Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

7 manieren om geld te verdienen als fotograaf in 2021

zondag 14 februari 2021, 23:32 door | 4.913x gelezen | 9 reacties

Het is steeds lastiger om als fotograaf geld te verdienen, zeker nu tijdens alle Corona maatregelen. Fotografe Zdenka Daulra geeft in deze video 7 tips om geld te verdienen als fotograaf in 2021.


Haar tips zijn geen manieren om even snel geld te verdienen. Je moet er gewoon hard voor werken, maar wellicht zijn het methoden om wat extra's te krijgen in moeilijke tijden.

Haar tips in het kort:

1. Stockfotografie
2. Virtuele tours (voor woningen)
3. 360 virtuele tours
4. Dronefotografie
5. Productfotografie
6. Afdrukken verkopen
7. Portretten voor social media

Wat zou jouw tip zijn om geld te verdienen met fotografie?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

9 reacties

 1. Wilmar
  Profiel Wilmar schreef op dinsdag 16 februari 2021 om 13:16  | reageer

  Wil je geld verdienen met stockfotos? Lees dan dit blog eens: https://www.photofacts.nl/fotografie/rubriek/stockfotografie/stockfotografie-voor-fotografen-dief-van-eigen-portemonnee.asp

 2. Stefanie
  Stefanie schreef op dinsdag 16 februari 2021 om 14:27  | reageer

  Stockfotografie en afdrukken verkopen via bv werk-aan-de-muur zit echt geen brood in, het aanbod is zo groot dat je er wel echt heel erg uit moet springen wil je daar meer dan een zakcentje aan verdienen. Voor de opties woningen, portretten, product moet je ook eerst een ingang vinden, en dronefotografie valt weer in een heel ander vakgebied, zeker als je telt dat er vergunningen en certificaten nodig zijn wil je met een beetje drone mogen vliegen (heb ik het nog niet over kunnen) Misschien zijn de feesten trouwerijen en communicantjes nog wel de beste manier, met een simpele flyer op een prikbord of bij een feestzaal in de brievenbus kom je dan al een eind, maar ja, is dat wel wat je wilt (ik niet eerlijk gezegd)

 3. chris
  chris schreef op dinsdag 16 februari 2021 om 15:21  | reageer

  Stockfotografie, Shutterstock zuimden het internet af en pikten en steelde in het begin alle gratis fotos zonder enige vraag vanwie heeft dit gemaakt of rechten, en van wie is die foto .. Walchelijke praktijken zo sloegen ze ook mijn gratis tentoongestelde fotos aan en plakten er een prijs op , zonder dat ik deze vrij had gegeven - ( gegin maar te procederen , dan ben je veel geld kwijt) schandalige praktijken , geldwolven die op de kap van jouw kunstwerk geld verdienen en dan mag je je eigen portretten terug gaan kopen zeker ? neen dank U waarschuwig voor alle fotografen zet een groot copyright teken over je foto anders stelen shutterstok shutterstock al uw fotos en verkopen ze dit zijn een stel bedriegers

 4. Tromp Willem van Urk
  Profiel Tromp Willem van Urk schreef op dinsdag 16 februari 2021 om 18:24  | reageer

  Jammer dat de reacties hiervoor zo negatief zijn over stockfotografie. Ik heb er toch altijd nog een heel aardige bijverdienste aan!
  Op Photofacts heb ik daarover ook al een aantal artikelen geschreven. Daarbij ook al eerder een reactie gegeven op de blog van Wilmar in Stockfotografie, nog steeds interessant?. Bij stockfotografie is het verdienmodel gewoon wezenlijk anders dan bij bijvoorbeeld ‘standaard’ reportages maken.
  Ik heb verder een ‘Handboek Stockfotografie’ geschreven. Dat kun je van mijn eigen website downloaden. Daarin onder meer ook een apart hoofdstuk over de vraag wanneer je (nu nog) wel of niet met stockfotografie zou moeten beginnen.

 5. Chris
  Chris schreef op woensdag 17 februari 2021 om 09:49  | reageer

  Ik ken de andere platformen niet zo goed maar één ding weet ik zeker , dat ik mijn fotos nu bescherm tegen deze dieven en geldwolven Als je hierin mee doet je , is dit natuurlijk jouw zaak en vermoedelijk krijg je een aalmoes voor je eigen werk ,dat ze mijn gestolen werken nog steeds doorverkopen en er geld mee verdienen ja zoals U schrijft intriest en jammer dat er geen eerlijk platform is waar echte kunst word gewaardeerd waar je kunstwerken niet worden gestolen en doorverkocht door malafiede oplichters,die Uw en mijn kunstwerken misbruiken voor eigen gewin .Dus een boek hoef ik niet , eerder een eerlijk platform waar men op een correcte eerlijke manier , zijn of haar kunstwerk kan en mag tentoonstellen , zonder dat anderen er hun gewin uit halen .

 6. Wilmar
  Profiel Wilmar schreef op woensdag 17 februari 2021 om 10:39  | reageer

  20 stockbureaus vergeleken: https://brutallyhonestmicrostock.com/2021/01/31/january-2021-brutally-honest-earnings-report-nice/ Deze fotograaf beantwoordt de vraag:"Is Microstock still worth it in 2021?" Met oa:
  "I can categorically say no, it’s not worth it unless those consider it some sort of hobby. ...There’s more money to be made picking up loose change in supermarket shopping carts or turning cans/bottles over to recycling centres for a few quarters."

 7. BlueCourt
  Profiel BlueCourt schreef op woensdag 17 februari 2021 om 10:46  | reageer

  Goedemorgen,
  Ik lees net alle opmerkingen over de verkoop aan de stockfotografie bedrijven. Maar hoor ook de opmerkingen om het zelf te doen middels een eigen stockfoto bureau waarin de fotografen een eerlijke prijs ontvangen voor hun foto.

  Er zijn in Nederland fantastisch veel goede fotografen!! Dus waarom niet een Nederlands Stockfotografie bureau opstarten, alleen voor Nederlandse fotografen!!!!
  Kunnen we met ons allen Nederlandse fotografen toch maar mooi op de kaart zetten.....

 8. Tromp Willem van Urk
  Profiel Tromp Willem van Urk schreef op donderdag 18 februari 2021 om 19:41  | reageer

  @Wilmar: wat in het door jouw aangehaalde artikel wordt gesteld heb ikzelf ook al betoogd in de hiervoor genoemde blog! Alleen de bril hoe je feiten wil interpreteren is anders. Verwacht je meteen rendement van stockfotografie, dan moet je er nooit aan beginnen. Doe je het als hobby, dan is je tijd ‘gratis’. En zo kun je aan stockfotografie veel plezier beleven met als bonus de extra inkomsten. Zo mooi in ieder geval, dat ik mijn hele foto-uitrusting het laatste jaar ervan heb kunnen opwaarderen 😊.
  Maar niemand dwingt jou toch om aan stockfotografie te gaan doen? Dus waarom die verbetenheid hier om het af te serveren!?

  @Chris: De royalty’s voor fotografen zijn inderdaad lager dan zo’n vijf jaar geleden. Maar in de 12 jaar dat ik met stockfotografie bezig ben heb ik een ‘diefstal’ zoals jij dat beschrijft nog nooit meegemaakt.

  @BlueCourt. Die is er al, de “Nationale Beeldbank”!

 9. Wilmar
  Profiel Wilmar schreef op vrijdag 19 februari 2021 om 09:56  | reageer

  Beste Tromp Willem,
  Dit blog gaat over geld verdienen als fotograaf. Het is voor een (beroeps) fotograaf erg belangrijk om te focussen op dingen die echt geld opleveren. Stockfotografie is daar niet een van, als je ook maar een klein beetje kijkt naar de uren die je er in moet steken. Daarom denk ik dat het belangrijk is om fotografen goed te informeren over wat de echte inkomsten van stockfotografie zijn. Als je het 100% als hobby ziet, en een goede vaste baan hebt buiten de fotografie dan maakt het niet uit. Maar als je ook maar enigszins de intentie hebt om echt geld te verdienen met fotografie dan denk ik dat het handig is om goed geïnformeerd te worden. Dat een bureau als Shutterstock hun fotografen verbiedt om verkoopcijfers te delen zegt ook eigenlijk al genoeg.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.155 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord