Nando Harmsen

Het bewerken van een EttR foto in Lightroom Classic

vrijdag 12 maart 2021, 14:28 door | 3.383x gelezen | 7 reacties

Met Exposure to the Right (EttR) kun je maximaal gebruik maken van het dynamisch bereik van je camera. Het stelt je in staat om zoveel mogelijk beeldinformatie in de donkere delen van de foto te behouden. Alleen ziet de foto er op je camera onaantrekkelijk en flets uit.

Ik schreef onlangs een artikel met de tip over Exposure to the Right in landschapsfotografie. Het is de manier om zoveel mogelijk bruikbare beeldinformatie in je foto vast te leggen.

Het resultaat van deze manier van belichten zorgt ervoor dat de foto er in eerste instantie flets en onaantrekkelijk uit ziet als je die op de achterkant van je camera bekijkt. Dat betekent dat je er nog wat werk aan hebt; de foto is niet klaar.

Nando LrC EttR before

EttR belicht zal een onaantrekkelijk resultaat opleveren. De foto moet nog bewerkt worden.

Omdat een foto die met EttR wat bewerking nodig heeft, is het geen geschikte manier van belichten voor de fotograaf die direct in jpeg fotografeert. Het is bestemd voor wie in raw fotografeert, en maximaal gebruik wil maken van het dynamisch bereik van de camera.

Nando LrC EttR after

De bewerkte foto ziet er heel wat aantrekkelijker uit. De EttR belichting zorgt ervoor dat je voldoende beeldinformatie in je donkere delen behouden hebt. Maar hoe bewerk je die foto?

Hoe bewerk je een EttR belichte foto?


Ik krijg wel eens vragen hoe een foto die met EttR belicht is bewerkt moet worden. Hij ziet er zo uit
de camera tenslotte niet echt fraai uit. In feite is het antwoord heel ontnuchterend. Je bewerkt deze gewoon zoals elke andere foto.

Nando LrC EttR beforeafter

Bewerken in Lightroom Classic, met de onbewerkte foto en de bewerkte foto naast elkaar.

Vind je de foto te licht? Dan maak je deze donkerder. Zijn de schaduwen dan te donker geworden? Dan haal je de schaduwen op. En daar haal je nu de winst uit met EttR.

Omdat de schaduwen al zo licht mogelijk waren bij de belichting, heb je maximale beeldinformatie in die schaduwen. De kwaliteit blijft dus behouden.

In de volgende video laat ik zien hoe ik te werk ga met het bewerken van foto's die met EttR belicht zijn. Dit doe ik in Lightroom Classic, omdat dit mijn favoriete bewerkingsprogramma is. Het principe is echter gelijk aan alle andere bewerkingsprogramma's.


Kijk uit voor overbelichting


Een kleine waarschuwing voor wie met EttR aan de slag gaat. Zorg ervoor dat je foto niet overbelicht raakt. Dus geen echt 100% wit bevat, het zogenaamde uitgebeten wit.

Dat kun je namelijk nooit meer corrigeren. Wit donkerder maken zorgt er alleen voor dat het grijs wordt, en dat is nooit fraai.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

7 reacties

 1. martinphili
  Profiel martinphili schreef op zaterdag 13 maart 2021 om 09:26

  Een goeie aanvulling op je eerdere artikel.
  Ik doe niet anders, het bevalt me ontzettend goed.

 2. André
  André schreef op dinsdag 16 maart 2021 om 15:18

  Zinvolle informatie en instructiefilm.....ga het zeker eens uitproberen.

 3. andré janssen
  andré janssen schreef op dinsdag 16 maart 2021 om 16:19

  Fijne tutorial. Helder en uitnodigend

 4. Jan Tinga
  Jan Tinga schreef op woensdag 17 maart 2021 om 13:53

  Bij fotografie van heldere kleuren in het gebied rechts in het diagram kun je problemen krijgen. De kleuren zijn dan (iets) overbelicht en zijn nooit meer als oorspronkelijk te krijgen. Wees dus gewaarschuwd. En als iemand mij niet gelooft: probeer het maar uit! (Bijv. lichte roze bloemen).

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Video

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.223 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord