SEO, ook van belang voor fotografenwebsites (deel 2)
zaterdag 28 mei 2011, 20:16 door Erik van Rosmalen | 7.497x gelezen | 10 reactiesIn deel 1 van deze blog behandelde ik al de 'sluitertijd' en het 'diafragma' van een goed vindbare website. Maar een derde, belangrijk aspect is vindbaarheid door middel van goede links. Op blogs, andere websites en via sociale netwerken word je website gevonden.
ISO: zorg voor goede gevoeligheid!
Een prima website, zonder flash, met interessante inhoud en de juist ingevulde keywords. Dat is een goed begin. Nu moet je site nog bekend worden. Zorg daarom dat je op verschillende plekken zichtbaar wordt: via goede links!
De juiste links
Linkbuilding is naast zoekmachine optimalisatie een sport op zich. Linkbuilding is het verzamelen van inkomende links naar je website. Andere sites die een verwijzing naar jouw website plaatsen dus. Waar het om draait is 'waardevolle' links te krijgen, op websites die hoog aangeschreven staan. Door veel inkomende links vanaf belangrijke websites, zal Google jouw website ook als belangrijker gaan zien en ga je stijgen in Google.
Inkomende links worden normaliter al op natuurlijke wijze opgebouwd. Iemand die je site eens noemt in een forum, een collega of vriend die vanaf zijn website naar jouw verwijst en dergelijke. Je kunt dit natuurlijke proces uiteraard een handje helpen door zelf te zorgen voor inkomende links vanaf andere websites.
Op veel websites kun je immers berichten achterlaten, fora, blogs, et cetera. Hierbij kun je vaak een linkje krijgen naar jouw eigen website. Telkens wanneer je een berichtje plaatst verschijnt er dan vaak weer een extra link naar jouw site.
Er zijn twee criteria die de ene link waardevoller maken dan de andere. Wanneer je link vanaf een populaire website komt dan is deze meer waard dan een link van een onbekende website. Verwijst nu.nl naar jouw site, dan stijgt jouw website direct enorm in aanzien bij Google.
De tweede criteria is de relevantie. Gaat jouw website over fotografie, dan is een link vanaf Photofacts veel waardevoller dan een link vanaf een website over honden. Tenzij jouw specialisatie hondenfotografie is..
Overigens moeten die links dan wel weer gezien worden door Google: veel websites en vooral forums hebben hun uitgaande links daarvoor afgeschermd. Dan nog kan het natuurlijk nooit kwaad om op blogs en fora te reageren met een link naar je website. Wees zichtbaar!
Zorg dat een website goed vindbaar is door een goede structuur.
Foto Paul Garland (Flickr / Creative Commons)
Goede anchorteksten
Denk ook aan een goede 'anchortekst', de tekst die aangeeft wat er te verwachten valt. De meest gebruikte zijn helaas ook vaak de meest inhoudsloze en waardeloze anchorteksten: klik hier of meer informatie zegt natuurlijk niets over de website of pagina waar na toe gelinkt wordt. Je wilt gelinkt worden als 'Erik van Rosmalen Fotografie' of 'Geweldige zwart-wit fotografie'.
En niet alleen links tellen: ook als je bijvoorbeeld een blog bijhoudt, zorg dan voor relevante keywords in de koppen van je artikelen. Daarop word je ook gevonden in Google. Op mijn eigen website zie ik bijvoorbeeld bezoekers binnenkomen omdat ze zoeken naar moodboard, studioshoot of middenformaat. Allemaal kreten die letterlijk in mijn blogtitels voorkomen. Bijkomend voordeel: omdat je een blog bijhoudt, verandert je site regelmatig, zodat hij vaker geïndexeerd wordt door Google.
Naast goede anchorteksten en koppen zorg je natuurlijk ook goed voor het belangrijkste onderdeel van je website: je foto's. Nikszeggende bestandsnamen (IMG1682.jpg) of de complete exif-data in de beschrijving of ALT-tag (de informatie voor zoekmachines) van een foto kom je vaak tegen. Zonde, want dat is natuurlijk niet zo relevant voor de meeste van je bezoekers.
Moet je dus startpagina.nl en dergelijke linksites gaan spammen? Natuurlijk, vindbaar zijn kan nooit kwaad. Maar de linkwaarde is (vrijwel) nihil. Net als bij de inhoud van je eigen website geldt: gebruik je gezond verstand!
Social media
Twitter, Hyves, Facebook, ModelMayhem, Netlog, Flickr... allemaal sociale netwerken waar je op aanwezig kunt zijn. Ik zeg met nadruk 'kunt', want niks moet. Wel is gebleken, dat Google de buzz op sociale netwerken monitort en verwerkt in de zoekresultaten. Ben je een hit op Twitter, dan stijgt je site in de rankings. Ga echter vooral Twitteren en Facebooken als je het leuk vindt. Alleen dan straal je dat ook uit en zullen mensen je berichten gaan 'liken' en 'retweeten' en je website bezoeken.
Hou controle over je website
Deze blog is zeker niet bedoeld om alle mogelijkheden en geheimen van SEO voor fotografen uit de doeken te doen. Er is op internet enorm veel geschreven over het onderwerp. De ontwikkelingen blijven maar doorgaan. Bottomline is, dat zoekmachineoptimalisatie naast een stukje techniek vooral draait om goede, interessante content op je website, die je met de juiste mensen deelt.
Dat gaat dus verder dan alleen de techniek! Uiteindelijk is het streven van Google om jouw website vindbaar te maken als jouw website gewoon ook echt interessant is voor bezoekers. Zorg dat je, net als op je camera, controle houdt op je diafragma, sluitertijd en iso-waarde en je bent goed op weg!
Tot slot
Deze twee blogs zijn allesbehalve geheelomvattend. De zoekalgoritmes van Google blijven veranderen, net als het hele internet zelf. Maar door ervoor te zorgen dat de inhoud van je site logisch en vindbaar is en je de juiste dingen op je site goed en doordacht invult, dan ben je al een heel end met het optimaliseren van je website!
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Erik werkt als content specialist. Daarnaast is hij freelance tekstschrijver en fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Instagram!
10 reacties
-
Elja Trum schreef op zaterdag 28 mei 2011 om 20:31 | reageer
Mooie aanvulling op je eerdere artikel, Erik. Nog een handig extraatje voor iedereen die benieuwd is naar het aantal inkomende links naar zijn of haar eigen website. Ik heb hier op mijn werk ooit eens een gratis tooltje voor gemaakt; de Directshop Pagerank Tracker.
Door je hier gratis aan te melden en je website op te geven wordt wekelijks bijgehouden hoeveel links er op dat moment naar jouw website verwijzen. Zo kun je de groei van het aantal inkomende links naar je website mooi bijhouden. -
-
ErikvanRosmalen schreef op zondag 29 mei 2011 om 13:45 | reageer
Dank Elja, en Mark, voor de reacties!
Ik heb zoals ik al aangaf niet geprobeerd compleet te zijn. SEO zal ook nooit een exacte wetenschap worden, omdat je altijd rekening dient te houden met doelgroepen, en dat blijven gelukkig mensen en geen computers. Maar hopelijk halen fotografen hier wat nuttigs uit! -
Jan schreef op zondag 29 mei 2011 om 17:45 | reageer
Beetje professioneel forum werkt voor uitgaande links met het no-follow attribuut en dan heeft de anchortekst/pagerank vrijwel geen effect meer; alleen kliks resteren dan. In plaats van ontelbare startpagina's of linkfarms te bestoken kun je als seo-bewuste fotograaf beter eerst kijken naar waardevolle links en vooral ook je interne links niet vergeten.
-
ErikvanRosmalen schreef op zondag 29 mei 2011 om 19:55 | reageer
@Jan: vrijwel alle fora, veel blogs, maar ook sites als Flickr werken met no-follow attribute, dat klopt. Ik zeg daarom ook dat de linkwaarde van dat soort sites vrijwel nihil is.
Ik doel daarmee ook niet zozeer op je PageRank, maar op exposure van je website. Social media en 'aanwezigheid' van je site krijgen een steeds grotere rol in de algoritmes van zoekmachines. Op die manier dragen reacties op blogs en fora indirect dus wel degelijk bij. Kijk naar link wheels, die een positief effect hebben op SEO.
Met interne links moet je oppassen. Teveel crosslinking kan juist negatief werken, daarom heb ik het achterwege gelaten in dit verhaal, dat voerde wat te ver. -
Jeroen NMP schreef op zondag 29 mei 2011 om 22:03 | reageer
HOE STA JE ERVOOR ?
Een leuke tool om te kijken hoe het gesteld is met je seo is Woorank.com. Je ziet op welke seo factoren je website welke score heeft en krijgt ook 'beperkt' advies wat je kan doen om dit te verbeteren. Let vooral op title, meta description, tekst/body factoren, snelheid, kopteksten en alt tags. Overige factoren zijn vooral van toepassing bij hoge concurrentie.
INTERNE LINKS
Simpel en effectief: zorg dat de belangrijkste zoektermen waarop je gevonden wilt worden aan het begin van de homepage tekst staan en link deze door de meest relevante pagina's voor deze zoekwoorden binnen je website, die je uiteraard optimaliseert (zie ook vorige artikel en tips). Bij heel veel zoekwoorden kan je ze beter categoriseren, maar dat gaat wat ver om hier op in te gaan.
