Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Tromp Willem van Urk

Stockfotografie, nog steeds interessant?

zaterdag 30 november 2019, 15:51 door | 3.862x gelezen | 8 reacties

Het is al een tijdje geleden dat ik een aantal artikelen schreef over stockfotografie. Bij dezen dan eindelijk een vervolg. Is stockfotografie nog steeds interessant en is het ook nog iets voor jou?

Tromp willem van urk sf1

Zonsondergang Budapest

Het slechte nieuws


Om met het slechte nieuws te beginnen, de marges van stockfotografie staan onder druk. De gemiddelde prijs die je voor een verkochte stockfoto krijgt is momenteel lager dan pakweg vijf jaar terug. Ook is het aantal aanbieders van stockfoto's flink toegenomen. De spoeling is dan ook flink dunner geworden.

Een aantal jaren geleden maakte ik nog rekensommetjes over mijn verdiensten van stockfoto's. Ik liep toen bijvoorbeeld 4 op 1. Met elke vier foto's online verdiende ik toen gemiddeld één dollar per maand. Ik kon toen 'uitrekenen' welk bedrag ik met hoeveel foto's extra zou kunnen verdienen.

Die tijd is echter geweest. Ik bied nog steeds geregeld nieuwe foto's aan, maar evenredige extra inkomsten als toen zitten er niet meer in.

Dief van je eigen portemonnee?


Begin dit jaar heeft Wilmar Dik een interessant artikel op deze blog geschreven: Stockfotografie voor fotografen; dief van eigen portemonnee.

Kort samengevat: het verdienmodel van stockfotografie is voor fotografen niet rendabel. Te veel werk voor te weinig inkomsten. Zeker als de marges ook nog minder worden.

Heeft Wilmar gelijk? Het komt erop neer hoe je de vraag benadert, maar zoals hij het stelt ben ik het met hem eens. Ben je een commercieel fotograaf die moet leven van zijn foto's, en een fotograaf die zijn werk ook binnen afzienbare termijn vertaald wil zien in inkomsten, dan past het betreffende artikel je perfect.

Tromp willem van urk sf2

Budapest straatbeeld

Het goede nieuws, maar met een andere bril


Maar het is wel belangrijk met welke bril je de genoemde conclusies trekt. Moet de geleverde inspanning altijd meteen commercieel interessant zijn?
Een (hobby)fotograaf vindt het ook gewoon leuk om met zijn foto's bezig te zijn. Bestede tijd daaraan beleef je als gewoon hobby-plezier.

En dan geeft stockfotografie je mooie momenten. Het is altijd verrassend om één van je eigen foto's terug te zien. Op een website, in een tijdschrift, of waar dan ook. Dat zijn altijd weer kleine momentjes van voldoening.

Gebruik je tijd zo goed mogelijk, wees selectief!


Ook bij stockfotografie kun je wel een beetje in de gaten houden waar je wel of niet extra tijd aan besteedt. Een voorbeeld is de prachtige zonsondergang waarvan elke fotograaf er wel een aantal heeft. Je vingers jeuken om daar een mooie stockfoto van te maken.

Maar mijn advies is dan, besteed je tijd juist niet aan die foto's!
Van zonsondergangen zijn er al duizenden foto's beschikbaar bij stockbureaus. En daar zitten ongetwijfeld pareltjes tussen. Alle kans dat jouw foto daarbij ondersneeuwt. Besteed je tijd liever aan foto's die meer kans op verkopen hebben.

Budapest


Als stockfotograaf moet je wat meer oog hebben voor de foto's die je normaliter niet zou nemen. In deze blog heb ik ter illustratie een drietal foto's opgenomen, alle gemaakt tijdens een weekje Budapest deze zomer.

De eerste foto van de skyline Budapest bij nacht oogt het meest spectaculair.

Maar alle kans dat deze foto het niet gaat maken als stockfoto. Dit is het standaard mooie plaatje van Budapest. Uiteraard maak ik dat ook, maar ga je zoeken, dan blijkt deze foto als stockfoto al heel veel voorgangers te hebben!

De twee andere foto's zijn het 'gewone' straatbeeld van Budapest. Dit zijn wel meer unieke foto's. En het zou zomaar kunnen dat deze wel worden opgepakt en gaan verkopen. Zeker als je daar de juiste thematische trefwoorden bij zet.

De ervaring leert ook, dat als een foto eenmaal begint te lopen, dat dat dan vaak ook nog wel even door gaat.

Tromp willem van urk sf3

Budapest Straatbeeld

Altijd verrassend


Nog een van de voor mij leuke aspecten van stockfotografie: het gaat toch altijd weer anders dan dat je verwacht. Maakte ik in de vorige paragraaf al een verwachting voor het aantal verkopen van mijn Budapest foto's, het kan zomaar anders zijn!

Topsellers duiken vaak op vanuit onverwachte hoek. Ook daardoor blijft stockfotografie altijd weer verrassend en spannend.

Conclusie, wel of niet interessant?


Helaas, maar die vraag kan ik niet voor jou beantwoorden. Ik heb in dit artikel een paar overwegingen gegeven om er juist niet, of om er juist wel mee te beginnen. De keus is aan jou om te beslissen wat je gaat doen.

Ben je een (commercieel) fotograaf die stockfotografie wil zien als een rendabel verdienmodel en wil je de tijd die je er in stopt ook (snel) terugverdienen? Ik heb dan maar één advies voor je: niet aan beginnen! Bespaar je de moeite en frustratie. Gebruik je fototalent dan op een andere manier!

Maar vind je het leuk om op een andere manier met je foto's bezig te zijn, waarom dan niet? Je kan er veel voldoening uithalen en alle mogelijke inkomsten zijn mooi meegenomen. En gaandeweg de tijd merk je dat dat dan toch wel een leuk bedragje begint te worden.
Ga je beginnen, veel succes, maar dan vooral ook heel veel fotoplezier!

In twee vorige artikelen heb ik al geschreven over Stockfotografie, iets voor jou? en Stockfotogafie, welke foto's zijn geschikt?. In mijn volgend artikel ga ik erop in wat je dan moet doen. Welke stockbureaus zijn er, hoe meld je je aan en hoe gaat foto's aanbieden dan in zijn werk.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Tromp Willem van Urk

Over de auteur

Tromp Willem van Urk is een enthousiaste hobbyfotograaf die een aantal jaren geleden met stockfotografie is begonnen. Op zijn website Kruwt.nl Stockfotografie kun je daarover lezen en blogt Tromp Willem regelmatig over zijn eigen ervaringen.

8 reacties

  1. Rob Ijsselstein
    Rob Ijsselstein schreef op dinsdag 3 december 2019 om 11:35  | reageer

    Lekker verhaaltje.

  2. Rob IJsselstein
    Rob IJsselstein schreef op dinsdag 3 december 2019 om 11:39  | reageer

    Leuk verhaal. Ik zet nu 2 jaar foto’s op Shutterstock. En heb er meer dan 50 verkocht. Hèt grote struikelpunt is het minimumbedrag voor uitbetaling. Het duurt op deze manier 4 jaar voor ik mijn eerste uitbetaling kan ontvangen. Dat is wel lang, en daarna dus weer 4 jaar.

  3. Bas
    Bas schreef op dinsdag 3 december 2019 om 12:27  | reageer

    Op de foto´s bij het artikel zijn herkenbaar mensen afgebeeld. Hoe werkt dat met rechten?

  4. Henk
    Henk schreef op dinsdag 3 december 2019 om 17:12  | reageer

    Zoals Bas, ben ik ook benieuwd naar de rechten in zo'n situatie.

  5. Tromp Willem van Urk
    Profiel Tromp Willem van Urk schreef op dinsdag 3 december 2019 om 19:23  | reageer

    Dag Rob,
    Het duurt lang voordat de verkopen bij stockfoto’s op gang komen. Het is net een trage dieseltrein. Begint heel langzaam maar als je gestaag nieuwe foto’s aanbiedt, en je verkopen komen wat op gang, dan gaat hij steeds harder en harder rollen. En de vaart blijft er dan meestal wel in.

    Maar 50 foto’s in 2 jaar is wel heel erg weinig! Hoeveel foto’s heb je online, en biedt je ook regelmatig nieuwe foto’s aan? Of gaat er iets mis met je trefwoorden? Want al is je foto nog zo mooi, als hij niet gevonden wordt verkoop je nog niets.

    Moeilijk om zo in het algemeen een mening te geven. Maar na een aantal jaren zou het mogelijk moeten zijn om elke maand een uitbetaling te hebben!

    Stuur mij een persoonlijk mailtje met wat meer specifieke gegevens. Wie weet kan ik je dan wat meer gerichte tips geven !

  6. Tromp Willem van Urk
    Profiel Tromp Willem van Urk schreef op dinsdag 3 december 2019 om 19:24  | reageer

    Hallo Bas en Henk,
    Een hele terechte vraag! Voor het aanbieden van stockfoto's geldt een aantal strikte regels. Zo mogen er geen herkenbare personen in beeld zijn. Ook is het verboden foto's van intellectuele eigendommen aan te bieden. Bij dat laatste kan gedacht worden aan beeldmerken en logo's. Wil men deze foto's toch aanbieden dan moet je logo’s wegpoetsen en is er voor personen een model release noodzakelijk.
    Vaak zijn deze echter niet beschikbaar. Zo ook de foto’s in dit artikel getoond. Maar dan is er de mogelijkheid deze foto's als zogenaamde editoral stockfoto aan te bieden.

    Een editoral foto mag verkocht worden omdat deze nieuwswaarde heeft voor een bepaalde plaats of een gebeurtenis. Het gebruik van deze foto voor commerciële doeleinden zoals advertenties is dan wel verboden. Maar dit soortfoto’s zie je dan weer vaak terug in kranten, tijdschriften e.d.

    Ondanks het ‘gelimiteerd’ gebruik verkopen dit soort foto’s vaak ook nog heel goed. Ik heb editoral foto’s in mijn portfolio die tot mijn absolute topsellers behoren !

  7. Rob Ijsselstein
    Rob Ijsselstein schreef op woensdag 4 december 2019 om 13:40  | reageer

    Ik gebruik alleen Engelse trefwoorden. Helpt het om ook Nederlandse trefwoorden te gebruiken?

  8. Tromp Willem van Urk
    Profiel Tromp Willem van Urk schreef op donderdag 5 december 2019 om 08:10  | reageer

    Nee, trefwoorden op stocksites zijn in het Engels!
    Sommige stockbureaus bieden automatische vertaalopties aan, maar daar maak ik geen gebruik van. Sommige woorden worden dan wel erg verbasterd vertaald.
    Dus altijd jou trefwoorden (en titel) meteen in het Engels.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Stockfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord