Actie: Online cursussen + gratis Xpozer 60 x 90 afdruk. 79,95 euro voordeel! Meer info of direct aanmelden
Elja Trum

KPN Online Backup nader bekeken

woensdag 13 augustus 2008, 20:33 door | 14.200x gelezen | 26 reacties

Bij een fotocollectie wordt het steeds belangrijker een goede backup te hebben. De meeste foto's worden niet meer afgedrukt, dus een computercrash kan zorgen voor een definitief verlies van duizenden foto's. Zelf maak ik maandelijks een backup op een externe harddisk, maar het leek mij verstandig daarnaast een continue backup te hebben van mijn foto's. Na een poging met online backup provider Mozy heb ik besloten eens naar de KPN Online Backup dienst te kijken.

Aanvragen
Na de aanvraag op de website van KPN moet je even geduld hebben voordat je account is aangemaakt. Jammer dat dit niet realtime gaat en je direct na je aanvraag aan de slag kunt.

Installatie
Tijdens de installatie moet je een flink aantal wachtwoorden invullen die je van KPN per e-mail ontvangt. Het enige dat je zelf moet opgeven is het wachtwoord voor encryptie van de gegevens. Net als de software van Mozy heb je ook hier de mogelijkheid een aantal basis data te backuppen. Je kunt dan bijvoorbeeld je Outlook bestand en je favorieten aanvinken. In een volgend scherm kun je ook aangeven welk type bestanden je juist niet wilt backuppen, aangeraden wordt om geen muziek of video bestanden te backuppen.

Nu wil ik die toch ook gewoon backuppen binnen de folders die ik ga selecteren, want daar staan ook zelfgemaakte video's. Die optie negeren we dus gewoon. Ik bepaal liever zelf wat er gebackupped wordt.

Backuppen
Bij de eerste backup dacht ik voorzichtig een paar folders aan te vinken, maar bleek ik al direct op 33 gigabyte te zitten. Nu heb ik niet de snelste verbinding, dus gaf het programma aan zo'n 100 uur bezig te zijn. Na 2 dagen stampen besloot Windows echter dat een update belangrijk genoeg was om de computer te herstarten.

Gelukkig kan de software van KPN hier wel goed mee om gaan. De data die reeds verstuurd zijn wordt niet opnieuw geupload; ook als de upload afgebroken wordt door een herstart of een gebruiker die op 'abort' klikt.

Wel onhandig is de vermelding van het programma over de te versturen data. Bij elke backup wordt namelijk je gehele backup geanalyseerd als zijnde de te backuppen hoeveelheid. Je ziet dat dus dat er -bijvoorbeeld- nog 70 gigabyte te uploaden is terwijl je in de praktijk alleen één nieuwe folder met foto's hoeft te uploaden.

Outlook
Een backup van Outlook leek me wel handig, nooit meer de kans je gehele e-mail archief kwijt te raken. Outlook maakt echter gebruik van 1 groot bestand voor de backup van e-mailgegevens. Dit bestand groeit in de loop der jaren uit tot een gigantisch bestand; in mijn geval een bestand van ruim 1 gigabyte.

Zodra je echter één nieuwe e-mail ontvangt is dit bestand van 1 gigabyte gewijzigd. Er zal dus bij de volgende backup opnieuw een backup gemaakt worden van het hele bestand. Dat komt er dus op neer dat je elke dag dezelfde gigabyte over de lijn pompt. Behoorlijk zonde van de bandbreedte dus.

Om de een of andere reden krijg ik het echter niet meer voor elkaar om het Outlook bestand niet meer mee te nemen in de backup. Uiteindelijk heb ik dit probleem maar minder storend gemaakt door met behulp van het handige Outlook Attachment Remover alle attachments uit Outlook te verwijderen en als fysiek losse bestanden op de harddisk te plaatsen.

De attachment in de e-mail wordt hierdoor vervangen door een snelkoppeling van 4 kilobyte. Mijn Oulook bestand werd hierdoor verkleind tot iets meer dan 300 megabyte. Dat scheelt dus ruim 2/3 bij het dagelijkse uploaden.

Recovery
Mocht je nu per ongeluk een verkeerd bestand verwijderen of je huis in vlammen op gaan dan heb je altijd een backup van je gegevens online beschikbaar. Deze kun je eenvoudig benaderen via de KPN Back-up Manager, maar ook via de website van KPN.

Prettige bijkomstigheid is dat je hiermee je foto's (en andere bestanden) ook vanaf een andere locatie kunt benaderen. Handig wanneer je een foto hard nodig hebt terwijl je bij een klant zit. Je moet dan uiteraard wel alle nodige inlogcodes bij je hebben.

Die inlogcodes moet je natuurlijk ook niet alleen op je bureau hebben liggen, maar ook op een andere locatie bewaren. Anders ben je bij bijvoorbeeld een brand alsnog ver van huis.

Conclusie
KPN Online Backup is een interessante en erg betaalbare dienst voor fotografen. Een snelle (upstream) internetverbinding is echter wel vereist en zelfs daarmee moet je de nodige weken (!) tijd nemen om je hele archief (mits die enkele honderden gigabytes is) te backuppen. Zelf gebruik ik de dienst naast mijn maandelijkse backup op een externe harddisk (die ik op mijn werk bewaar).

KPN Online Backup - Screenshot


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

26 reacties

 1. Vincent Ivens
  Profiel Vincent Ivens schreef op woensdag 13 augustus 2008 om 22:21

  Interessant artikel!
  Zelf heb ik ooit zoiets geprobeerd met een vriend. Hij heeft zijn backup bij mij en ik die van mij bij hem. Toch is de stabiliteit van het systeem bij vrienden niet te garanderen. Een professionele oplossing biedt dus uitkomst.
  Ben benieuwd naar de koste en de opslagruimte.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 13 augustus 2008 om 22:54

  @Vincent; KPN Online Backup kost 4,95 euro (exclusief BTW) per maand. De opslagruimte is in principe onbeperkt, maar er is wel een 'fair use policy'. Ik heb een e-mail naar KPN gestuurd of een paar honderd gigabyte een probleem zou zijn, maar daar heb ik nooit een reactie op gehad. Zelf heb ik er inmiddels 144 gigibayte staan en ik ben nog bezig met uploaden. vrolijk

 3. mreys
  Profiel mreys schreef op woensdag 13 augustus 2008 om 22:58

  Online backup voor fotografie is in België nog niet aan de orde wegens de talrijke limieten op breedband.
  Dat de backup facility goedkoop is, is irrelevant want als je door je up-/download limiet gaat betaal je daar nog eens je internet provider bovenop voor.
  En er zijn duidelijk afspraken tussen internet providers gezien ze het allemààl doen (vrije concurrentie knipoog)

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 13 augustus 2008 om 23:11

  @mreys; Wat ik begreep staan de downloadlimieten in België momenteel op de helling. Ik heb wat berichten voorbij zien komen over het afschaffen daarvan door verschillende providers.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.344 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord