Ton Vingerhoets

Nachtfotografie deel 4: Architectuur

donderdag 11 februari 2010, 12:33 door | 11,566x gelezen | 18 reacties

Gezien mijn voorliefde voor architectuurfotografie zal het niemand verbazen dat ik hiermee mijn serie nachtfotografie afsluit. Architectuur is een hoofdstuk apart en vraagt veel expertise om jezelf op dat vlak te onderscheiden. Bij daglicht heb je weer met heel andere factoren te maken als 's nachts. Overdag ben je vaak aan het vechten met hinderlijke schaduwen en de juiste zonstand, 's nachts loop je al snel te tieren dat je alweer reflectie in je lens hebt en je statief moet verplaatsen.

Dit jaar verwacht ik een aantal nieuwe projecten van Soho China te gaan fotograferen. In mijn artikel 'Hoe fotografeer je een wolkenkrabber?' heb ik het een en ander verteld over deze toonaangevende real estate company. In de nabije toekomst zal ik zeker een aantal van hun Beijing projecten onder de loep nemen. Want een ding is zeker, China zet niet alleen economisch maar ook architectonisch de toon. Wat in Beijing, Shanghai (World Expo 2010) en Guangzhou op dat vlak gebeurt kent zijn weerga niet.

Architectuur bij nacht


Duidelijke briefing
Misverstanden tussen opdrachtgever en fotograaf zijn aan de orde van de dag en ontstaan vaak door een onduidelijke briefing. Ik heb geleerd dat een duidelijke omschrijving van wat een opdrachtgever voor ogen heeft essentieel is voor het slagen van een shoot. Want wanneer een klant roept dat het 'eigentijds' moet zijn kan dat van alles betekenen. Schiet je voor een architectenbureau dan wil men hun creaties het liefst volledig in beeld zien terwijl designers helemaal freaken op details en een projectontwikkelaar vooral plaatjes wil die verkopen. Het is dus van belang voor wie je fotografeert!

Google maps
Bij (nachtelijke) architectuurfotografie speelt de omgeving een allesbepalende rol. Want hoe wil je een gebouw volledig tot zijn recht laten komen wanneer het is omringt met lelijke bebouwing? Welke posities kun je innemen en op welke afstand bevinden die zich van je onderwerp? In dat opzicht is Google Maps een zegen voor de architectuurfotograaf. Vanachter je beeldscherm kun je de omgeving bestuderen en voorbereidingen treffen. Ook kun je op die manier nauwkeurig vaststellen wat het licht doet gedurende de dag om ongewenste schaduwen van aanpalende gebouwen te vermijden.

Architectuur bij nacht


Hoog of laag
Wanneer je een product fotografeert kun je snel van positie en invalshoek veranderen voor een grote variatie. Met gebouwen ligt dat helaas anders. Ook daar is variatie gewenst en dat betekent dat je in bepaalde gevallen de hoogte in moet. Vanaf de grond kun je met een (extreme) groothoek het perspectief gebruiken voor een dynamisch ogend beeld. Zulke foto's gaan al snel op elkaar lijken dus voor broodnodige afwisseling moet je toch echt naar hogere regionen. Met wat inventiviteit lukt het me meestal wel om een hoog buurgebouw te vinden waar ik het dak op kan.

Dat is niet helemaal zonder risico want wanneer er en stevige bries staat wordt het opletten, iets dat ik tijdens mijn wolkenkrabbershoot in Shanghai heb ondervonden. Ook is het vaak een heel gedoe voordat je toestemming krijgt om 's nachts op het dak van een gebouw te fotograferen. Met de alsmaar toenemende veiligheidsvoorschriften wordt het er bepaald niet eenvoudiger op. Toch is dat de aangewezen manier om spectaculaire overview of skyline shots te maken.

Architectuur bij nacht


Perspectivische vertekening
'Gebouwen horen recht te staan' is een vaak gehoord gezegde. Daar ben ik het niet helemaal mee eens want zoals jullie op de foto's kunnen zien gebruik ik graag een (extreme) groothoek voor een spannend perspectief. Toch willen architecten hun gebouwen vaak met rechte lijnen gefotografeerd zien. En wil je zo'n tent er helemaal op krijgen zul je toch met een brandpuntafstand van 16 tot 24 mm aan de slag moeten. Dat betekent dat je de groothoekvertekening vervolgens in de nabewerking moet corrigeren. Feitelijk is dat een aanslag op je file en biedt een TS-E ofwel tilt shift lens de oplossing.

Canon heeft onlangs twee juweeltjes van tilft-shift lenzen op de markt gebracht die te boek staan als ultieme architectuur- en landschapobjectieven. In mijn artikel 'De ultieme groothoek' heb ik ruim aandacht besteed aan de Canon TS-E 24 f/3.5L MKII die door veel pro-shooters wordt gezien als de beste groothoek ooit door Canon gemaakt. De echte liefhebbers van dit objectief raad ik aan de review op The Digital Picture eens door te lezen. Het is om van te watertanden maar dat mag ook wel voor een groothoek van bijna tweeduizend euro!

Architectuur bij nacht


Hinderlijke lichtbronnen
Als er iets frustrerends is aan nachtfotografie dan zijn het storende lichtbronnen die je beeld afbreken. Het is dan ook een kunst om detail en stofuitdrukking in je hooglichten te houden. Sorry, maar belichten op rechts gaat hier niet op. Conventionele fotografie schiet al snel tekort en daarom fotografeer ik 's nachts architectuur met exposure bracketing. Door de bank genomen maak ik drie verschillende belichtingen die ik later in Canon's Digital Photo Professional samenvoeg (exposure fusion) zodat er een mooi egaal histogram ontstaat. In extreme gevallen zijn zelfs meer belichtingen raadzaam.

Nabewerking
Wanneer het file na samenvoeging een mooi histogram heeft kan de nabewerking eigenlijk pas beginnen. Een van de eerste stappen in mijn workflow is de kleurzweem checken waar in de meeste gevallen aan moet worden gesleuteld. En dan natuurlijk lensvertekening, CA en vignetting. Vervolgens de gebruikelijke stappen om de kleuren perfect te balanceren en de scherpte op te krikken (LAB mode). En helaas ontkom je vaak niet aan (tijdrovend) wegklonen van objecten die je liever niet in beeld hebt. Al bij al is nachtelijke architectuurfotografie een tijdrovende bezigheid!

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

18 reacties

 1. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op donderdag 11 februari 2010 om 15:13

  3 heeft een leuk perspectief! Zoals altijd een paar strakke platen met interessante info.

 2. Niels
  Profiel  Niels schreef op donderdag 11 februari 2010 om 20:05

  Ton: ik zou graag een paar keer met je mee willen lopen en zo deze techniek met een kenner uitproberen!
  Alleen is de afstand de bottelnek... vrolijk

  Wederom een mooi artikel en prachtige platen!

  Hoe hoog sta je wel niet bij foto 2?

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 11 februari 2010 om 20:16

  @Niels
  Een ticket is niet zo duur en de fun maakt alles goed! Foto 2 heb ik gemaakt op een dak van om en nabij 100 meter hoog bij een straffe wind. Was opletten geblazen!

 4. FlandersPhotography
  Profiel FlandersPhotography schreef op donderdag 11 februari 2010 om 20:48

  @Ton, fotografeer je allemaal op openbare plaatsen of zijn er ook plaatsen bij die je op voorhand moet vastleggen? De laatste foto is echt enorm goed geslaagd! Groeten, Patrick

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.988 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.988 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.