Elja Trum

Lightroom: Zwart-wit met detail in kleur

donderdag 30 maart 2017, 10:15 door | 32,189x gelezen | 24 reacties

Veel fotografen vinden dit effect 'not done' tegenwoordig, maar het blijft desondanks gewoon wel een populaire bewerking: het omzetten van een foto in zwart-wit waarbij een detail in kleur blijft. Bekendste voorbeeld van dit effect is natuurlijk de film Schindlers list.

Vanavond kreeg ik deze vraag van Peter. Ik heb er gelijk maar even een tutorial van gemaakt. Een beetje haastwerk; dus niet mijn beste tutorial.


Mocht je benieuwd zijn naar hoe je deze bewerking in Photoshop kunt doen; hier heb ik eerder al een tutorial voor geschreven.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.

Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 30 maart 2017.
De eerste publicatiedatum is maandag 28 juni 2010, 23:56.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

24 reacties

 1. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op dinsdag 29 juni 2010 om 00:14

  Probleem is dat het door iedereen gedaan word, en het lijkt precies of de fotograaf niet kon kiezen tussen zwart-wit en kleur. Het kan in bepaalde gevallen wat leven brengen maar het zou nooit te veel mogen gedaan worden. Maar wel een goeie tutorial.

 2. rbrt
  Profiel rbrt schreef op dinsdag 29 juni 2010 om 01:25

  "Tegenwoordig" not done? Dit effect was altijd al te kitscherig voor woorden. Gewoon nooit doen zou de belangrijkste aanwijzing in deze tutorial moeten zijn...

 3. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op dinsdag 29 juni 2010 om 07:28

  Typisch toch dat de meeste fotografen spugen op dit effect en veel non-fotografen het mooi vinden en er om vragen....

 4. Antonette de Groot
  Profiel  Antonette de Groot schreef op dinsdag 29 juni 2010 om 10:41

  Ben het met Peter eens dat er best vaak om gevraagd wordt, net als om sepia.... Ik doe het liever niet maar als iemand het nou heel graag wil...toch handig om te weten hoe het ook kan met lightroom!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Video tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.988 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.988 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.