van de Ven schreef op woensdag 14 juli 2010 om 23:48

  Hoi Elja,
  Even ter reactie op het feit dat je je software hebt aangeschaft voor Windows.
  Je kan bellen naar Adobe en dan kan je het omzetten naar Apple software vrolijk.

  Voor de rest een leuk artikel om te lezen! Ik ben zelf ook aan het overwegen de overstap te maken naar Apple (of niet natuurlijk).

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 14 juli 2010 om 23:54

  @Niels; ja, daar heb ik vaker wat over gehoord. Handige regeling!
  Alleen heb ik daarnaast ook allerlei software van andere partijen die dit soort handige mogelijkheden niet bieden. knipoog

 3. Jan Verbeke
  Jan Verbeke schreef op donderdag 15 juli 2010 om 00:08

  Jarenlang was ik een windows addict, tot ik de instabiliteit/traagheid beu was. De grootste bottleneck, de registry en virusscanner, maken een snel system pokketraag en hoe langer je 't hebt, hoe trager het werkt. Je weet pas het verschil als je de overstap gemaakt hebt.
  Succes,

  Jan

 4. Henny
  Profiel Henny schreef op donderdag 15 juli 2010 om 00:43

  Leuk artikel! Ik heb een beetje hetzelfde. Ik werk al jaaaaren met Windows en ik zit met de keuze om binnenkort een laptop te kopen. Een overstap naar een macbook kwam dan ook in gedachte. Daar vandaag toevallig nog een beknopt artikel over gelezen. Ik denk dat een mac vooral degelijker is, wat vooral belangrijk is voor professionals. Maar ik zit nog met een hele snelle windows pc en een pc vind ik ook fijner werken dus voorlopig gebruik ik die nog denk ik...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.525 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord