Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Recensie: Au! door Thijs Heslenfeld

zondag 27 november 2011, 20:06 door | 6.324x gelezen | 0 reacties

Reisfotograaf Thijs Heslenfeld heeft recentelijk zijn derde fotoboek op de markt gebracht; Au! Er tikt een tijdbom in het Surinaamse oerwoud. In dit boek beschrijft en toont Thijs zijn trip van drie maanden door het binnenland van Suriname. Hij ging op zoek naar de bewoners en hun bijzondere omgeving.

Eerder schreef Thijs de boeken Cold - sailing to Antartica en Hot - Life in the Australian outback. In tegenstelling tot deze eerdere boeken is Au! Nederlandstalig uitgegeven. Dat leest wel zo prettig, zeker omdat er in dit derde boek ook veel meer te lezen valt. In totaal zijn er 32 pagina's gewijd aan het reisverslag.

Opmaak


Het is een groot en stevig boek geworden met een gewicht van 1.35 kilogram en afmetingen van 245 bij 308 bij 25 millimeter. Wat mij betreft ook een goede keuze, want foto's kun je vaak het beste in een beetje groot formaat bekijken.

De tekst in het boek is op een wat afwijkende manier opgenomen; om de zoveel pagina's zitten er een paar dunnere en vooral kleinere pagina's tussen (ze zijn een centimeter of zes korter dan de pagina's met foto's). Hier staat het reisverslag van Thijs beschreven.

Het is hierbij wel een beetje jammer dat de tekst meestal midden in een zin eindigt en vervolgens een pagina of tien verder pas weer door gaat. Je zit dus vaak midden in het verhaal en dan wil je snel weer verder lezen. Zo neem je niet zo goed de tijd om alle foto's te bekijken die tussen de tekstgedeelten staan.

Bij de foto's zelf staan ook geen teksten. Je twijfelt er daarom soms over waar een bepaalde foto bij hoort. Achterin het boek staat wel een index waar je een omschrijving terug kunt vinden van elke foto. Persoonlijk had ik het prettiger gevonden als die tekst bij elke foto had gestaan. Zo'n index ga je in de praktijk natuurlijk niet snel gebruiken..

Au! door Thijs Heslenfeld

Inhoud


Uiteindelijk gaat het natuurlijk vooral om de inhoud. De titel van het boek verwijst naar de goudwinning in het gebied (Au is de afkorting van het scheikundige element goud). Tienduizenden mensen zoeken in het Surinaamse oerwoud naar het gewilde element en zij gebruiken daarbij methoden die het oerwoud en zijn bevolking ernstig bedreigen.

Thijs wil met dit boek dan ook aandacht vestigen op dit probleem. Gelukkig gaat lang niet alles in het boek over deze bedreiging voor het gebied. Het gaat veel meer over de levenswijze van de mensen die in het oerwoud wonen. Een onderwerp dat Thijs zeker interessant weet te brengen in zijn teksten.

De foto's hebben in dit boek meer een aanvullend karakter op het verhaal in plaats van dat deze de boventoon voeren (hoewel er veel meer pagina's gevuld zijn met de full-color foto's dan met tekst). Ik vind dit boek daardoor een stuk interessanter dan zijn eerdere boeken.

Het is ook leuk om de visie van Thijs op de ontwikkelingshulp in het gebied te lezen. Daar laat hij zich niet al te positief over uit. Dit in tegenstelling tot de leefwijze van de lokale bevolking waar wij als Westerse samenleving nog het nodige van kunnen leren..

Conclusie


Met Au! heeft Thijs in mijn ogen zijn beste boek tot nog toe gemaakt. De verhouding tussen tekst en foto's in in dit boek erg prettig en het verhaal laat je echt meebeleven wat Thijs gedurende drie maanden in het binnenland van Suriname heeft meegemaakt. Een interessant en leerzaam fotoboek!

Het boek 'Au! - er tikt een tijdbom in het Surinaamse bos' bevat 200 pagina's en heeft een prijs van 34,50 euro. Het boek is te bestellen bij Bol.com.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord