Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

KPN Online Backup nader bekeken

woensdag 13 augustus 2008, 20:33 door | 15.226x gelezen | 26 reacties

Bij een fotocollectie wordt het steeds belangrijker een goede backup te hebben. De meeste foto's worden niet meer afgedrukt, dus een computercrash kan zorgen voor een definitief verlies van duizenden foto's. Zelf maak ik maandelijks een backup op een externe harddisk, maar het leek mij verstandig daarnaast een continue backup te hebben van mijn foto's. Na een poging met online backup provider Mozy heb ik besloten eens naar de KPN Online Backup dienst te kijken.

Aanvragen
Na de aanvraag op de website van KPN moet je even geduld hebben voordat je account is aangemaakt. Jammer dat dit niet realtime gaat en je direct na je aanvraag aan de slag kunt.

Installatie
Tijdens de installatie moet je een flink aantal wachtwoorden invullen die je van KPN per e-mail ontvangt. Het enige dat je zelf moet opgeven is het wachtwoord voor encryptie van de gegevens. Net als de software van Mozy heb je ook hier de mogelijkheid een aantal basis data te backuppen. Je kunt dan bijvoorbeeld je Outlook bestand en je favorieten aanvinken. In een volgend scherm kun je ook aangeven welk type bestanden je juist niet wilt backuppen, aangeraden wordt om geen muziek of video bestanden te backuppen.

Nu wil ik die toch ook gewoon backuppen binnen de folders die ik ga selecteren, want daar staan ook zelfgemaakte video's. Die optie negeren we dus gewoon. Ik bepaal liever zelf wat er gebackupped wordt.

Backuppen
Bij de eerste backup dacht ik voorzichtig een paar folders aan te vinken, maar bleek ik al direct op 33 gigabyte te zitten. Nu heb ik niet de snelste verbinding, dus gaf het programma aan zo'n 100 uur bezig te zijn. Na 2 dagen stampen besloot Windows echter dat een update belangrijk genoeg was om de computer te herstarten.

Gelukkig kan de software van KPN hier wel goed mee om gaan. De data die reeds verstuurd zijn wordt niet opnieuw geupload; ook als de upload afgebroken wordt door een herstart of een gebruiker die op 'abort' klikt.

Wel onhandig is de vermelding van het programma over de te versturen data. Bij elke backup wordt namelijk je gehele backup geanalyseerd als zijnde de te backuppen hoeveelheid. Je ziet dat dus dat er -bijvoorbeeld- nog 70 gigabyte te uploaden is terwijl je in de praktijk alleen één nieuwe folder met foto's hoeft te uploaden.

Outlook
Een backup van Outlook leek me wel handig, nooit meer de kans je gehele e-mail archief kwijt te raken. Outlook maakt echter gebruik van 1 groot bestand voor de backup van e-mailgegevens. Dit bestand groeit in de loop der jaren uit tot een gigantisch bestand; in mijn geval een bestand van ruim 1 gigabyte.

Zodra je echter één nieuwe e-mail ontvangt is dit bestand van 1 gigabyte gewijzigd. Er zal dus bij de volgende backup opnieuw een backup gemaakt worden van het hele bestand. Dat komt er dus op neer dat je elke dag dezelfde gigabyte over de lijn pompt. Behoorlijk zonde van de bandbreedte dus.

Om de een of andere reden krijg ik het echter niet meer voor elkaar om het Outlook bestand niet meer mee te nemen in de backup. Uiteindelijk heb ik dit probleem maar minder storend gemaakt door met behulp van het handige Outlook Attachment Remover alle attachments uit Outlook te verwijderen en als fysiek losse bestanden op de harddisk te plaatsen.

De attachment in de e-mail wordt hierdoor vervangen door een snelkoppeling van 4 kilobyte. Mijn Oulook bestand werd hierdoor verkleind tot iets meer dan 300 megabyte. Dat scheelt dus ruim 2/3 bij het dagelijkse uploaden.

Recovery
Mocht je nu per ongeluk een verkeerd bestand verwijderen of je huis in vlammen op gaan dan heb je altijd een backup van je gegevens online beschikbaar. Deze kun je eenvoudig benaderen via de KPN Back-up Manager, maar ook via de website van KPN.

Prettige bijkomstigheid is dat je hiermee je foto's (en andere bestanden) ook vanaf een andere locatie kunt benaderen. Handig wanneer je een foto hard nodig hebt terwijl je bij een klant zit. Je moet dan uiteraard wel alle nodige inlogcodes bij je hebben.

Die inlogcodes moet je natuurlijk ook niet alleen op je bureau hebben liggen, maar ook op een andere locatie bewaren. Anders ben je bij bijvoorbeeld een brand alsnog ver van huis.

Conclusie
KPN Online Backup is een interessante en erg betaalbare dienst voor fotografen. Een snelle (upstream) internetverbinding is echter wel vereist en zelfs daarmee moet je de nodige weken (!) tijd nemen om je hele archief (mits die enkele honderden gigabytes is) te backuppen. Zelf gebruik ik de dienst naast mijn maandelijkse backup op een externe harddisk (die ik op mijn werk bewaar).

KPN Online Backup - Screenshot

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

26 reacties

 1. Vincent Ivens
  Profiel Vincent Ivens schreef op woensdag 13 augustus 2008 om 22:21  | reageer

  Interessant artikel!
  Zelf heb ik ooit zoiets geprobeerd met een vriend. Hij heeft zijn backup bij mij en ik die van mij bij hem. Toch is de stabiliteit van het systeem bij vrienden niet te garanderen. Een professionele oplossing biedt dus uitkomst.
  Ben benieuwd naar de koste en de opslagruimte.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 13 augustus 2008 om 22:54  | reageer

  @Vincent; KPN Online Backup kost 4,95 euro (exclusief BTW) per maand. De opslagruimte is in principe onbeperkt, maar er is wel een 'fair use policy'. Ik heb een e-mail naar KPN gestuurd of een paar honderd gigabyte een probleem zou zijn, maar daar heb ik nooit een reactie op gehad. Zelf heb ik er inmiddels 144 gigibayte staan en ik ben nog bezig met uploaden. vrolijk

 3. mreys
  Profiel mreys schreef op woensdag 13 augustus 2008 om 22:58  | reageer

  Online backup voor fotografie is in België nog niet aan de orde wegens de talrijke limieten op breedband.
  Dat de backup facility goedkoop is, is irrelevant want als je door je up-/download limiet gaat betaal je daar nog eens je internet provider bovenop voor.
  En er zijn duidelijk afspraken tussen internet providers gezien ze het allemààl doen (vrije concurrentie knipoog)

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 13 augustus 2008 om 23:11  | reageer

  @mreys; Wat ik begreep staan de downloadlimieten in België momenteel op de helling. Ik heb wat berichten voorbij zien komen over het afschaffen daarvan door verschillende providers.

 5. polderfoto
  Profiel polderfoto schreef op woensdag 13 augustus 2008 om 23:28  | reageer

  Als je snel aan de slag wil en je beste of belangrijkste foto's wil backuppen, denk dan ook eens aan de skydrive functie van windows-live. Helaas kun je maar 5 gb kwijt (Maar een nieuw live of hotmail account is natuurlijk zo aangemaakt vrolijk).
  DVD's op je werk bewaren is naast de losse harde schijf natuurlijk altijd aan te raden. Direct backuppen op een cd rewriteble van je meest recente foto's werkt ook goed. Als deze vol zit een definitieve dvd maken en de rewritable wissen.

