Elja Trum

Jullie mening over 'Digitale Fotografie: Zwart-wit' boek

donderdag 18 maart 2010, 08:44 door | 13.189x gelezen | 13 reacties

Vorig jaar rond deze tijd was ik druk bezig met het schrijven van mijn zwart-wit boek. Digitale Fotografie: Zwart-wit ligt inmiddels zo'n half jaar in de winkels en er zijn ruim 1300 exemplaren verkocht, waarvan 96 gesigneerd via Photofacts. Er zijn al een aantal recensies verschenen over het boek, maar ik ben erg benieuwd naar jullie mening!

De recensies die eerder geschreven zijn vind je hier:
- Recensie Digitale Fotografie: Zwart-wit door dSLR.nl
- Recensie Digitale Fotografie: Zwart-wit door Jaap Nijssen
- Recensie Digitale Fotografie: Zwart-wit door Kees Krick
- Digitale Fotografie: Zwart-wit bekeken door Willem Laros

Natuurlijk ben ik erg benieuwd naar meer meningen. Bijvoorbeeld of je er veel uit opgestoken hebt, of het lekker leesbaar was, of de foto's in het boek mooi en illustrerend zijn (het merendeel van de foto's is overigens ook gemaakt door lezers van Photofacts!) en wellicht miste je wat in het boek. Ik hoor het graag!

Als er nog specifieke vragen zijn over zwart-wit dan ben je natuurlijk welkom deze te stellen. Ik zal kijken of ik de vraag in een reactie of wellicht zelfs in een extra artikeltje op Photofacts kan bespreken. Eerder maakte ik bijvoorbeeld aan de hand van vragen al een videotutorial over het omzetten naar zwart-wit via Adobe Elements. In mijn boek richt ik me op Photoshop en Lightroom.

Ik stel het overigens ook erg op prijs als jullie niet alleen hier jullie mening over mijn zwart-wit boek achterlaten, maar ook op Bol.com en Computerboek.nl.

Digitale Fotografie: Zwart-wit


Laat je mening over Digitale Fotografie: Zwart-wit achter in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 85 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Vanwege de lancering van onze nieuwe boek De Nachtfotobijbel hebben we een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 40 euro korting en ontvang gratis ons nieuwe boek thuis.

Photofacts Academy + De Nachtfotobijbel

Ons gloednieuwe boek 'De Nachtfotobijbel' gaat over avond- en nachtfotografie. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 40 euro korting!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

13 reacties

 1. Ruud
  Profiel Ruud schreef op donderdag 18 maart 2010 om 09:27

  Ik heb het boek van voor naar achter en weer terug gelezen, en het leest lekker makkelijk weg. Ook voor beginners in de fotografie een aanrader. Zelfs wanneer je al langer met fotografie bezig bent kan je van dit boek nog het één en ander opsteken. ( Ik gebruikte nooit de functie "berekenen", nu dus wel )

  Wat mij in dit boek aanspreekt is hoe Elja aan de foto's is gekomen, want eerlijk is eerlijk het geeft je wel een kleine kick als een foto van je eigen hand wordt gepubliceerd, maar dat was niet de hoofdreden om het boek ook daadwerkelijk aan te schaffen. Veel van Elja's werk op Zoom.nl en in het blad heb ik altijd al graag mogen lezen vanwege de helderheid en dat heeft ook meegespeeld.

  Natuurlijk heb ik al het één en ander aan boeken over fotografie en met name over zwart wit. Maar dat zijn boeken vanuit het analoge tijdperk. De techniek van fotograferen blijft in grote lijnen hetzelfde maar de manier van verwerken is heel anders geworden.

  Misschien is het een klein beetje jammer dat er alleen met lightroom en Photoshop gewerkt wordt, maar dit zijn toch wel de programma's die de meest professionals en serieuze amateur fotografen gebruiken.

  Al met al een leuk en goed boek over z/w fotografie en voor de prijs hoef je het niet te laten.

 2. foxy6303
  Profiel foxy6303 schreef op donderdag 18 maart 2010 om 19:01

  Ik heb het boek gelezen tot er ezelsoren aanzaten. Het leest gemakkelijk, zelfs voor een beginner zoals ik zelf ben. Duidelijke uitleg over hoe om te gaan met ZW. Ik ben dan ook zelf aan de slag gegaan met de kennis uit het boek, dit heeft nogal wel wat voeten in de aarde. Niet alles lukt natuurlijk gelijk, maar oefenen, oefenen en nog een oefenen. Wat ik miste was een downloadbare foto, die beschreven staat in het boek en daar aangepast is met Photoshop of Lightroom. Zo kan je zelf de beschreven handelingen uittesten. Scott Kelby doet dat wel en het helpt zeker om de beschreven handelingen uit te voeren. Heel mooi boek Elja.

 3. Vaans
  Profiel  Vaans schreef op vrijdag 19 maart 2010 om 11:05

  In eerste instantie heb ik het boek aangeschaft omdat ik het leuk vond dat er foto's van mijn hand in staan. Niet omdat ik op zoek was naar meer informatie over zwart-wit. Maar na het eerst te hebben doorgebladerd heb ik het toch helemaal uitgelezen. Door de heldere en duidelijke schrijfstijl is het boek makkelijk te lezen. Het is zowel geschikt voor de meer ervaren fotograaf als voor de beginner. Voor iedereen zijn er denk ik wel meerdere leuke tips uit te halen.

  De titel van het boek dekt niet helemaal de lading. Er komt immers meer aan de orde dan alleen het werken in zwart-wit. Voor de beginnende fotograaf is er informatie over de basisbeginselen. En voor elke fotograaf is er veel te lezen over het bewerken van foto's en alle zaken die er mee te maken hebben (workflow, kalibratie etc). Dit is wel allemaal toegespitst op het onderwerp zwart-wit. Maar ook de fotograaf die in kleur wil werken zal mooie tips in het boek ontdekken. Zeker in het gedeelte over Lightroom.

  Wat mij betreft is dit een boek wat ik elke fotograaf zou kunnen aanraden. En niet in de laatste plaats vanwege de mooie foto's van de Photofacts-lezers (en Elja's eigen foto's natuurlijk).

 4. imke
  imke schreef op vrijdag 19 maart 2010 om 11:42

  als je zusje ben ik natuurlijk apetrots, en heb ik het- voornamelijk de foto van mijn dochter- aan al mijn britse vrienden laten zien.

  Er waren veel reacties over dat het jammer was dat het niet in het Engels uitgegeven was - niet alleen van 'loyale vrienden' maar ook van een semi professionele fotograaf, die het boek, ondanks de nederlandse tekst dankzij de plaatjes goed begreep en het misschien meer heeft 'gelezen' dan ik zelf.

  Als er dus 'scope' is om het boek in het Engels uit te geven, doe dat zeker, behalve mijn vriendenkring denk ik dat er in het buitenland best belangstelling is voor jouw boek, want het is gewoon een simpele, handige handleiding voor het bewerken van zwart wit fotografie, en dat simpele maakt het een goed boek voor beginners en waarschijnlijk ook ervaren fotograven.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

51.479 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord