Photofacts.nl
19 juni 2009, 12:56 | | 6259x gelezen

Review: Olympus E-450 (inclusief video)

Met een digitale spiegelreflexcamera kun je op fotografiegebied veel. Heel veel. Deze toestellen hebben echter wel een aantal nadelen. Ze zijn groot, lomp en vaak erg ingewikkeld. Olympus probeerde deze onvolkomendheden eerder te ondervangen met de Olympus E-420, en doet nu een nieuwe poging met de Olympus E-450.

De Olympus E-420 kenmerkte zich door zijn enorme gebruikersgemak. Het toestel richtte zich met name op de beginnende fotograaf. De E-450 doet daar nog een schepje bovenop. Net als de E-420 heeft de E-450 een beeldsensor van 10 megapixel, een Live-Viewfunctie en maakt hij gebruikt van het zogenoemde Four Thirds system.

Four Thirds: kleiner, ruisgevoeliger
Dit systeem zorgt ervoor dat digitale camera's met uitwisselbare objectieven een stuk kleiner kunnen zijn dan andere digitale spiegelreflexcamera's. Sterker nog, de E-450 is momenteel de kleinste en lichtste DSLR op de markt. Nadeel van Four Thirds is wel dat je relatief snel last van ruis krijgt.


Te lui om deze hele lap tekst te lezen of juist benieuwd hoe de camera eruit ziet?
Dit filmpje is een videoreview van de E-450!

Makkelijk, makkelijker, makkelijkst
Toch is dat geen reden dit toestel niet te kopen. Voor iemand die zonder al te veel poespas wil genieten van de mogelijkheden van een digitale spiegelreflexcamera, is de Olympus E-450 absoluut geschikt. Het is een typische snap- en shootcamera met allerlei geinige functies. Zo kun je bijvoorbeeld je foto verschillende effecten meegeven: popart, softfocus en pinhole. Dat ziet er leuk uit, maar voor de Photoshop-fanaten eigenlijk overbodig. Daar heb je immers een computer voor.

Niet prutsen met ISO
Om het toestel nog gebruiksvriendelijker te maken, kun je ook nog aan sceneselectie doen. Voor bijna elke situatie heeft de Olympus wel een stand bedacht. Of je nu bij kaarslicht wil fotograferen, of een panorama van een landschap wil maken, het maakt niet uit. Dat is voor de beginner erg handig en werkt behoorlijk goed. Zelf niet al te veel prutsen met ISO-waarden of diafragma Ė gewoon de E450 zijn werk laten doen.

Menustructuur redelijk overzichtelijk
Je hoeft uiteraard niet op de automatische stand te fotograferen. Eigenlijk koop je daarvoor ook geen spiegelreflexcamera. Je wilt invloed hebben op elke foto die je maakt. Ook dat kan met de Olympus E-450. De menustructuur is zoals altijd bij Olympus redelijk overzichtelijk. Bij een hoge ISO (1600 is het maximum) is de ruisgevoeligheid wel aan de hoge kant. Nadeel is tevens dat je de ISO-waarden niet in beeld ziet als je een foto schiet op AUTO-ISO. Dat probleem hebben concurrenten als Canon, Nikon en Sony inmiddels wel gecoverd. Positief is daarentegen dat je elke vaste witbalans-instelling zelf nog kunt aanpassen.

Geen beeldstabilisatie op de kitlens
De 14-42mm kitlens ontbeert een beeldstabilisator. Dat is voor een instapmodel tegenwoordig not done. Wanneer je op de automaat fotografeert, merk je daar weinig van. Bij het experimenteren met eigen standen en instellingen, zal de startende fotograaf hier al snel hinder van ondervinden. Fotoís worden dan relatief snel onscherp. Tegelijkertijd is dat ook weer een goede les.

Beeldkwaliteit
Over het algemeen valt er weinig te klagen over de E-450 als het gaat om beeldkwaliteit. De kitlens scoort opvallend goed bij Macro-fotografie. Zet je camera op het standje natuur-macro en je kunt tot zeer dichtbij goede fotoís maken van je favoriete beesten en planten.

Conclusie
Deze spiegelreflexcamera heeft zoveel instellingen dat het daadwerkelijke maken van fotoís nauwelijks moeilijk of ingewikkeld valt te noemen. De vergelijking met een bridgecamera is snel gemaakt, maar het voordeel van de E450 is natuurlijk het verwisselen van lenzen. Daarom is de E450 ideaal voor de beginnende fotograaf: eerst alles op de automaat schieten, om daarna langzaam te genieten van alle geneugten van de DSLR. De cursus fotografie is begonnen.

  • Ger de Gram

    Over de auteur; Ger de Gram
    Ger is freelance journalist in zowel tekst als beeld en oprichter van weblog Gadgettest. Meer informatie over Ger vind je op zijn persoonlijke website Gerdegram.nl.

delen!

reacties (0)

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Ga jij mee op fotoreis naar het prachtige TunesiŽ? - Horse Photo Experience
Gevorderdenworkshop gegeven door Horse Photo Experience | kosten: € 895.00

Ga jij mee op fotoreis naar het prachtige TunesiŽ? - Horse Photo Experience

Heb jij altijd al een prachtige fotoreis willen maken? Dan is er nu Horse Photo Experience, workshops en fotoreizen voor de enthousiaste paardenfotograaf.

» lees verder

Top artikel

10 tips voor het fotograferen van paddenstoelen

We zitten momenteel in dť periode voor herfstfotografie; afhankelijk van hoe vroeg de herfst invalt kun je tijdens de maanden september, oktober en november veel mooie foto's maken in het bos. Afgelopen zaterdag ben ik op pad geweest om paddenstoelen te fotograferen. Hierbij tien praktische tips om zelf ook de mooiste paddenstoelfoto's te maken.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord