Photofacts.nl
16 juli 2011, 22:41 | | 7335x gelezen

Camera mee op reis, een checklist.

Omdat ik er op dit moment heel veel vragen over krijg, op de valreep nog een blog over welke fotoapparatuur en assessoires meegenomen (kunnen) worden op vakantie. De vakanties in het noorden zijn immers nog niet begonnen!

Objectieven en toebehoren


Als de spiegelreflexcamera mee gaat (daar ga ik in deze blog even van uit) dan moet er natuurlijk ook een objectief mee. Maar welk? Wordt het een makkelijk allround objectief als de 18-200mm, of gaat u voor hoge kwaliteit en kies je voor bijvoorbeeld een 24-70mm f/2.8 en de 70-200mm? Dit laatste betekent vaker objectieven wisselen (risico van stof op de sensor) en meer gewicht, wat mogelijk een probleem is bij vliegreizen.

Aan te raden is om in ieder geval een blaasbalg mee te nemen om het stof van de sensor te kunnen verwijderen. En voor wie er handig mee is: de arctic butterfly of sensorswabs bieden natuurlijk nog meer mogelijkheden om de sensor te reinigen dan een blaasbalg. Verder: om mooie foto's te kunnen maken moet de lens (het glas of het filter ervoor) schoon zijn, neem dus liefst ook een speciaal lensdoekje mee. Andere doekjes geven risico op krassen.

Bij een objectief horen natuurlijk een zonnekap tegen flare en een UV- of neutraal filter als bescherming tegen krassen. En eventueel een polarisatiefilter om reflecties in water of ramen tegen te gaan of de lucht wat blauwer te maken (zie onderstaande foto). Voor wie naar een gebied met watervallen of naar de kust gaat: een 'neutral density' filter houdt licht tegen waardoor voor een langere sluitertijd gekozen kan worden. Stromend water wordt zo als een witte sluier in beeld gebracht.

Sossusvlei

Geheugenkaartjes, opslag en accu's


Zonder geheugenkaartjes geen foto's. Neem er voldoende mee! Hoeveel foto's er op een kaartje gaan is afhankelijk van het bestandsformaat waar u mee werkt. Op een acht gigabyte kaartje kunnen zo'n 1.500 Jpeg of 350 RAW beelden. De meeste (vrijetijds) fotografen maken zo'n 50-100 foto's per dag, dus reken maar uit hoeveel kaartjes u nodig heeft! Als back-up kunt u uw laptop of een geheugentank van bijvoorbeeld Epson of Jobo meenemen.

Een camera heeft stroom nodig. Met twee accu's zijn heel wat foto's te maken, maar als u niet regelmatig uw accu op kunt laden, is het raadzaam extra accu's mee te nemen. Houdt er rekening mee dat in veel landen andere stopcontacten gebruikt worden dan in Nederland en neem dus naast de lader ook een universele wereldstekker mee! Voor opladen in de auto zijn speciale omvormers te koop (ander voltage).

Vervoer


Dit alles gaat in een cameratas. Veel cameratassen zijn afgestemd op de maximale afmetingen die gelden voor de handbagage in het vliegtuig. Handig om te checken voordat u een cameratas aanschaft. Overigens is bij een vliegreis ook een fotovest erg handig, daar kunnen de spullen in die u niet in het bagageruim wilt vervoeren, maar niet meer in de handbagage passen.

Cameratas

Ondersteuning en bescherming van de camera


Afhankelijk van uw fotografische aspiraties neemt u wel of niet een statief mee. Wanneer u foto's wilt maken met lange sluitertijden ('s avonds, stromend water, et cetera) dan is een statief onontbeerlijk. Nadeel is het gewicht en de afmeting. Niet echt handig!

Een rijstzak of Gorillapod zijn natuurlijk lichter en handzamer, maar daarmee bent u minder flexibel. Er moet dan immers altijd naar een goede plek gezocht worden (een muurtje bijvoorbeeld) om de rijstzak of gorillapod op te plaatsen.

Vaak bewijzen regenhoezen een nuttige dienst. Niet alleen tegen regen, maar ook tegen zand en stof! Ze zijn bij de meeste fotozaken voor een paar euro te koop.

Papierwinkel


Terugkomend uit Japan werd onze bagage vorig jaar binnenstebuiten gekeerd. Gelukkig had ik de kopieŽn van de aankoopbonnen van mijn fotoapparatuur bij me om aan te tonen dat alles in Nederland gekocht was. Dat scheelde dus veel invoerrechten betalen.. Handig dus om kopieŽn van de aankoopbonnen mee te nemen. Wanneer u uw camera nog niet zo goed kent is het raadzaam om daarnaast ook de gebruiksaanwijzing mee te nemen!

En natuurlijk neemt u naast al deze papieren ook nog de verzekeringspapieren mee! Check tevoren of de totale waarde van uw foto-apparatuur onder de reisverzekering valt en sluit zo nodig een aanvullende verzekering af.

Reisgidsen tonen u de fotogenieke plekjes en horen dus in de bagage van een reisfotograaf. Maar loop ter plekke ook eens een winkel binnen om ansichtkaarten te bekijken. Zo ontdekten wij bijvoorbeeld het eiland Lunga met z'n vele papagaaiduikers.

Papagaaiduiker

Rest mij iedereen een heel fijne en fotogenieke vakantie te wensen!

 • Liesbeth van Asselt

  Over de auteur; Liesbeth van Asselt
  Voor bedrijven richt ik me op reclamefotografie (website, social media en drukwerk). Voor particulieren verzorg ik fotografiecursussen en workshops fotografie. Zie stapfoto.nl. Daarnaast ben ik organisator van het tweejaarlijks Fotofestival Epe.

delen!

reacties (27)

 • fotopeter
  Profiel fotopeter | zondag 17 juli 2011, 07:57voor mij dit jaar 1 camera (5DMKII) en 1 lens (Canon 24-105) mee, geen grip , meerdere lenzen of rugzak e.d. en 2 geheugenkaartjes moet voldoende zijn.

  Helemaal geen zin om te sjouwen dat doe ik heel het jaar al met mijn apparatuur

  Fijne vakantie iedereen
 • RobertW
  Profiel RobertW | zondag 17 juli 2011, 08:55Ik zweer tegenwoordig bij de Canon G11. Voor veruit de meeste situaties een prima vervanger voor een zware uitrusting zoals hierboven beschreven (uitzonderingen natuurlijk daargelaten vrolijk )
 • Henri
  Profiel Henri | zondag 17 juli 2011, 11:18De 2 genoemde image tanks zou ik maar snel vergeten en eens naar de Nexto-eXtreme van NextoDi kijken die ik ook hier op photofacts heb besproken: Nog steeds één van de meest interessante image tanks. De Jobo en Epson zijn relatief veel duurder en halen niet de snelheid van de Nexto-eXtreme.
  Wanneer je een image tank gebruikt heb je overigens maar 1, maar liever 2, geheugenkaartjes nodig. Da's prettig, want investeren in veel kaartjes kan betekenen dat je voor je volgende camera weer andere kaartjes nodig hebt en je de oude kaartjes bij het chemisch afval kunt knikkeren....
  Wat vervoeren van je spullen betreft: de afgebeelde foto rugzak ziet er mooi uit maar vind ik erg onhandig in gebruik.
  "Even" van objectief wisselen betekent: eerst rugzak van je rug halen, rugzak plat leggen, opendoen, lens wisselen, rugzak sluiten, rugzak omdoen en verder fotograferen (en hopen dat je voor het volgende shot niet wéér deze hele ceremonie moet doorlopen!). Inmiddels is je onderwerp foetsie en heeft iedereen wel gezien wat je aan het doen bent en wat je allemaal in die mooie rugzak hebt zitten......
  Niet de snelle manier van ongemerkt fotograferen dus.
  Verder leuk, informatief stukje Liesbeth!
 • EdC
  Profiel EdC | zondag 17 juli 2011, 12:21Een rugtas met goede ritsen is ook wel nuttig. Mijn rugtas heeft het tijdens een recente reis begeven. De trekkertjes aan de ritsen waren er het afgelopen jaar al steeds meer af geraakt, tijdens een bergwandeling begaf de rits van het hoofdvak het. Verder gelopen met riemen en touwtjes om de tas. De tas zag er uit als die op de foto, was van het huismerk van een winkel waar de 'pro's go'. Levensduur twee jaar, ongeveer. Het statief van hetzelfde merk heb ik na een verlijkbare tijd nu ook afgeschreven. Ik bleef de poten aanspannen. Ga je op reis: investeer in goede spullen.
 • libeco
  Profiel libeco | zondag 17 juli 2011, 12:54Nu ik er zo naar kijk is er behalve een mogelijke gewichtsbesparing en aankooppapieren niks dat voor een vakantie anders is dan een normaal fototripje, waar dan ook naar toe.

  Ik zou zelf overigens nooit iemand aanraden om minder vaak objectieven te wisselen vanwege stof op de sensor. Een dSLR is er toch vooral om gebruikt te worden en niet om dan maar niet die ene foto te maken omdat je misschien stof op je sensor krijgt.
 • eduardvanmil
  Profiel Twitter eduardvanmil | zondag 17 juli 2011, 15:27Nuttige info, ik neem mee mijn mijn 50D, 16-35, 70-200, plus de nodige toebehoren. En mijn Manfrotto 0055CXPR03 statief. Nu is mijn vraag hoe doen jullie dat bij een vliegreis, handbagage (mag dat?) of ruimbagage (zijn jullie niet bang voor beschadigingen?)
 • rbrt
  Profiel rbrt | zondag 17 juli 2011, 17:23@eduard: wat wel/niet in de handbagage mag hangt beetje af van maatschappij, maar ga uit van volgende regels. Handbagage is 1 tas (maximale afmeting 55 x 25 x 35 cm l x b x h) en slechts één van de volgende voorwerpen: handtas, aktetas, camera, kleine laptop of 1 ander voorwerp van gelijk of kleiner formaat. In business class mag er nog een kleinere tas bij.
  Statief kan vallen onder voorwerpen "waarmee letsel kan worden toegebracht" en wordt waarschijnlijk geweigerd als handbagage.

  Heb zelf op Schiphol voor Air France bij de check-in gewerkt en wij moesten ons vrij strikt aan deze regels houden. Verstandig is de website te checken van de maatschappij waarmee je gaat vliegen, ook hanteert de luchthaven waar je uiteindelijk van terugkeert wellicht nog andere (strengere) regels.

  Zelf zou ik voor vakantie overigens nooit meer meenemen dan een (high end) compact.
 • Degro
  Degro | zondag 17 juli 2011, 21:09Ik zou me over krasjes op de lens geen zorgen maken. Dat zie je toch niet op de foto. Zie linkK
  http://www.lensrentals.com/blog/2008/10/front-element-scratches
 • Liesbeth van Asselt
  Profiel Twitter Liesbeth van Asselt | zondag 17 juli 2011, 23:24Dank voor al jullie input!

  @RobertW. Ik heb eenmaal een dag de Canon G10 meegenomen, nooit meer.... Wat baalde ik van de scherpe achtergronden die een compact zelfs met het grootste diafragma nog geeft.... Ach ja, ieder z'n meug, ik houd over het algemeen van foto's met weinig scherptediepte. En dus gaat altijd de DSLR mee.

  @Henri: Imagetank: ik wil er zeker van zijn dat mijn foto's overgezet zijn en dus een schermpje op mijn imagetank hebben om dat te controleren. Voor zover ik weet biedt Nexto dat nog niet?

  @Fotopeter Of 2 geheugenkaartjes voldoende zijn hangt af van wat je fotografeert. Ga je op reis om vluchtbeelden van vogels te maken (en heb je de camera dus op continu staan), dan zullen die twee kaartjes gauw vol zijn als je in RAW schiet!

  Nog een tip mbt de handbagage: doe je blaasbalg in de koffer, niet in de handbagage. Wij hebben heel veel gedoe gehad met een blaasbalg in de rugzak omdat deze zou lijken op een handgranaat en we er dus mee konden dreigen knipoog
 • leo
  Profiel leo | maandag 18 juli 2011, 00:37Beetje afhankelijk wat voor invulling aan je vakantie gaat geven. Op een wandel vakantie in Frankrijk was ik erg tevreden over mijn Sigma DP1, maar er zijn ook reizen geweest dat ik met spiegelreflex op stap ging. Een camera met kleine sensor is bijna altijd verkeerd, dat blijft rommel.
 • Henri
  Profiel Henri | maandag 18 juli 2011, 11:43@ Liesbeth van Asselt;
  Je kunt er met de Nexto 100% van verzekerd zijn dat al je foto's zijn overgezet hoor! na afloop van het overzetten checkt hij of de gegevens op de harde schijf van de image tank 100% overeenkomen met de gegevens op het geheugenkaartje. Vervolgens geeft hij aan of alles 100% OK is.
  Je kunt zelfs instellen of hij bit voor bit moet controleren of steekproefsgewijs.
  Ik gebruik de Nexto inmiddels meerdere jaren en heb nog nooit 1 opname gemist, hij is absoluut 100% betrouwbaar.
  En inmiddels is er ook een uitvoering met kleurenscherm en een versie speciaal voor video!
  [http://www.nextodi.com/en/product/]
 • Liesbeth van Asselt
  Profiel Twitter Liesbeth van Asselt | maandag 18 juli 2011, 11:56@Henri, mijn vertrouwen in de techniek is iets minder dan het jouwe knipoog. Maar als er inmiddels een Nexto met schermpje op de markt is, biedt dat natuurlijk perspectief! Ben overigens zeer tevreden over de Epson, minder over de Jobo (o.a. vanwege de lange laadtijd).
 • c0ldc0ne
  Profiel c0ldc0ne | donderdag 21 juli 2011, 16:30Het enige waar je 100% zeker van kunt zijn, is dat bij techniek niets 100% zeker is. Harddisks raken vroeg of laat defect, en de enige manier om je hier tegen in te dekken is door meerdere backups te maken. Hoeveel, dat hangt helemaal af van hoe achterdochtig/paranoïde/wantrouwig/realistisch je bent. knipoog
  Overigens ben ik zelf ook erg tevreden over mijn Nexto en gebruik ik deze evenals Henri al enige jaren zonder problemen. Maar 100% zal ik 'm nooit vertrouwen.
 • gast | donderdag 21 juli 2011, 19:40Dit is een leuk artikel als je op fotovakantie gaat en geen rekening moet houden met je vrouw en kinderen.

  Ik ben eigenlijk benieuwd als je maar een absolute minimum zou mogen meenemen.
 • Liesbeth van Asselt
  Profiel Twitter Liesbeth van Asselt | donderdag 21 juli 2011, 20:51@gast Vele fotografen met mij staan voor dag en dauw op om bij zonsopkomst te kunnen fotograferen. De rest van het gezelschap ligt dan nog op één oor en heeft hier dus weinig last van......
 • leo
  Profiel leo | donderdag 21 juli 2011, 21:04Nou ja, we hebben het hier over op reis zijn. Lange wandelingen zijn onmogelijk met een spiegel reflex, heeft niets te maken hoe laat je opstaat. Dan is een kleine goede Sigma DP * met grote sensor imo geen slechte keuze.
 • EdC
  Profiel EdC | donderdag 21 juli 2011, 21:18@Leo. Verklaar je nader. Op reportages met veel loopwerk gaat bij mij toch echt een rugtas mee met een dslr, een paar stevige objectieven, een statief en als het nodig is nog een setje flitsers met radio-aansturing en een lampstatiefje. Goed, er gaat dan iemand mee met eten en drinken, anders maak ik een keuze uit materiaal dat absoluut mee moet.

  @gast. Het absolute minimum is is een compact camera, maar voor sommigen is het absolute minimum een waterdichte camera. Heb je iets meer ruimte in een tas dan is misschien zo'n NEX-type camera iets voor je.
 • Liesbeth van Asselt
  Profiel Twitter Liesbeth van Asselt | donderdag 21 juli 2011, 21:19Grappig hoe ieder hier met zijn/haar eigen blik naar kijkt. M.i. kun je namelijk prima een DSLR meenemen tijdens een wandelvakatie. Sterker nog, we doen niet anders! En toegegeven, het is niet altijd even handig, maar ik zou niet anders willen.

  Het is maar welke eisen je stelt aan de foto's waar je mee terug komt. Vandaar ook de opening van het verhaal: het is geschreven voor mensen die met een DSLR op vakantie gaan.
 • c0ldc0ne
  Profiel c0ldc0ne | donderdag 21 juli 2011, 21:31Andere opties zijn een micro four thirds camera (Panasonic G-serie, Olympus PEN) of de recent gelanceerde Fuji X100. Deze laatste heeft weliswaar een vaste 20mm prime lens, maar wel een hele snelle (f/2) die in combinatie met een APS-C sensor verbluffende resultaten levert (ook bij hoge ISO-waarden) en desgewenst weinig scherpediepte kan bieden. Daarnaast is de optische zoeker een verademing voor wie hoofdzakelijk met een spiegelreflex of meetzoeker heeft gewerkt en niet gecharmeerd is van een LCD scherm als enige zoeker-optie.
 • leo
  Profiel leo | donderdag 21 juli 2011, 21:37Als je uit gaat van een Dslr, oké ga je gang. Ik heb meerdaagse wandelingen gemaakt waar elke gram telt. Het was prettig om dan een kwalitatief goede camera op je borst mee te kunnen dragen, waar een DLRS niet voldoet. Te zwaar gewoon.


 • gast | donderdag 21 juli 2011, 21:39@EdC: mijn absolute minimum, 7D + 30mm Sigma, enkele kaartjes en de iPhone.

  Ik ben gewoon benieuwd hoe andere fotografen licht-gepakt op vakantie gaan.
 • rbrt
  Profiel rbrt | donderdag 21 juli 2011, 21:44Eigenlijk praten we hier over twee verschillende situaties: ga je op vakantie om foto's te maken of wil je foto's maken van je vakantie?

  Voor de meesten van ons gaat het om het laatste, en dan is er natuurlijk geen noodzaak om een onhandige spiegelreflex mee te nemen.
  Met een compacte camera zijn ook prima foto's te maken, zonder dat het standaard snapshots worden. Zie bijvoorbeeld deze thread op Serious Compacts, van een fotograaf die een afgeprijsde NEX-3 en een goedkope lens op eBay kocht.
 • leo
  Profiel leo | donderdag 21 juli 2011, 21:49Zelf heb ik een Sigma DP1 meegenomen, licht en goed IQ. ik had ook de Sigma DP2 mee kunnen nemen maar ik heb voor het wijdere brandpunt gekozen. Zou niet kiezen voor een kleine sensor, een Nex kan ook heel goed.
 • Henri
  Profiel Henri | donderdag 21 juli 2011, 21:58Het is maar wat je bereid bent mee te sjouwen;
  Ik heb jaren rondgereisd met een Billingham tas gevuld met een Pentax 645 en 4 objectieven.... (35-45-75-200, ook bij de bergwandelingen!)
  Inmiddels heb ik mij beperkt tot een Billingham met Canon 5DII, een 24-105, een 4,0/70-200 en een 1,4/35. (De rest blijft thuis bij verre reizen)
  Ik was wellicht wat crazy om al die zware spullen mee te sjouwen, maar de resultaten van die 645 toverden altijd weer een gelukzalige glimlach op mijn gezicht......
 • leo
  Profiel leo | donderdag 21 juli 2011, 22:10Het onderscheid ligt imo op de wijze hoe je gaat reizen, wordt het belangrijk om je onderbroek te wegen en dat is geen onzin als je met rugzak op stap gaat, dan valt mijn Canon 5D af. Ga ik met de auto naar Parijs, neem ik die wel mee, met een paar leuke primes.
 • gast | donderdag 21 juli 2011, 22:27@rbrt: bedankt voor het linkje naar de NEX-3. Ik ga me eens verdiepen in de 'serious compacts'.

  Heb je nog leuke linkjes ?
 • rbrt
  Profiel rbrt | donderdag 21 juli 2011, 22:46@gast: kijk bijvoorbeeld op het blog van Bjorn Utpott. Hij schiet vooral met de Panasonic GH2, maar heeft sinds kort ook een NEX-3 (die laatste camera wordt nu overal afgeprijsd).

  Of bij Wouter Brandsma, hij fotografeert ook met een Panasonic (GF1) en een echte compact, de Ricoh GRDIII.
  Met die laatste camera schiet ik zelf ook, is een aanrader als je voor zo compact mogelijk wil gaan en toch qua instellingen zelf alles in de hand wil kunnen houden.

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Plonsfotografie
Gevorderdenworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 47.50

Plonsfotografie

Tijdens deze spetterende workshop gaan we aan de slag met rook, water en flitslicht. Na een stukje theorie over plons en rookfotografie, gaan de handen uit de mouwen!

» lees verder

Top artikel

Studiofotografie; de basis van het werken met studioflitsers

Wie voor het eerst aan de slag gaat met studiofotografie wacht een boel nieuwe dingen. Het werken met een flitsinstallatie is wel wat anders dan het fotograferen bij natuurlijk licht. Gelukkig is het in feite allemaal niet erg ingewikkeld. In dit artikel vind je de basis informatie over het werken met studioflitsers.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord