Photofacts.nl
27 januari 2010, 23:13 | | 7101x gelezen

Nachtfotografie deel 3: Ice Sculpture Festival

Even heb ik erover getwijfeld: Giet ik het Harbin Ice Sculpture Festival in een apart artikel of maak ik het onderdeel van de serie Nachfotografie? Omdat ik deze serie wat body wil geven heb ik voor de laatste optie gekozen. Eerder heb ik opgemerkt dat China een land van contrasten is, zo ook qua temperatuur. De beelden voor Nachtfotografie deel 2 schoot ik onlangs in een aangenaam Hangzhou met lenteachtige temperaturen en in Harbin moest ik 25 tot 30 graden onder nul trotseren. Ondanks een dikke winterjas, muts en oorwarmers is dat bitter koud heb ik aan den lijve ondervonden!

Mijn Stock Photo Agency had behoefte aan beeldmateriaal van het Ice Sculpture Festival dat in zijn soort toonaangevend schijnt te zijn. Overigens heeft Harbin meer te bieden vanwege zijn schat aan Russische architectuur. Dus even een stukje geschiedenis: Tijdens de Russische burgeroorlog in 1918 weken veel vluchtelingen uit naar Harbin waardoor er de grootste Russische enclave buiten Rusland ontstond. En dat is tot op de dag van vandaag te merken wanneer je rondloopt in het centrum van de stad. Maar we dwalen af dus terug naar de ijssculpturen.

Harbin Ijssculpturen


Harbin Ice Sculpture Festival
Wat begon in 1985 is uitgegroeid tot het grootste Ice Sculpture Event ter wereld. In het verre verleden was het een lokale traditie ijslantaarns te maken die festivals kleur gaven. En als we het over kleur hebben is het Ice Sculpture Festival beslist de overtreffende trap! 's Nachts geeft de verlichting een bijna magisch effect aan de compleet uit ijs opgetrokken bouwwerken. Meteen wanneer je het terrein betreedt ben je even sprakeloos vanwege de omvang en dimensies. Even vergeet je de bijtende kou en besef je dat dit alleen in China kan waar duizenden handen zoiets indrukwekkends tot stand brengen.

Mijn beschikbare tijd was aan de krappe kant dus was het werken geblazen. De moeilijkheidsfactor van het gebeuren is sowieso de omvang en het gebrek aan samenhang. In tegenstelling tot geordende architectuur kost het relatief veel tijd eer je de zaak in kaart hebt gebracht. Ook het vinden van de juiste invalshoeken voor het beste shot is bepaald geen sinecure. Dat betekende veel benenwerk en zelfs bij deze brute temperaturen regelmatig objectieven wisselen. De vier afgebeelde foto’s zijn echter allemaal gemaakt met mijn groothoekzoom werkpaard, de Canon EF 17-40 f/4L

Harbin Ijssculpturen


Statief of uit de hand
Nachtfotografie is doorgaans het domijn van het statief. Vanwege de lichtintensiteit van de ijssculpturen was het fotograferen uit de hand hier echter ook een bruikbare optie. Met enige concentratie kon ik bij ISO 500 en 1/20 seconde nog een messcherp shot maken. Zelfs met 1/13 seconde heb ik nog een paar keepers geproduceerd. De eerlijkheid gebied te zeggen dat ik even steun heb gezocht bij een ijsmuurtje maar het is dus mogelijk zonder beeldstabilisatie. Gewoon een kwestie van adem inhouden..

Wat je dan wel merkt is het grote verschil tussen statief of uit de hand fotograferen. Dat eerste kost behoorlijk veel tijd en de foto's zijn vaak wat statischer. Wanneer je je vrij kunt bewegen zoek je toch wat makkelijker de verrasssende invalshoek voor dat beetje extra dynamiek in je foto. Zoals jullie zien heb ik soms motion blur aan een beeld toegevoegd en dat is uiteraard alleen mogelijk met gebruik van statief. Waar je op zo'n spektakel ook rekening mee moet houden zijn (irritante) wachttijden. Telkens wanneer je denkt een foto te kunnen maken lopen er mensen in de weg.

Harbin Ijssculpturen


Hoe het eigenlijk moet
Zoals gezegd was mijn tijd beperkt en achteraf heb ik daar wat spijt van. Zeker ben ik met een aantal keepers uit Harbin teruggekomen maar ideaal was mijn benadering niet. Hoe zou het dan moeten? De kwaliteit van de foto's valt of staat hier bij de juiste spot en invalshoek. Dat luistert veel nauwer dan bij een strak stuk architectuur. Je moet eerst eens rustig over zo'n terrein wandelen en je ogen goed de kost geven. Op een plattegrond markeer je bijvoorbeeld de spots waar je de foto's kunt maken die je voor ogen had. Daarna ga je terug met je gear om pas te fotograferen.

En dan hangt het af van hoeveel beelden je wilt schieten. Op een event als dit ben ik geneigd te zeggen dat je minstens twee shoots nodig hebt. Dan ben je verzekerd van een hoge hitrate, correct belichte beelden en heb je de rust voor bijvoorbeeld exposure bracketing (voor latere HDR of exposure fusion). Er moet natuurlijk altijd wat te wensen overblijven en ik zie me volgend jaar al terug gaan met een relaxte agenda en een Canon TS-E 24mm f/3.5L MK II in de fototas. Want dan hoef je je achteraf ook niet druk te maken dat de lijntjes niet helemaal recht staan.

Harbin Ijssculpturen


Bij de les blijven en nabewerking
Onder zulke extreme omstandigheden merk je hoeveel moeite het kost om geconcentreerd te blijven. Want je moet tijdens zo'n shoot bij de les moet blijven, zeker wanneer je een race tegen de klok loopt. In een van zijn recente artikelen gaf medeblogger Ed Coenen het belang aan van goed schoeisel en beschermende kleding. Daar voeg ik een goede conditie aan toe want in rap tempo rondzeulend met statief en zware fototas waande ik me een heuse topsporter.

De nabewerking van de Harbin RAW's heeft me dagen aan mijn beeldscherm gekluisterd. Ondanks dat alles puik was belicht kostte het toch zeeen van tijd om de beelden perfect af te werken. Wanneer ik de Harbin Ice Sculpture shoot analyseer kom ik tot de conclusie dat gebrek aan voorbereiding en voldoende tijd zich wreekt. Ik weet het, die tijd hebben we niet altijd (ook ik niet deze keer) maar de volgende keer ga ik het in Harbin toch anders aanpakken..

 • Ton Vingerhoets

  Over de auteur; Ton Vingerhoets
  Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciële fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

delen!

reacties (18)

 • PeterB
  PeterB | donderdag 28 januari 2010, 08:15Prachtig verslag van zowel het Ice Sculpture als je eigen ervaring met voorbereiding, uitvoering en nazorg van het fotografieproject. Geslaagde beelden, als je het mij vraagt. Afgaand op je verhaal had het resultaat nog verbluffender kunnen zijn bij een ideale voorbereiding. Herkenbaar (ook buiten de fotografie). Dank voor deel 3 van je serie. Ik lees en geniet. Elke vervolg, in welke vorm ook, is welkom!
 • tonv
  Profiel tonv | donderdag 28 januari 2010, 09:44@PeterB
  Dank je Peter. Er is zeker zeker ruimte voor de overtreffende trap, zo mogelijk ga ik volgend jaar terug naar Harbin om dat in beeld te brengen.
 • Geri
  Profiel Geri | donderdag 28 januari 2010, 10:15Een goede omschrijving van hoe je te werk bent gegaan en het resultaat is schitterend. Zelf heb ik in Eindhoven wel eens ijsculpturen gefotografeerd, maar dit festival is wel van een geheel ander niveau.
 • Leo
  Leo | donderdag 28 januari 2010, 11:34De foto's van dat ijs blijven apart. Net alsof je naar een oud 3D spel zit te kijken. Dat komt denk ik doordat het (kunst)licht op een speciale manier wordt gebroken door het ijs.
  Mooi achtergrond verhaal!
 • Niels
  Profiel Twitter Niels | donderdag 28 januari 2010, 12:38Ton: je blijft ons maar verrassen met die fantastische artikelen.
  Super leuk om te lezen en prachtige weergave van het geheel!

  Thx! vrolijk
 • mreys
  Profiel mreys | donderdag 28 januari 2010, 13:43Ik ben niet noodzakelijk stabieler wanneer ik mijn adem inhoud, wél wanneer ik zachtjes uitadem.
 • tonv
  Profiel tonv | donderdag 28 januari 2010, 13:48@mreys
  Iedereen heeft zo z'n eigen technieken. Er is nog geen handleiding voor...
 • Glenn
  Glenn | donderdag 28 januari 2010, 17:42Sprookjesachtig! Ik hoop ooit eens in Harbin te geraken.
 • EdC
  Profiel EdC | donderdag 28 januari 2010, 19:39Hallo Ton. Dit is weer een mooi verslag van jouw ervaringen, met daarbij weer een paar foto's die getuigen van een zorgvuldige manier van werken. Kennelijk lukt het je om onder redelijke tijdsdruk toch te blijven nadenken over compositie. Maar zoals elke professional ben je achteraf nooit helemaal tevreden.
 • Peter van Veen
  Profiel Twitter Peter van Veen | donderdag 28 januari 2010, 22:33Verbluffende foto's hoor! En tja, een goede voorbereiding is het halve werk, dat zie je hier ook weer terug.
 • Arno
  Profiel Twitter Arno | donderdag 28 januari 2010, 22:49Tjonge jonge je hebt daar bij jullie dingen die hier nooit zullen komen... wat mooi.
 • EdC
  Profiel EdC | donderdag 28 januari 2010, 23:09@Arno. Mee eens! Het wordt tijd voor een flinke Photofacts-wandeling in China. vrolijk Aan de andere kant, ik ben blij dat het hier niet zo koud is als daar.

  @TonV. Hoe heeft jouw gear het eigenlijk gehouden? Hoe is het gegaan met de energievoorziening van de camera. Loopt de batterij bij die extreme kou snel leeg?
 • tonv
  Profiel tonv | vrijdag 29 januari 2010, 01:59@EdC
  Mijn 5DII heeft een batterygrip wat een energievoordeel is in zulke extrenme omstandigheden. Uit voorzorg had ik een extra set batterijen in mijn tas. Maar het verbaasde me hoe goed de (Canon) batterijen stand hielden. Tijdens de Ice sculpture shoot van 3 uur bij min 27 was maar 20% energie verbruikt! In alle opzichten functioneerde de camera voorbeeldig.
 • gast | maandag 1 februari 2010, 17:41Beste Ton. Kennelijk zijn de bezoekers meer geïnteresseerd in hardware, dan in resultaten, als ik zie hoeveel reacties er zijn gekomen op de iPad. Maar laat je er niet door ontmoedigen. Ga door.
 • tonv
  Profiel tonv | maandag 1 februari 2010, 21:02@gast
  Als gewone sterveling moet ik het louter van m'n maaksel hebben, ik ontbeer de marketingmachine die Steve Jobs inzet om de wereld te doen geloven dat men niet zonder z'n Izooi kan. Oh ja, en blote tieten verkopen natuurlijk ook beter...
 • Lucien
  Profiel Lucien | dinsdag 2 februari 2010, 22:52Nog even een reactie van mij.

  Prachtige fotos, erg kleurrijk. Ze zijn echt strak afgewerkt. Foto 2 is mijn favoriet.
  Dat groene doet me denken aan smaragd, is de bedoeling ook waarschijnlijk.

  Respect dat je de kou kan trotseren. Voor de art moet je iets over hebben en je verdient er natuurlijk ook mee.
  Zelf ben ik anti-kou, het kan mij niet snel genoeg zomer worden.
  Een kwestie van de juiste gear zoals je al zei. Misschien moet ik een himalayan suite aanschaffen. vrolijk
 • tonv
  Profiel tonv | woensdag 3 februari 2010, 17:34@Lucien
  In principe ben ik totaal geen 'wintermens' en geef ook de voorkeur aan zuidelijke temperaturen. Maar het kleurrijke Ice Sculpture Festival stond al drie jaar op m'n lijst en nu had ik eindelijk de gelegenheid. Ondanks de barre kou heb ik die niet laten ontglippen...
 • FlandersPhotography
  Profiel FlandersPhotography | zondag 7 februari 2010, 17:50Mooie foto`s!!

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Workshop fotograferen met lange sluitertijden: seascapes
Gevorderdenworkshop gegeven door Liesbeth van Asselt | kosten: € 125.00

Workshop fotograferen met lange sluitertijden: seascapes

Fotograferen met lange sluitertijden is hot! Steeds vaker zie je deze foto's op Flickr en Facebook verschijnen. Water wat er uit ziet als mistige melk, luchten met wolkenvegen.

» lees verder

Top artikel

10 tips voor flitsfotografie

Om te fotograferen heb je licht nodig. Helaas is dat niet altijd aanwezig. Met behulp van een flitser kun je dan zelf licht toevoegen om alsnog geslaagde foto's te kunnen maken. Wanneer je een flitser echter niet goed gebruikt dan geeft dat lelijke foto's als resultaat; harde donkere schaduwen en uitgebeten witte gezichten. In dit artikel 10 tips om de beste resultaten te behalen met een flitser.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord