Erik van Rosmalen

SEO, ook van belang voor fotografenwebsites (deel 1)

zondag 22 mei 2011, 10:24 door | 9.230x gelezen | 22 reacties

Zoekmachineoptimalisatie of SEO is van groot belang om je website goed vindbaar te maken. Duidelijke inhoud, goede links en een goed cms zijn daarbij de sluitertijd, het diafragma en de iso-waarde van je website.

Sluitertijd: zorg dat je site zichtbaar is


Is je site goed belicht? Met andere woorden, is hij van structuur goed opgebouwd, zodat zoekmachines en uiteindelijk bezoekers alles goed te zien krijgen? Er zijn allerlei platforms om een website mee te bouwen. Zelf doen in html, in programma’s als Dreamweaver of met content management systemen als Joomla of WordPress.

Addiction 2 - Foto Aftab Uzzaman
Zorg dat een website goed vindbaar is door een goede structuur.
Foto Aftab Uzzaman (Flickr/Creative Commons)

SEO-plugins


Met welk Content Management Systeem je ook werkt: zorg ervoor dat je je ervan verzekert dat zoekmachineoptimalisatie (SEO, search engine optimization) goed geregeld is. Voor WordPress zijn bijvoorbeeld allerlei plugins te krijgen, waarmee je je site kunt optimaliseren. Werk je in html, dan zul je het zelf moeten doen.

Pas op met Flash


Welke zaken moeten dan technisch in orde zijn? Om te beginnen moeten zoekmachines je website goed kunnen indexeren en bekijken. Fotografen gebruiken vaak Flash om mooie galleries te maken met foto's. Laat Flash nu net een blinde vlek opleveren voor zoekmachines als Google!

Ook iPads en iPhones kunnen geen Flash-sites bekijken. Nu zijn er wel oplossingen om dat te omzeilen, maar dat maakt alles onnodig complex. Probeer dus, waar mogelijk, gebruik te maken van html.

Techniek en inhoud


Tot zover de technische kant. Veel mensen denken dat SEO vooral om techniek draait. Natuurlijk moet dat deel in orde zijn, maar het is minstens zo belangrijk dat de inhoud logisch en vindbaar is. Zorg dus voor de juiste focus op al je pagina’s. Diafragmeren dus!

Foto: Tony Hall, www.anotherphotograph.com
Google is de grootste en veruit bekendste zoekmachine en daarom leading op het gebied van SEO.
Foto Tony Hall

Diafragma: focus op de juiste trefwoorden


Is je site relevant? Zoals een foto scherp moet zijn op het juiste punt, focus je met je site op het juiste onderwerp? Iedere pagina in een site moet in feite slechts één of enkele onderwerpen belichten. Ook moet voor bezoekers meteen duidelijk zijn, wat dat onderwerp is.

Relevante teksten


Denk bij het schrijven van websiteteksten aan de zoekwoorden waarmee je gevonden wilt worden. 'Fotografie' willen we allemaal, maar dat is zo algemeen. 'Bruidsfotografie' beperkt het al meer. Richt je je op het budgetsegment, kun je nog gokken op trefwoordcombinaties als 'Bruidsfotografie goedkoop' (of juist 'bruidsfotografie exclusief', in het andere spectrum).

Ook belangrijk: blijf bij je leest. Ben je portretfotograaf, weid dan niet teveel uit over die prachtige, oude urban fabriekslocatie in Belgie waar je laatst was of dat bezoek aan de TT in Assen waar je je camera bij had: leg de nadruk op je voorliefde voor mensen. Wil je toch nog steeds zo graag over je urban- of autofotografie schrijven? Maak hier dan een aparte (sub)site voor.

Kom in de juiste ranking


En blijf relevant. Bekijk 100 websites van (amateur)fotografen en ik denk dat meer dan 50 een persoonlijke biografie of about-pagina heeft ingericht met een lijstje van fotospullen. 'Mijn eerste camera was een Nikon XXX, nu werk ik met spullen van Pentax en Canon'. Dat is fijn voor de fotograaf in kwestie, maar het zegt het je bezoeker weinig: ze komen immers voor je diensten, niet voor je gereedschap, als het goed is!

Maar minstens zo belangrijk: door veel over je camera te vertellen, kom je in de zoekrankings vooral hoog op trefwoorden die met je camera te maken hebben. Met kreten als Canon of Nikon kom je dan overigens echt niet bij de hoogste resultaten, gezien de populariteit van die zoekwoorden.

Denk aan je lokale klant


Het is beter om op je biografiepagina te vertellen over relevantere zaken, zoals wat je doet: portretten, bruidsfotografie, reportages: trefwoorden waar jouw klanten op zoeken! Maar werk je voor particulieren in je omgeving? Ze zullen gaan zoeken op 'portret fotograaf plaatsnaam'. Zorg dus dat je lokaal ook vindbaar bent!

Title en description


Met andere woorden: gebruik gezond verstand en zorg voor relevante trefwoorden. Gewoon in je tekst, maar ook in de tussenkopjes (de zogenoemde -tags), de kop boven de pagina ('h1') en de title- en description-tags. Deze laatste twee zijn de beschrijvingen die je terugziet in de zoekresultaten en zijn daarom erg belangrijk: aan de hand hiervan bepalen mensen immers of ze je site aanklikken of niet!

En die mensen, dat zijn nog altijd de belangrijkste factoren in zoekmachinestrategie. In deel 2 daarom meer over 'de iso-waarde': gevonden worden op het internet dankzij goede links op goede sites, forums blogs en via social-mediakanalen!

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als redacteur/content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!

22 reacties

 1. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 22 mei 2011 om 11:21

  Erik. Is het portret fotograaf, of portretfotograaf? Mijn ervaring is dat het niet uitmaakt in het zoeken en vinden, maar jij bent er vast meer mee bekend.

  Een prima verhaal. Kijk vanuit de bezoeker naar de etalage. Iedereen heeft 'passie voor fotografie' en vertelt over de gear. Laat je werk spreken, in een paar beelden. Zakelijke inkopers van beeld hebben geen tijd om van galerie naar galerie te hoppen. Een galerie met veel beeld is mooi voor jezelf en (collega-)hobbyfotografen, maar niet voor de sales.
  Visie, stijl en prijs zijn voor veel klanten belangrijk bij het kiezen van een fotograaf. Daarop onderscheiden is knap lastig. Zo echt veel echt eigens zie ik niet meer op het web.

  De techniek van de site is inderdaad belangrijk, niet alleen voor de SEO. Loopt een website niet lekker, dan haak je af. En wachten totdat het intro is afgelopen, dat doen weinigen.

 2. Evert
  Evert schreef op zondag 22 mei 2011 om 14:32

  leuke en goede bijdrage Erik!

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 22 mei 2011 om 18:23

  @Elja Trum. Als je op Photofacts zoekt sta je natuurlijk vanzelf bovenaan. vrolijk

 4. wimfoto
  Profiel  wimfoto schreef op zondag 22 mei 2011 om 18:30

  als je mij zoek sta ik ook boven aan.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.641 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.641 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.