Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Hoe duur is het abonnement van Lightroom en Photoshop werkelijk

woensdag 3 februari 2021, 20:02 door | 13.119x gelezen | 27 reacties

Een aantal jaren geleden introduceerde Adobe het abonnement systeem. In plaats van een eenmalige aanschaf moest je maandelijks betalen om Lightroom en Photoshop te gebruiken. Dat bracht veel klachten, wat te verwachten was. Maar hoe duur is het abonnement van Lightroom en Photoshop nu werkelijk?

Weer extra maandelijkse kosten. Dat zullen veel fotografen gedacht hebben nadat Adobe het software pakket als standalone verving door een abonnement. En dat is begrijpelijk, want het is maar al te eenvoudig om je geld van je rekening te zien verdwijnen. Het leven is immers duur.

Een abonnement is een slimme zet voor een bedrijf. Het zorgt voor een continu stroom van inkomsten door het jaar heen in plaats van een eenmalige aanschaf. Een paar honderd euro voor een stukje software, en daarna nooit meer is natuurlijk prima voor een consument, maar niet voor de fabrikant. Want eerlijk is eerlijk, veel mensen draaien vele jaren op 'verouderde' software.

Dat is begrijpelijk. Als het werkt, waarom zou je dan nieuwe software moeten kopen? Niet voor niets gebruiken nog veel fotografen Lightroom 5 of lightroom 6. Daar is ook niets mis mee. De consequentie is wel dat je niet alle nieuwste mogelijkheden ter beschikking hebt, maar dat is ook niet altijd nodig. Het kan wel een probleem worden als je een nieuwe computer nodig hebt. Kans is dat de oude versie plots niet meer werkt.

Nando Lightroom bewerking 03

Lightroom is zo'n beetje hèt programma voor fotobewerking. Zeker voor de professionele fotograaf. Maar ook hobbyisten weten er raad mee. Het is echter niet het enige.


Door voor een abonnement te kiezen zorgt de fabrikant ervoor dat de consument altijd de beschikking heeft voor een up-to-date versie. Het maakt niet uit of het slechts een kleine update is of een volledig nieuwe versie. Je hebt zo als consument altijd de beschikking over de nieuwste mogelijkheden. Dat zou toch iedereen blij moeten maken, zou je verwachten.

Er zit wel een adder onder het gras bij al die nieuwe versies. Deze zijn namelijk gemaakt voor de nieuwere, snellere computers. Heb je nog een wat ouder computer systeem, dan zou het kunnen zijn dat je Lightroom of Photoshop verschrikkelijk traag wordt. Of dat het helemaal niet meer werkt, maar dat is een worst-case scenario.

Een hobby mag toch geld kosten?



Als je heel eerlijk bent, dan weet je dat hobby's geld kosten. Schilder je graag, dan moet je doeken kopen, verf en kwasten. Iemand die graag modellen bouwt heeft ook materialen nodig. Is je hobby autorijden, dan kost dat brandstof, of stroom als je elektrisch rijdt. Hou je van breien, dan heb je wol nodig.

Dit zijn de dingen die nog los staan van een eerste aanschaf zoals een schildersezel, een goede lamp om je bouwmodellen te verlichten, een auto, of breinaalden en een mand om je wol in te doen. Ook een fotograaf heeft spullen nodig om zijn hobby uit te oefenen. Een camera, objectief, en een tas.

Terugkomende kosten, zoals verf voor een schilder, daar willen veel hobby fotografen vervolgens niet meer aan geloven. Waarom zou fotografie alleen gerechtvaardigd zijn bij een eenmalige aanschaf, terwijl andere hobbyisten wel continu geld moeten uitgeven voor hun liefhebberij?

Het vreemde is, dat de fotograaf vaak wel verlangend uitkijkt naar de aanschaf van een nieuw objectief, of een nieuwere camera. Maar als het aankomt op software om de foto's te beheren of te bewerken, dan mag het plotseling niets kosten.

Nando RF70 200 review 17

Als deze fototas gevuld is, mag het in veel gevallen niets meer kosten. Tenzij er een nieuw objectief of een betere camera moet komen.

Wist je dat de hobby fotograaf vroeger een fotorolletje moest kopen? Daarop kon je maximaal 36 foto's maken en omgerekend kostte dat ongeveer vijf euro.

Het ontwikkelen en afdrukken kostte je vervolgens ook nog omgerekend tien tot twintig euro. Ontwikkelde je zelf de foto's, dan moest je chemicaliën en fotopapier kopen. Wat ook niet goedkoop was en terugkomende kosten betekende.

Wat kost het abonnement nu werkelijk?


Het is bekend dat een abonnement bij Adobe iets minder dan vijftien euro per maand kost. Daarvoor krijg je Lightroom en Photoshop, en kun je alles met je foto's doen wat je maar wilt. Je hebt als hobbyist de beschikking over professionele software die ongekende mogelijkheden biedt.

Nando creative cloud

Adobe Creative Cloud desktop app waar je het abonnement kunt beheren.

Ondanks dat we (ik generaliseer eventjes) minder dan vijftien euro te veel vinden, geven we wel zonder problemen tien euro (of meer) uit aan Netflix of Spotify.

Of wat denk je van een extra sportkanaal bij een aanbieder van televisiezenders? Anderen hebben een abonnement voor een krant, of een tijdschrift. Of we geven het zonder veel klagen uit aan een avondje uit eten, in het café, of de supermarkt voor een kratje bier.

Wanneer je zoveel geld uitgeeft aan dit soort dingen, hoe anders is een abonnement dan voor je software, waar je onbeperkt mee kunt werken? Het is in feite niet veel anders dan het zelf ontwikkelen van je foto's, zoals dat vroeger gebeurde in de doka en waar je al die chemicaliën voor moest kopen.

Niet alleen Adobe


Ik heb het in dit artikel alleen maar over Adobe. Dat komt omdat dit misschien het meest gebruikte stukje software voor de fotograaf is, en het bekendste voorbeeld van een abonnement. Maar er zijn natuurlijk ook meerdere fabrikanten die dit soort abonnementen voor software aanbieden. Capture One is daar een voorbeeld van.

Je zult waarschijnlijk zeggen dat Capture One ook als stand alone versie te verkrijgen is. En dan klopt, je kunt kiezen voor het een, of het ander. Dat biedt Adobe echter ook, alleen maken ze daar in feite veel te weinig reclame over. Dit alternatief is Adobe Photoshop Elements.

Nando elements

De website van Adobe Photoshop Elements

Een alternatief


Jawel, Adobe heeft een alternatief voor Lightroom en Photoshop. Dat is het programma Adobe Photoshop Elements.

Het heeft niet dezelfde mogelijkheden als Lightroom en Photoshop samen, maar het bundelt de belangrijkste mogelijkheden samen. Vind je een abonnement te duur - en dat kan ondanks alle argumenten die ik eerder gaf - dan is Elements misschien wel oplossing.

Adobe Photoshop Elements biedt veel mogelijkheden. André van Woerkom geeft de cursus op Photofacts Academy.


» Bekijk de cursus {hotoshop Elements

Maar Adobe Photoshop Elements is niet de enige software met een eenmalige aanschaf. Ik noemde Capture One al, en er zijn er nog meer.

Een hele bekende is ook Luminar, die voor een eenmalig klein bedrag de mogelijkheid biedt om je foto's te bewerken.

De cursus Luminar AI die ik op Photofacts Academy geef. Dit is een soort van alternatief voor Lightroom.


» Bekijk de cursus Luminar AI

Pas alleen op met de software met een eenmalige aanschaf. Het kan zijn dat je uiteindelijk toch verplicht wordt om een update te kopen, waardoor dat eenmalige toch niet helemaal een enkele uitgave zal blijken te zijn.

Conclusie


Als eerste moet ik zeggen dat het niet mijn bedoeling is om iemand te vertellen waar zijn geld aan uitgegeven moet worden. Dat is niet mijn taak, en dat mag het nooit zijn. Het kan ook niet en dat mag niet. Ik wil ook niet de manier hoe een fabrikant omgaat met het verdienmodel goed praten.

Ook ik zou liever besparen op dit soort dingen. Maar ik wil wel realistisch zijn, en daar gaat dit artikel ook over.

Wil je als hobbyist op een professionele manier je foto's beheren en bewerken, dan moet je accepteren dat dit geld kost. Die maandelijkse kosten lijkt misschien veel, maar we - ik generaliseer weer - geven het vaak zonder problemen uit aan andere abonnementen.

Het is onterecht dat er door sommigen steen en been geklaagd wordt om de kosten van een abonnement waarmee je de beschikking krijgt tot professionele software.

Wil je dat geld niet uitgeven, of heb je het simpelweg niet, kies dan voor de software die je eenmalig moet kopen. Accepteer dan ook dat je misschien niet langer alle nieuwste snufjes ter beschikking hebt.

Wat vind jij van een abonnement voor software?

Laat een reactie achter met je mening onder dit bericht, en vertel waarom jij juist wel of niet voor een abonnement zou kiezen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

27 reacties

  1. Jan-Karel Kok
    Jan-Karel Kok schreef op woensdag 3 februari 2021 om 23:24  | reageer

    Wat mij verbaast, is dat er geen antwoord op de vraag in de titel komt.

    Zelf heb ik onlangs het abonnement opgezegd en werk ik verder met Affinity. Blacktable zou ook een alternatief kunnen zijn, maar is 'te anders'. De meeste foto's bewerkte en bewerk ik met NIK Silver Efex Pro2.

  2. Amanda
    Amanda schreef op woensdag 3 februari 2021 om 23:41  | reageer

    Affinity! Eenmalige aanschaf, met (uit mijn hoofd) drie (!) licenties.

  3. Wim
    Wim schreef op donderdag 4 februari 2021 om 09:33  | reageer

    Dat je als professional kiest voor betaalde software met ondersteuning van de leverancier, kan ik helemaal begrijpen.
    Als hobby fotograaf zijn mijn uitgaven geen investeringen die geld gaan opleveren. Ik denk daarom twee keer na hoe ik mijn geld uitgeef.
    Er zijn voor de hobbyist voldoende open-source alternatieven die mij in staat stellen op een professionele manier mijn foto's te beheren en te bewerken.
    Ja, je moet wat tijd investeren in het leren kennen van de software, maar het is een hobby, dat mag wat tijd kosten vrolijk

  4. Jasper
    Jasper schreef op donderdag 4 februari 2021 om 10:44  | reageer

    Waar is dat vergelijkbaar mee?

  5. Mac
    Mac schreef op donderdag 4 februari 2021 om 11:26  | reageer

    Ik denk dat er wat dingen door elkaar worden gehaald qua abbonementen in de vergelijking.
    Als je een abbonement hebt op krant en tijdschrift, en je zegt hem op, dan kan je die krant en tijdschrift over 50 jaar nog lezen als je hem bewaart. Je software niet, zeg je je abbonement stop, dan is het ook klaar.
    En ook de vergelijking met auto als hobby gaat niet op. Je koopt een auto van merk X. Die krijgt het geld van jou 1 keer, alle andere kosten hoeven niet naar merk X te gaan.
    Al vind ik wel dat consumenten zelf ook hebben meegeholpen om het zover te laten komen.
    Laten we even bij de auto blijven, als je nu model X koopt. En over een half jaar krijgt model X een nieuwere motor. Dan ga je ook niet naar de garage en zegt, ja ik wil dat mijn motor wordt geupgrade.
    Maar van software verwachten we het wel. Alle updates van bugs zouden gratis moeten zijn (je koopt iets en je mag verwachten dat hij goed werkt). Maar verbeteringen aan software, toevoegen van camera types. Waarom zou dat gratis moeten zijn? Daar mag best een bedrag voor worden gevraagd ben ik van mening. Dan kan de consument zelf de afweging maken of ze het wel of niet nemen.

  6. Amanda
    Amanda schreef op donderdag 4 februari 2021 om 12:25  | reageer

    Affinity is vergelijkbaar met Photoshop. (En nu 50% korting zie ik op hun site, 28 euro!)

  7. Jasper
    Jasper schreef op donderdag 4 februari 2021 om 14:53  | reageer

    @amanda dat is lekker goedkoop en zonder abonnement is dat een mooie prijs.

  8. Jasper
    Jasper schreef op donderdag 4 februari 2021 om 14:54  | reageer

    Maar het is toch ook zo dat als je student bent of je hebt kinderen op school je het goedkoper kan aanschaffen? Ik weet niet precies hoe dat zit maar ik begreep dat dat best veel kan schelen.

  9. gast schreef op donderdag 4 februari 2021 om 20:07  | reageer

    Alles bij elkaar een uitgebreid artikel waarbij ik toch enkele kanttekeningen wil plaatsen.
    @Karel-Jan Kok stelt dat er geen antwoord komt op de vraag in de titel en die mening deel ik.
    Het bijschrijft onder de 1e foto luidt dat Lightroom hét programma is voor fotobewering. Volgens mij is Lightroom een RAW-converter en geen Photobewerker zoals Photoshop. Daar zit verschil tussen! Bij mijn weten is het maken van een fotomontage niet mogelijk en ook voor het bewerken van JPEG's is LR niet meteen het aangewezen programma. Ik baseer deze mening overigens op versie 5 van de standalone van LR, daarna was ik een beetje klaar met Adobe om meerdere redenen. Ik kocht bijna jaarlijks de nieuwste versies van LR en Photoshop Elements voor bij elkaar zo'n 250 euro. Helaas kwam ik er té vaak achter dat er maar bitter weinig nieuwe functionaliteiten werden aangeboden in die nieuwe versies of het waren functionaliteiten die niet direct op mijn verlanglijstje stonden. Daar kwam bij dat LR op een iMac niet vooruit te branden was. LR was duidelijk geschreven voor Windows! Toen Serif dan ook met Affinity Photo op de markt kwam was dat voor mij het moment om over te stappen. Ik heb daar toen 30 euro voor betaald en toevallig vandaag kwam update 1.9 beschikbaar. Voor mij als vrijetijdsfotograaf volstaat Affinifty Photo prima.
    Professionals vergelijken de prestaties van LR regelmatig met de bij de camera meegeleverde RAW-converter en dan komt het nogal vaak voor dat LR toch minder presteert. Niet helemaal onlogisch want Adobe beschikt nu eenmaal niet over de RAW-algoritmes die de camerafabrikanten als hun geheim beschouwen en liever stoppen in hun software. Mede daarom was Adobe groot voorstander van het (inmiddels geflopte) DNG format maar daar gingen Canon, Nikon en de meeste andere fabrikanten niet in mee.
    Een aantal jaren geleden liet Adobe maandenlang de gebruikers van een LR-standalone-versie in de kou staan bij een update naar een nieuwe versie van het macOS terwijl de abonnementhouders wel van meet af aan een goed werkend LR kregen aangeboden. Adobe was ruimschoots van tevoren door Apple op de hoogte gesteld dat hun 32bits stand-alone-versie niet zou werken op het nieuwe 64bits macOS maar deed met die info niets, dat wil zeggen wel met de abo-versie. Dit leidde terecht tot veel irritatie bij de kopers van die stand-alone-versie en terecht.
    Tot slot was het datzelfde Adobe die in 2013 hun digitale zaakjes niet helemaal op orde hadden en er miljoenen klantgegevens in verkeerde handen kwamen toen hun bestanden gehackt werden.
    Alles bij elkaar is er dus meer dan alleen maar het kostenplaatje van standalone versus abonnement wat mij heeft doen besluiten Adobe vaarwel te zeggen.

  10. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op zondag 7 februari 2021 om 23:37  | reageer

    Het fotografieabonnement van Adobe kost 12,09€ per maand inclusief btw. Naast Photoshop en Lightroom krijg je er ook nog andere software bij zoals bijvoorbeeld Bridge, Cloudversie van Lightroom, Mobiele versie van Lightroom, Premiere Rush, Databank van lettertypen.
    Ik heb maar een laag inkomen als gepensioneerde en kan die 12,09€ nog wel opbrengen. Een nieuwe (fullframe)(mirrorless) camera kopen of een een lens uit de L serie is voor mij onbetaalbaar. Ik roei dus met de riemen die ik heb.
    Het pakket van Adobe vind ik op deze manier betaalbaar, vroeger was je voor Photoshop alleen al meer dan 1000€ kwijt. Nu is het vrijwel voor elke hobbyfotograaf bereikbaar. Met zo nu en dan eens een snabbel haal ik dat abonnement er wel uit.

  11. Gerard
    Gerard schreef op dinsdag 9 februari 2021 om 12:04  | reageer

    Ik gebruik Lightroom 6, NIK, hiervan vooral define, RAW sharpener en outputsharpener en Photoshop Elements, dan kan ik doen wat ik wil.
    Groet, Gerard

  12. Alain Van Hespen
    Alain Van Hespen schreef op dinsdag 9 februari 2021 om 12:16  | reageer

    Dat Lightroom alleen een RAW converter is wel heel kort door de bocht. Je kan er je bibliotheek mee beheren op een heel efficiënte manier en alle fotografische ontwikkeltools staan ter beschikking op een betrekkelijk gebruiksvriendelijke manier. Het is eigenlijk een digitale donkere kamer pur sang. (darkroom)
    Met Photoshop kan dit ook allemaal en veel meer, maar het is dan wel een stuk complexer. Louter fotografisch kom je toe met Lightroom. Ga je een niveau verder (stukken wegstempelen, delen toevoegen enz) dan komt Photoshop om de hoek kijken. In dat opzicht is het abonnement LR + PS een zeer goede en efficiënte keuze van Adobe. Inderdaad, het kost maandelijks 12 € (3 pintjes Blauwe Chimay in een niet al te dure taverne). Vind je dat te duur dan zijn er goedkopere ?? alternatieven op de markt, maar voor 144€ /jaar heb je de krachtigste en meest polyvalente software in huis. Dat de updates weinig meerwaarde leveren trek ik ook erg in twijfel. Ik heb in elk geval diverse nieuwe tools zien verschijnen die ik met plezier gebruik. Ieder moet voor zich uitmaken hoe en wat hij gebruikt en wat hij/zij daaraan wil besteden, maar ik heb een berg kritiek gezien op Adobe die ik zeer onterecht vind. Een bedrijf (Adobe) kan alleen bestaan als er winst wordt gemaakt. Ze kunnen alleen nieuwe tools ontwikkelen als ze over voldoende nieuwe middelen beschikken. Ik, en ik weet dat er een hoop anderen samen met zijn, ben in elk geval gelukkig met het fotografieabonnement van Adobe en ik ben best bereid om maandelijks de twaalf euro te betalen.

  13. Jan Flinkenflögel
    Jan Flinkenflögel schreef op dinsdag 9 februari 2021 om 12:16  | reageer

    Ik vind de reactie van Jan-Karel aardig. Hij had waarschijnlijk gehopt op een bedrag in euro's. Da is niet moeilijk: ongeveer 120 per jaar. Maar daar gaat het artikel niet over. Wat Nando doet is zeggen dat je moet relativeren. Je klaagt niet over het abonnement van de krant of de sportschool, dat kost vele malen meer. Bovendien niemand verplicht je om een abonnement te nemen.

  14. Henny Jesterhoudt
    Henny Jesterhoudt schreef op dinsdag 9 februari 2021 om 12:45  | reageer

    Een aantal jaren geleden vroeg ik al of jullie een cursus zouden kunnen geven voor Affinity, toen nog betrekkelijk nieuw, tot nu toe heb ik dat nog niet gezien.
    Wel komen er steeds meer personen die dit programma van harte aanbevelen.
    Voor zover ik kan zien wordt Affinity steeds meer een alternatief voor Adobe LR en PS.(waarop ik trouwens ook al jaren een abonnement heb tot volle tevredenheid).
    Misschien dat alle reacties hierboven nu eindelijk het zetje geven om ook voor Affinity een cursus te schrijven zodat wij ook van dit programma alle mogelijkheden kunnen uitproberen.

    Luminar is een leuk speeltje voor erbij met mogelijkheden, maar ook heel veel problemen. Bovendien hebben ook zij de weg van het abonnement gevonden EN moet/mag je ieder jaar opnieuw betalen voor hun updates.

    Volgens mij is Affinity tot nu toe het beste EN goedkoopste alternatief/aanvulling op de Adobe programma’s.
    Ook ik heb deze week weer de nieuwste update gedownload, zonder verdere kosten te hoeven betalen.

  15. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 9 februari 2021 om 13:09  | reageer

    @Henny; We hebben wel interesse in het maken van een cursus voor Affinity. Mocht je nog een suggestie hebben voor een goede expert op dit gebied, dan houden we ons aanbevolen.

    Zelf een cursus maken kan natuurlijk ook, maar dan zijn we wat meer tijd kwijt omdat we eerst zelf het programma goed moeten leren kennen. vrolijk

  16. Patrick Servaes
    Patrick Servaes schreef op dinsdag 9 februari 2021 om 13:43  | reageer

    Of 15€/maand veel is? Er zijn meestal nog lopende rekeningen. Per jaar geeft het een ander idee. 180€ of in bfr is het pas schrikken. Gsm tv huur kleren dokter auto krant water verwarming enz. Moest er dan nog te veel overblijven komt vadertje staat langs. Mvg

  17. Martin
    Profiel Martin schreef op dinsdag 9 februari 2021 om 14:04  | reageer

    Ik heb een abonnement op LR en Photoshop en ben daar heel tevreden over. De maandelijkse kosten neem ik - met lichte tegenzin - voor lief, temeer omdat ik nu steeds de beschikking heb over de laatste features.

    Ik ben een (semi-)professionele fotograaf; de kosten van het LR-abonnement kan ik aftrekken van de belasting. Misschien is dat een tip voor hobbyfotografen: probeer ieder jaar enkele betaalde opdrachten te krijgen.

    Ik ben geen fiscaal expert maar als je erin slaagt een paar betaalde opdrachten te krijgen, lijkt me dat de Belastingdienst ermee zal instemmen dat je je kosten opvoert. Niet alleen je abo op LR, ook de aanschaf van body's en objectieven bijvoorbeeld. Ik denk wel dat je inkomsten uit foto-opdrachten groter moeten zijn dan de kosten die je afvoert. Check het even bij iemand die verstand heeft van fiscaliteit.

  18. PixelDude
    PixelDude schreef op dinsdag 9 februari 2021 om 15:00  | reageer

    Ik gebruik LR 6.14, NIK, Topaz Sharpen AI, 'gekochte versies'.
    Ik heb ook Elements 14 maar dat programma is in de vergeethoek geraakt omdat ik Affinity Photo gebruik. AP is naar mijn mening 'minimaal' even goed dan PS ... en naar mening van velen zelfs stukken beter en eenvoudiger. Ik heb aan AP nog geen 40€ betaald en heb inmiddels al een 4 tal GRATIS updates gekregen.
    Hoe ik erover denk? Adobe ... geldwolven. Een abonnement tot daar aan toe maar wanneer je het abonnement opzegt hou je buiten enkele futiele bewerkingen niks over. SCHANDE.

  19. FredHermans
    FredHermans schreef op dinsdag 9 februari 2021 om 15:06  | reageer

    Als systeembeheerder zie ik dat je, zoals voor alle software, naast de genoemde pakketen ook de zgn. OpenSource software hebt. Ik gebruik zelf GIMP en ben daar heel tevreden over. De tijd dat de OpenSource software onder deed voor de betaalde varianten ligt achter ons en dit zijn vaak goede alternatieven. Het vergt wel extra investering in training en eigen maken van het pakket, maar kan zeker lonend zijn voor de liefhebbers.

  20. 4BYE
    Profiel 4BYE schreef op dinsdag 9 februari 2021 om 15:08  | reageer

    Ik begrijp je verhaal. Ik snap ook niet altijd het beknibbelen op goede software of bijv. goede filters voor lenzen. Toch begrijp ik wel dat mensen die niet veel gebruik maken van PS/LR relatief duur uit zijn. Of zoals ik veel programma's door elkaar gebruik. Het is natuurlijk bedoeld om extra gelden te genereren want het houdt illegaliteit niet tegen. En als je stopt heb je niets meer.

    Ik werk al een hele tijd weer met DxO PhotoLab (momenteel 4). Toen ik één en ander vergeleek was het meer naar mijn zin dan andere programma's waaronder Lightroom. Omdat Corel PhotoPaint al tijden nauwelijks meegaat in de nieuwe ontwikkelingen ben ik daarvan afgestapt. (Ik gebruikte de CorelSuite versies ooit voor mijn zaak en daar zat PhotoPaint bij in.) Ondanks dat PhotoShop natuurlijk een goed alternatief is gebruik ik voor stitching PTGui en stacking Helicon Pro. Die doen dat veelal beter, wat logisch is gezien de uitgebreidere specialistische opties. Ik heb ACDSEE ook al heel erg lang en gebruik ik eigenlijk uitsluitend voor browsen, keywords aanbrengen en vergelijken van mijn foto's. Het betekent wel dat ik PhotoShop veel minder nodig heb, gezien mijn andere programma's. Daarbij komt ook dat ik Lightroom niet nodig heb. Uiteraard zullen ze PhotoShop niet alleen aanbieden onder die prijs. Voor DxO PhotoLab betaal ik 69,00 euro voor een upgrade, zo eens per jaar. Dus een abbo op PhotoShop is dan voor een amateur die niet wekelijks foto's bewerkt relatief duur. Bovendien kun je er niets meer mee als je er mee stopt. Ik heb voor Dreamweaver (html/websites) ooit een complete AdobeSuite gekocht en kan daar nu nog steeds alles mee. Voor die paar keer dat ik een website van een vereniging moet aanpassen zou dat een erg dure grap worden als ik een abbo moest nemen (24,00 per maand).
    Ik gebruik sinds het uitkwam ook Luminar AI om wat te stoeien en meer "art-achtige" plaatjes te maken. Voor dat geld heb ik een leuk programma erbij. Dan zijn er ook nog wat plugins die ik af en toe gebruik.

  21. Henny Jesterhoudt
    Henny Jesterhoudt schreef op dinsdag 9 februari 2021 om 15:18  | reageer

    Elja, er zijn natuurlijk best wel (goede) tutorials, maar die zijn allemaal in het Engels, of, erger nog, in het Amerikaans.
    En ik vind het fijne van jullie cursussen dat ze in het Nederlands zijn. Ik kan het meestal wel volgen in het Engels, maar mis toch vaak de fijne nuance. Jullie manier van uitleg is helder en duidelijk en op mijn leeftijd(81) toch echt makkelijker.
    Met LR en PS zijn er wél tutorials in het Nederlands en samen daarmee kom ik toch een heel eind verder met de Adobe programma's. Bovendien kon ik daarover ook boeken lenen uit de bibliotheek.

    Ooit ben ik lid geweest van een FB groep,dit waren Belgen, die heel leuk startte, maar die was ineens uit de lucht. Naar ik toen heb begrepen vanwege onderlinge geschillen.
    Daarna heb ik mij eigenlijk steeds gericht op LR en PS en oja Luminar.
    Maar Affinity blijft toch trekken, als ik eenmaal een programma heb wil ik het ook kunnen gebruiken.
    Maar ja, een expert kan ik je ook niet leveren. Ik dacht dat jij ooit eens gezegd had, dat je een cursus zou maken, wanneer er voldoende belangstelling voor was.

    Misschien helpt dit artikel je of aan een expert, helaas ik ben het niet, of aan voldoende belangstelling voor een cursus van jullie zelf.
    Daar hoop ik dan maar op.

  22. CaLniso
    CaLniso schreef op dinsdag 9 februari 2021 om 19:49  | reageer

    Plots besliste Adobe de verkoop van standalone Lightroom 6.14 (en updates) te stoppen. Waarom in 's hemelsnaam??? Keuze tussen standalone of abonnement gewoon eenzijdig afgeschaft. Enig mogelijk standalone alternatief is Elements, een lauwe kloon van LRxPS. Het simpele antwoord is geld. Standalone levert te weinig winst op, zelfs als updates betaald moeten worden (wat ik vrij normaal vind). Natuurlijk heeft elk bedrijf de keuze om van koers te veranderen. Welke koers is intussen bekend: keuzevrijheid wég en geld voorop.

  23. Hans van Sterkenburg
    Hans van Sterkenburg schreef op dinsdag 9 februari 2021 om 22:08  | reageer

    Op enig moment photoshop gekocht en gebruikt samen met Bridge. Dit vervolgens omgezet in een abonnement. Altijd up to date. Twee soorten Lightroom zitten ook in dit abonnement. En die gebruik ik nooit. Ben goed thuis in Bridge en Photoshop. Uiteraard volg ik de lessen van Photofacts om bij te blijven. Ook dat is een aantrekkelijk deel van mijn liefhebberij. Ik heb wel de indruk dat men wat kopschuw voelt voor het gebruik van Photoshop. Informeer ik naar het waarom van Lightroom en het negeren van Photoshop dan bespeur ik nog wel eens wat kribbigheid, zoiets.

    Groet,
    Hans

  24. A H M Kerkhoff
    Profiel A H M Kerkhoff schreef op zaterdag 13 februari 2021 om 11:50  | reageer

    Moeten wij het stukje als een cynische grap lezen, of heeft Nando zich bekeerd tot de valse religie van het marktdenken? Die houdt kort gezegd in dat de wereld bestaat uit kopers en verkopers en dat laatstgenoemden als hoogste doel in hun leven hebben om eerstgenoemden zo veel mogelijk goederen en diensten door de strot te drukken. Om dat doel te bereiken, proberen ze hun slachtoffers zo volledig mogelijk in hun macht te krijgen. Het aantal daartoe aangewende middelen is niet op een hand te tellen. Zoek op internet eens naar een balhoofd, TTL- flitser of nieuwe camera en bam! De advertenties knallen over het scherm, in felle kleuren gemengd met advertenties van auto’s , fietsen, horloges, hoeren en hypotheken. Klik je dan het gezochte artikel aan, dan moet je eerst goed vinden dat de verkoper je nog wat cookies stuurt die hem in staat stellen nog dieper in je privé-domein door te dringen. Je hoeft niet, je kan weigeren, maar het daarvoor bedoelde knopje is meestal niet te vinden . Verkapte terreur dus. Nog zo’n voorbeeld: bij mijn nieuwe Fuji kreeg ik gratis Capture one pro aangeboden. Mooi, maar zoals altijd in de reclame , te mooi om waar te zijn. Bepaalde functies van het echte Pro zaten er niet in. Die moet je erbij kopen. En dus krijg ik nu elke keer dat ik mijn programma open de dringende boodschap om onmiddellijk naar de site van Capture One te gaan.
    Het is in de foto-wereld als net als wanneer ik op een commerciële TV-zender een filmpje probeer te bekijken. Dat ding is dan opgeknipt in stukjes van 15 minuten en daar zitten dan steeds reclameblokjes van 10 minuten tussen. Je wil graag doorspoelen, maar dat kan niet. Filmpje opnemen en daarna reclameboodschappen doorspoelen gaat meestal ook niet.
    Ik wordt daar heel boos van. Of bang eigenlijk, want ik voel me opgesloten, gevangen in een reusachtig spinne(n)web , dat gespannen is door niets en niemand ontziende marktadepten. In dat web hebben de verkopers inmiddels dus weer een nieuwe draad toegevoegd: ze verkopen hun bewerkingsprogramma’s niet meer, maar verhuren ze. Nando vindt het geen slecht idee, maar volgens mij volgt hij het verkeerde spoor. De marketeers gaan steeds verder. Na het web komen de dwangbuizen, de handboeien en uiteindelijk de knuppels.
    Toon Kerkhoff

  25. PixelDude Raoul
    Profiel PixelDude Raoul schreef op zaterdag 13 februari 2021 om 14:09  | reageer

    Beste Toon,
    Je slaat de nagel op de kop met dit geweldige betoog. En je sloeg er niet naast ... want dat doet pijn.
    Misschien kunnen we ons beklagen bij de huurdersbond?
    KNAP !!

  26. smartzine
    Profiel smartzine schreef op zaterdag 13 februari 2021 om 22:22  | reageer

    Ik begrijp de verzuchting van de auteur wel. In dit verhaal speelt ook nog een andere factor mee. Nederland scoorde ooit hoog op de lijst van landen waar het gebruik van illegale software min of meer gemeengoed was. Half Nederland gebruikte illegale versies van Photoshop, Word, lettertypen, muziek, boeken enz. Ik kreeg ooit de vraag of ik interesse had in een digitaal bestand met meer dan 1000 romans. Ideaal voor op vakantie! Ik wil geen moraalridder spelen, maar met zo’n mentaliteit naai je de creators van deze tijd in hun portemonnee. De developers, interface-designers, letterontwerpers, schrijvers, componisten, illustrators, fotografen... Goede spullen kosten geld. En dat geldt ook voor alles dat digitaal is, alleen hebben veel mensen moeite om die vertaalslag in hun hoofd te maken en hun portemonnee net zo snel te trekken als ze dat zouden doen voor fysieke producten. Fysiek mag iets wat kosten, digitaal kennelijk niet.

  27. PixelDude Raoul
    Profiel PixelDude Raoul schreef op zondag 14 februari 2021 om 12:00  | reageer

    @Smartzine
    Je verhaal klopt niet echt. Indien dit de absolute waarheid zou zijn zouden er geen veel goedkopere en evenwaardige alternatieven aangeboden kunnen worden en zouden we geen open source programma's kennen.
    Adobe koos voor een compleet onvriendelijk abonnement als kassa vullende oplossing. Er zijn veel andere programmamakers die dat 'anders' kunnen en het toch financieel kunnen rooien, ... om er eentje te noemen 'Affinity' van Serif.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Software

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.164 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord