Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Niels van der Perk

Verslag: The very best of Calumet

zaterdag 5 juni 2010, 09:38 door | 7.533x gelezen | 6 reacties

Gisteren was ik bij The very best of Calumet, de gratis dag gevuld met workshops die we eerder ook al op Photofacts aangekondigd hebben. Deze dag werd gehouden in Nuenen (vlakbij Eindhoven) in de studio immense van John Geven. Hier het verslag van deze leerzame en goed georganiseerde dag.

John Geven Studio's


Eenmaal aangekomen heb ik eerst de studio eens rustig bewonderd. Nu hebben sommigen wellicht al een eigen thuisstudio, maar als je hier rondloopt dan weet je gelijk wat je uiteindelijk ook zou willen hebben. Tenminste ik wel! Wat een enorme mooie ruimtes waarbij alles er echt super uitziet en enorm groot! Ik volg John Geven (via Mark de Roo) al een tijdje en had zijn studio in wat 'the making off' filmpjes gezien, maar in het echt lijkt studio nog groter.

Na mijn ronde werd mijn aandacht getrokken naar een groep die buiten stonden te kijken naar een workshop/demonstratie van Tom Museeuw. Hier werden de Sunbounce reflectieschermen gedemonstreerd, en werden er handige en nuttige tips gegeven. Nu was het weer vandaag prachtig dus er was genoeg te 'bouncen'. Er werd duidelijk uitgelegd wat voor verschil er tussen de verschillende reflectieschermen zaten, en hoe je deze het beste kan gebruiken.

Sunbouce demonstratie


Er werd onder andere een grote sunbounce getoond welke verkocht wordt onder de naam 'zebra'. (je ziet deze in de foto hierboven op de voorgrond). Deze heeft een half zilver/half goude kleur waardoor je mooi zacht licht krijgt. Dus niet zo hard licht als met een zilveren versie, en niet zo warm met een goude versie.

Ik moet zeggen dat dit een erg leerzame workshop was! Wel ben je bij het gebruik van deze Sunbounce schermen wel vaak gelijk toegewezen op assistenten. Natuurlijk kan je ook met statieven werken, maar dan ben je wel weer iets minder flexibel. Uiteraard was er ook een model aanwezig waarop je diverse reflecties kon testen en vervolgens vastleggen.

Model


Daarna viel ik eigenlijk gelijk in een workshop van Martin Sweers. Martin was verschillende soorten belichting aan het uitleggen aan de hand van diverse lichtopstellingen. Ik moet zeggen een heldere en nuttige workshop waarbij prima uitgelegd werd welke belichtingen je kan gebruiken en welke hij zelf toepast in zijn fotografie. Hierbij werden diverse flitsers gebruikt, en ook verschillen getoond van bijvoorbeeld een flitser met of zonder beautydisc. Een ja, wat is dat spul van profoto toch enorm mooi!

Martin Sweers


Verder waren er een aantal bedrijven die hun producten wilden promoten zoals onder andere Nikon, Hasselblad, Onone software, Profoto en Eizo. Altijd leuk om wat diverse dingen te bekijken en zo wordt je verlanglijstje weer goed gevuld. Zeker de schermen van Eizo vindt ik echt top!

Overzicht


Ik heb zelf verder geen workshops over Adobe Photoshop CS5 of Lightroom gevolgd omdat dit mij persoonlijk niet zo aansprak, en ik moet eerlijk zeggen dat ik na drie uur rondlopen wel weer zin had om het mooie weer in te gaan.

Alles bij elkaar vond ik het een erg leuke en nuttige dag. Je kon merken dat alles goed georganiseerd verliep. Wat mij betreft mogen ze dit soort dagen vaker organiseren! Petje af voor de mensen die zich hiervoor hebben ingezet. De toegang was tenslotte gratis, dus dat mag gezegd worden.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Niels van der Perk

Over de auteur

Niels van der Perk is een gepassioneerd fotograaf. Hij houdt zich graag bezig met alles omtrent fotografie. Zijn voorkeuren binnen fotografie liggen bij portretfotografie, studiofotografie en foodfotografie.

6 reacties

 1. gast schreef op zondag 6 juni 2010 om 20:32  | reageer

  Calumet is een vervelende winkel met slechte service en is structureel duurder dan andere fotozaken. Spullen van het eigen merk zijn van dubieuze kwaliteit. Het gaat hun vooral en alleen om knaken draaien!

 2. Kees Krick
  Profiel Kees Krick schreef op zondag 6 juni 2010 om 21:35  | reageer

  Ik sluit mij bij Niels aan. Het was erg leerzaam om Tom en Martin aan het werk te zien en het verhaal achter hun manier van werken te horen. Verder heb ik nog een workshops van Adobe (CS5) en Calumet (filmen met dSLR) gevolgd, dus nagenoeg de hele dag aanwezig geweest. Willem Laros was er ook, we zagen elkaar voor het eerst IRL en hebben wat worhshops gecombineerd en een heerlijk vers broodje gezond gegeten (een compliment voor de catering bij John Geven!). Lange dag, voor herhaling vatbaar!

 3. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op maandag 7 juni 2010 om 07:06  | reageer

  Klinkt goed allemaal en wow, wat is die studio groot zeg!

 4. Fotofan
  Fotofan schreef op maandag 7 juni 2010 om 09:58  | reageer

  @ gast: Wat een vreemde reactie.(?!) Er is een gratis dag georganiseerd met volop interesante informatie. Dat doen ze niet slecht lijkt mij. Zie ik Kamera-Express en dergelijke niet snel doen. En ja natuurlijk is Calumet geen sociale instelling lijkt mij zo. Tuurlijk moet er ook aan hun strijkstok wat blijven hangen. Handel heet dit. Ik persoonlijk heb qua service juist hele positieve ervaringen opgedaan bij Calumet Rotterdam.

 5. joost
  joost schreef op dinsdag 8 juni 2010 om 10:46  | reageer

  @gast. Jammer dat je alleen maar de slechte verhalen krijgt te horen van een winkel. Aangezien calumet geen dozenschuiver vanuit de garage is, maar een winkel met toegevoegde waarde mag die ook wel duurder zijn. Een slogan van combifoto in het verleden " wat iets kost kan iedereen vertellen, hoe het werkt kan niet iedereen vertellen" is denk ik beter van toepassing.
  De gratis workshops, daar ga je wel naartoe om vervolgens op de winkel af te geven. Dat lijkt mij niet fair. Blijf dan weg en ga lekker naar de winkel waar je normaliter koopt. Over de kwaliteit van bepaalde merken kun je bij enkele eigen imports van niet nader te noemen internetwinkels denk ikook wel vraagtekens zetten.

  Vraag is of je iets geleerd hebt van deze gratis infodag en dat je eens gezien hebt hoe pro's omgaan met apparatuur.

  chapeau aan john geven voor zijn meer dan geweldige lokatie met perfect ingerichte mogelijkheden.

 6. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 2 oktober 2010 om 16:17  | reageer

  Niels, Ton, daar zie je gelijk dat ze grote Sunbounces gebruiken. De 'zebra' is dan ook nog eens flink duurder dan 'zilver/wit'. Je praat voor een 130x190 cm doek dan over dik 300 euro. Maar dan heb je ook wel een stevig en goed te handlen scherm.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Workshop en opleiding

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord