Erik van Rosmalen

SEO, ook van belang voor fotografenwebsites (deel 2)

zaterdag 28 mei 2011, 20:16 door | 5,374x gelezen | 10 reacties

In deel 1 van deze blog behandelde ik al de 'sluitertijd' en het 'diafragma' van een goed vindbare website. Maar een derde, belangrijk aspect is vindbaarheid door middel van goede links. Op blogs, andere websites en via sociale netwerken word je website gevonden.

ISO: zorg voor goede gevoeligheid!


Een prima website, zonder flash, met interessante inhoud en de juist ingevulde keywords. Dat is een goed begin. Nu moet je site nog bekend worden. Zorg daarom dat je op verschillende plekken zichtbaar wordt: via goede links!

De juiste links


Linkbuilding is naast zoekmachine optimalisatie een sport op zich. Linkbuilding is het verzamelen van inkomende links naar je website. Andere sites die een verwijzing naar jouw website plaatsen dus. Waar het om draait is 'waardevolle' links te krijgen, op websites die hoog aangeschreven staan. Door veel inkomende links vanaf belangrijke websites, zal Google jouw website ook als belangrijker gaan zien en ga je stijgen in Google.

Inkomende links worden normaliter al op natuurlijke wijze opgebouwd. Iemand die je site eens noemt in een forum, een collega of vriend die vanaf zijn website naar jouw verwijst en dergelijke. Je kunt dit natuurlijke proces uiteraard een handje helpen door zelf te zorgen voor inkomende links vanaf andere websites.

Op veel websites kun je immers berichten achterlaten, fora, blogs, et cetera. Hierbij kun je vaak een linkje krijgen naar jouw eigen website. Telkens wanneer je een berichtje plaatst verschijnt er dan vaak weer een extra link naar jouw site.

Er zijn twee criteria die de ene link waardevoller maken dan de andere. Wanneer je link vanaf een populaire website komt dan is deze meer waard dan een link van een onbekende website. Verwijst nu.nl naar jouw site, dan stijgt jouw website direct enorm in aanzien bij Google.

De tweede criteria is de relevantie. Gaat jouw website over fotografie, dan is een link vanaf Photofacts veel waardevoller dan een link vanaf een website over honden. Tenzij jouw specialisatie hondenfotografie is..

Overigens moeten die links dan wel weer gezien worden door Google: veel websites en vooral forums hebben hun uitgaande links daarvoor afgeschermd. Dan nog kan het natuurlijk nooit kwaad om op blogs en fora te reageren met een link naar je website. Wees zichtbaar!

Linkbuilding zorgt voor een goede vindbaarheid van je website
Zorg dat een website goed vindbaar is door een goede structuur.
Foto Paul Garland (Flickr / Creative Commons)

Goede anchorteksten


Denk ook aan een goede 'anchortekst', de tekst die aangeeft wat er te verwachten valt. De meest gebruikte zijn helaas ook vaak de meest inhoudsloze en waardeloze anchorteksten: klik hier of meer informatie zegt natuurlijk niets over de website of pagina waar na toe gelinkt wordt. Je wilt gelinkt worden als 'Erik van Rosmalen Fotografie' of 'Geweldige zwart-wit fotografie'.

En niet alleen links tellen: ook als je bijvoorbeeld een blog bijhoudt, zorg dan voor relevante keywords in de koppen van je artikelen. Daarop word je ook gevonden in Google. Op mijn eigen website zie ik bijvoorbeeld bezoekers binnenkomen omdat ze zoeken naar moodboard, studioshoot of middenformaat. Allemaal kreten die letterlijk in mijn blogtitels voorkomen. Bijkomend voordeel: omdat je een blog bijhoudt, verandert je site regelmatig, zodat hij vaker ge´ndexeerd wordt door Google.

Naast goede anchorteksten en koppen zorg je natuurlijk ook goed voor het belangrijkste onderdeel van je website: je foto's. Nikszeggende bestandsnamen (IMG1682.jpg) of de complete exif-data in de beschrijving of ALT-tag (de informatie voor zoekmachines) van een foto kom je vaak tegen. Zonde, want dat is natuurlijk niet zo relevant voor de meeste van je bezoekers.

Moet je dus startpagina.nl en dergelijke linksites gaan spammen? Natuurlijk, vindbaar zijn kan nooit kwaad. Maar de linkwaarde is (vrijwel) nihil. Net als bij de inhoud van je eigen website geldt: gebruik je gezond verstand!

Social media


Twitter, Hyves, Facebook, ModelMayhem, Netlog, Flickr... allemaal sociale netwerken waar je op aanwezig kunt zijn. Ik zeg met nadruk 'kunt', want niks moet. Wel is gebleken, dat Google de buzz op sociale netwerken monitort en verwerkt in de zoekresultaten. Ben je een hit op Twitter, dan stijgt je site in de rankings. Ga echter vooral Twitteren en Facebooken als je het leuk vindt. Alleen dan straal je dat ook uit en zullen mensen je berichten gaan 'liken' en 'retweeten' en je website bezoeken.

Hou controle over je website


Deze blog is zeker niet bedoeld om alle mogelijkheden en geheimen van SEO voor fotografen uit de doeken te doen. Er is op internet enorm veel geschreven over het onderwerp. De ontwikkelingen blijven maar doorgaan. Bottomline is, dat zoekmachineoptimalisatie naast een stukje techniek vooral draait om goede, interessante content op je website, die je met de juiste mensen deelt.

Dat gaat dus verder dan alleen de techniek! Uiteindelijk is het streven van Google om jouw website vindbaar te maken als jouw website gewoon ook echt interessant is voor bezoekers. Zorg dat je, net als op je camera, controle houdt op je diafragma, sluitertijd en iso-waarde en je bent goed op weg!

Tot slot


Deze twee blogs zijn allesbehalve geheelomvattend. De zoekalgoritmes van Google blijven veranderen, net als het hele internet zelf. Maar door ervoor te zorgen dat de inhoud van je site logisch en vindbaar is en je de juiste dingen op je site goed en doordacht invult, dan ben je al een heel end met het optimaliseren van je website!

Erik van Rosmalen

Over de auteur

Erik werkt als tekstschrijver en fotograaf bij Commond, waar hij zich ook bezig houdt met webteksten, SEO, videoproducties en social media. Ook is hij freelance fotograaf. Mensen vormen daarbij het hoofdonderwerp: portret- en reportage-fotografie. Volg Erik ook op Twitter of Facebook!

10 reacties

 1. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 28 mei 2011 om 20:31

  Mooie aanvulling op je eerdere artikel, Erik. Nog een handig extraatje voor iedereen die benieuwd is naar het aantal inkomende links naar zijn of haar eigen website. Ik heb hier op mijn werk ooit eens een gratis tooltje voor gemaakt; de Directshop Pagerank Tracker.

  Door je hier gratis aan te melden en je website op te geven wordt wekelijks bijgehouden hoeveel links er op dat moment naar jouw website verwijzen. Zo kun je de groei van het aantal inkomende links naar je website mooi bijhouden.

 2. Mark
  Profiel  Mark schreef op zaterdag 28 mei 2011 om 20:40

  Wederom een leuk stukje over SEO. Ik lees veel herkenbare dingen welke ik de laatste maanden ook aan het toepassen ben op mijn website. Gezien de resultaten die ik volg met Google Analytics gaat dat erg goed.

 3. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op zondag 29 mei 2011 om 13:45

  Dank Elja, en Mark, voor de reacties!

  Ik heb zoals ik al aangaf niet geprobeerd compleet te zijn. SEO zal ook nooit een exacte wetenschap worden, omdat je altijd rekening dient te houden met doelgroepen, en dat blijven gelukkig mensen en geen computers. Maar hopelijk halen fotografen hier wat nuttigs uit!

 4. Jan
  Jan schreef op zondag 29 mei 2011 om 17:45

  Beetje professioneel forum werkt voor uitgaande links met het no-follow attribuut en dan heeft de anchortekst/pagerank vrijwel geen effect meer; alleen kliks resteren dan. In plaats van ontelbare startpagina's of linkfarms te bestoken kun je als seo-bewuste fotograaf beter eerst kijken naar waardevolle links en vooral ook je interne links niet vergeten.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

47.833 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

47.833 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.