ZOEKTERMEN / ZOEKWOORDEN
We hebben het steeds over zoekwoorden, de keuze van zoekwoorden is ook belangrijk. Hoeveel mensen zoeken er per maand op een bepaald woord en hoeveel concurrentie is er? De besten zoekwoorden hebben een HOGE RELEVANTIE (zijn relevant voor je bedrijf / website), LAGE concurrentie en voldoende zoekvolume. Via de zoekwoordentool van Google kan je onderzoeken wat voor jou de beste zoekwoorden zijn. -
Jan schreef op maandag 30 mei 2011 om 01:53 | reageer
@Jeroen: het belang van de meta description voor seo is sterk afgenomen. Google stelt zelf een snippet samen afhankelijk van de zoekopdracht. Daarbij is het bijv. wel interessant om een call to action in de buurt van relevante/veel gebruikte zoektermen op je webpage(s) op te nemen.
Helaas biedt de zoekwoordentool van Google relatief weinig houvast, omdat veel NL-zoektermen relatief te weinig volume hebben. En bij generieke termen zit er ook veel 'ruis' (gebruik van de term in andere vakgebieden) in zoektermvolumes.
Ik geef er zelf de voorkeur aan om gewoon gezond verstand te gebruiken bij het bepalen van je zoektermen, daarnaast websites van vergelijkbare concurrenten door een keywordanalysetool te halen (of de tool in Adwords) en natuurlijk ook de Google Instant zoeksuggesties ter harte te nemen.
Dat in combinatie met slimme interne links (je hebt zelf controle) een rankingtool om zoekmachinescores (serp's) van concurrenten te bekijken en regelmatig in Analytics je bezoekers (niet betaald) in kaart brengen op gebruikte zoektermen werkt prima. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. -
ErikvanRosmalen schreef op maandag 30 mei 2011 om 10:15 | reageer
Quote @Jan: "..het belang van de meta description voor seo is sterk afgenomen. Google stelt zelf een snippet samen afhankelijk van de zoekopdracht..."
Indien Google het idee heeft dat de description en de zoekwoorden in de content niet matchen. Maar ik blijf nog veel descriptions tegenkomen die nergens over gaan in de zoekresultaten, dus het kan nooit kwaad om hem goed in te vullen!
Leuk om te zien dat dit onderwerp toch discussie oplevert! Ben het met Jan eens dat de zoekwoordentool van Google een lastige is en blijft voor Nederlandse zoektermen. Ik blijf er zelf ook bij dat gezond verstand inderdaad het belangrijkste is en blijft. Maar probeer je altijd in je beoogde bezoekers te verplaatsen! -
Jan schreef op maandag 30 mei 2011 om 12:41 | reageer
@Erik Klopt inderdaad dat je de description altijd netjes en gericht moet invullen, omdat je niet zeker weet wat Google als omschrijving onder een zoekresultaat gaat tonen. Daarnaast kan de zoekmachine ook nog je omschrijving uit de Open Directory halen, dus zorg als je daar tussen staat dat beide omschrijvingen matchen en up-to-date blijven (seo is immers een continu proces).
En het je in je bezoekers verplaatsen is een uitstekend uitgangspunt, omdat immers Google haar zoekalgoritmen baseert ook op relevantie voor zoekmachinegebruikers en zaken als usability (gebruiksvriendelijkheid in ruime zin). Allerlei kunstgrepen (teveel dezelfde keywords gebruiken), verschillende spam-methoden en ook duplicate content (gekopieerde teksten) op een website worden herkend en 'bestraft'.
Het gaat Google er immers om om haar gebruikers zo snel mogelijk de eigenlijk gezochte websites te kunnen tonen m.b.t. de opgegeven zoekopdracht. Te vaak kom je nog websites tegen waarbij de homepage als titel heeft 'Welkom', met tekstkoppen (headers) als 'Inleiding', 'Informatie', 'Tot slot' en navigatieonderdelen met algemene namen, waar je goed gedoseerd en met oog voor de bezoeker ook relevante zoektermen had kunnen gebruiken.
Dat zijn dan simpele gemiste kansen om meer bezoekers/klanten te krijgen. Als fotograaf moet je je bewust zijn van de mogelijkheden van seo en die benutten en dat kan ook al prima met bijvoorbeeld Wordpress.
Ik zie trouwens de reactiemogelijkheid op Photofacts niet zozeer als discussieplatform, maar meer als mogelijkheid om ideeën uit te wisselen voor mensen met dezelfde passies en doelen. En dan is een artikel over seo voor de fotograaf een welkom en interessant onderwerp. -
ErikvanRosmalen schreef op maandag 30 mei 2011 om 13:12 | reageer
@Jan: helemaal mee eens!
En overigens, met discussie bedoelde ik niet eens zozeer over het wel of niet eens zijn, ik zie graag welkome aanvullingen onder de blogs. Zo ook die van jou, dank!
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Prijzen voor fotografie vermelden op je website of niet?
door Wilmar Dik
-
Waar zijn jouw foto's te bewonderen?
door Nando Harmsen
-
PhotoShelter heeft mijn leven als fotograaf prettiger gemaakt
door Huub Keulers
-
Welke camera moet je kiezen als geld geen rol speelt
door Nando Harmsen
-
National Geographic - Planet or Plastic in Museon
door Michelle Peeters
-
Capture One 12: nieuwe user interface
door Michelle Peeters
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.748 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.