Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Richard Hijmering

Mislukte foto's toch gered

dinsdag 16 oktober 2007, 09:21 door | 11.815x gelezen | 5 reacties

We hebben het allemaal vast wel eens meegemaakt. Foto's maken terwijl een van je standaard settings was veranderd. Meestal betekent dat je bijna de hele reportage als mislukt kan opgeven. Dit is mij dus een tijdje geleden ook overkomen tijdens een hike-tripje in het Lake District. Tijdens de nachtelijke overtocht naar het land van het links rijden, inches en pints heb ik wat foto's geschoten met 1600 ISO en dit niet meer terug gezet (waarschijnlijk vergeten pints om te zetten in fluitjes vrolijk). Resultaat: alle foto's van het wonderschone Lake District geplaagd met een dikke laag ruis. De hele zooi dus de prullenbak in, of toch niet..

Mislukt!... of toch niet?


Ik was al een tijdje bezig met me te verdiepen in de hele berg plug-ins die te verkrijgen zijn voor Photoshop (en soort gelijke programma's). Misschien dat dit een mooi moment is om hun kracht te testen, en ik was best verbaasd over het resultaat.

Ik heb twee plug-ins gebruikt genaamd:
- Colorwasher; welke de kleuren corrigeert en optimaliseert.
- Neat Image; welke ruis in de foto verminderd.

Colorwasher
Tool window van Colorwasher in Photoshop.


Colorwasher
Als eerste heb ik Colorwasher 2.02b gebruikt om de kleur van de foto te verbeteren. Na het installeren van Colorwasher verschijnt deze onder het toolbar menu filter. Selecteer Filter > Photo Wiz > Colorwasher en een venster verschijnt.

Met auto1, auto2 en auto3 kan de gebruiker kiezen tussen drie automatische resultaten. Binnen deze 3 resultaten kan de gebruiker nog de contrast en belichting laten aanpassing via Auto Contrast en Exposure Fix. Onderaan het tool venster kan men nog wat gebruikers settings aanpassen. Hierin is een box welke kiest tussen de easy (simpele) en extended (uitgebreide) versie (hier bespreek ik alleen de easy versie). De Instant Preview laat direct een voorbeeld van het resultaat zien waarbij het pulldown menu aangeeft op welke wijze dit te zien is. Met de Neutral knop selecteert Colorwasher alleen de gedeeltes welke kleur neutraal zijn, meestal de lucht, en berekend de kleurcorrecties alleen vanuit deze selectie. En met B/W wordt de foto in zwart wit omgezet. Maar daarvoor zijn er betere methodes.
In principe kan je in de easy mode gewoon de drie verschillende auto settings uitproberen en bekijken wat je het beste vindt. Als de belichting en contrast verbeterd moet worden is de automatische stand meestal voldoende en anders zijn er nog de verschillende standen Mild tot Extreme.

Nadat Colorwasher zijn werk heeft gedaan bevat de foto nog wat meer ruis door de belichting correctie. Tijd dus voor een flinke doses van Neat Image. Deze plugin kan gebruikt worden als los programma of ook bijgevoegd worden in Photoshop onder het filter menu. Selecteer filter>Neat Image>reduce noise en het volgende tool window verschijnt.

Neat Image
Tool window van Neat Image, zowel te gebruiken binnen als buiten Photoshop


Neat Image
Met Auto Profile op de Device Noise Profile tab zoekt Neat Image een uniform gedeelte waar het ruisniveau kan meten. Je kan ook een eigen stukje selecteren waarbij Neat Image aangeeft of het voldoet. Als dit is gelukt kan je door gaan naar het Noise Filter Settings tab. Hier kan met Preview een klein gedeelte worden ontruist zodat men het resultaat snel kan beoordelen. Met de schuiven aan de rechter kant kan men de verschillende ruis grofheden nog extra laten filteren. Men moet met het oog beoordelen welke grofheid het meest voorkomt en welke het minst. Met Apply wordt de ruisfilter in werking gezet op de foto. Het resultaat is te zien als je met de muis over de bovenstaande foto gaat.

Een kleine tip is dat je Neat Image niet alleen kan gebruiken om ruis te onderdrukken. Als je bijvoorbeeld een goed scherpe foto hebt van een model waarbij je de poriën en die vervelende kleine imperfecties van de huid goed kan zien. Gebruik dan Neat Image om dit te reduceren en hiervan een mooie perzik zacht huidje te maken.

Voor de plug-in gebruikers heb ik een vraag welke van nut zal zijn voor toekomstige plug in gebruikers:

Welke plug-ins gebruik jij het liefst en waarom?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Richard Hijmering

Over de auteur

Richard is natuurkundige en fotografeert met een Nikon D70 en een analoge Nikon FM2n. Foto's door Richard kunt u bekijken op zijn website.

5 reacties

 1. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op dinsdag 16 oktober 2007 om 10:30  | reageer

  Volgens mij zijn dit geen gratis plug-ins toch? Weet je misschien ook wat de prijzen van dit moois is?

 2. Richard Hijmering
  Profiel Richard Hijmering schreef op dinsdag 16 oktober 2007 om 11:18  | reageer

  Idd de plugins zijn niet gratis. Maar tot nu toe heb ik nog geen gratis varianten kunnen vinden die deze kwaliteit halen. Maar suggesties zijn natuurlijk altijd welkom. In het artikel staan de links naar de sites van de plugins met meer informatie.

  De kosten zijn:
  Colorwasher: $49,95
  Neat Image (home-pro): $29,90 - $74,90

 3. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op dinsdag 16 oktober 2007 om 11:36  | reageer

  Bedankt Richard.
  Met de huidige dollarkoers zijn het in ieder geval geen al te grote bedragen.

 4. René
  Profiel René schreef op woensdag 17 oktober 2007 om 15:32  | reageer

  Voor zover ik weet bestaat er nog steeds een Neat Image Demo edition (standalone) setup die je kunt downloaden van de website.
  Alvorens geld uit te geven lijkt het mij verstandig eerst de mogelijkheden te testen met deze beperkte uitvoering.

 5. CLK
  CLK schreef op zaterdag 20 oktober 2007 om 08:41  | reageer

  De PS plugin "Noise Ninja" is een wonder programma.
  Ruis verdwijnt of het nooit bestaan heeft. Echt een aanrader.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.048 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord