Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Review: Canon 5D mark IV

vrijdag 18 november 2016, 11:33 door | 11.778x gelezen | 4 reacties

In augustus dit jaar kondigde Canon de EOS 5D mark IV aan, de opvolger van de populaire Canon 5D mark III. Belangrijkste verbetering in de nieuwe camera is wat mij betreft het dynamisch bereik. Deze is nu eindelijk op het niveau van de concurrentie.

Canon EOS 5D mark IV

Canon 5D mark IV specificaties


- Full-frame 30,4 megapixel CMOS sensor
- Lichtgevoeligheid: 50 - 102.400 ISO (32.000 native)
- 61 punts autofocus
- 7 foto's per seconde
- 4K video (30p)
- 3,2 inch touchscreen display (1,62 miljoen beeldpunten)
- Compact Flash en SD(XC) geheugenkaartsloten
- Gewicht: 890 gram
- Ingebouwde GPS
- Ingebouwde Wifi

In de hand


Als je gewerkt hebt met de Canon 5D mark III (of 5Ds of 5D mark II of zelfs de 80D of 7D), dan voelt de Canon 5D mark IV erg vertrouwd aan. Zelf heb ik de mark III. Er is gewoon vrijwel geen verschil zichtbaar of voelbaar.

Daarmee voelt de camera voor mij direct vertrouwd. Ik hoef niet te zoeken naar settings; alles zit waar je het gewend bent. Ideaal dus voor fotografen die reeds met een eerder 5D model werken; je hoeft niet te wennen aan dit model.

Canon 5D mark IV

De camera is, zoals zijn voorganger, wel een solide blok metaal. Dat voelt duurzaam aan, maar is ook best zwaar. Zeker als je een dag aan het fotograferen bent kun je dat wel in je handen voelen 's avonds.

Overigens is de camera wel een fractie lichter dan de mark III, maar in de praktijk voel je het verschil niet.

Dynamisch bereik


De Canon 5D mark III vind ik nog steeds een prima camera, maar er is één punt waar ik hem echt te kort vind schieten: het dynamisch bereik. Gelukkig heeft Canon dit met de nieuwe sensor in de Canon 5D mark IV goed aangepakt.

Een groter dynamische bereik in een foto zorgt er voor dat er een groter contrast vastgelegd kan worden; het verschil tussen de lichte en de donkere delen in een foto. In de praktijk zie je dit verschil ontzettend goed terug in het nabewerken.

De bestanden van de Canon 5D mark IV geeft je veel meer ruimte om donkere delen in een foto op te halen, zonder dat hier snel extreem veel ruis in op treed.

Jip

Origineel en +2 stops - f/3.2, 1/60s, 2500 ISO @ 85mm

In bovenstaande foto zie je, dat zelfs bij 2500 ISO, je in de nabewerking nog ontzettend veel kunt oplichten. Bij een foto op 100 ISO kun je hier nog veel verder in gaan. Deze extra ruimte is echt een enorm pluspunt.

De Canon 5D mark IV loopt hiermee zijn achterstand in op de concurrentie. Sony en Nikon gaven je al langer een groter dynamisch bereik. De beste camera's van deze andere merken bieden echter nog steeds meer dynamisch bereik dan de Canon.

Autofocus


Persoonlijk vond ik de autofocus van de Canon 5D mark III ook al prima, maar in de mark IV is deze nog aanzienlijk verbeterd. De autofocussensor is nu gelijk aan de sensor uit de Canon 1D X, de sportcamera voor professionals en Canon's vlaggenschip (inmiddels is de Canon 1D X mark II overigen ook al op de markt).

Wat vooral prettig is aan de verbeterde autofocus is dat een groter deel van het beeld afgedekt wordt met autofocuspunten. In totaal zitten er 61 autofocuspunten op, waarvan er 41 cross-type zijn (gevoeliger).

Een prettige verbetering dus, waar veel fotografen ook blij mee zullen zijn. De Canon 5D mark IV is hiermee ook prima in te zetten voor sportfotografie, als zullen de echte die-hard sportfotografen nog steeds de voorkeur geven aan de Canon 1D X mark II.

GPS, Wifi en touchscreen


Er zijn een paar opties die wat mij betreft ook al wel in het vorige model mochten zitten: ingebouwde wifi, GPS en het touchscreen. Andere Canon modellen beschikken hier inmiddels al jaren over. Eindelijk zien we dit nu ook terug in de 5D serie.

Vooral het touchscreen is prettig, want hierdoor kun je razendsnel inzoomen op een bepaald onderdeel in je foto. Wel zo prettig als je even de scherpte wilt controleren. Tot nog toe was dat een behoorlijk gedoe met de knopjes, waarbij je bij één verkeerde beweging weer terug in het midden van het beeld stond.

Canon heeft wel direct een goede wifi variant in de camera gestopt. Bestanden kun je namelijk ook direct naar een FTP server sturen, een optie waarvoor je tot nog toe altijd de externe (prijzige) wifi-module voor nodig had.

GPS is natuurlijk prettig voor op reis. Je kunt achteraf precies zien waar je foto's gemaakt zijn. Dit was geen functie die ik specifiek miste, maar het is wel gewoon prettig dat je nu altijd je coördinaten bij een foto kunt krijgen. Je telefoon doet het al jaren standaard.

Uiterlijke verschillen met de 5D mark III


Achterop de camera zit één extra knopje (boven het draaiwiel). Met dit knopje kun je snel van autofocus vlak wisselen. Bijvoorbeeld van een scherpstelling op het middelpunt van het beeld naar een scherpstelling op alle punten (automatisch). Zelf wissel ik niet zo vaak van scherpstelmethode, maar het kan handig zijn.

Canon 5d mk4 back

Een ander (minimaal) verschil dat me opviel waren de kleine lijntjes bovenop de camera bij het prismablok. Deze lijntjes zitten er omdat deze top niet van metaal is (zoals de rest van de body), maar van een heel stevig plastic.

Dit omdat onder het plastic de antenne van de GPS en van de Wifi te vinden is. Metaal blokkeert de signalen teveel. Het plastic oogt overigens helemaal niet anders dan het metaal. Pas als je erop tikt kun je het verschil horen.

Dual Pixel RAW


Wellicht is dit wel de meest opvallende vernieuwing van de 5D mark IV. Met Dual Pixel RAW maakt Canon gebruik van de twee lichtdiodes die elke pixel op de sensor van Canon heeft. Doordat deze pixels telkens net iets uit elkaar liggen kan dit verschil gebruikt worden voor minimale aanpassingen achteraf.

Voor het achteraf aanpassen van je foto heb je wel Canon's eigen bewerkingspakket nodig: Digital Photo Professional (DPP). Met Image Microadjustments kun je dan achteraf de scherpstelling net een klein beetje verleggen. Het gaat dan om een verplaatsing van circa 1 centimeter. Niet extreem veel, maar bij een portret met een kleine scherptediepte kan dit net het verschil zijn tussen wel of geen scherpe ogen in beeld.

Ook kun je gebruik maken van Bokeh Shift. Hierbij verplaats je de achtergrondonscherpte een klein beetje. Hierdoor zou deze wellicht net iets mooier passen bij je foto.

De laatste mogelijkheid die Dual Pixel RAW biedt is Ghosting Reduction. Hierbij kun je ongewenste lichtinval verminderen.

Klinkt allemaal als best gave nieuwe mogelijkheden die handig kunnen uitpakken. Waarschijnlijk komt deze nabewerking ook beschikbaar in Photoshop en Lightroom, maar daar zijn voorlopig alleen nog maar wat geruchten over.

In onderstaande promovideo van Canon komen de mogelijkheden van Dual Pixel RAW ook even vluchtig voorbij.


HDR Movie


Ook een mooie vernieuwing is de HDR movie modus. Hierbij kun je in full HD filmen met 60 beelden per seconden. Er wordt dan echter een onderbelicht en een goed belicht beeld vastgelegd (om en om). Deze twee beelden worden (direct in de camera) samengevoegd tot een HDR.

Het resultaat is een video waarbij delen die normaal uitgebeten zouden zijn, nu gewoon goed zijn. Het dynamisch bereik is dus in feite een flink stuk opgeschroefd.

In onderstaande video zie je hoe dit er in de praktijk uit ziet.


4K video


Niet alleen kun je met de 5D in HDR filmen, je kunt nu ook 4K video opnemen. Een mooie toevoeging voor videografen. De mark IV neemt overigens op in DCI 4K/30p. Dat is een wijder formaat dan de populaire 16:9 verhouding.

Voor het opslaan van video gebruikt de camera een Motion Jpeg coded. Dit formaat zorgt voor prima beeldkwaliteit, maar verbruikt wel veel opslagruimte. Bijkomend voordeel is dat ook afzonderlijke frames (een enkel beeld uit een video) van goede kwlaiteit is. Eigenlijk alsof je 30 foto's per seconden gemaakt hebt.

Helaas is de HDMI-out poort beperkt tot full HD kwaliteit. Hierdoor kun je dus geen 4K video opslaan met behulp van een extern opnameapparaat.

Het filmen met de 5D werkt overigens erg lekker doordat er nu ook dual-pixel autofocus op zit. Hierdoor stelt de camera ook tijdens video opname lekker vlot en accuraat scherp. De gezichtstracking mogelijkheid is hierbij ook erg prettig; de camera stelt daarbij automatisch scherp op gezichten in het beeld.

Canon 5D mark IV versus de 5Ds


Van de 5D bestaat ook nog een andere versie; de Canon EOS 5Ds. Deze camera, die anderhalf jaar geleden aangekondigd werd, heeft maar liefst 50,6 megapixel. Het is daarmee een prima alternatief voor iemand die die hoge resolutie echt nodig heeft.

De Canon 5D mark IV is echter veel beter bij weinig licht (12.800 versus 102.400 ISO), de autofocus is beter, de video is in 4K in plaats van Full HD en hij beschikt over een touchscreen en dual pixel AF.

Als je de hogere resolutie niet per se nodig hebt, dan is de 5D mark IV voor de meeste fotografen waarschijnlijk de beste keus.

Vergeleken met andere merken


De Canon 5D mark IV is een flinke upgrade ten opzichte van de Canon 5D mark III. Als je hem echter vergelijkt met de full-frame modellen van Sony en Nikon zijn de upgrades niet zo indrukwekkend.

Zo heeft bijvoorbeeld de Nikon D810 een full-frame sensor met 36,3 megapixels en is het dynamisch bereik van deze camera ook uitstekend. Filmen gaat op deze twee jaar oudere camera nog wel in Full HD formaat.

De Sony a7r mark II is een jaar geleden uitgebracht. Deze camera beschikt over dezelfde lichtgevoeligheid als de 5D mark IV, maar heeft een 42 megapixel sensor. De Sony kan ook in 4K filmen en heeft een indrukwekkend dynamisch bereik.

Beide modellen zijn in de aanschaf goedkoper dan de 5D mark IV.

Prijs


Opvallend vind ik de prijs van deze nieuwe camera. De eerste Canon 5D was bij zijn aankondiging nog de goedkoopste full-frame spiegelreflex camera. De Canon 5D mark II was ongeveer even duur met een prijs van zo'n 2.500 euro. Voor de 5D mark III moest opeens al 3.500 euro betaald worden.

De Canon 5D mark IV kost nu 4.129 euro. Weer ruim 600 euro erbij. Ik heb zelf interesse in deze camera, maar met zulke stevige prijzen moet ik wel twee keer nadenken. En zeker ook even kijken naar wat de concurrentie te bieden heeft.

Persoonlijk zou ik in elk geval even een blik werpen bij Sony en Fujifilm, die beide interessante systeemcamera's bieden die ook uitstekende specificaties en beeldkwaliteit bieden voor een lagere prijs.

En andere optie is om te wachten op de Canon 6D mark II. Er gaan al de nodige geruchten over deze camera. Waarschijnlijk wordt deze camera ergens in het tweede kwartaal van 2017 aangekondigd. Als hierin ook een verbeterde sensor met hoger dynamisch bereik zit, dan zou dit een betaalbaar (circa 2.000 euro) alternatief kunnen zijn.

Conclusie


Met de Canon 5D mark IV heeft Canon een waardige opvolger gelanceerd in de 5D-lijn. De 5D mark IV is een allemansvriend; je kunt er eigenlijk alles mee fotograferen. De camera is uitstekend geschikt voor landschap, voor portretten, voor sport en zelfs voor videografen.

Met 30 megapixel heb je voldoende pixels en met 7 foto's per seconde ook voldoende snelheid. Dankzij de uitstekende autofocus is (tijdig) scherpstellen geen enkel probleem. Het verhoogde dynamisch bereik is echt een enorme verbetering.

In mijn ogen is er eigenlijk geen reden waarom je deze camera niet zou willen kopen. Het enige echte minpunt dat ik heb is de forse aanschafprijs. Is dat voor jou geen probleem, dan zal je geen spijt krijgen van de aanschaf van de Canon EOS 5D mark IV.

Meer informatie


- Canon 5D mark IV review door EOSzine (Nederlandstalig)
- Canon 5D mark IV review door DP Review
- Canon 5D mark IV review door The Digital Picture
- Canon 5D mark IV review door Ken Rockwell
- Canon 5D mark IV review door CameraLabs

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Prijzen voor de Canon EOS 5D mark IV

 » CameraNU.nl  18 november 2016   € 4.129,00 
 » CameraTools  18 november 2016   € 4.129,00 
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

4 reacties

  1. Wim Hendriks
    Wim Hendriks schreef op dinsdag 22 november 2016 om 11:26  | reageer

    Ha Elja,ik mis nog wat kleine dingetjes bij het filmen van de Canon,geluid is nog steeds belabberd,kropfactor bij filmen,geen verschillende codes,daar bedoel ik mee het is wel jpeg motion ,maar het is maar 8bit.en een van de belangrijke dingen is toch dat het LCD schermpje kan kantelen of draaien,voor filmen wel belangrijk.
    Ooit de start geweest voor beginende filmende fotografen,maar na 5 jaar is deze Camera een beetje achterhaald en ook persoonlijk te duur als fotocamera.

  2. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 22 november 2016 om 11:48  | reageer

    @Wim; Geluid ben ik, direct vanaf een camera, nog nooit enthousiast over geweest. Ik ga altijd uit van een externe microfoon voor het geluid bij de video. Maar goed om te noemen ja.

    De cropfactor bij video is alleen in de 4K modus, maar dit kan inderdaad ook vervelend zijn. De Canon 5D mark IV is in mijn ogen ook niet de ideale camera voor video.

  3. Harm Bakker
    Harm Bakker schreef op dinsdag 22 november 2016 om 20:12  | reageer

    Elja, uitstekend genuanceerd review! Als je al, zoals ik, al verschillende goede Canon lenzen hebt (nu voor mijn 5D MKII), zijn andere merken niet zo'n goed alternatief vind ik.
    Harm Bakker

  4. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 22 november 2016 om 22:03  | reageer

    @Harm; Als je al veel accessoires en objectieven hebt is een overstap inderdaad financieel nooit gunstig. En volgens mij zal vrijwel elke 5D fotograaf ook helemaal tevreden zijn met een 5D mark IV.

    Aan de andere kant; als je verkoopt wat je hebt dan kun je ook een heel mooi nieuw setje kopen van een ander merk... vrolijk

    Zelf ben ik er ook nog niet uit of ik voor de 5D mark IV ga of wellicht toch eens moet overstappen. Een eventuele 6D mark II zou ik ook interessant kunnen vinden.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.165 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord