Ton Vingerhoets

Gelegenheidsmodellen fotograferen; overal modellen; deel 4

woensdag 19 mei 2010, 22:12 door | 7,232x gelezen | 21 reacties

In een aantal reacties op deel 3 werd de vraag gesteld waarom de omgeving van de geportretteerden niet meer in beeld wordt gebracht. Wel, om de eenvoudige reden dat die soms niet interessant genoeg is. Vaak schiet ik portretten louter om het gelaat van een persoon te laten spreken. Dat neemt niet weg dat ik net zo goed mensen fotografeer in hun omgeving die iets vertelt over de geportretteerde persoon. Voor dit blog heb ik er een aantal geselecteerd.

Ze zijn allemaal op verschillende tijdstippen en plaatsen gemaakt tijdens mijn reizen door China. Wat ze gemeen hebben met elkaar is dat het ongekunstelde foto's zijn. Persoonlijk ben ik niet vies van een vleugje humor dus heb ik bepaalde beelden een hilarisch tintje gegeven.

Verkeersregelaar


Balende politieagent
Begin vorig jaar zat ik een paar dagen in Hefei (Provincie Anhui) waar ik op een grijze maandagmorgen vroeg uit de veren was om foto's in de binnenstad te maken. Op een druk kruispunt was deze politieagent in de weer om het chaotische verkeer te regelen. Met mijn Canon EF 200mm f/2.8L had ik een mooi bereik en wachtte net zolang totdat ik op een gegeven moment dit shot kon maken. Zijn gelaatsuitdrukking in combinatie met de bus op de achtergrond was exact wat ik voor ogen had.

Verkoper


Bij gebrek aan klanten
In het antieke vestingstadje Pingyao (Unesco werelderfgoed) kom je erg markante figuren tegen. Op het eind van een warme zomerdag zat deze oude man voor zín winkeltje af te wachten of er nog toeristen trek hadden in een ijsje of wat frisdrank. De desolate omgeving vormt een schril contrast met de mierzoete, kitscherige reclame op de koelkast en de poster. Het gegroefde gelaat en de kleurloze kleding van de man lijken haast te vervloeien met de totale entourage.

Meisje


Dat is even schrikken!
In hetzelfde stadje was dit meisje laat in de namiddag ingedommeld aan haar tafeltje nadat ze slaperig was geworden van het lezen. Toen ik dat tafereeltje wilde fotograferen werd ze plots wakker en keek me verschrikt aan. Even later zag ze er zelf ook wel de humor van in. Dat moment van verbazing op haar gelaat vind ik de kracht van dit portret. De foto is gemaakt met de EF 17-40mm f/4L op 21mm. Het groothoekeffect geeft in dit geval wel een meerwaarde aan het portret.

Koddig soldaatje


Koddig soldaatje op Tiananmen
Op het Tianmenplein ofwel Plein van de Hemelse Vrede in hartje Beijing paraderen de godsganse dag strak in het uniform gestoken soldaten. Ze worden streng geslecteerd, naar het schijnt zelfs op uiterlijk en lengte. Ze zien er doorgaans fier uit maar dit soldaatje vond ik daarentegen iets koddigs hebben. Ik heb bewust met een groot diafragma (f/3.2) gefotografeerd om de achtergrond te vervagen zodat de nadruk op het ventje ligt. Let vooral op de blik in zijn ogen.

Dutje


Even een dutje doen
Chinezen hebben de gewoonte 's zomers overal een dutje te doen. Op de Beijing Panjiayuan markt had deze marktkoopman er al een dag opzitten en wilde dus ook even een dutje doen. Hij past met zijn torso mooi tussen de twee rekken in zijn minuscule stalletje met tweedehands boeken. En wanneer er toevallig een klant geintereseert is in mijn handelswaar maakt ie me vast wel even wakker, moet hij gedacht hebben. Het is een van mijn grappigste portretfoto's.

Meisje


Vindt je me niet mooi?
Tijdens een wandeling in de oude buurten van Qingdao (vroegere Duitse kolonie in China) kwam ik een groepje spelende kinderen tegen voor een oud flatgebouw waar ze woonden. Dit in het rose gestoken meisje wilde best even voor me poseren. Zonder enige regie maakte ze zich mooi lang en keek zelfbewust in de lens. De achtergrond met het verweerde beton, graffiti en verroeste hekwerk vormen in mijn optiek een mooi contrast met haar tot in de puntjes verzorgde uiterlijk.

Meestal beperkt ik me tot een serie van vier maar omdat ik zoveel beeldmateriaal heb krijgt deze serie met portretfoto's nog een vervolg, althans als jullie het nog niet beu zijn natuurlijk..

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

21 reacties

 1. joopvisbeek
  joopvisbeek schreef op woensdag 19 mei 2010 om 23:06

  mooie post weer hoor!
  'even een dutje doen' is echt hilarisch!

 2. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 19 mei 2010 om 23:19

  Wil je omgeving zien, of meer China, dan krijg je bij Ton omgeving te zien. knipoog Foto 1, 4 en 5 zijn vandaag mijn favorieten door het standpunt dat je hebt ingenomen.

  Ik vraag we af wat je bedoelt met jouw uitspraak bij de balend politieagent dat je dit voor ogen had. Ik zou zelf alleen hopen op dit resultaat en ik zou er dan waarschijnlijk op anticiperen: camera in de aanslag houden. Maar je had het ook kunnen treffen dat de gezichtsuitdrukking verdwenen was op het moment dat de bus passeerde.

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 20 mei 2010 om 00:06

  @EdC
  Bedankt voor je reactie. De politieagent stond er een beetje verloren bij en miste duidelijk autoriteit. Dat gaf zo nu en dan grappige situaties. Ik wilde dat in m'n beeld vangen en had het gevoel dat me dat was gelukt met deze foto.

 4. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op donderdag 20 mei 2010 om 00:43

  Mooi Ton! Met mijn vorige opmerking doelde ik inderdaad op 'dit soort' portretfotografie.
  En het lijkt me dat China hier zich bij uitstek voor leent.
  Ik weet niet waarom, maar het 'koddige soldaatje' springt er voor mij ietsje bovenuit.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.823 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.823 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.