Photofacts.nl
17 januari 2008, 21:20 | | 8729x gelezen

SNODart; Uitgebreide video tutorial over scherptediepte

Justin Snodgrass van de website SNODart heeft een gratis (Engelstalige) videotutorial beschikbaar gesteld die geheel gewijd is aan scherptediepte (Depth-of-field, DOF). De video is in principe gemaakt voor filmmakers, maar is ook erg nuttig voor fotografen. Het Quicktime video bestand is 112 megabyte groot.

Scherptediepte wordt in de tutorial duidelijk uitgelegd. Zo wordt de invloed van de drie factoren waarvan scherptediepte afhankelijk is (diafragma, afstand tot het onderwerp en de lengte van de lens) duidelijk gemaakt. Het is een aardig technisch verhaal en mogelijk vind niet iedereen het daarom even interessant. Als je graag wilt weten hoe scherptediepte ontstaat in je foto dan is deze tutorial absoluut de moeite van het bekijken waard.

Wat overigens ontbreekt in deze video is de invloed van het sensorformaat op je scherptediepte. Hoe kleiner je sensor, hoe groter je scherptediepte. Bij een compact camera is het daarom erg moeilijk om te spelen met weinig scherptediepte. Dit is dus een van de grote voordelen van een digitale spiegelreflex camera.

Screenshot uit de video; uitleg van het diafragma
Uitleg van het diafragma uit de video


Bron: The Genesis Project

delen!

reacties (2)

  • Michael
    Profiel Twitter Michael | zaterdag 19 januari 2008, 15:09Goed punt dat het sensor formaat belangrijk is voor scherptediepte. Dat is volgens mij niet bij veel mensen bekend. Bij lezers van photofacts waarschijnlijk wel, maar de gemiddelde eigenaar van een compact camera weet dit denk ik niet. Toch jammer als je daar pas achter komt, op het moment dat je de compact camera al gekocht hebt. "Hij had zoveel mega pixels..."
  • Charles
    Profiel Charles | woensdag 23 januari 2008, 18:41Daarom is het de moeite waard om op de opvolger van de canon 5d te wachten.
    Zeker als Elja voorspelt dat ie rond de 2 mille kost (body).

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Slapende libellen onder de dauw fotograferen
Gevorderdenworkshop gegeven door Johannes Klapwijk | kosten: € 90.00

Slapende libellen onder de dauw fotograferen

Deze workshop zal zich richten op het fotograferen van libellen in de vroege ochtend. Het is dus voor de die-hards die niet bang zijn om de wekker een keer ontzettend vroeg te zetten voor extra mooie resultaten. We hopen op een heldere nacht met mist en dauwvorming en een rode zonsopkomst. We richten ons op sfeervolle opnames bij het eerste licht.

» lees verder

Top artikel

De basis van HDR fotografie

HDR fotografie spreekt veel fotografen aan. In eerste instantie worden ze aangetrokken door de bijzondere, vaak wat doorgeslagen, nabewerking van HDR fotos. Dat levert meestal surrealistische foto’s op. Ben je wat langer met HDR fotografie bezig, dan stap je vaak over op een natuurlijkere uitstraling en benader je met je foto het contrastbereik van het menselijk oog.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord