Photofacts.nl
5 maart 2010, 23:22 | | 7846x gelezen

Tutorial: Bestandomvang PSD verkleinen

Bij het opslaan van een Photoshop bestand krijg je standaard de vraag of je de compatibiliteit wilt maximaliseren. Meestal zul je hierop gewoon 'Ja' antwoorden, maar het kan behoorlijk in diskruimte schelen als je deze optie uitvinkt. In deze tutorial laat ik zien wat je hieraan kunt doen en hoeveel diskruimte je kunt besparen.

Vooral als je de bestanden alleen voor eigen gebruik opslaat dan is het uitschakelen van de compatibiliteit-mode een verstandige keuze. Wissel je vaak Photoshop bestanden uit met anderen, dan is het slimmer om de optie gewoon ingeschakeld te laten. • James van der Borght

  Over de auteur; James van der Borght
  James is werkzaam als fotograaf en doet dat vanuit zijn eigen studio waar hij zich voornamelijk bezig houd met het maken van reclamefoto's. In 1994 stapte hij als een van de eerste over naar de digitale fotografie met als belangrijkste gereedschappen zijn camera en het programma Photoshop.

delen!

reacties (4)

 • Vaans
  Profiel Twitter Vaans | zaterdag 6 maart 2010, 00:15Als je weinig schijfruimte hebt is dit een optie. Maar besef je wel dat dit later ook nadelen kan hebben. Want dit heeft niet alleen effect bij uitwisseling met anderen. Schakel je bijv. later over naar lightroom (ook Adobe), dan kun je je eigen bestanden zonder compatibiliteit niet meer openen in lightroom.
 • Robbie Veldwijk
  Profiel Twitter Robbie Veldwijk | zaterdag 6 maart 2010, 22:26Ik vind dit ook een beetje raar klinken, want die mogelijkheid is er natuurlijk niet voor niets... Wanneer je alleen maar Photoshop gebruikt kan het handig zijn, maar wanneer je het later toch ergens anders voor wil gaan gebruiken baal je dat je het zo gedaan hebt.
 • Elja Trum
  Profiel Twitter Elja Trum | zaterdag 6 maart 2010, 23:12@Vaans; Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat je een PSD zonder de compatibiliteit niet kunt openen in Lightroom. Ik heb het echter nog niet getest; wellicht de moeite.

  Wat ik van deze functie in Photoshop begrepen heb is dat er een platte versie van het uiteindelijke bestand extra wordt opgeslagen in de PSD. Deze kunnen de meeste programma's uitlezen.

  Volgens mij kun je er vanuit gaan dat je een PSD gemaakt met een oudere Photoshop altijd kunt openen met een nieuwere versie van het programma. Dat is volgens mij voor het merendeel van de mensen voldoende.

  Aan de andere kant is een nieuwe harddisk tegenwoordig niet duur meer, natuurlijk..
 • Vaans
  Profiel Twitter Vaans | maandag 8 maart 2010, 01:35@Elja: PSD's zonder deze optie kun je inderdaad gewoon openen in nieuwe versies van Photoshop. Maar op de een of andere manier werkt Lightroom daarin toch anders.
  Je kunt het makkelijk testen: sla een PSD op, zonder compatibiliteit en probeer deze te importeren in Lightroom. Je krijgt dan de foutmelding: "The files could not be read. Please re-open the files in Photoshop and save them with the ‘Maximize Compatibility’ preference enabled."

Schrijf een reactie

Let op: Op een artikel ouder dan 7 dagen kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, registreer je dan gratis.

gerelateerde artikelen

Artistiek naakt workshop fotografie met model op de wadden
Gevorderdenworkshop gegeven door hugodome | kosten: € 125.00

Artistiek naakt workshop fotografie met model op de wadden

Artistiek naakt workshop fotografie met model op de wadden.
tijden de workshop vallen we droog op een zandbank op de waddenzee, op het laagste watermoment gaat de zon onder, deze workshop wordt als artistieknaak en als landschapsfotografie workshop gegeven.

» lees verder

Top artikel

Tien tips voor het werken met modellen voor fotografen

Voor het werken met modellen gelden een aantal ongeschreven regels. Vanzelfsprekend de gebruikelijke fatsoensnormen die je altijd in acht neemt, maar daarnaast zijn er een paar punten waar je extra op kunt letten wanneer je met een model aan de slag gaat. Door de onderstaande tien punten na te leven zorg je ervoor dat het werken met een model voor beide partijen een positieve ervaring blijft. Ik beschrijf de punten met als uitgangspunt een vrouwelijk model, maar uiteraard geldt precies hetzelfde bij een mannelijk model.

» lees verder

 

Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord