Vakantiegeld binnen? Verbeter jouw fotografie: 110+ fotografiecurssusen + 2 boeken - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Preview: Fujifilm X-HF1 halfkleinbeeld systeemcamera

donderdag 22 mei 2025, 07:07 door | 340x gelezen | 0 reacties

Fujifilm heeft vandaag een gloednieuwe en bijzondere camera aangekondigd; de Fujifilm X-HF1. Deze compacte camera benadert het gevoel van een analoge halfkleinbeeldformaat camera, maar dan in een digitale uitvoering.

Fujifilm X-HF1 - 3 kleuropties


Gisteren mocht ik de camera al een paar uurtje uitproberen in Madurodam. En ik verwacht dat dit een erg populaire camera kan worden. Als tweede (of derde) camera voor professionele fotografen of als eerste 'echte' camera voor smartphonefotografen.


Specificaties Fujifilm X-HF1


- 1 inch BSI CMOS sensor (13,3 x 8,8mm 4:3)
- 17,74 megapixel
- Lichtgevoeligheid: 200 - 12.800 ISO
- 32mm kleinbeeld equivalent objectief met maximaal diafragma van f/2.8
- Full HD video (2 in 1 beeld mogelijk)
- Optische zoeker (zonder verdere toevoegingen)
- 13 filmsimulaties
- 19 creatieve filters
- Wifi / Bluetooth
- Gewicht: 240 gram
- SD(HX) geheugenkaart
- Ingebouwde LED flitser (voor foto en video)
- Coldshoe (voor bv een ledlamp, kan geen flitser aansturen)

De Fujifilm X Half heeft een mooie retro look. De camera is bovendien ontzettend compact en licht. Met 240 gram is ie lichter dan je smartphone, waarschijnlijk. Je stopt de camera daarom ook eenvoudig in je broekzak. Echt een camera die je altijd bij je kunt hebben.

Bijzonder is het half-film formaat, of wat daar eigenlijk het meest van opvalt: standaard schiet de camera 4:3 beelden in de verticale positie. Uiteraard kun je dan de camera nog steeds draaien om toch een horizontale foto te maken, maar het is dus precies omgekeerd van wat je gewend bent.

Je kunt met de camera ook twee half-frame foto's naast elkaar maken, alsof je ze echt met een half-frame camera op een 35mm negatief geschoten hebt. Hiervoor moet je na het maken van een foto aan de hendel trekken alsof je de film doorspoelt.

De foto die je erna maakt plakt de camera direct aan elkaar. Je krijgt dus twee foto's in één bestand. De tussenruimte kun je met een aantal opties naar wens aanpassen. En, handig, de twee foto's worden ook nog als afzonderlijke foto's opgeslagen.

Fujifilm X-HF1 - Samengevoegde foto's


Grappig detail is dat deze functie voor de dubbele opname in 1 beeld ook werkt voor video. Je schiet eerst de linker video en vervolgens 'spoel je weer door' en maak je de tweede video. De camera telt bij de tweede opname de seconden af in plaats van op, want hij neemt de tweede video even lang op als dat je de eerste opname gemaakt hebt.

Vervolgens krijg je één liggende video waarin beide beelden tegelijkertijd naast elkaar te zien zijn. Benieuwd hoe dat eruit ziet? Bekijk de video hier bovenin in dit artikel.

Een belangrijke beperking voor de wat gevorderde fotografen zal wellicht het ontbreken van RAW ondersteuning zijn, al vermoed ik dat het in de praktijk niet uit hoeft te maken. Dit is niet je hoofd-camera waarschijnlijk. Foto's worden dus geschoten in 18 megapixel Jpeg bestanden.

De analoge ervaring


Fujifulm heeft haar best gedaan de analoge ervaring zo maximaal mogelijk te maken. Hiervoor zit een speciale optie op de camera: 'Film camera mode'.

In deze stand gedraagt de camera zich als een analoge camera. Je doet (virtueel) een rolletje in de camera en die moet je vervolgens volschieten. Je kiest dan voor 36, 54 of 72 opname. Vervolgens moet je ook echt eerst het gekozen aantal foto's maken voordat je weer van filmsimulatie kunt wisselen.

Je houdt dus datzelfde 'rolletje' in je camera. Ook kun je bij het maken van de foto's geen gebruik maken van de display achterop de camera. Je moet je compositie maken via de optische zoeker.

Je krijgt niet te zien hoe je foto eruit ziet. Niet voordat je alle 36 (of meer) foto's gemaakt hebt. Natuurlijk kun je wel de basisinstellingen (zoals de belichting) per foto veranderen. Tussen elke foto moet je ook nog even 'je film doorspoelen' voordat je de volgende foto kunt maken.

Fujifilm X-HF1


Op het display achter op de camera zie je hoeveel foto's je al gemaakt hebt. Aan het eind van je rolletje 'spoelt de camera de rol terug'. Je ziet dan de teller met het aantal foto's weer aflopen.

Het is eigenlijk een grappig gimmick in mijn ogen, maar ik kan me voorstellen dat veel fotografen hier lol aan zullen beleven om op deze manier te fotograferen.

Overigens kun je tussendoor wel afbreken door tweemaal op het tweede display (met daarop de gekozen filmsimulatie) te klikken. Je kunt er dan voor kiezen je rolletje eerder terug te spoelen. Je foto's blijven dan uiteraard ook nog steeds bewaard.

Je kunt de foto's gewoon via je SD kaartje eraf trekken, maar voor de verdere analoge ervaring kun je ze ook draadloos naar je smartphone sturen. Er is een nieuwe app speciaal voor de Fujifilm X Half.

In de app krijg je eerst de negatieven te zien van de foto's die je gemaakt hebt. Je foto's worden vervolgens in de app 'afgedrukt' op een contactsheet. Die contactsheet vind je overigens ook terug als extra bestand in het speciale mapje op je SD kaart.

In de nabije toekomst kun je dan deze foto's ook direct vanuit de app bestellen. Ze worden dan op 10x15 formaat bij je thuis afgeleverd. Uiteraard kun je ze vanuit de app ook direct naar je socials sturen.

Fujifilm X Half


Voorlopige Conclusie


Fujifilm heeft met de X Half een hele opmerkelijke camera afgeleverd. Eentje die volgens mij erg populair kan gaan worden.

Het lijkt me een mooie eerste echte camera voor mensen die nu vooral nog met een smartphone fotograferen. Deze camera zal met zijn grotere sensor en objectief betere foto's produceren dan de huidige smartphones.

Daarnaast is ie in combinatie met de app (waarin je ook achteraf nog filmsimulaties en filters op de foto's kunt toepassen) handig om je foto's snel op je socials te krijgen of op andere manieren te delen.

Hij is compact, licht en simpel genoeg om eenvoudig te gebruiken en om altijd bij je te hebben. Bovendien geeft deze camera je de lol van analoge fotografie, zonder dat je hoeft te wachten op het ontwikkelen en afdrukken van je foto's.

Prijs en beschikbaarheid


De Fuijfilm X-Half gaat 799 euro kosten. Je kunt kiezen uit 3 verschillende kleuren: black, silver en charcoal silver. De camera moet volgende maand in de winkel liggen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts en online fotografiecursussite Photofacts Academy. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over compositie, zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Bekijk ons reactiebeleid.

Sportfotobijbel
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

43.640 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord