Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Liesbeth van Asselt

Spelen met beweging in fotografie

vrijdag 27 augustus 2010, 22:48 door | 29.396x gelezen | 8 reacties

Overal waar je kijkt, is de natuur in beweging. Stuivend zand, wuivende bladeren, vlinders die van bloem naar bloem vliegen. Beweging op een foto vraagt gelijk de aandacht van de kijker. Daar gebeurt immers iets! Maar hoe breng je dat in beeld? En hoe breng je dynamiek in een statisch onderwerp?

Om beweging te brengen in een statisch onderwerp als een landschap, kun je natuurlijk ook zelf de camera bewegen. Een truc waar ik zo'n 30 jaar geleden mee begon, maar die nu zoveel gekopieerd is, dat het moeilijk is om nog tot een origineel beeld te komen. Voor wie een poging wil wagen: zet je camera op statief, kies een lange sluitertijd (1/15 seconde bijvoorbeeld) en beweeg de camera, terwijl je de ontspanknop indrukt, van boven naar beneden (of andersom). Er ontstaan dan verticale strepen in het beeld.

Uitgerekte berken


Een zelfde soort effect is te bereiken door tijdens het indrukken van de ontspanknop aan de zoomlens te draaien. De cursisten van mijn fotografiecursus bereikten hier hartstikke leuke en verrassende resultaten mee. Om e.e.a. wat te vervagen kun je dan ook nog een pantykousje over de lens trekken. Dit effect is natuurlijk ook wel te bereiken met Photoshop, maar in de praktijk uitproberen is toch leuker!

Zoomen


Bij het fotograferen van bewegende onderwerpen moet je kiezen: wil je de beweging bevriezen of juist benadrukken? Om de beweging te bevriezen kies je een korte sluitertijd (afhankelijk van de snelheid van de beweging 1/100 seconde of korter). Dit doe je bijvoorbeeld bij opspattend water en stuivend zand.

Stuivend zand


Wil je de beweging juist laten zien, dan zijn er weer twee keuzes: meetrekken (het zogenaamde "pannen") of niet. Voor het 'meetrekken' kies je een lange sluitertijd (1/30 seconde of langer). Stel scherp op het aankomende onderwerp met de camera op continu focus en beweeg je de camera met het onderwerp mee. Daarbij moet exact de snelheid van het onderwerp gevolgd worden.

Alleen dan komt namelijk (een deel van) het onderwerp scherp op de foto, terwijl de omgeving onscherp wordt. En alleen dan is het gefotografeerde onderwerp dus nog enigszins herkenbaar. Verder is het van belang om na het indrukken van de ontspanknop het onderwerp nog even te blijven volgen. Anders mislukt de foto alsnog omdat het onderwerp dan niet voldoende scherp op de foto komt.

Meetrekken


Een andere manier om beweging in beeld te brengen is te kiezen voor een lange sluitertijd (1/30 seconde of langer) en de camera stil te houden. Het onderwerp zal dan enigszins onscherp afgebeeld worden, afhankelijk van de gekozen sluitertijd. Bij onderstaande foto koos ik voor zo'n langere sluitertijd om in beeld te brengen dat de mensen in Japan ook 's avonds haast hebben. Leuk om eens mee te experimenteren!

Haastige mensen

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 (vooral creatieve) workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers, portretfotografie, high speed, long exposure en paintsplash. Daarnaast is er een Stapfoto vakgroep voor gevorderde fotografen.

8 reacties

 1. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 28 augustus 2010 om 02:21  | reageer

  Beweging of motion blur in foto's kan verrassende resultaten opleveren. Zelf heb ik er veel mee geexperimenteerd tijdens nachtfotografie. De suggesties die jij geeft zijn instructief. Wat eruit komt is vaak gissen maar dat is natuurlijk de charme van de proefneming.

  Ik vind niet alle beelden sterk die je laat zien. Foto 1 vind ik te ondefinieerbaar en de foto in Tokyo erg rommelig. De rest is prima waarbij foto 3 prachtig is door de schijnbaar oneindige vlakte waar magische krachten aanwezig zijn. Als ik me niet vergis had je die eerder laten zien op Photofacts.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 28 augustus 2010 om 10:51  | reageer

  Mooie inspiratie om meer met beweging in foto's te doen. Meestal ben ik vooral bezig er alles juist onbewogen op te zetten, maar eigenlijk geeft de beweging vaak wel duidelijk wat extra aan de foto.

 3. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zaterdag 28 augustus 2010 om 11:04  | reageer

  Beweging is inderdaad een prachtig en krachtig iets om mee te spelen. In de praktijk is het wel een enorme uitdaging om met goede resultaten thuis te komen... bij mij beland meestal alles in de prullenbak na een poosje proberen. Vooral pannen bij rennende dieren vind ik gaaf, maar dat valt in Nederland niet mee, dan kun je beter op safari waar jouw foto ook vandaan komt.

  Ik vind de eerste overigens, in tegenstelling tot Ton, wel erg mooi, maar het trucje is idd zo ontzettend veel toegepast dat ik er daardoor per definitie niet echt warm voor kan lopen. Het zoom effect doet het prachtig op herfstbladeren kan ik uit ervaring zeggen.

 4. fomu
  fomu schreef op zaterdag 28 augustus 2010 om 12:24  | reageer

  Leuk en interessant artikel. Fijn om het allemaal weer even op een rij te zien. De strandfoto is bizar mooi!

 5. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op zaterdag 28 augustus 2010 om 17:30  | reageer

  Ha Ton, ik zei nog zo: "doe eens gek". Die foto 1 is wat ik daar zo ongeveer mee bedoelde.... knipoog Johannes heeft gelijk als hij zegt dat zo'n driekwart van wat je doet met dit soort dingen in de prullebak verdwijnt, maar ik vind het o zo leuk om er mee bezig te zijn! En Johannes: wat in Nederland ook goed kan: meetrekken met laag overvliegende zwanen. Keertje naar de Arkemheense polder!

 6. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zaterdag 28 augustus 2010 om 18:03  | reageer

  @Liesbeth: misschien een idee voor de winter weer, als de kleine en wilde zwanen er weer zijn. Arkemheen is bij mij vooral in het voorjaar en de zomer favoriet vanwege de weidevogels.

 7. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 1 september 2010 om 01:40  | reageer

  Je hebt gelijk Liesbeth. Soms moet je even conventies (zoals scherpe foto's) overboord gooien om tot nieuwe creatieve resultaten te komen. In dat opzicht is foto 1 geslaagd. Toch blijf ik de strandfoto zoals fomu het zegt bizar mooi vinden.

 8. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op woensdag 1 september 2010 om 09:11  | reageer

  @Ton, het leuke is dat die strandfoto ook ergens door het maandblad Grasduinen gespot is en men bij me kwam met de vraag of ze hem in hun blad mochten plaatsen. Hij staat in het huidige nummer van Grasduinen. De reacties op deze foto zijn inderdaad eensluidender dan die op de eerste foto knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.167 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord