Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Jullie mening over 'Digitale Fotografie: Zwart-wit' boek

donderdag 18 maart 2010, 08:44 door | 14.217x gelezen | 13 reacties

Vorig jaar rond deze tijd was ik druk bezig met het schrijven van mijn zwart-wit boek. Digitale Fotografie: Zwart-wit ligt inmiddels zo'n half jaar in de winkels en er zijn ruim 1300 exemplaren verkocht, waarvan 96 gesigneerd via Photofacts. Er zijn al een aantal recensies verschenen over het boek, maar ik ben erg benieuwd naar jullie mening!

De recensies die eerder geschreven zijn vind je hier:
- Recensie Digitale Fotografie: Zwart-wit door dSLR.nl
- Recensie Digitale Fotografie: Zwart-wit door Jaap Nijssen
- Recensie Digitale Fotografie: Zwart-wit door Kees Krick
- Digitale Fotografie: Zwart-wit bekeken door Willem Laros

Natuurlijk ben ik erg benieuwd naar meer meningen. Bijvoorbeeld of je er veel uit opgestoken hebt, of het lekker leesbaar was, of de foto's in het boek mooi en illustrerend zijn (het merendeel van de foto's is overigens ook gemaakt door lezers van Photofacts!) en wellicht miste je wat in het boek. Ik hoor het graag!

Als er nog specifieke vragen zijn over zwart-wit dan ben je natuurlijk welkom deze te stellen. Ik zal kijken of ik de vraag in een reactie of wellicht zelfs in een extra artikeltje op Photofacts kan bespreken. Eerder maakte ik bijvoorbeeld aan de hand van vragen al een videotutorial over het omzetten naar zwart-wit via Adobe Elements. In mijn boek richt ik me op Photoshop en Lightroom.

Ik stel het overigens ook erg op prijs als jullie niet alleen hier jullie mening over mijn zwart-wit boek achterlaten, maar ook op Bol.com en Computerboek.nl.

Digitale Fotografie: Zwart-wit


Laat je mening over Digitale Fotografie: Zwart-wit achter in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

13 reacties

 1. Ruud
  Profiel Ruud schreef op donderdag 18 maart 2010 om 09:27  | reageer

  Ik heb het boek van voor naar achter en weer terug gelezen, en het leest lekker makkelijk weg. Ook voor beginners in de fotografie een aanrader. Zelfs wanneer je al langer met fotografie bezig bent kan je van dit boek nog het één en ander opsteken. ( Ik gebruikte nooit de functie "berekenen", nu dus wel )

  Wat mij in dit boek aanspreekt is hoe Elja aan de foto's is gekomen, want eerlijk is eerlijk het geeft je wel een kleine kick als een foto van je eigen hand wordt gepubliceerd, maar dat was niet de hoofdreden om het boek ook daadwerkelijk aan te schaffen. Veel van Elja's werk op Zoom.nl en in het blad heb ik altijd al graag mogen lezen vanwege de helderheid en dat heeft ook meegespeeld.

  Natuurlijk heb ik al het één en ander aan boeken over fotografie en met name over zwart wit. Maar dat zijn boeken vanuit het analoge tijdperk. De techniek van fotograferen blijft in grote lijnen hetzelfde maar de manier van verwerken is heel anders geworden.

  Misschien is het een klein beetje jammer dat er alleen met lightroom en Photoshop gewerkt wordt, maar dit zijn toch wel de programma's die de meest professionals en serieuze amateur fotografen gebruiken.

  Al met al een leuk en goed boek over z/w fotografie en voor de prijs hoef je het niet te laten.

 2. foxy6303
  Profiel foxy6303 schreef op donderdag 18 maart 2010 om 19:01  | reageer

  Ik heb het boek gelezen tot er ezelsoren aanzaten. Het leest gemakkelijk, zelfs voor een beginner zoals ik zelf ben. Duidelijke uitleg over hoe om te gaan met ZW. Ik ben dan ook zelf aan de slag gegaan met de kennis uit het boek, dit heeft nogal wel wat voeten in de aarde. Niet alles lukt natuurlijk gelijk, maar oefenen, oefenen en nog een oefenen. Wat ik miste was een downloadbare foto, die beschreven staat in het boek en daar aangepast is met Photoshop of Lightroom. Zo kan je zelf de beschreven handelingen uittesten. Scott Kelby doet dat wel en het helpt zeker om de beschreven handelingen uit te voeren. Heel mooi boek Elja.

 3. Vaans
  Profiel Vaans schreef op vrijdag 19 maart 2010 om 11:05  | reageer

  In eerste instantie heb ik het boek aangeschaft omdat ik het leuk vond dat er foto's van mijn hand in staan. Niet omdat ik op zoek was naar meer informatie over zwart-wit. Maar na het eerst te hebben doorgebladerd heb ik het toch helemaal uitgelezen. Door de heldere en duidelijke schrijfstijl is het boek makkelijk te lezen. Het is zowel geschikt voor de meer ervaren fotograaf als voor de beginner. Voor iedereen zijn er denk ik wel meerdere leuke tips uit te halen.

  De titel van het boek dekt niet helemaal de lading. Er komt immers meer aan de orde dan alleen het werken in zwart-wit. Voor de beginnende fotograaf is er informatie over de basisbeginselen. En voor elke fotograaf is er veel te lezen over het bewerken van foto's en alle zaken die er mee te maken hebben (workflow, kalibratie etc). Dit is wel allemaal toegespitst op het onderwerp zwart-wit. Maar ook de fotograaf die in kleur wil werken zal mooie tips in het boek ontdekken. Zeker in het gedeelte over Lightroom.

  Wat mij betreft is dit een boek wat ik elke fotograaf zou kunnen aanraden. En niet in de laatste plaats vanwege de mooie foto's van de Photofacts-lezers (en Elja's eigen foto's natuurlijk).

 4. imke
  imke schreef op vrijdag 19 maart 2010 om 11:42  | reageer

  als je zusje ben ik natuurlijk apetrots, en heb ik het- voornamelijk de foto van mijn dochter- aan al mijn britse vrienden laten zien.

  Er waren veel reacties over dat het jammer was dat het niet in het Engels uitgegeven was - niet alleen van 'loyale vrienden' maar ook van een semi professionele fotograaf, die het boek, ondanks de nederlandse tekst dankzij de plaatjes goed begreep en het misschien meer heeft 'gelezen' dan ik zelf.

  Als er dus 'scope' is om het boek in het Engels uit te geven, doe dat zeker, behalve mijn vriendenkring denk ik dat er in het buitenland best belangstelling is voor jouw boek, want het is gewoon een simpele, handige handleiding voor het bewerken van zwart wit fotografie, en dat simpele maakt het een goed boek voor beginners en waarschijnlijk ook ervaren fotograven.

 5. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op vrijdag 19 maart 2010 om 12:24  | reageer

  Ik vind het een helder en vooral goed leesbaar boek. Geen dikke pil, maar vrij luchtig geschreven met veel foto's. Dat maakt het ook zo leuk!

 6. Jaap Suierveld
  Jaap Suierveld schreef op zaterdag 20 maart 2010 om 09:33  | reageer

  Hallo Elja,
  Ik heb met veel plezier het door jou geschreven boek "zwart-wit” gelezen.
  De eerste hoofdstukken over de basis kennis waren voor mij niet zo interessant, maar ja je kunt geen boek voor mij alleen schrijven.
  Maar van het zwart-wit gedeelte maak ik veelvuldig gebruik, en ziet er dan heel belezen uit.

 7. Pim
  Profiel Pim schreef op zaterdag 20 maart 2010 om 11:31  | reageer

  Fijn boek om te lezen. met erg handige tips waar je ook echt iets aan hebt.
  Daarbij is het boeiend voor zowel beginnende fotografen als gevorderde fotografen.

  Bedankt Elja ik heb er veel lees plezier van gehad!

 8. Lankkiestorm
  Lankkiestorm schreef op zondag 21 maart 2010 om 08:33  | reageer

  Het is een heel fijn een gebruiksvriendelijk boek met ongelooflijk veel handige tips. Toen ik het binnen kreeg eerst vluchtig doorlopen, dan die gele stickers bij de interessante onderwerpen (waren veel stickertjes).

  Daarna de camera erbij, proberen en zo groei je snel in de Z/W materie.
  Het is breed opgezet met alle facetten van Z/W en zeker de omzettingen en bewerkingen geven ook gelijk een beter inzicht in een bewerkingsprogramma (Photoshop en Lightroom).

  Leesbaar geschreven en dit boek verdwijnt niet naast alle andere boeken die je denkt nodig te hebben en op zolder staan te verstoffen. Dit boek gebruik je, en hier werk je mee, hier leer je van en je werk krijgt meer inhoud en waardering van je omgeving.
  Echt een aanrader!

 9. Thomas Dral
  Profiel  Thomas Dral schreef op zondag 21 maart 2010 om 12:57  | reageer

  Ik heb het boek nog niet volledig kunnen lezen, heb het nogal druk gehad met een heleboel dingen en niet echt aan lezen toegekomen, maar ik heb het boek wel gebruikt tijdens het schrijven van het lesmateriaal.

  Lesmateriaal zul je je misschien afvragen. Ja ik heb het afgelopen halfjaar een aantal lessen digitale fotografie in de studio mogen verzorgen en hier heb ik zelf het lesmateriaal voor moeten schrijven.

  In de studio zijn we ook aan de slag gegaan met Zwart Wit fotografie en hier heb ik het boek voor gebruikt om dingen uit te halen die ik weer in mijn lessen kan gebruiken. Ik ga het boek zeker een keer helemaal goed lezen maar daar moet ik eerst even wat meer tijd voor hebben / maken.

 10. Nelleke Vink
  Nelleke Vink schreef op zondag 21 maart 2010 om 19:09  | reageer

  Ik ben volop met het boek in de weer, ik ben er erg blij mee en heb al leuke resultaten.
  Het leest lekker weg en de voorbeelden hebben me goed geholpen.
  Dit boek is een aanrader!

 11. Michael
  Profiel  Michael schreef op maandag 22 maart 2010 om 22:31  | reageer

  Hey Elja. Ik heb het boek met veel plezier gelezen. Het is voor ieder kennis niveau geschreven. De beginner heeft er echt wat aan, maar ook voor de gevorderde fotograaf is het een interessant boek voor inspiratie en tips.

  Ondanks dat het lekker luchtig geschreven is, bevat het meer dan voldoende kennis elementen.

  Het ruime aantal foto's van jou en de lezers van Photofacts maken het boek compleet. Deze inspirerende foto's sluiten aan bij het onderwerp dat op die pagina beschreven wordt, zodat je echt zin krijgt om op pad te gaan!

 12. Stijn
  Profiel Stijn schreef op maandag 5 april 2010 om 16:09  | reageer

  Het is niet alleen een boek met alleen maar theorie, maar één dat je ook aanzet tot actie en experimenteren. Door de lage instapdrempel zullen ook onervaren fotografen plezier beleven aan dit boek. Het leukste deel vond ik de tutorial voor Lightroom. De vele voorbeeldfoto's zetten ook zeker aan tot het maken van zwart-wit foto's, al was af en toe een vergelijking met de kleurenversie misschien wel leuk geweest.

 13. FlandersPhotography
  Profiel FlandersPhotography schreef op zondag 20 juni 2010 om 18:26  | reageer

  Allereerst over het boek, mooi papier en goed gedrukt! Zeker bij een boek over fotografie geen overbodige luxe vrolijk. Over de inhoud; het boek leest makkelijk weg en iedere lezer kan datgene overslaan wat hij of zij al denkt te weten.

  Zelf ben ik met name bij het stuk van het omzetten naar zwart-wit weer een aantal dingen wijzer geworden die mijn foto`s mooier hebben gemaakt net het toepassen van de techniek van Elja..

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord