Photofacts.nl
27 februari 2007, 22:27 | | 10296x gelezen

Manfrotto 222 pistoolgreep aan de tand gevoeld

Manfrotto 222 pistoolgreepIn januari heb ik met de fotoclub nachtfoto's gemaakt in Nijmegen. De opkomst was toen mager en er bleek interesse voor nogmaals een nachtfotografie sessie. Tijdens die vorige keer kwam ik erachter dat ik voor goede nachtfotografie nog wat spullen nodig had zoals een pistoolgreep. Vorige week heb ik die op de valreep nog aangeschaft.

Afgelopen zaterdagavond ben heb ik mijn nieuwe Manfrotto 222 pistoolgreep in het veld getest. De 222 kop is een stevige brok metaal. Als nadeel kan dan ook zijn gewicht gezien worden; de greep betekend zo'n 780 gram extra meesleuren. In combinatie met een stevig statief kan het dan een aardig gesjouw worden. Overigens moet ik zeggen dat ik me tijdens onze avond in het plaatsje Grave niet geërgerd heb aan het gewicht.

Wel heb ik genoten van het gemak waarmee de gewenste compositie te maken is met deze kop. Op een hele natuurlijke wijze kun je de camera in elke hoek zetten die je wenst. Het gemak waarmee dit mogelijk is was boven mijn verwachtingen. De eerste twee keer vergiste ik me nog en had poogde ik de body in de juiste richting te draaien, maar al heel snel grijp je als vanzelf naar de pistoolgreep.

Hoewel ik in eerste instantie het idee had dat de greep zwaar zou werken (de hendel in knijpen kost nog redelijk wat kracht) blijkt dit in de praktijk anders te zijn. Wanneer er geen camera op de greep zit lijkt ook het draaien zwaar te gaan. Door middel van een draaiknop in het midden van de greep kun je dit echter lichter instellen. Zodra je echter het gewicht van de camera (met lens) op de greep vast zet ontdek je al direct dat de knop weer een heel eind vaster gedraaid moet worden. Dit is gelukkig snel en makkelijk naar wens in te stellen.

Zelf maak ik over het algemeen weinig gebruik van een statief tijdens mijn foto's. Dit kwam mede doordat ik op een statief niet de vrijheid had die je vanuit de losse hand wel hebt. Dankzij deze greep heb ik echter ontdekt dat een statief ook erg prettig kan werken. Ik zal mijn statief in de toekomst waarschijnlijk vaker gebruiken.

De Manfrotto 222 pistoolgreep is zijn geld absoluut waard. Voor € 85,- haal je een nuttig fotografiegereedschap in huis dat solide in elkaar gezet is. Ik verwacht dat de 222 probleemloos tien tot twintig jaar mee zal gaan. Een absolute aanrader voor iemand die met een statief wilt werken maar hierdoor niet teveel beperkt wilt worden!

Brug Grave
De brug bij Grave


Overigens heb ik de pistoolgreep besteld bij Kamera Express. Zij leveren deze greep voor hetzelfde bedrag als bijvoorbeeld Foto Konijnenberg, maar rekenen slechts € 5,- transportkosten.

delen!

reacties (4)

 • Robert
  Robert | woensdag 28 februari 2007, 07:23Ik heb 'm ook al een paar jaar naar volle tevredenheid in gebruik, echter bij zwaardere telelenzen gaat 'ie nog wel eens een eigen leven leiden als de kop niet helemaal verticaal staat. Hiervoor heb ik een echt balhoofd aangeschaft.
  Veel plezier ermee knipoog
 • Brian DSLR.nl
  Brian (DSLR.nl) | woensdag 28 februari 2007, 20:07@Robert
  Same here, ik gebruik hem ook alleen bij de lichte objectieven. Bij de wat zwaardere objectieven wil hij inderdaad nog wel eens ineens omvallen, zelfs een keer met schade aan de camera als gevolg.
  In de praktijk gebruik ik hem op mijn D200 incl. batterijpak en middelgrote lenzen, dus dat gewicht kan hij goed aan. Ga je zwaarder, zoals met een flinke telelens, dan inderdaad liever een balhoofd gebruiken.
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | woensdag 28 februari 2007, 20:46Ik heb (nog) geen zware telelenzen in bezit, dus kan dat niet testen. Ik heb 'm getest met mijn ook niet al te lichte 24-70L lens (950 gram) en dat gaat uitstekend. Maar ik kan me voorstellen dat de stevige teleobjectieven voor problemen kunnen zorgen.

  Het maximaal draaggewicht is volgens de fabrikant 2,5kg.
 • fotopeter
  Profiel fotopeter | maandag 1 december 2008, 14:38Op de Canon Discovery 2008 stonden zelf de telelenzen van 800m met een dergelijk statiefkop, ik vond het wel handig

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Workshop compositie
Beginnersworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 95.00

Workshop compositie

"Een foto maken" klinkt zo simpel. Maar in de praktijk wordt aan vele interessante onderwerpen voorbij gelopen omdat de fotograaf ze gewoon niet "ziet". En door de fotograaf die de onderwerpen wel ziet, wordt helaas regelmatig voor een standpunt, compositie en opnametechniek gekozen die tot tegenvallende eindresultaten leidt.

» lees verder

Top artikel

18 manieren om geld te verdienen met fotografie

Als (hobby)fotograaf wil je wellicht graag een centje bijverdienen om je dure apparatuur terug te kunnen verdienen. Of wellicht pak je het serieuzer aan en zoek je als professioneel fotograaf nieuwe manieren om extra inkomsten te krijgen. In dit artikel 18 manieren om geld te verdienen aan jouw fotografie.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord