Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

James van der Borght

Photoshop: Focusstacking voor meer scherptediepte

donderdag 3 februari 2011, 21:07 door | 14.201x gelezen | 11 reacties

In bepaalde omstandigheden kan het voorkomen dat je meer scherptediepte nodig hebt dan haalbaar is door ver te diafragmeren. Hiervoor kun je een techniek gebruiken die ook wel 'focus stacking' wordt genoemd. Je maakt hiervoor meerdere foto's vanaf hetzelfde standpunt met de scherptediepte op een verschillend positie in de foto.

Deze foto's kun je in Photoshop eenvoudig over elkaar heen leggen en zelfs automatisch samenvoegen tot één scherpe foto.


Zonder Photoshop


Een alternatief voor Photoshop gebruik is een technische camera. Door te scheimpflugen kun je zelf je scherptevlak bepalen, prachtig maar duur gereedschap. In plaats van dat zou je de Cambo X2-PRO Camerabody kunnen overwegen. Deze je kunt aan je spiegelreflex koppelen, maar besef dat je daar niet je normale objectieven op kunt zetten en dus ook in een nieuw setje glas moet investeren.

Voor beide opties komt het er op neer dat je stevig moet investeren waarbij je voor jezelf uit zult moeten vinden of die investering zich loont, iets dat direct verband houdt met de aard van je opdrachten. Het gebruik van Photoshop kan hierin dus een mooie oplossing zijn!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

James van der Borght

Over de auteur

James is werkzaam als fotograaf en doet dat vanuit zijn eigen studio waar hij zich voornamelijk bezig houd met het maken van reclamefoto's. In 1994 stapte hij als een van de eerste over naar de digitale fotografie met als belangrijkste gereedschappen zijn camera en het programma Photoshop.

11 reacties

  1. Kees
    Kees schreef op donderdag 3 februari 2011 om 22:30  | reageer

    Is CombineZP ook een interessant alternatief om een stack te maken ?

  2. leo
    Profiel leo schreef op vrijdag 4 februari 2011 om 01:55  | reageer

    Met een Tilt en shift lens kan dit ook, eigenlijk het zelfde effect als een technische camera maar die kun je direct op je Canon body zetten. Het vraagt wel wat vakmanschap, ik vind dat niet makkelijk werken en als ik dit resultaat zie is dat een stuk eenvoudiger.

  3. jamesprovision
    Profiel jamesprovision schreef op vrijdag 4 februari 2011 om 08:53  | reageer

    Een shift en tilt lens kan uitkomst bieden, maar heeft m.b.t. tot dat shiften en tilten nogal beperkingen t.o.v. de technische camera of de genoemde Cambo set.

  4. Tom van Peer
    Tom van Peer schreef op vrijdag 4 februari 2011 om 09:03  | reageer

    Ik gebruik zelf Zerenestacker. Kost $89 voor de personal version en je kunt er zonder al teveel moeite twintig foto's mee achter elkaar plakken. Een must voor macrofotografen. Een goed alternatief is Helicon Focus.

    En verder: hoe kleiner de sensor, hoe groter de schertediepte, dus een 'simpele' point&shoot, of een Canon G12, geeft ook al meer scherptediepte dan een APS-C sensor, die weer beter scoort op dit gebied dan een full-frame sensor.

    Conclusie: extra scherptediepte hoeft niet duur te zijn...

  5. leo
    Profiel leo schreef op vrijdag 4 februari 2011 om 14:42  | reageer

    Heb het zitten testen met een FF en het werkt voortreffelijk. Je kunt fijn het beste diafragma van je lens gebruiken. Bedankt weer James, waardevolle tip, gr LJ.

  6. gast schreef op vrijdag 4 februari 2011 om 15:22  | reageer

    Ook Heliconsoft heeft software om dit uit te voeren.

  7. jamesprovision
    Profiel jamesprovision schreef op vrijdag 4 februari 2011 om 15:25  | reageer

    @ Kees, geen idee of combineZP dit ook doet want het is er niet voor een Apple.

    @Tom, Je betaalde opdrachten in de studio gaan doen met een Canon G12 en ze bewerken met zoiets als Zerenestacker lijkt me een goede manier om je klanten te verliezen, want echt serieus zul je daarna niet meer genomen worden.

    @LJ geen dank, en precies zoals je het hier stelt, gewoon de beste lensopening gebruiken en diffractie vermijden als gevolg van een te kleine lensopening.

  8. Tom van Peer
    Tom van Peer schreef op vrijdag 4 februari 2011 om 16:40  | reageer

    @James, Oh hadden we het alleen over betaalde opdrachten? Dan zou ik inderdaad geen G12 gebruiken. Ik zit nog op CS3, dus ik kan moeilijk het verschil tussen de huidige PS en ZereneStacker beoordelen. Maar voor betaald werk vereist ZereneStacker toch nog wel de nodige postprocessing. Je gaf zelf al aan dat verschillende oplossingen ook verschillende prijskaartjes hebben, maar dus ook verschillende kwaliteitsnivo's.

  9. leo
    Profiel leo schreef op vrijdag 4 februari 2011 om 20:14  | reageer

    @Tom, je hebt natuurlijk gelijk dat kleinere sensors een grotere scherptediepte hebben, sommige macro fotografen kiezen daarom voor een APS-C sensor. Bij nog kleinere sensors gaat zoals James terecht stelde de kwaliteit wel erg achteruit. Ik heb Zerene stacker geprobeerd, met dezelfde serie foto's. Waar deze serie van 8 (ik heb een schaakbord genomen en op elk stuk scherp gesteld.) in PS CS5 hier en daar wat verschuiving vertoonde deed Zerene stacker het helemaal goed. Ik speel graag met scherpte en onscherpte en dit programmaatje voegt echt wat toe!

  10. Tom van Peer
    Tom van Peer schreef op vrijdag 4 februari 2011 om 21:28  | reageer

    Ik heb inmiddels ook PS5 met ZereneStacker kunnen vergelijken op een setje kralen.. Helaas gaat PS5 op sommige plekken de mist in, en mist scherpte waar ZereneStacker de details wel toont (let op de reflecties van de lampen op de zwarte bobbels in de kraal links). Ik weet niet of dat dit komt omdat het hier om glanzende voorwerpen gaat, maar het viel mij wel op.

    De stack bestaat uit 8 foto's overigens niet genomen met een G12 knipoog maar met een Canon 40D, Canon 100mm macro op f/8.

  11. leo
    Profiel leo schreef op vrijdag 4 februari 2011 om 22:33  | reageer

    Bij deze de twee foto's bewerkt in PS CS5 en Zerene Stacker. Let op de koning en pion, deze is wat vaag bij PS. Gemaakt met 8 foto's met Canon 5d Mark II en Tamron 90 mm Macro f/2.8. In sRaw (om de bestanden wat klein te houden) en omgezet naar jpeg.

    Beide bewerkingen voor het eerst geprobeerd, dus het kan best dat ik wat fout heb gedaan.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Video tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord