Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Frank Doorhof

Modellen voor je fotoshoot; wat is je eigen niveau?

zondag 23 augustus 2020, 15:15 door | 3.996x gelezen | 2 reacties

Als je start met model fotografie heb je natuurlijk weinig ervaring met fotograferen en modellen. Toen ik begon maakte ik vaak gebruik van TFP om te oefenen.

Ik vond modellen toen nog via de website Dutch Heaven. Op een gegeven moment merk je echter dat je tegen een muur aanloopt. Op de een of andere manier mis je wat in je foto's en al snel merk je... het juiste model.

» Lees ook deel 1: Modellen voor je fotoshoot; gratis of TFP?

Janine, via via

Model Janine, gevonden via via

Naarmate je verder komt zul je steeds andere eisen gaan stellen aan je modellen. Wat eerst nog perfect was, is nu ineens toch wel een beperking. Dus je moet een level hoger, maar hoe doe je dat?

Wel hier kan absoluut een keer een betaalde sessie om de hoek komen kijken. Als je merkt dat je met TFP niet meer de juiste modellen kan vinden, dan is een model inhuren absoluut een goede optie.

Ik heb dit zelf ook een paar keer gedaan omdat ik ook merkte dat ik enorm vast zat met mijn foto's.

Wat je meteen zal merken is dat het werken met een professioneel model radicaal anders zal zijn dan met een beginnend model.

Als je een beetje mazzel hebt dan geeft ze ook wat adviezen over bijvoorbeeld het coachen van het model en helpt ze met het zoeken naar de juiste poses. Vergis je niet in de boost die dit je kennis kan geven.

Wat je meteen na zo een sessie zal merken is dat je enorm enthousiast wordt, de foto's op zijn best bewerkt en bij het plaatsen online zullen de likes je om de oren vliegen (tenminste als alles goed gaat).

Maar ook zul je nu merken dat je wat minder moeite zal hebben om modellen voor de lens te krijgen die iets meer ervaring hebben, ze zien nu immers dat je mooie foto's kan maken van een professioneel model.

Maar je kan ook bij je sessies bijvoorbeeld eens gaan denken aan het zoeken naar samenwerkingen. Met een stylist of een haarstylist en langzaam maar zeker zul je merken dat je foto's steeds beter worden, jijzelf meer zelfverzekerd en modellen die willen dan wel.

Wees op een gegeven moment trouwens ook niet bang om aanvragen te weigeren, tenzij ze betalen voor de sessie. Je kan ze nu ook echt iets geven wat absoluut het geld waard is.

Ik ben zelf ook op een gegeven moment veel strenger geworden met TFP-sessies, als het mijn portfolio niet echt een boost gaf, dan was het niet mogelijk. Tenzij het model de sessie gewoon betaalde.


Cursus Fotoshoot onder Controle


Meer goede tips over modelfotografie? Bekijk mijn cursus Fotoshoot onder Controle op Photofacts Academy. Hierin laat ik je zien hoe je succesvol fotoshoots kunt organiseren en uitvoeren.
Frank Doorhof

Over de auteur

Frank Doorhof blogt dagelijks in het Engels op zijn website en geeft wekelijks workshops model fotografie in zijn studio in Emmeloord, maar ook op locatie in binnen en buitenland. Van beginners tot gevorderde, iedereen kan bij Frank terecht. Ook voor specifieke 1 op 1 workshops, of maatwerk voor groepen.

2 reacties

 1. Donald Willemsen
  Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 25 augustus 2020 om 12:14  | reageer

  Naast de kosten voor een professioneel model heeft een professioneel model een groot nadeel. Het model bepaalt vaak hoe zij/hij op de foto wil staan, terwijl ik als fotograaf zelf wil bepalen hoe ik het model op de foto wil hebben. Wie betaalt, bepaalt. Professionele modellen weten vaak heel goed van zichzelf waar hun sterkste kanten liggen en die willen ze dan ook op de foto zien. Dat is nu juist het probleem. Ik wil niet altijd de sterkste kanten zien. Vaak gaan ze ook een bepaalde reeks standaardposes aannemen. Ook dat zie ik niet zitten. Op die manier krijg je teveel van hetzelfde. Wil je als fotograaf opvallen, dan moet je juist met iets bijzonders voor de dag komen. Met een reeks van 13 in een dozijn red je het zeker niet.

 2. Frank Doorhof
  Frank Doorhof schreef op dinsdag 25 augustus 2020 om 13:16  | reageer

  Denk dat dit ook heel erg is wat je zelf afspreekt.
  Soms doen we dingen samen als team, soms heb ik een idee en dan volgt de rest. Maar persoonlijk laat ik altijd ruimte voor inbreng van andere, vaak maakt het de set nog sterker.

  Maar ook een amateur model is soms erg moeilijk aan te sturen omdat ze het "zogenaamd wel weten" :d

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.052 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord