Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ger de Gram

Review: Olympus E-450 (inclusief video)

vrijdag 19 juni 2009, 12:56 door | 12.467x gelezen | 0 reacties

Met een digitale spiegelreflexcamera kun je op fotografiegebied veel. Heel veel. Deze toestellen hebben echter wel een aantal nadelen. Ze zijn groot, lomp en vaak erg ingewikkeld. Olympus probeerde deze onvolkomendheden eerder te ondervangen met de Olympus E-420, en doet nu een nieuwe poging met de Olympus E-450.

De Olympus E-420 kenmerkte zich door zijn enorme gebruikersgemak. Het toestel richtte zich met name op de beginnende fotograaf. De E-450 doet daar nog een schepje bovenop. Net als de E-420 heeft de E-450 een beeldsensor van 10 megapixel, een Live-Viewfunctie en maakt hij gebruikt van het zogenoemde Four Thirds system.

Four Thirds: kleiner, ruisgevoeliger
Dit systeem zorgt ervoor dat digitale camera's met uitwisselbare objectieven een stuk kleiner kunnen zijn dan andere digitale spiegelreflexcamera's. Sterker nog, de E-450 is momenteel de kleinste en lichtste DSLR op de markt. Nadeel van Four Thirds is wel dat je relatief snel last van ruis krijgt.


Te lui om deze hele lap tekst te lezen of juist benieuwd hoe de camera eruit ziet?
Dit filmpje is een videoreview van de E-450!

Makkelijk, makkelijker, makkelijkst
Toch is dat geen reden dit toestel niet te kopen. Voor iemand die zonder al te veel poespas wil genieten van de mogelijkheden van een digitale spiegelreflexcamera, is de Olympus E-450 absoluut geschikt. Het is een typische snap- en shootcamera met allerlei geinige functies. Zo kun je bijvoorbeeld je foto verschillende effecten meegeven: popart, softfocus en pinhole. Dat ziet er leuk uit, maar voor de Photoshop-fanaten eigenlijk overbodig. Daar heb je immers een computer voor.

Niet prutsen met ISO
Om het toestel nog gebruiksvriendelijker te maken, kun je ook nog aan sceneselectie doen. Voor bijna elke situatie heeft de Olympus wel een stand bedacht. Of je nu bij kaarslicht wil fotograferen, of een panorama van een landschap wil maken, het maakt niet uit. Dat is voor de beginner erg handig en werkt behoorlijk goed. Zelf niet al te veel prutsen met ISO-waarden of diafragma – gewoon de E450 zijn werk laten doen.

Menustructuur redelijk overzichtelijk
Je hoeft uiteraard niet op de automatische stand te fotograferen. Eigenlijk koop je daarvoor ook geen spiegelreflexcamera. Je wilt invloed hebben op elke foto die je maakt. Ook dat kan met de Olympus E-450. De menustructuur is zoals altijd bij Olympus redelijk overzichtelijk. Bij een hoge ISO (1600 is het maximum) is de ruisgevoeligheid wel aan de hoge kant. Nadeel is tevens dat je de ISO-waarden niet in beeld ziet als je een foto schiet op AUTO-ISO. Dat probleem hebben concurrenten als Canon, Nikon en Sony inmiddels wel gecoverd. Positief is daarentegen dat je elke vaste witbalans-instelling zelf nog kunt aanpassen.

Geen beeldstabilisatie op de kitlens
De 14-42mm kitlens ontbeert een beeldstabilisator. Dat is voor een instapmodel tegenwoordig not done. Wanneer je op de automaat fotografeert, merk je daar weinig van. Bij het experimenteren met eigen standen en instellingen, zal de startende fotograaf hier al snel hinder van ondervinden. Foto’s worden dan relatief snel onscherp. Tegelijkertijd is dat ook weer een goede les.

Beeldkwaliteit
Over het algemeen valt er weinig te klagen over de E-450 als het gaat om beeldkwaliteit. De kitlens scoort opvallend goed bij Macro-fotografie. Zet je camera op het standje natuur-macro en je kunt tot zeer dichtbij goede foto’s maken van je favoriete beesten en planten.

Conclusie
Deze spiegelreflexcamera heeft zoveel instellingen dat het daadwerkelijke maken van foto’s nauwelijks moeilijk of ingewikkeld valt te noemen. De vergelijking met een bridgecamera is snel gemaakt, maar het voordeel van de E450 is natuurlijk het verwisselen van lenzen. Daarom is de E450 ideaal voor de beginnende fotograaf: eerst alles op de automaat schieten, om daarna langzaam te genieten van alle geneugten van de DSLR. De cursus fotografie is begonnen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ger de Gram

Over de auteur

Ger is freelance journalist in zowel tekst als beeld en oprichter van weblog Gadgettest. Meer informatie over Ger vind je op zijn persoonlijke website Gerdegram.nl.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord