Elja Trum

Fotoarchief backuppen bij KPN online backup

zaterdag 8 maart 2008, 23:33 door | 15.149x gelezen | 21 reacties

Een paar maanden geleden adverteerde KPN erg actief met hun Online Backup dienst. Onlangs besloot ik eens een kijkje te nemen naar de geboden dienst. In de reclame wordt een prijs genoemd van zo'n 6 euro per maand. Hierbij werd geen limiet genoemd. Dat maakt de dienst dus ook interessant voor een online backup van foto's.

Wanneer je deze dienst afneemt bij KPN dan kun je een programmaatje downloaden dat zich nestelt in je computer. Hiermee kun je automatisch dagelijks of handmatig wanneer je wilt een backup maken van de bestanden op je computer. Je kunt in de software zelf aangeven welke bestanden je wilt laten backuppen.

Natuurlijk vroeg ik me af of deze dienst ook te gebruiken is om mijn fotocollectie te backuppen. Nu neemt die zo'n 200 gigabyte in beslag en groeit ie ook regelmatig met een aantal gigabytes, maar volgens de uitingen van KPN is er geen limiet. In de review van Winmag Pro wordt vermeldt dat er in de praktijk een limiet zou zijn van 10 gigabyte omdat het uploaden anders te lang zou duren.

Een paar weken terug heb ik mijn vraag hierover aan KPN verstuurd, maar tot op heden heb ik nog geen antwoord ontvangen. Dat geeft wat mij betreft wel aan dat je bij eventuele problemen niet al te veel moet rekenen op de hulp van KPN zelf.

Gelukkig werkt de software verder prima zonder tussenkomst van KPN. Op mijn werk hebben we inmiddels 57 gigabyte aan data in de backup staan zonder problemen. Op internet heb ik al ervaringen gelezen met gebruikers die al meer dan 105 gigabyte aan data geplaatst hebben.

De lange verzendtijden zijn namelijk te omzeilen door elke keer een extra gedeelte van je bestanden toe te voegen. Dus dagelijks vijf extra gigabyte, ofzo. Doordat de software bestanden alleen backupped als ze nieuw of gewijzigd zijn blijft het dagelijkse verkeer zo binnen de perken.

Mocht er onverhoopt eens iets misgaan met je bestanden thuis dan kun je dus terugvallen op de backup bij KPN. Dit kan niet alleen via de bijhorende sofware, maar ook met een beschikbare webservice. Ook handig wanneer je op een andere locatie een foto nodig hebt; gewoon even inloggen op de online backup dienst en je kunt het bestand zo downloaden.

Zelf overweeg ik in elk geval de dienst aan te schaffen. Voor zo'n 70 euro per jaar (inclusief BTW) een mooie extra backup. Ik zou de dienst in elk geval gewoon gebruiken naast mijn standaard backup op een externe harddisk.

Wellicht dat een snellere internetverbinding wel handig is om vooraf te regelen.. knipoog

Screenshot KPN backup applicatie
KPN Backup applicatie


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

21 reacties

 1. Martin Leijn
  Martin Leijn schreef op zondag 9 maart 2008 om 00:29

  Elja, wederom uitermatig nuttig artikel. Ik heb het meteen maar besteld. Ga het een jaartje proberen. Eerst maar al mijn foto's proberen up te loaden (zal wel een paar weken duren).

 2. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op zondag 9 maart 2008 om 00:36

  Heeft KPN ook eea weggeschreven in de voorwaarden hoe ze omgaan met privacy van databestanden?!
  En hoe worden ze daar gebackupped? Ik neem aan dat ze toch fysiek ergens schijven verplaatsen, of gokken ze er op dat hun computercentrum nooit afbrand??
  Als ik backups maak, dan dump ik ze op externe harddisk (USB) en daarna leg ik ze bij mijn ouders neer op inbraakveilige plaats...

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 9 maart 2008 om 00:41

  @Martin; Ik ben benieuwd wat je ervaringen zullen zijn, deel ze met ons!

  @Niels; Ik neem aan dat er het nodige over privacy te vinden is. Ik heb daar nog niet naar gekeken. Wel een goed punt, al verwacht ik dat dit wel in orde is. KPN backupped je bestanden op 2 fysieke locaties (datacenters) in Nederland. Op elke locatie schijnen meerdere kopieen van je bestanden opgeslagen te worden.

  Zelf werk ik nu ook nog met een externe USB harddisk die ik maandelijks mee neem van mijn werk om bij te werken. De volgende dag gaat ie dan weer mee naar het werk. Dagelijks is dat natuurlijk niet te doen.

 4. Erwin
  Erwin schreef op zondag 9 maart 2008 om 11:13

  Hier is een nieuwe dienst die gratis 50 GB aanbiedt online ruimte voor backups: adrive.com

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.317 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord