Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Fotoarchief op M.2 SSD drive

zaterdag 29 juli 2023, 15:15 door | 2.040x gelezen | 12 reacties

Voor je fotoarchief is snelheid niet het allerbelangrijkste. Toch heb ik sinds deze week mijn archief verplaatst naar een vlotte M.2 NVMe schrijf. Dat is eigenlijk idioot voor de opslag van je foto's. Maar ook gewoon lekker vlot.

4 terabyte M.2 drive


Sinds begin dit jaar heb ik namelijk een nieuwe computer. Eigenlijk voornamelijk om 's avonds ook een leuke game te kunnen spelen. In de praktijk merk ik echter dat ik mijn Apple Mac Pro (uit 2014) amper meer gebruik.

Die Apple doet het trouwens nog uitstekend. Hij is nog snel genoeg om Photoshop en Lightroom vlotjes te draaien. Dat werk deed ik dus nog wel op de Apple. Daar stond dus ook nog mijn archief.

Sinds 2014 gebruik ik daarvoor namelijk de LaCie 5Big. Deze externe drive combineert 5 verschillende ouderwetse schijven om snelheden tot 785 MB/s te halen. Dat was destijds echt ongekend. En nog steeds is het behoorlijk vlot te noemen.

Lacie 5big
LaCie 5Big Thunderbolt

Nu heb ik dus toch besloten terug te gaan naar Windows, ook voor mijn fotobewerking. Niks ten nadele van Apple overigens. Dat de gloednieuwe Windows PC uit 2023 sneller is dan de 9 jaar oude Apple Pro is niet zo vreemd.

Ik dacht eerste beide naast elkaar te gebruiken, maar in de praktijk is één systeem gebruiken gewoon praktischer. De Mac Pro ga ik op kantoor inzetten.

Hoe sla je jouw fotoarchief op?


Al een tijdje was ik aan het denken over de volledige overstap op mijn nieuwe Windows computer. De grootste bottleneck zat hem bij mij in de opslag van mijn archief. Deze oudere LaCie 5Big werkt namelijk niet op een Windows systeem.

Dat betekende dus op zoek naar een nieuwe manier om mijn ruim 4 terabyte aan foto's op te slaan. Natuurlijk kun je dan een traditionele drive kopen. Voor een 8 terabyte harde schrijf betaal je zo'n 170 euro.

Alleen die dingen zijn traag. Onvoorstelbaar. 100 tot 200 megabyte per seconde. Niet te vergelijken met de 2 terabyte M.2 NVMe drive die in mijn nieuwe computer zit. Die haalt namelijk 7.300 megabyte per seconde (lezen, schrijven met 6.600 MB/s).

Met een prijs van circa 140 euro voor 2 terabyte ben je natuurlijk wel een stukje prijziger uit per terabyte.

Afgelopen zondag was ik nogmaals aan het kijken voor een mogelijke oplossing voor mijn archief. Wellicht een Direct Storage Array waarbij meerder M.2 drives te combineren waren. Toen kwam ik er echter achter dat ik een 4 terabyte M.2 drive kon aanschaffen voor 179 euro.

Goed, hij is met een leessnelheid van 5.000 megabyte per seconde niet zo snel als mijn hoofddrive, maar voor archief is het natuurlijk nog steeds idioot snel. Op mijn huidige moederboard kan ik tot 4 M.2 drives aansluiten, dus twee extra M.2 drives erbij was niet zo'n probleem.

Meerdere M.2 drives combineren


Als je liever niet met meerdere losse drives werkt voor je archief, dan kun je gebruik maken van Opslagruimten in Windows. Hierbij combineer je meerdere drives tot één schijf.

Dit kan zelfs werken als een soort RAID systeem. Dus je kunt je opslagruimte zelfs veiliger maken door een mirror- of pariteitopslag te gebruiken. Daarbij verlies je geen data wanneer één van je drives de geest geeft.

Zelf heb ik besloten de drives gewoon als twee losse extra drives in mijn systeem op te nemen. In Lightroom Classic heb je daar verder toch niet bepaald last van.

Mocht er een drive kapot gaan, daar heb ik mijn back-up opzet voor. Ga er sowieso altijd vanuit dat drives kapot gaan; de vraag is alleen wanneer. Mijn foto's worden automatisch geback-upped naar een NAS hier in huis én naar een online opslag.

Lightroom is weer razendsnel


De M.2 drives zitten er pas een paar dagen in en ik heb mijn archief inmiddels volledig overgezet. De eerste ervaring is erg positief. Lightroom is razendsnel bij het bladeren door mijn archief en bij het bewerken van foto's.

Vooral de tijd tussen het importeren van mijn foto's en het moment dat ik daadwerkelijk aan het bewerken kan is nu een stuk korter. Vooralsnog ben ik erg blij met de overstap dus.

Wat gebruik jij als opslag?


Dus hier staat mijn fotoarchief nu: op twee 4 terabyte M.2 NVMe drives die gewoon in mijn computer zitten. Natuurlijk ben ik ook benieuwd naar hoe jij jouw archief bewaard. Deel het vooral in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

12 reacties

  1. martinphili
    Profiel martinphili schreef op zondag 30 juli 2023 om 12:09  | reageer

    Je bent benieuwd naar hoe ik mijn foto's gearchiveerd heb?
    Eenvoudig: ze staan op Flickr.
    Snelheid vind ik totaal niet relevant. Het komt echt maar zelden voor dat ik een foto nog weer nodig heb. De back-up is dus volledig voor het noodgeval dat mijn pc er de brui aan geeft en de hard-disc niet meer leesbaar is.

  2. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op zondag 30 juli 2023 om 13:29  | reageer

    Met archief bedoel ik hier eigenlijk meer hoe je jouw foto's bewaard. De originele exemplaren dus.

    Als ik jouw reactie goed begrijp heb je de foto's in eerste instantie op een hard disk staan en gebruik je Flickr als je back-up.

  3. martinphili
    Profiel martinphili schreef op zondag 30 juli 2023 om 20:43  | reageer

    Dan hebben we elkaar inderdaad begrepen.
    M'n ruwe foto's staan op een losse harddisc en als die wat vol dreigt te gaan lopen gooi ik een deel weg. De afgewerkte foto's, dat zijn er veel minder uiteraard, staan op de C schijf van de pc en Flickr is back-up van wat op de C schijf staat.

  4. PBA
    Profiel PBA schreef op dinsdag 1 augustus 2023 om 08:57  | reageer

    Ik zet mijn bestanden op een NAS. Dit is dan meteen redundant en 1x per maand maak ik een back-up van de NAS.
    Als ik bewerkte foto’s nodig heb exporteer ik die uit Lightroom en sla ze op de hardeschijf van mijn laptop op.

  5. Nico van Ast
    Nico van Ast schreef op dinsdag 1 augustus 2023 om 11:00  | reageer

    In 2021 heb ik een nieuw Workstation gebouwd. Daar zitten 3 SSD's en 1 HDD in:
    C-schijf 1Tb M.2 NVMe drive "Installatieschijf"
    D-schijf 2 TB M.2 NVMe drive "Werkschijf NEF"
    E-schijf 1 TB Sata SSD "One Drive"
    F schijf 12 TB HDD "Archief"
    Back-up maak ik realtime in de cloud.

    Alle nieuwe (RAW)foto's importeer ik op mijn werkschijf NEF. Geweigerde foto's in verwijder ik direct in LR. Dat houdt mijn schijf opgeruimd. De geselecteerde en bewerkte foto's exporteer ik naar mijn One Drive schijf. Op de E-schrijf staan alle mappen voor mijn bedrijf. De bewerkte foto's worden vandaar uit naar mijn klant gestuurd.
    De HDD is mijn archiefschijf.
    Dit werkt heerlijk snel, zeker in combinatie met de AMD Ryzen 9 5900X processor.

  6. Peter
    Peter schreef op dinsdag 1 augustus 2023 om 11:15  | reageer

    Dank je wel. Wat voor mij onduidelijk is waarom je bent overgestapt van MAC naar Windows...

  7. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 1 augustus 2023 om 14:11  | reageer

    Ik werk al jaren met beide. Mijn laptop is een Apple, mijn kantoorcomputer is een Windows. Voorheen was mijn thuiscomputer ook altijd Windows, maar in 2014 ben ik overgestapt naar een Mac Pro als thuiscomputer. Er stond ook nog een tweede pc thuis op Windows.

    Voor gaming is Windows veel praktischer dan een Mac. Maar ook programmeren doe ik zelf liever op een Windows, net als mijn mail beheren (in Outlook).

    Het plan was nu eigenlijk om een nieuwe Windows PC als Game PC voor thuis te gaan gebruiken. Die heb ik nu een half jaar en ik merk dat ik mijn Apple bijna niet meer gebruik.

    Dat is dus de reden geweest om over te stappen naar mijn bestaande Game PC als hoofdcomputer.

    Ik kan met beide systemen uitstekend werken en ze hebben beide hun voor en nadelen.

  8. Henk
    Henk schreef op dinsdag 1 augustus 2023 om 11:54  | reageer

    Elja, vraagje wat voor gloednieuwe Windows PC uit 2023 heb je gekocht? ik ben ook op zoek naar een nieuwe Desktop of Laptop maar zie alleen maar game computers. En denk je dat een Desktop beter en of sneller dan een Laptop? voor LR PS is? Gr Henk

  9. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 1 augustus 2023 om 14:03  | reageer

    Ik heb hem zelf in elkaar gezet op basis van losse onderdelen die ik gekocht heb. Maar je kunt hem waarschijnlijk ook wel door een winkel soortgelijk in elkaar laten zetten.

    Op zich hoeft een game pc niet verkeerd te zijn voor fotobewerking; dat zijn immers vaak stevige pc's.

    Een desktop heeft meer mogelijkheden om uit te breiden. Een laptop is natuurlijk handige als je hem op meerder locaties wilt gebruiken. Beide kunnen behoorlijk krachtig tegenwoordig.

  10. Rik
    Rik schreef op dinsdag 1 augustus 2023 om 12:34  | reageer

    Heel eenvoudig: alle bestanden op een (goed beveiligde) NAS.
    Dat is meteen ook platform-onafhankelijk: hier in huis wordt met Mac en Windows gewerkt. En handig met gedeelde mappen. En simpel te backuppen, meteen voor alle users.

    Ieder z'n meug, maar om van Mac naar Windows te gaan.....dat zou nooit mijn keuze zijn! Sowieso maakt Mac OS, net als Linux distro's, effectiever gebruik van de systeembronnen dan Windows. Als je een dual-boot maakt op een pc dan zie je een overduidelijk verschil in een veel betere grafische weergave onder Linux dan onder Windows. Dat is al jaren zo.

  11. PVB
    PVB schreef op dinsdag 1 augustus 2023 om 13:56  | reageer

    In mijn pc is een extra ssd, die ik gebruik voor (bijna dagelijks) backup-files. 1 keer per week maak ik een extra backup op een externe usb-disc. Die bewaar ik in de auto........

  12. jeepee
    Profiel jeepee schreef op woensdag 2 augustus 2023 om 19:37  | reageer

    Op mijn Imac staan de werkbestanden, onbewerkt Raw. De mac wordt gebackupt naar mijn NAS. Als fotos bewerkt zijn verplaats ik ze naar de foto folders op de Synology NAS vanuit lightroom. De Nas zelf wordt dan weer via een online service en een oude NAS op een andere lokatie gebackupt. Ik kies voor MAC.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.164 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord