Rick Vermue

Preset maken met Adobe Lightroom

zondag 17 februari 2008, 15:19 door | 25,004x gelezen | 8 reacties

Adobe Lightroom is een fotobewerkingsprogramma dat kan werken met presets. Dit zijn een verzameling instellingen die je in één keer kan toepassen op één of meerdere foto's. In dit artikel staat een beschrijving hoe we een preset maken. Luie mensen scrollen in één keer naar beneden en downloaden de preset, maar als je slim bent lees je even mee zodat je ook kan zien wat er gebeurt en je dus ook in de toekomst een eigen preset kan maken (en delen!).

Allereerst wat extra info. De foto die ik gebruik in dit voorbeeld is gemaakt op ISO 800, 11mm, f7.1 en 1/60 seconden. Gebruikte Lightroom versie is 1.2. De bewerking is losgelaten op een RAW file van Canon, oftewel een .CR2 en dus niet op een .jpg. Als we zo dadelijk de onbewerkte jpeg gaan bewerken zal er iets anders uitkomen dan wanneer we mijn originele .CR2 gaan bewerken. Dit laatste is echter geen optie want deze is 12,2 MB en de onbewerkte jpeg is 1 MB. Het originele bestand bevat dus veel meer informatie en daarom zal er iets anders uitkomen. Kwaliteit van de jpeg bij exporteren staat op 100%.

Ik raad iedereen aan om de onbewerkte jpeg nu te downloaden voordat we gaan beginnen. Ga even lekker zitten, pak wat drinken en een beetje nootjes en start Lightroom. Ik geef alleen dingen aan die we veranderen, als er dus over een bepaalde instelling niets staat betekend dit dat deze onveranderd is gebleven.

Basic settings aanpassenBasic:
- Exposure +0.33
- Recovery 20
- Fill light 40
- Blacks 50
- Brightness +45
- Contrast +73
- Vibrance +40
- Saturation -70

Tone Curve:
- Lights +2
- Darks -2
- Shadow +8

Split toning
- Highlights: hue 55 en saturation 31
- Balance +53
- Shadow: hue 55

Lens correction
- Lens vignetting: amount -100 en midpoint 20

Preset opslaan
De instellingen opslaan als preset


En het is klaar. Deze instellingen slaan we op door Develop -> New Preset (CRTL - SHIFT - N) te drukken. Deze instellingen zijn waarschijnlijk ook toe te passen in andere bewerkingssoftware. Probeer het, schuif gewoon eens met wat knopjes, je zal verbaasd zijn wat er met nabewerking mogelijk is.

Voor en na het uitvoeren van de Preset
Het resultaat van de bewerking.
Beweeg met de muis over de foto om het origineel te zien


Als laatste zal ik nog even uitleggen aan de hand van deze foto waarom ik in RAW schiet. Als we de 2 foto's na bewerking vergelijken zien we dat de .jpg gemaakt uit de RAW foto er beter uitziet als de .jpg gemaakt uit de .jpg van het voorbeeld. De bewerking is echter precies hetzelfde en ook het exporteren is precies hetzelfde gegaan. Daarom schiet ik altijd in RAW tenzij ik op vakantie ben en misschien niet genoeg opslagruimte bij me heb.

Voor en na het uitvoeren van de Preset
Het verschil tussen RAW en Jpeg
Beweeg met de muis over de foto om het de Jpeg variant te zien te zien


Je kunt de preset die we in deze tutorial aangemaakt hebben ook direct downloaden.

Zet de preset in de volgende map:
- Windows XP gebruikers: Documents and Settings$usernameApplication DataAdobeLightroomDevelop Presets
- Windows Vista gebruikers: Users$usernameAppDataRoamingAdobeLightroomDevelop Presets
- Mac gebruikers: ~/Library/Application Support/Adobe/Lightroom/Develop Presents/User Presents/

Rick Vermue

Over de auteur

Rick verdient zijn geld sinds 2005 in het VUMC als research analist. In 2007 heeft hij een Canon 400D aangeschaft waar hij lekker foto's mee aan het nemen is. Hobby's zijn fotograferen, foto's bewerken, gamen, internetten en wandelen. Rick zijn foto's zijn te zien op zijn Flickr site.

8 reacties

 1. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 17 februari 2008 om 15:24

  Nu we de originele jpeg ook kunnen zien is pas zichtbaar hoe vet je bewerking daadwerkelijk is! vrolijk Bedankt voor deze uitleg over je bewerking op de foto die je ook eerder liet zien.

 2. Nikonlover
  Nikonlover schreef op zondag 17 februari 2008 om 18:37

  Leuke tutorial, rick

  Op de site Inside Lightroom waar onder andere deze 300-preset staat, zijn nog wel meer heel mooie presets te vinden. Absoluut de moeite waard om even te checken.

 3. Martijn
  Martijn schreef op zondag 17 februari 2008 om 18:55

  Je kunt ook presets importeren (dan hoef je ze niet handmatig in de directory te zetten): rechtermuisknop in de preset-area -> import.

 4. Robert
  Robert schreef op maandag 18 februari 2008 om 07:39

  Mooie tutorial en ook erg leuk geschreven! Nootjes zijn opgegaan!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

47.833 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

47.833 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.