 6. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op donderdag 14 augustus 2008 om 00:29  | reageer

  Voor de initiele backup van mijn foto's heb ik een keer een exterme disk mee naar kantoor genomen (Waar een hele dikke internetverbinding aanwezig was). Maar waarschijnlijk lukt dat niet met de KPN backup omdat ze helaas geen open protocol gebruiken maar een vage client.
  Dat was voor mij de reden om het niet te gebruiken: ik sla mijn foto's thuis op op een NAS, en daarvoor is geen client beschikbaar

 7. Hidde
  Profiel Hidde schreef op donderdag 14 augustus 2008 om 09:07  | reageer

  Goede tip! Liep al een tijdje rond met het idee om ergens online te backuppen, dus ik heb me bij KPN direct aangemeld.

 8. Rob
  Profiel Rob schreef op donderdag 14 augustus 2008 om 09:39  | reageer

  Voor consumenten hebben ze de naam gewijzigd in Foto Back-Up, kosten zijn € 5,- per maand (inclusief BTW neem ik aan).

  Ze benadrukken dat je naast foto's ook alle andere soorten bestanden kunt veiligstellen.

  Aangezien Flickr geen RAW bestanden accepteert ga ik me aanmelden! Voor 60 euro per jaar slaap ik dan een stuk rustiger!

 9. Rob
  Profiel Rob schreef op donderdag 14 augustus 2008 om 11:16  | reageer

  De consumenten versie is alleen beschikbaar als je internet afneemt van KPN?

  --------------------------------------
  Geachte ***,

  Onlangs heeft u zich aangemeld voor de dienst Foto Back-Up. Helaas is het voor ons niet mogelijk de dienst voor u te activeren.

  Wij hebben niet kunnen vaststellen of u over een KPN InternetPlusBellen of Internet abonnement beschikt. Dit wordt gedaan op basis van de gegevens die u heeft ingevoerd. Mogelijk is hiermee iets misgegaan bij uw invoer. Wij verzoeken u uw gegevens te controleren en u opnieuw aan te melden.

  Via deze link http://www.kpn.com/internet/foto-backup.htm kunt u zich opnieuw aan melden voor Foto Back-Up.
  --------------------------------------------

  Ik zie het nergens op de site vermeld staan, mogelijk ergens in de kleine lettertjes....

 10. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 14 augustus 2008 om 11:53  | reageer

  @Rob; Dat is wel jammer ja. Storend dat ze dit niet duidelijk als voorwaarde vermelden.

  Is KPN Online Backup niet ook gewoon als particulier af te nemen? Het kost je 90 cent meer in de maand, maar dat is niet schokkend natuurlijk. vrolijk

 11. Thomas Dral
  Profiel  Thomas Dral schreef op donderdag 14 augustus 2008 om 12:17  | reageer

  Heb je wel eens geprobeerd om files te restoren vanuit het Online backup systeem van KPN omdat je ze kwijt bent. Dat schijnt toch nog wat problemen te geven.

 12. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 14 augustus 2008 om 12:50  | reageer

  @ThommyMan; We hebben hier op kantoor ook Online Backup van PKN en daarbij hebben we wel eens vanaf een andere locatie bestanden opgehaald met de webservice. Dat ging prima.

 13. Thomas Dral
  Profiel  Thomas Dral schreef op donderdag 14 augustus 2008 om 13:20  | reageer

  Dan heeft KPN toch wat bijgeleerd en hebben ze inmiddels de problemen opgelost die er waren dan. Voorheen ging het uploaden prima echter het restoren gaf problemen.

 14. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 14 augustus 2008 om 13:30  | reageer

  Toch wel een belangrijk aspect van backuppen, dat restoren.. knipoog

 15. Thomas Dral
  Profiel  Thomas Dral schreef op donderdag 14 augustus 2008 om 14:48  | reageer

  Dat is inderdaad zo ja.

 16. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op donderdag 14 augustus 2008 om 15:23  | reageer

  ... en toch heb ik geen vertrouwen in die 'oplossingen'.
  Zelfs een Computable heeft een aardig artikel er over geschreven.

 17. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 14 augustus 2008 om 15:44  | reageer

  @Niels; Ik denk dat de meeste van die nadelen bij een bedrijf als KPN niet heel erg van toepassing zijn (onbetrouwbaarheid). KPN heeft een naam hoog te houden.

  Ik zou Online Backup ook niet willen aanraden als enige vorm van backup, maar het is een mooie extra methode om je van wat extra zekerheid te voorzien. Voor de prijs van zo'n 70 euro / jaar hoef je het in elk geval niet te laten.

 18. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op donderdag 14 augustus 2008 om 16:07  | reageer

  @Elja: vergeet ook niet dat KPN een commercieel bedrijf is... dat zijn andere belangen knipoog
  Voor 70 EUR p jaar kun je ook een aardige array aan schijven zelf 'supporten' knipoog
  uiteindelijk ben je ZELF verantwoordelijk voor de keuze die je maakt... vrolijk

 19. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op donderdag 14 augustus 2008 om 17:18  | reageer

  @Niels: waar kun jij voor 70 euro per jaar buitenshuis je disk array hosten? dat klinkt als een goedkope storage!

 20. Chris
  Chris schreef op donderdag 14 augustus 2008 om 19:26  | reageer

  Ik ben nu een testje aan het doen bij Mozy( Gratis 2 Gig). Reden, KPN kan mij als oud Planet (nu KPN) klant niet herkennen en dus foto backup niet leveren...
  Als het bevalt neem ik onbeperkt en dat voor 4 dollar nog wat

 21. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 14 augustus 2008 om 19:46  | reageer

  @Chris; Mozy heb ik ook getest, maar beviel me niet goed. Hopelijk heb jij meer succes.

 22. crashplan.nl
  Profiel crashplan.nl schreef op maandag 25 augustus 2008 om 01:07  | reageer

  @Elja; Heb je misschien ook CrashPlan (.com) getest?
  Wat vondt je daarvan?

 23. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 25 augustus 2008 om 09:20  | reageer

  Die heb ik niet geprobeerd, met 300 gigabyte te backuppen is Crashplan niet bepaald de goedkoopste aanbieder. Voor mensen die maximaal een gig of 50 willen backuppen is het wellicht wel een goedkope optie.

 24. crashplan.nl
  Profiel crashplan.nl schreef op vrijdag 5 september 2008 om 22:55  | reageer

  @Elja: inderdaad is crashplan niet de goedkoopste. Over KPN Backup Online: wat voor backup en restore snelheden bereik je daar mee? Zijn die snelheden constant of sterk flucturend?

 25. Vossie
  Profiel Vossie schreef op vrijdag 5 juni 2009 om 13:17  | reageer

  ik wil iedereen toch even nadrukkelijk waarschuwen voor backup online van KPN.
  Ik gebruik het zelf, ben bijna 2 weken bezig geweest om de backup te maken (snelle verbinding maar 150 GB grote backup)

  Nu ben ik echter al 6 dagen bezig om een restore te doen, software werkt gewoon totaal niet op dit punt.
  Na ruim 30 keer opnieuw instaleren van de software heb ik een 3% kunnen restoren maar software verdomt het meestal gewoon of loopt halverwege vast.
  KPN gebeld (werkt niet in het weekeinde) en die sturen dan weer een mail naar de afdeling waarna ze je binnen 48 uur zouden terugbellen (is al erg lang) wat dus niet gebeurd. nog een telefoontje... we bellen binnen een paar uur terug, weer niks... nog een telefoontje... we bellen vandaag nog terug...
  Ik hoop het, anders weer weekeinde en heb ik mijn bedrijfs bestanden nog steeds niet terug.

  Mijn advies is dan ook om backup online van kpn absoluut NIET te gebruiken, backuppen is leuk maar aangezien restoren niet werkt is het een afrader (zoek ook eens op internet en je komt tientallen mensen met dit probleem tegen.

 26. Vossie
  Profiel Vossie schreef op vrijdag 5 juni 2009 om 13:17  | reageer

  KPN intereseert het dus kennelijk niet dat restoren niet werkt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord