Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Lange sluitertijd gebruiken zonder grijsfilter

maandag 4 december 2023, 16:32 door | 3.227x gelezen | 1 reactie

Om lange sluitertijden te bereiken moet je zorgen dat er niet teveel licht door je objectief komt. Tijdens daglicht is een klein diafragma niet genoeg, en is een grijsfilter nodig. Is het ook mogelijk om meerdere opnamen te maken en die te combineren? We nemen de proef op de som.

Dit artikel is geschreven naar aanleiding van mijn vraag naar wat de lezers van dit blog zouden willen lezen. Dit onderwerp, lange sluitertijden met meerdere losse opnamen, is voorgesteld door MacBigFoot, waarvoor mijn dank.

Wil je gebruik maken van lange sluitertijden, dan mag er niet teveel licht door je objectief komen. Hoe minder licht er doorheen gaat, hoe langer je sluitertijd moet worden voor een goed belichte foto.

Waarom je lange sluitertijden wil bereiken zal duidelijk zijn. Om beweging in het water te krijgen, of juist de beweging eruit te halen. Of om de beweging van wolken als strepen in je foto te krijgen.

Nando een echte long exposure

Een echte lange sluitertijd. Dit is met 5 minuten belichtingstijd door een grijsfilter te gebruiken

Een lange sluitertijd is mogelijk door te gaan fotograferen tijdens de donkere uurtjes van de dag. In de schemering of avond is een perfecte tijd daarvoor. Wil je dit overdag doen, dan is het nodig om licht tegen te houden met een grijsfilter.

Niet iedereen heeft een grijsfilter. Is er dan een andere manier? Het antwoord is ja en nee. Zoals je wellicht weet kunnen sommige smartphones lange sluitertijden simuleren door meerdere foto's te combineren. Dat kan ook met je gewone (echte) camera. en Photoshop. Dit heet stacking.

Nando kase nd filters

Wil je lange sluitertijden? Fotografeer dan met een grijsfilter. Heb je er geen, dan zou je meerdere opnamen met een korte sluitertijd kunnen gebruiken. Binnen grenzen, dat wel.

Stacking heeft wel wat beperkingen, zoals je zult merken. Een foto van één seconde is misschien te simuleren, van tien misschien ook. Maar een minuut wordt lastig of zelfs onmogelijk. Tenzij je heel gedreven bent.

Hoe werkt het? Heel simpel. Je kiest de langst mogelijk sluitertijd die mogelijk is. Hoe lang dit is wordt bepaald door de hoeveelheid licht dat er is. Kies ISO100 of zelfs ISO50 als dat mogelijk is. Kies diafragma f/22, of een andere beschikbare kleinste lensopening.

Nando haida lee nd filter

Investeer in een goed grijsfilter als je graag met lange sluitertijden fotografeert. Dat is beter dan digitale trucjes uithalen.

Midden op de dag, bij vol zonlicht haal je bij ISO 100 en f/22 een sluitertijd van 1/50 seconde. Wil je een belichting van één seconde simuleren, dan moet je maar liefst 50 foto's achter elkaar maken.

Voor vijf seconden heb je 250 foto's nodig. Voor een hele minuut worden dat er maar liefst 3.000 foto's.

Natuurlijk zal dit bij schemering of zware bewolking minder foto's worden, aangezien er minder licht aanwezig is. Maar het zal duidelijk zijn dat je continu foto's moet blijven maken tot je gewenste lange belichting bereikt is.

Hoe ziet het resultaat eruit? Ik heb het voor je uitgeprobeerd. Ik heb een situatie gebruikt waarin ik zonder filter maximaal 1/13e seconde kon halen. Met een 10 stops grijsfilter is het dan mogelijk om een sluitertijd van 1 minuut te halen. Om die minuut zonder filter te bereiken met 1/13e seconde, moet ik 780 foto's maken.

Dat heb ik echter niet gedaan. Ik ben gestopt na 37 foto's, wat samengevoegd overeenkomt met slechts 2,84 seconden belichting. Stel je voor dat ik 780 foto's had gemaakt. Wil je meer lezen over deze methode, kijk dan eens naar mijn uitgebreide artikel daarover.

Nando een gesimuleerde langesluitertijd

Door 37 foto's met 1/13e seconde elk in Photoshop samen te voegen was dit het resultaat. Dit komt overeen met 2,84 seconde belichtingstijd.


Nando een echte langesluitertijd

Onder dezelfde omstandigheden met een 10 stops grijsfilter was een belichting van 1 minuut mogelijk.

Mijn advies, wil je lange sluitertijden fotograferen? Ga dan niet moeilijk doen door honderden of duizenden foto's te maken, maar investeer in een grijsfilter. Dat is een stuk eenvoudiger en het werk veel prettiger.


De cursus Fotograferen met Lange Sluitertijden


Wil je alles weten over het fotograferen met lange sluitertijden en ND filters? Bekijk dan de cursus 'Fotograferen met Lange Sluitertijden' op Photofacts Academy. Ontdek alle geheimen over het maken van de mooiste foto's met ND filters.

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

1 reactie

  1. Gerard
    Gerard schreef op dinsdag 5 december 2023 om 16:08  | reageer

    Heel interessant, zeker nu ik op Bonaire ben lijkt het me leuk om dit eens te gaan proberen. Gelukkig heb ik wel een grijsfilter maar tot op heden nog niet echt iets mee gedaan.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.164 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord