Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Lightroom: Zwart-wit met detail in kleur

donderdag 30 maart 2017, 10:15 door | 34.748x gelezen | 24 reacties

Veel fotografen vinden dit effect 'not done' tegenwoordig, maar het blijft desondanks gewoon wel een populaire bewerking: het omzetten van een foto in zwart-wit waarbij een detail in kleur blijft. Bekendste voorbeeld van dit effect is natuurlijk de film Schindlers list.

Vanavond kreeg ik deze vraag van Peter. Ik heb er gelijk maar even een tutorial van gemaakt. Een beetje haastwerk; dus niet mijn beste tutorial.


Mocht je benieuwd zijn naar hoe je deze bewerking in Photoshop kunt doen; hier heb ik eerder al een tutorial voor geschreven.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 30 maart 2017.
De eerste publicatiedatum is maandag 28 juni 2010, 23:56.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

24 reacties

 1. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op dinsdag 29 juni 2010 om 00:14  | reageer

  Probleem is dat het door iedereen gedaan word, en het lijkt precies of de fotograaf niet kon kiezen tussen zwart-wit en kleur. Het kan in bepaalde gevallen wat leven brengen maar het zou nooit te veel mogen gedaan worden. Maar wel een goeie tutorial.

 2. rbrt
  Profiel rbrt schreef op dinsdag 29 juni 2010 om 01:25  | reageer

  "Tegenwoordig" not done? Dit effect was altijd al te kitscherig voor woorden. Gewoon nooit doen zou de belangrijkste aanwijzing in deze tutorial moeten zijn...

 3. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op dinsdag 29 juni 2010 om 07:28  | reageer

  Typisch toch dat de meeste fotografen spugen op dit effect en veel non-fotografen het mooi vinden en er om vragen....

 4. Antonette de Groot
  Profiel  Antonette de Groot schreef op dinsdag 29 juni 2010 om 10:41  | reageer

  Ben het met Peter eens dat er best vaak om gevraagd wordt, net als om sepia.... Ik doe het liever niet maar als iemand het nou heel graag wil...toch handig om te weten hoe het ook kan met lightroom!

 5. Peter Schouten
  Peter Schouten schreef op dinsdag 29 juni 2010 om 10:48  | reageer

  Zo is het Antonette, en daarom ben ik Elja zeer dankbaar voor zijn uitleg. Dus bij deze bedankt dat je mijn vraag beantwoordt hebt. Ik ga er mee aan de slag!

  Peter

 6. Arno
  Profiel  Arno schreef op dinsdag 29 juni 2010 om 10:53  | reageer

  Als een klant dit mooi blijkt te vinden wie ben je dan als fotograaf om dit niet te doen...? Blijkbaar ben je dan gewoonweg als fotograaf een slechte ondernemer. Ik doe het redelijk vaak en voor vele klanten is deze techniek iets extra's en vinden ze het erg leuk om erbij te krijgen met als resultaat van een teverden klant naar een nog meer tevreden klant!

 7. Leon
  Leon schreef op dinsdag 29 juni 2010 om 14:28  | reageer

  En ik vind dan weer dat een klant in dit geval niet koning is. Als fotograaf heb je toch je eigen stijl en ik zou mijn stijl niet aanpassen op de wensen van de klant (vooral omdat ik deze techniek te kitscherig voor woorden vind). Dan moeten ze maar op zoek naar een fotograaf die dat wel doet.

  Misschien slecht ondernemerschap, maar ik lever alleen maar foto's die ik zelf mooi vind (en daar behoort deze bewerking niet bij)

  Maar wel goed uitgelegd hoor, Elja

 8. gast
  gast schreef op dinsdag 29 juni 2010 om 16:13  | reageer

  @Elja,

  Leuke videotutorial met ook voldoende audiovolume, iets waar het vaak aan ontbreekt op andere sites. Misschien is je dit vaker gevraagd, maar kun je vertellen welke software je gebruikt om de video te maken vanaf je scherm en hoe je de audio zo goed krijgt?
  Peter

 9. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 29 juni 2010 om 16:37  | reageer

  @Peter; ik gebruik Camtasia voor de schermopnamen. Prima programma, al is het wel best prijzig. Je kunt in Camtasia het geluid achteraf eenvoudig versterken (ik heb 'm op 150% staan) en de intro kun je ook toevoegen. Ook de zoomeffecten die in het filmpje zitten kun je met Camtasia snel toevoegen. Het programma geeft zelfs al een voorzetje voor de zoom door te kijken waar het actieve gebied is.

  Voor het geluid heb ik een eenvoudige Logitech koptelefoon met microfoon. Volgens mij de Logitech ClearChat Stereo voor 19,95 euro.

 10. rbrt
  Profiel rbrt schreef op dinsdag 29 juni 2010 om 19:52  | reageer

  @Arno: in mijn ogen ben je juist een slechte ondernemer wanneer je als fotograaf niet waakt over je eigen stijl.

  Het verbaast mij dat sommige fotografen heel veel geld steken in de duurste camera's en objectieven, maar niet willen investeren in een reputatie gebaseerd op werk waar hij/zij 100% achter kan staan.

 11. baarr
  Profiel  baarr schreef op dinsdag 29 juni 2010 om 23:03  | reageer

  Ik ben het met rbrt eens. Ik vind dat je altijd de klant moet _proberen_ te overtuigen dat je het vreselijk vind. Maar als de klant het echt zo wil, tsja, de klant is koning, maar dat soort werk zou dan nooit in mijn portfolio terecht komen.

 12. Leon
  Leon schreef op woensdag 30 juni 2010 om 00:56  | reageer

  Ja Baarr, maar het komt wel in het portfolio of fotoalbum van je klant terecht. Ook geen prettige gedachte vrolijk

 13. Arno
  Profiel  Arno schreef op woensdag 30 juni 2010 om 01:01  | reageer

  @rbrt en leon: Je eigen stijl heeft niets met een extra bewerking te maken die je meelevert met een opdracht. Je bent alleen een goede ondernemer als je jaar na jaar met een goede winst afsluit en voor het komende jaar weer voldoende boekingen hebt staan en ieder jaar met eigen vermogen gewoon door kunt investeren. Gaan jullie maar lekker bakkeleien over een in julie ogen stijlloze extra bewerking ga ik weer lekker factureren vrolijk

 14. Leon
  Leon schreef op woensdag 30 juni 2010 om 01:08  | reageer

  Je eigen stijl heeft niets met een extra bewerking te maken die je meelevert met een opdracht????? WTF??? Heeft er juist alles mee te maken.
  Maar ieder zijn ding. Ben liever een goede fotograaf ipv een goede ondernemer.

 15. jeroenidema
  Profiel jeroenidema schreef op woensdag 30 juni 2010 om 01:14  | reageer

  Als fotografen maken we foto's om morgen naar te kijken maar het zou prettig zijn als die foto's over 10 jaar nog steeds de moeite waard zijn. Niemand weet wat we over 5 of 10 jaar mooi vinden maar ik vermoed dat deze bewerking, die nu al zeer verdeelde reacties oproept, over 10 jaar door vrijwel iedereen lelijk en achterhaald wordt gevonden. Iedere fotograaf moet zijn/haar eigen afweging maken maar foto's afleveren die je zelf niet eens mooi vindt begrijp ik echt niet.

 16. Arno
  Profiel  Arno schreef op woensdag 30 juni 2010 om 01:22  | reageer

  @Leon: Helemaal niets want je stijl moet uit je gevoel met je camera en te fotograferen omgeving / object komen en niet pas na een bewerking want dan ben blijkbaar je geen goede fotograaf en zoals je zelf al aangaf ook al geen goede ondernemer.

 17. Leon
  Leon schreef op woensdag 30 juni 2010 om 01:33  | reageer

  @arno: Ik ben blijkbaar een fotograaf met principes en niet iemand die alles voor geld doet. En die kant ga jij dus op. Misschien ook even handig als je de definitie van stijl even opzoekt, want de uiteindelijke foto maakt je stijl en dat is een combinatie van basisfoto en bewerking. We zijn niet meer analoog bezig he

 18. Arno
  Profiel  Arno schreef op woensdag 30 juni 2010 om 01:57  | reageer

  @Leon: Niet alles is wat je denkt, let daar even op met het geven van je mening over mij! Ben eigenlijk wel benieuwd naar je stijl, waar kunnen we wat foto's van je vinden?

  Het feit dat ik wat meer voor mijn klanten over heb door gewoon een bewerking mee te leveren die men graag wil hebben betekent niet dat ik alles voor geld doe maar op een vrij eenvoudige manier een klant extra tevreden stel! Als een klant om een zwart-wit afdruk vraagt lever je toch ook geen kleurenafdruk of jij als principe fotograaf zeker wel! Wie zegt dat ik niet meer analoog bezig ben? Even terugkomend op je definitie over stijl, stijl ligt heel erg bij de definitie van stijlvol vandaar dat ik deze onzinnige principiële discussie in stijl met je afsluit: slaap lekker he!

 19. rbrt
  Profiel rbrt schreef op woensdag 30 juni 2010 om 12:29  | reageer

  @Arno:
  - Je stijl wordt wel degelijk bepaald door het totale "product". Idee + fotomoment + nabewerking (inclusief een "foute" extra nabewerking). Dat was in de doka zo, en digitaal is het niet anders.
  - Dat "de" mensen er om vragen, zegt weinig. Grote kans dat ze er om vragen, omdat ze het in je portfolio zien. Mijn ervaring is dat mensen vaak geen idee hebben wat ze eigenlijk willen en dus maar afgaan op wat de fotograaf zegt. Bied de klant een goed alternatief (waar je zelf ook nog achter kan staan) en het zou zomaar kunnen dat men ervoor open staat.
  - Nooit bij stil gestaan dat je óók opdrachten kunt krijgen omdat je bekend staat als een fotograaf die bepaalde dingen juist NIET doet? En niet als iemand die alleen gefocust is op zoveel mogelijk rekeningen te kunnen versturen?

 20. tjrd
  tjrd schreef op woensdag 30 juni 2010 om 15:20  | reageer

  Ik ben het helemaal met rbrt eens, bied een goed alternatief waar je zelf achter staat en waar de klant wellicht niet eens aan gedacht heeft, laat staan van gehoord en/of eerder gezien. Daar win je meer mee dan met 'ja en amen' en factuurtje na factuurtje sturen.

  Analoog en digitaal is wat betreft de 'workflow' niet zo heel erg veranderd, in tegenstelling tot wat veel mensen denken. De foto is niet klaar als het uit de camera komt. Dus stijl is een deel tijdens de shoot en een deel post productie. Verder bestaat er zoiets als toegepaste fotografie. Hierbij kun je denken aan de cover van een trouwalbum, die soms om een bepaalde uitstraling vraagt. Zo heb ik - terwijl ook ik deze bewerking überkitsch vind - de omgeving van het paar zwart/wit gemaakt en het paar zelf in kleur. Gewoon, omdat de cover er beter van werd.

  Tot slot wil ik even kwijt dat Arno en Leon typisch haantjesgedrag vertonen, beetje sneu om te zien. Wordt volwassen en respecteer elkaar.

 21. Arno
  Profiel  Arno schreef op woensdag 30 juni 2010 om 15:49  | reageer

  Goh goh wat een discussie hier zeg, het lijkt maar niet te eindigen. Maar even voor de duidelijkheid: mijn stijl komt uit mijn camera en het concept daar omheen inclusief omgang met onze klanten, dat is de reden dat mensen voor ons kiezen en daarbij probeer ik standaard zo weinig mogelijk te bewerken MAAR ik vindt het daarbij helemaal niet erg om gewoon naar mijn klanten te luisteren en als die iets graag willen dat dan ook naar tevredenheid uit te voeren. Jullie blijkbaar niet, prima hoor, succes daar mee, maar geloof me zelfs de beste fotografen van deze aardbol luisteren ook naar hun klanten. En tjrd.... of hoe je ook heet, stop eens een met dat kipleutige geleuter, je kent me niet eens.

 22. gast schreef op woensdag 30 juni 2010 om 16:28  | reageer

  Heren, volgens mij ging het hier over een tutorial zwart/wit met kleur en niet over goed of slecht ondernemerschap!
  Mekaar afzeiken kan op zoveel andere fora (Zoom.nl oid). Hou het aub een beetje volwassen zeg.

 23. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 30 juni 2010 om 16:53  | reageer

  Laten we inderdaad met deze discussie stoppen.
  De discussie zelf past ook prima in het Photofacts Forum, maar laten we in elk geval niet mensen persoonlijk aanvallen. Daar is geen reden voor; iedereen mag zijn bedrijf runnen zoals ie dat zelf wilt.

 24. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op dinsdag 6 juli 2010 om 00:52  | reageer

  Leuke truc, daar had ik de local adjustmentbrush nog niet voor gebruikt. Is het overigens ook mogelijk in Lightroom om een soort 'invert selection' te doen zoals in Photoshop? Dan zou je eerst de trui zelf maskeren (hier minder werk) en dan die selectie inverteren.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Video tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord