Ton Vingerhoets

De wonderlijke (kleine) wereld van macrofotografie; deel 3

donderdag 22 april 2010, 22:35 door | 7,931x gelezen | 36 reacties

In deel 2 zijn mijn foto's door een aantal mensen flink bekritiseerd. De teneur was dat het vooral anders moet. Niettemin waren er ook positieve reacties. Ik ga nog even op de oude voet door en wil mijn serie over macrofotografie afronden. In dit blog zijn foto's te zien gemaakt op de Beijing Panjiayuan market. Het overweldigend aanbod aan antiek, porselijn, sieraden, aardewerk, stoffen en handnijverheid vormt een insiprerende wereld voor macro- of close photography.

De gigantische marktplaats is overkapt. Door de hoogte ervan komt er veel daglicht binnen dat op een zomerse dag vrij ideale lichtomstandigheden creŽert. Dus niks geen flitsers (waar ik een hekel aan heb) maar gewoon lekker ongedwongen schieten uit de hand. De ontelbare stalletjes zijn allemaal thematisch ingedeeld zodat je snel kunt vinden waarnaar je op zoek bent. Bovendien is het een enorme toeristische trekker waardoor er altijd drommen mensen op de been zijn.

Action figures


Fantasiewereld tot leven gekomen
Ik weet niet goed hoe ik het moet omschrijven maar wanneer ik met mijn macrolens als het ware bovenop de onderwerpen kruip is het aslof een fantasiewereld tot leven komt. Kleine details waar je normaal aan voorbijloopt worden plots hoofdrolspelers in je composities. Je vergeet de mensenmassa om je heen omdat je totaal gefascineerd raakt door de rijkdom van de kleine wereld. Het is een totaal andere ervaring dan de stilte van de natuur maar zeker niet minder opwindend!

Bollen


De Beijing Panjiayuan markt
Voordat ik verder ga over macrofotografie toch even iets over de Panjiayuan markt . Voor degene die van plan zijn Beijing een bezoek te brengen is het een absolute must. De 3000 stalletjes beslaan een oppervlakte van 48.500 vierkante meter. Daarmee is Panjiayuan de grootste markt in zijn soort in China en zelfs Azie. Tijdens het hoogseizoen loopt het bezoekersaantal op tot 70.000 per dag! De antiekmarkt is dagelijks open, de 'Crafts and Warehouse zone' alleen in het weekend.

Draak


Canon EF 100mm f/2.8 Macro
De afgebeelde foto's zijn (op nr. 2 na) gemaakt met de Canon 40D + EF 100mm f/2.8 Macro. Zodra de zomer een feit is ga ik zeker terug met mijn 5D II en genoemde lens vanwege de fantastische ruisonderdrukking van die body. Niettemin heeft de 40D meer scherptediepte dan een full frame wat ook zijn voordelen heeft. De EF 100mm f/2.8 Macro is messcherp en vertoont bij deze foto's een bokeh waar ik best mee kan leven. Nu vraagt iedereen zich natuurlijk af waarmee foto 2 is geschoten.

Kwasten?


Bokeh, achtergronddistractie en AF-fusion
We hebben het voortdurend over bokeh. Waarschijnlijk weten jullie dat deze term is ontleend aan het Japanse woord boke dat in het Engels zoveel betekent als 'blur' of 'haze'. De hoofdredacteur van Photo Techniques magazine heeft het in 1997 geintroduceert waarna het niet meer is weg te denken in het standaard vocabulaire van elke zichzelf respecterende pro. Eerlijk gezegd vind ik bokeh ook gezelliger klinken dan ons droge Hollandse achtergrondonscherpte.

Macrolenzen hebben van huis uit een erg gering DOF (Depth of Field). Ik gebruik dat echter graag om mijn onderwerp los te maken van de achtergond; achtergonddistractie met een duur woord. Toch wil ik binnenkort gaan experimenteren met AF-fusion; het mergen (samenvoegen) van meerdere shots met verschillende scherpstelpunten. Dat vraagt om statieffotografie en onbeweeglijke onderwerpen maar ik ben razend benieuwd wat dat voor macrobeelden oplevert.

Boeddha


Afkeurende reacties
Een aantal negatieve reacties op deel 2 hebben me niet helemaal onbewogen gelaten. Ik span me in om kwalitatieve blogs te schrijven op Photofacts waarin China vaak centraal staat; het land waar ik woon, werk en van hou. Dat doe ik voor mijn plezier en om mijn passie voor fotografie met anderen te delen. Aanvankelijk wilde ik een macro deel 4 schrijven maar dat laat ik nu even afhangen van de reacties op dit blog. Hopelijk zijn die wat positiever..

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

36 reacties

 1. Edward
  Profiel  Edward schreef op donderdag 22 april 2010 om 22:52

  Ik ben natuurlijk helemaal enthousiast! Dat zal niet alleen komen door de voor mij leerzame stukjes en foto's, maar ook door het feit dat jij mij (en mijn gezin) persoonlijk deze wonderlijke markt zal laten zien. Kortom voor mij wordt het over 3 dagen helemaal echt. Tot zondag.

 2. EdC
  Profiel EdC schreef op donderdag 22 april 2010 om 23:06

  @Edward. De aswolk is nog mooi op tijd weg. Goede reis en veel plezier in Beijing. Ton is vast een enthousiaste gids.

  @Ton. Je laat je ook niet op je kop zitten, zeg. hahaha. Deze serie weerspiegelt jouw voorliefde voor beeldjes en details uit de Chinese samenleving. Toch even een vraag: het lijkt me dat foto 4 iets krap is aangesneden. Bewust gedaan?

 3. Mark
  Mark schreef op donderdag 22 april 2010 om 23:19

  Ik heb alle delen met plezier gelezen hoor Ton. Ik zou er niet teveel aandacht aan besteden en lekker doorgaan waarmee je bezig was knipoog

 4. Ron
  Ron schreef op donderdag 22 april 2010 om 23:29

  [onvriendelijke reactie; hij stelt het werk niet op prijs - Aangepast door Elja]

  Maar belangrijker dan mijn ongenuanceerde mening is of de maker er zelf plezier aan beleeft om dit soort foto's te maken. En dat is ongetwijfeld het geval. Dus gewoon lekker doorgaan met de dingen die je leuk vindt om te doen en je niks aantrekken van wat anderen er van vinden.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.816 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.816 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.