Elja Trum

Productfotografie met een display erin

maandag 2 februari 2009, 20:40 door | 10282x gelezen | 6 reacties

Productfotografie hebben we al eerder besproken hier op Photofacts, maar ik wilde nog een artikeltje wijden aan het fotograferen van een product met een display. Wanneer je een telefoon, digitale camera of ander product met display fotografeert is het wel zo leuk als er op het display zelf ook wat te zien is. Nu kun je deze foto's natuurlijk seperaat nemen en later het beeld er achteraf in Photoshoppen, maar het kan ook direct in één opname.

Je moet dan wel beschikken over flitsers. Dat kunnen overigens ook gewoon één of meerdere opzetflitsers zijn. Eigenlijk is het heel eenvoudig. In de basis is alles hetzelfde als bij gewone productfoto's. Zet het product (doorgaans) op een neutrale ondergrond en zorg voor een zachte en gelijkmatige belichting door bijvoorbeeld een lichttent of een softbox te gebruiken.

Je camera zet je op een statief. Meet de benodigde belichting met een lichtmeter of maak een aantal testopname en bekijk het histogram voor een goede belichting. Voor een beetje ruime scherptediepte ga je naar f/11 of hoger. Gebruik je een groter diafragma (kleiner getal) dan is de kans groot dat je product niet van voor tot achter scherp is.

Het probleem bij flitsfoto's van een product met een beeldscherm(pje) is dat het licht van het beeldscherm ontzettend zwak is vergeleken met het licht van de flitser. Wanneer je een foto maakt zal het beeld op een scherm daardoor amper te zien zijn.

Langere sluitertijd
Het handige aan flitsfotografie is dat de flitser in een fractie van een seconde genoeg licht afgeeft om het product goed vast te leggen. De sluitertijd is bij flitsfotografie verder eigenlijk niet van belang. Zolang je binnen de flitssynchronisatietijd van je camera blijft (vaak 1/250s) lukt de foto.

Zodra je vanaf statief werkt geldt dat ook voor langer sluitertijdtijden. Het is geen probleem een flitsfoto te maken waarbij de sluite 10 seconden open is. Zolang je flitslicht maar het enige licht is en je onderwerp en de camera doodstil staan. Dat biedt mogelijkheden.

Als je ervoor zorgt dat het flitslicht inderdaad het enige licht is -de rest van de kamer is dus pikdonker- kun je het display vastleggen elke sluitertijd die nodig is om genoeg licht van het display te laten komen.

Om erachter te komen hoe lang de sluitertijd moet zijn om het beeld op het display goed uit te laten komen maak je dus een foto van je display in het donker. Let er hier bij op dat je ISO en diafragma gelijk blijven aan de instellingen die je bij je flitsfoto wilt gebruiken (doorgaans ISO 100 en f/11 of hoger). Varieer met de sluitertijd en maak een aantal testfoto's om de gewenste sluitertijd te kiezen.

Hierna schakel je de flitser weer in (ook het modellicht schakel je uit) en kun je de foto maken met een lange sluitertijd. Het product zelf wordt verlicht door het flitslicht en het beeld van het display komt door de langere sluitertijd goed op de foto. Aangezien je in het donker moet werken is een (zak)lampje wel handig om te kunnen zien wat je aan het doen bent. Tijdens het maken van de foto zelf zet je het lampje natuurlijk uit.

iPhone 3G display


Nog een handige tip; pas op met reflecties!
Displays reflecteren vaak goed en zoals je hierboven wellicht al gezien hebt; de lichttent zie je aan de onderkant gereflecteerd in de telefoon. Goed kijken waar het licht vandaan komt en hoe -en wat- het reflecteert.

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, auteur van een boek over zwart-wit fotografie. Naast zijn passie voor fotografie werkt hij als e-business consultant bij Directshop.
Elja twittert, is getrouwd en vader van Mika en Vera.

6 reacties

 1. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op maandag 2 februari 2009 om 20:52

  Leuke tip! Nog nooit gedaan overigens, producten met een display fotograferen.

 2. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 2 februari 2009 om 23:53

  Er zijn meer wegen die naar Rome leiden.

  Als je de rand van de lichttent storend vindt, dan kun je ook kijken of je door de spleet in het doek (op de eerdere foto van Elja onderop) kunt werken. Niet altijd handig werken, maar soms wel beter.

  Geen tent bij de hand? Probeer het zonder. Mijn Nokia N73 geeft zelf voldoende licht om de foto ook zonder flitser te maken. Om daarvan een foto te maken heb je geen tent nodig, geen flitser, maar een vel donker karton om reflectie in het scherm te voorkomen. En daglicht, in plaats van een donkere kamer. Camera op statief is nodig, 'spiegel opklappen' en selftimer of afstandbediening is nuttig. De mogelijkheid van spiegel opklappen was voor mij ooit belangrijk genoeg om er bij de aanschaf van een camera rekening mee te houden.

  Ik denk dat ik in dit geval de tent misschien wel had beproeft, maar uiteindelijk toch niet had gebruikt. Het witte doek geeft een vale indruk op het schermpje. Je hebt dan zwart karton of zwart doek (de verpakking van de opvouwbare reflector) nodig. Die aanpak heb ik een tijd geleden gekozen om een productfoto te maken van een boek met glimmende kaft.Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijke gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

32.166 fotografen ontvangen de nieuwsbrief al!
Meer over de nieuwsbrief. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

32.166 fotografen ontvangen onze nieuwsbrief al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.

inschrijven    ➨