Photofacts.nl
17 januari 2008, 21:20 | | 8876x gelezen

SNODart; Uitgebreide video tutorial over scherptediepte

Justin Snodgrass van de website SNODart heeft een gratis (Engelstalige) videotutorial beschikbaar gesteld die geheel gewijd is aan scherptediepte (Depth-of-field, DOF). De video is in principe gemaakt voor filmmakers, maar is ook erg nuttig voor fotografen. Het Quicktime video bestand is 112 megabyte groot.

Scherptediepte wordt in de tutorial duidelijk uitgelegd. Zo wordt de invloed van de drie factoren waarvan scherptediepte afhankelijk is (diafragma, afstand tot het onderwerp en de lengte van de lens) duidelijk gemaakt. Het is een aardig technisch verhaal en mogelijk vind niet iedereen het daarom even interessant. Als je graag wilt weten hoe scherptediepte ontstaat in je foto dan is deze tutorial absoluut de moeite van het bekijken waard.

Wat overigens ontbreekt in deze video is de invloed van het sensorformaat op je scherptediepte. Hoe kleiner je sensor, hoe groter je scherptediepte. Bij een compact camera is het daarom erg moeilijk om te spelen met weinig scherptediepte. Dit is dus een van de grote voordelen van een digitale spiegelreflex camera.

Screenshot uit de video; uitleg van het diafragma
Uitleg van het diafragma uit de video


Bron: The Genesis Project

delen!

reacties (2)

  • Michael
    Profiel Twitter Michael | zaterdag 19 januari 2008, 15:09Goed punt dat het sensor formaat belangrijk is voor scherptediepte. Dat is volgens mij niet bij veel mensen bekend. Bij lezers van photofacts waarschijnlijk wel, maar de gemiddelde eigenaar van een compact camera weet dit denk ik niet. Toch jammer als je daar pas achter komt, op het moment dat je de compact camera al gekocht hebt. "Hij had zoveel mega pixels..."
  • Charles
    Profiel Charles | woensdag 23 januari 2008, 18:41Daarom is het de moeite waard om op de opvolger van de canon 5d te wachten.
    Zeker als Elja voorspelt dat ie rond de 2 mille kost (body).

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Artistiek naakt workshop fotografie met model in een verlaten nonnen klooster
Gevorderdenworkshop gegeven door hugodome | kosten: € 125.00

Artistiek naakt workshop fotografie met model in een verlaten nonnen klooster

Artistieknaakt workshop fotografie met model(len) in een verlaten nonnen klooster in Limburg.

» lees verder

Top artikel

Tien tips voor betere streetfotografie

Laatst dacht ik bij mezelf: laat ik nou niet weer een posting in de rubriek 'persoonlijk' schrijven. Nee, deze keer 'tips en truuks'. Dat laatste vind ik eigenlijk wel grappig klinken: truuks waarmee je betere foto's maakt. Alsof je een konijn uit de hoed tovert, zo klinkt het. Maar goed, ik ga mijn ervaring deze keer met jullie delen. Streetfotografie is feitelijk een verzamelwoord dat veel takken van fotografie omhelst.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord