Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Fotoarchief backuppen bij KPN online backup

zaterdag 8 maart 2008, 23:33 door | 16.271x gelezen | 21 reacties

Een paar maanden geleden adverteerde KPN erg actief met hun Online Backup dienst. Onlangs besloot ik eens een kijkje te nemen naar de geboden dienst. In de reclame wordt een prijs genoemd van zo'n 6 euro per maand. Hierbij werd geen limiet genoemd. Dat maakt de dienst dus ook interessant voor een online backup van foto's.

Wanneer je deze dienst afneemt bij KPN dan kun je een programmaatje downloaden dat zich nestelt in je computer. Hiermee kun je automatisch dagelijks of handmatig wanneer je wilt een backup maken van de bestanden op je computer. Je kunt in de software zelf aangeven welke bestanden je wilt laten backuppen.

Natuurlijk vroeg ik me af of deze dienst ook te gebruiken is om mijn fotocollectie te backuppen. Nu neemt die zo'n 200 gigabyte in beslag en groeit ie ook regelmatig met een aantal gigabytes, maar volgens de uitingen van KPN is er geen limiet. In de review van Winmag Pro wordt vermeldt dat er in de praktijk een limiet zou zijn van 10 gigabyte omdat het uploaden anders te lang zou duren.

Een paar weken terug heb ik mijn vraag hierover aan KPN verstuurd, maar tot op heden heb ik nog geen antwoord ontvangen. Dat geeft wat mij betreft wel aan dat je bij eventuele problemen niet al te veel moet rekenen op de hulp van KPN zelf.

Gelukkig werkt de software verder prima zonder tussenkomst van KPN. Op mijn werk hebben we inmiddels 57 gigabyte aan data in de backup staan zonder problemen. Op internet heb ik al ervaringen gelezen met gebruikers die al meer dan 105 gigabyte aan data geplaatst hebben.

De lange verzendtijden zijn namelijk te omzeilen door elke keer een extra gedeelte van je bestanden toe te voegen. Dus dagelijks vijf extra gigabyte, ofzo. Doordat de software bestanden alleen backupped als ze nieuw of gewijzigd zijn blijft het dagelijkse verkeer zo binnen de perken.

Mocht er onverhoopt eens iets misgaan met je bestanden thuis dan kun je dus terugvallen op de backup bij KPN. Dit kan niet alleen via de bijhorende sofware, maar ook met een beschikbare webservice. Ook handig wanneer je op een andere locatie een foto nodig hebt; gewoon even inloggen op de online backup dienst en je kunt het bestand zo downloaden.

Zelf overweeg ik in elk geval de dienst aan te schaffen. Voor zo'n 70 euro per jaar (inclusief BTW) een mooie extra backup. Ik zou de dienst in elk geval gewoon gebruiken naast mijn standaard backup op een externe harddisk.

Wellicht dat een snellere internetverbinding wel handig is om vooraf te regelen.. knipoog

Screenshot KPN backup applicatie
KPN Backup applicatie

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

21 reacties

 1. Martin Leijn
  Martin Leijn schreef op zondag 9 maart 2008 om 00:29  | reageer

  Elja, wederom uitermatig nuttig artikel. Ik heb het meteen maar besteld. Ga het een jaartje proberen. Eerst maar al mijn foto's proberen up te loaden (zal wel een paar weken duren).

 2. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op zondag 9 maart 2008 om 00:36  | reageer

  Heeft KPN ook eea weggeschreven in de voorwaarden hoe ze omgaan met privacy van databestanden?!
  En hoe worden ze daar gebackupped? Ik neem aan dat ze toch fysiek ergens schijven verplaatsen, of gokken ze er op dat hun computercentrum nooit afbrand??
  Als ik backups maak, dan dump ik ze op externe harddisk (USB) en daarna leg ik ze bij mijn ouders neer op inbraakveilige plaats...

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 9 maart 2008 om 00:41  | reageer

  @Martin; Ik ben benieuwd wat je ervaringen zullen zijn, deel ze met ons!

  @Niels; Ik neem aan dat er het nodige over privacy te vinden is. Ik heb daar nog niet naar gekeken. Wel een goed punt, al verwacht ik dat dit wel in orde is. KPN backupped je bestanden op 2 fysieke locaties (datacenters) in Nederland. Op elke locatie schijnen meerdere kopieen van je bestanden opgeslagen te worden.

  Zelf werk ik nu ook nog met een externe USB harddisk die ik maandelijks mee neem van mijn werk om bij te werken. De volgende dag gaat ie dan weer mee naar het werk. Dagelijks is dat natuurlijk niet te doen.

 4. Erwin
  Erwin schreef op zondag 9 maart 2008 om 11:13  | reageer

  Hier is een nieuwe dienst die gratis 50 GB aanbiedt online ruimte voor backups: adrive.com

 5. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 9 maart 2008 om 11:26  | reageer

  @Erwin; lang niet genoeg voor mijn archief aan foto's, maar wellicht nuttig voor anderen. Thx!

 6. Lost-Viking
  Lost-Viking schreef op zondag 9 maart 2008 om 17:45  | reageer

  Ook ik gebruik al vanaf Juni de dienst, en onlangs is het vernieuwd in een 2.0 versie. Vanaf Juni backup ik al ruim 209 Gb bij hun. De eenmalige upload is een kriem, daar is hij wel even zoet mee. Eenmaal gedaan, dan worden idd dagelijks alleen de wijzigingen gebackupped met een retentie van 30 dagen. Dat houd in : gooi je een bestand weg, dan kun je hem nog terughalen tot 30 dagen na het verwijderen. Ik ben er zeer tevreden over, en zeker voor deze prijs. Dagelijkse backups met zeer weinig moeite en omkijken. Zelfs je PC kan gejat worden en je huis afbranden, maar gelukkig hebben we dan de foto's nog...

 7. RoelfM
  Profiel RoelfM schreef op zondag 9 maart 2008 om 18:24  | reageer

  Goedendag,

  Ik zal me even voorstellen.

  Ik lees regelmatig hier de artikelen en vind ze over het algemeen erg interessant. Sinds een aantal maanden maak ik met een spiegelreflex mijn foto's, voorheen met een analoge en een digitale compact camera.

  Ik ben nog aan het overwegen tussen kpn en flickr voor een back-up. Flickr is een heel stuk goedkoper, zeker met de lage dollar. De voor en nadelen heb ik nog niet behalve de prijs.

  Vraag is waarom niet flickr.com voor de back-up van je foto's?

  Groeten RoelfM

 8. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 9 maart 2008 om 19:22  | reageer

  Welkom Roelf. Ik ben zelf niet zo actief met mijn Flickr account, maar als ik het goed begrijp wil je dan al je foto's uploaden naar Flickr. Daar lijkt me ook de nodige tijd in gaan zitten.

  Ik las wel een stukje over het eenvoudig terughalen van Flickr foto's. Persoonlijk lijkt het me geen ideaale manier van backup, maar ik heb me er niet in verdiept.

  Voordeel van KPN online backup is trouwens dat je ook andere type bestanden in je backup kunt meenemen; documenten, muziek, film en je outlook backup bestanden bijvoorbeeld.

  @Lost-Viking; Goed te horen dat je er goede ervaringen mee hebt! Dat stemt positief.

 9. gast schreef op zondag 9 maart 2008 om 19:47  | reageer

  Een hoop tijd kost het inderdaad om te uploaden (zit nu op 35gb. van de 140gb en ben nu 3 wkn. bezig)., maar goed 's avonds een map selecteren aanzetten en de volgende dag is het weer klaar. Een nadeel vindt ik dat er geen synchronisatie kan plaats vinden en dat je inderdaad geen ander soort bestanden kan plaatsen.

  Maar goed, voordeel van flickr is dat ik makkelijk foto's kan delen met vrienden en familie en foto's prive houden ook al zitten ze in dezelfde map. De foto's zijn toch mijn dierbaarste bezit wat het digitale aangaat.

  Ga ook eens kijken naar dat adrive.com, kan wel makkelijk zijn voor mijn studie voor het opslaan van werkstukken en allerlei opdrachten.

  Trouwens Elja, erg mooie site en foto's van je!

 10. zonnevogeltje
  zonnevogeltje schreef op maandag 10 maart 2008 om 08:18  | reageer

  Voor foto's van een compact camers is het wellicht handig, maar na een vakantie van een weekje gaan er bij mij al gauw 8 tot 32 gigabytes aan RAW-files op de schijf. Dat is op zich misschien nog wel te doen voor de backup. Maar zodra de films van de digitale camera worden ingelezen (al dan niet op DVD of HD kwaliteit) op de PC Zal de KPN zo blij niet meer zijn. Ik denk dat ik het dus maar gewoon houd bij een externe harde schijf voor de backups en die op een andere lokatie bewaar.

 11. mleijn
  Profiel mleijn schreef op maandag 10 maart 2008 om 12:05  | reageer

  KPN heeft een mooie handleiding geschreven voor de back-up on-line. Voor de geinteresseerde kan deze hier opgehaald worden.

 12. fotodoco
  Profiel fotodoco schreef op maandag 10 maart 2008 om 15:58  | reageer

  op de site van KPN geeft men aan dat het 4,95 per maand is
  dat is nog eens betaalbaar zeker voor als je veel foto`s hebt

 13. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 10 maart 2008 om 17:41  | reageer

  @Fotodoco; Dat is dan wel exclusief BTW. Maar zeker betaalbaar!

  @mleijn; Bedankt voor de tip!

  @Zonnevogeltje; Als je nu alleen de films als hoge kwaliteit DivX bij de backup verstuurd heb je toch nog een aardige backup.

  @Gast; Bedankt voor het compliment. vrolijk
  Drie weken doen over 35 GB schiet ook niet heel erg op.

 14. Lost-Viking
  Lost-Viking schreef op maandag 10 maart 2008 om 18:29  | reageer

  Quote : Drie weken doen over 35 GB schiet ook niet heel erg op.

  Dit is natuurlijk helemaal afhankelijk van je upload snelheid van je internet abbonement.

 15. RoelfM
  Profiel RoelfM schreef op maandag 10 maart 2008 om 20:47  | reageer

  Schiet niet erg op inderdaad, heb wel geprobeerd om grotere hoeveelheden te uploaden maar liep toen vast. Nog een nadeel tegenover kpn is dat je bestand max. 10mb groot mag zijn bij flickr. Nikon's nef/raw bestanden kan dus niet.

 16. White Rabbit
  White Rabbit schreef op dinsdag 11 maart 2008 om 13:03  | reageer

  Of gebruik Mozy, goedkoper, beter en veiliger.

 17. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 11 maart 2008 om 13:14  | reageer

  @White rabbit; Ziet er inderdaad goed uit, dat Mozy. Goedkoper is de 'home' versie inderdaad ook. Waarom is het ook beter en veiliger?

 18. Vathorster
  Vathorster schreef op dinsdag 11 maart 2008 om 21:23  | reageer

  3 weken over 35 GB? Ik vraag me wel af waar de bottleneck ligt (we hebben hier op de glasvezel binnenkort 50 MBit/s upstream...).

 19. Margo
  Profiel Margo schreef op dinsdag 11 maart 2008 om 23:36  | reageer

  "Dat geeft wat mij betreft wel aan dat je bij eventuele problemen niet al te veel moet rekenen op de hulp van KPN zelf."

  Ik lees net dit: http://mack.web-log.nl/mack/2008/03/kpn-sluit-je-af.html

 20. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op woensdag 12 maart 2008 om 17:46  | reageer

  TIP: mocht je backupmedium zoeken: vandaag zag ik bij Kruidvat een externe Harddisk van 500Gb voor 89 eur....
  Kan dus wellicht ruim toereikend zijn als backup medium... vrolijk
  just my 2 euro-cents...

 21. Maarten Smeets
  Maarten Smeets schreef op vrijdag 14 maart 2008 om 14:08  | reageer

  Ik maak al geruime tijd online backups via Mozy (www.mozy.com). Er is een gratis variant (ik meen 5 GB opslag) en een betaalde dienst van $4,95 per maand voor onbeperkte opslag. De software is erg gemakkelijk en stabiel, ik heb nog geen enkele keer problemen gehad met restoren en backuppen.

  Gezien de lage stand van de dollar misschien een goed alternatief voor KPN.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord