Elja Trum

Spiegelreflex of systeemcamera; wat moet je kopen?

maandag 19 november 2018, 13:46 door | 167.451x gelezen | 37 reacties

Als je op zoek bent naar een camera waar je meer mee kunt dan wat je nu met je smartphone of compactcamera bereikt, dan kun je kiezen uit een systeemcamera of een spiegelreflex. Beide hebben hun voor en nadelen. Wij zetten ze naast elkaar zodat jij kunt kiezen wat het beste bij je lijkt te passen.

Wat is een systeemcamera?


Een systeemcamera wordt vaak gezien als de stap tussen een compactcamera en een spiegelreflexcamera. Bij een systeemcamera kun je net als bij een spiegelreflex wisselen van objectieven (lenzen). Er zit echter geen spiegel in zoals bij een spiegelreflex. Doordat de spiegel ontbreekt zie je door de zoeker niet het daadwerkelijk beeld (optisch), maar een klein beeldschermpje.

Door het ontbreken van de spiegel is een systeemcamera vaak kleiner en lichter dan een spiegelreflex. Meestal wordt er ook een kleinere sensor gebruikt, maar dat hoeft niet.

Wat is een spiegelreflexcamera?


Bij een spiegelreflex wordt er daadwerkelijk een spiegel gebruikt om het licht dat door het objectief komt naar de zoeker te leiden. Je ziet dus in de zoeker het daadwerkelijke beeld zoals dat ook op je foto gaat verschijnen. Maak je een foto, dan klapt de spiegel omhoog en wordt de sensor in de camera belicht.

Spiegelreflexcamera's zijn door de benodigde optische constructie groter dan een systeemcamera en ook zwaarder.

Canon 5D mark III spiegelreflexcamera

Systeemcamera versus een spiegelreflex


Tot voor kort was een spiegelreflexcamera de keuze van veel professionelere fotografen. Door de optische zoeker heb je direct het beeld dat je ook op je foto gaat krijgen. Bij een elektronische zoeker (een schermpje) heb je last van een kleine vertraging tussen het beeld dat je ziet en het daadwerkelijke beeld waar je camera op wijst. Deze vertraging is vooral te merken bij bewegende beelden.

Spiegelreflexcamera's waren ook sneller met afdrukken, scherpstellen en hadden betere sensoren. We lijken momenteel echter op een kantelpunt te zitten. De nieuwste systeemcamera's zijn de spiegelreflexcamera's op alle gebieden aan het inhalen.

Een belangrijk verschil kan nog zijn hoe de camera in je hand ligt. Een spiegelreflexcamera is meestal een stukje groter en zwaarder. Dat kan prettig zijn als je grotere handen hebt. Een systeemcamera kan dan wat slecht in de hand liggen waardoor je constant bang bent dat je hem uit je handen laat vallen. Het zwaardere gewicht kan prettig zijn en voor stabiliteit zorgen, aan de andere kant is een dagje sjouwen met je spiegelreflex (en een paar objectieven) niet gunstig voor je lichaam.

Nadelen van een systeemcamera


Op veel vlakken lijkt de systeemcamera de spiegelreflex in te halen. Er zijn echter nog wel wat kanttekeningen bij te zetten. Zo zijn de geavanceerde nieuwe modellen wel behoorlijk vlotjes, bij oudere modellen kun je nog wel last hebben van storende vertragingen bij het nemen van foto's.

Op het gebied van objectieven blijven veel systeemcamera's nog achter op hun spiegelreflex concurrenten. Bij spiegelreflexcamera's worden vaak al tientallen jaren lang goede objectieven gemaakt. Systeemcamera's hebben vaak een nieuwe vatting waar ook een nieuwe objectievenlijn bij hoort. Het duurt even voordat zo'n lijn redelijk compleet wordt.

Soms zijn er adapterringen beschikbaar waardoor je ook andere objectieven kunt gebruiken. Vaak raak je hierdoor elektronische mogelijkheden kwijt die wel bij merkeigen objectieven mogelijk zijn. Scherpstellen moet dan bijvoorbeeld handmatig.

In een model met een kleinere sensor (kleiner dan APS-C formaat) verlies je al gauw op beeldkwaliteit. Deze kleinere sensoren hebben doorgaans meer ruis bij weinig licht en door de kleinere sensoren is het ook moeilijker om goed te spelen met kleine scherptediepte in je foto's. Een effect dat veel gebruikt wordt door fotografen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een systeemcamera?


Er zijn een paar dingen die belangrijk zijn om op te letten als je een goede systeemcamera wilt gaan kopen. Het voornaamste is de vertraging in het scherm bij beweging. Probeer de camera bij voorkeur uit in de winkel. Let dan ook op de snelheid van scherpstellen. Veel systeemcamera's maken gebruik van contrastdetectie. Dit is een trage techniek om scherp te stellen en dat kan gaan storen.

Koop bij voorkeur een camera die gebruik maakt van fasedetectie op de sensor. Deze nieuwe techniek is bij steeds meer systeemcamera's te vinden en zorgt ervoor dat de camera veel sneller (en ook bij minder licht) goed scherp kan stellen.

Fujifilm
Er zijn een aantal populairdere modellen waarmee je als fotograaf al gauw goed zit. Fujifilm is één van de merken die het goed voor elkaar heeft. De Fujifilm X-modellen zijn erg geliefd onder fotografen die vaak juist van een spiegelreflexcamera komen. De modellen zijn licht, compact en goed handmatig in te stellen. Momenteel is vooral het laatste model, de Fuijfilm X-T1 erg populair.

Fujifilm X-T1

Fujifilm heeft ook al aardig wat objectieven beschikbaar voor het X-systeem. Zo zijn er verschillende zoomobjectieven en ook een aantal mooie lichtsterke objectieven met een vast brandpuntsafstand. Tevens is er een M vatting adapter waarmee je (erg prijzige) Leica M-objectieven op je Fujifilm camera kunt gebruiken.

Sony
Een andere sterke speler in de systeemcamera markt is Sony. Sony heeft eigenlijk ook camera's die we voorheen spiegelreflexcamera's zouden noemen uitgerust met systeemcamera techniek. Erg volwassen camera's waar veel objectieven voor verkrijgbaar zijn. Bij de high-end lijn is er echter geen sprake meer van een compacte camera, noch van compacte objectieven.

De instaplijn gingen tot voor kort door het leven als Sony NEX camera's, maar vallen nu binnen de alpha-lijn. Echt indrukwekkend vind ik persoonlijk de a7-serie. Compacte camera's met een full-frame sensor (tot maar liefst 36,4 megapixel) en lichtgevoeligheden waar spiegelreflexcamera's nog niet bij in de buurt durven komen. Uiteraard komt dit moois wel met een stevige prijs.

Sony a7

Een voordeel bij de Sony camera's is dat dit merk reeds een groot aantal objectieven beschikbaar heeft. Deze zijn ook kwalitatief uitstekend. Bij sommige modellen heb je wel een adapter nodig om je oudere objectieven te kunnen gebruiken.

Samsung
Samsung was al een tijdje bezig met systeemcamera's in hun NX lijn. Ik heb een tijdje met de Samsung NX30 gespeeld en dat is een prima systeemcamera waarmee je eigenlijk alle soorten fotografie wel aankunt (behalve wellicht sport). Hun recent aangekondigde Samsung NX1 is echter pas echt indrukwekkend.

De Samsung NX1 heeft een 28,2 megapixel APS-C formaat sensor, kan 15 foto's per seconde maken en 4K video opnemen. Ook heeft hij een 205 punts fase detectie autofocus systeem. Specificaties die de meeste spiegelreflexcamera's niet kunnen evenaren.

Samsung NX1

Overige merken


Ook Panasonic en Olympus doen het goed in de systeemcamera markt. De Panasonic Lumix G-lijn heeft prima specificaties. Vooral de GH4 met 4K video is popular onder fotografen die ook graag wel eens wat met video doen.

Bij Olympus is de Olympus OM-D-lijn favoriet onder fotografen. Met de Pen-modellen spreekt Olympus meer de stijlbewuste fotograaf aan.

Opvallend is dat de grote merken in de spiegelreflexwereld (Canon en Nikon) de boot vooralsnog stevig lijken te missen op het systeemcamera gebied. Waarschijnlijk wilden ze niet dat de systeemcamera's hun spiegelreflex-lijn zou kannibaliseren. Dat lijkt een onhandige zet, want veel fotografen stappen nu over naar systeemcamera's van andere merken. Bij een goed aanbod van het bij hun zo vertrouwde merk hadden ze ongetwijfeld daarvoor gekozen..

Er zijn zoals je al ziet veel verschillende merken actief op de systeemcamera markt. Het kan dus lastig zijn een goede keuze te maken uit alle merken. Voor wat betreft prijs zijn (betere) systeemcamera's helaas niet echt goedkoper dan spiegelreflexcamera's.

Conclusie


Systeemcamera's lijken momenteel de strijd met spiegelreflexcamera's te gaan winnen. Zeker als je als fotograaf nog niet geïnvesteerd hebt in een objectievencollectie van een bepaald merk, dan lijkt de aanschaf van een goede systeemcamera de betere keus.

Wat wordt jouw volgende camera, een systeemcamera of een spiegelreflex?
En waarom kies je daarvoor? Laat het weten in de reacties!

Meer weten over de basis van fotografie?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we een complete basiscursus over fotografie. Je kunt deze cursus twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 19 november 2018.
De eerste publicatiedatum is maandag 27 oktober 2014, 23:53.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

37 reacties

 1. Joram
  Profiel Joram schreef op dinsdag 28 oktober 2014 om 08:31

  Wie weet komen canikon wel met een FF systeemcamera met een fatsoenlijke body om vast te houden en in te stellen. Veel systeemcamera's moeten gelijk zo retro mogelijk zijn met van die kleine knopjes en wieltjes. Best lastig, ik stel hem vaak in (bij) terwijl ik hem aan het oog heb. (jah, ik heb grote handen) een 6d/7d/5d zijn dan ook een fijn formaat voor mij.

 2. geerjanssen
  Profiel  geerjanssen schreef op dinsdag 28 oktober 2014 om 10:05

  Goed stuk, de grap is dat als je jong bent je met 10 kilo in je rugzak de bossen in gaat, als je ouder wordt neem je een Fuji X100 mee wat beter is voor je rug.

 3. Jeffrey
  Jeffrey schreef op dinsdag 28 oktober 2014 om 10:09

  Goede analyse, het valt me op dat vaak spiegelreflexen nog steeds als 'norm' worden gehanteerd bij verkopers en gebruikers. Terwijl technisch de systeemcamera's steeds een beter alternatief zijn zoals je in dit artikel beschrijft. Ook wat je omschrijft "Doordat de spiegel ontbreekt zie je door de zoeker niet het daadwerkelijk beeld (optisch), maar een klein beeldschermpje." is zeker bij de X-T1 van Fujifilm niet het geval.

 4. @rendo
  @rendo schreef op dinsdag 28 oktober 2014 om 10:36

  Sinds ongeveer een jaar ben ik een zeer tevreden gebruiker van de Olympus OM-D EM-1, nadat ik enkele jaren met de Olympus E-600 heb gefotografeerd. Het argument van de grootte en het gewicht van de camera heeft voor mij geen rol gespeeld ondanks dat ik redelijk grote handen heb. Vooral de stilte tijdens het fotograferen (geen spiegel die wegklapt) en de technische mogelijkheden naast het kunnen blijven gebruiken van mijn objectieven, hebben bij de aanschaf van deze geweldige camera de doorslag gegeven.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.139 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord