Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Peter van Veen

Recensie: Photoshop Klassiekers door Scott Kelby

woensdag 28 januari 2009, 09:03 door | 8.639x gelezen | 8 reacties

Van Computerboek.nl, een boekensite die zich richt op computergebruikers, ontvingen wij enige tijd geleden een boek van Scott Kelby: Photoshop Klassiekers. Scott Kelby is momenteel één van de meest bekende Photoshop goeroes. Van zijn hand zijn inmiddels ruim veertig (!) boeken verschenen, waaronder Photoshop CS3 voor Digitale Fotografen, Scott Kelby's 7-punten systeem en Photoshop Down & Dirty Tricks. Tevens is hij één van de Photoshop Guy's bij de populaire Photoshop User TV podcast.

Ook hier hebben we weer te maken met een 'klassiek' werk van Scott Kelby. Al op de eerste pagina's van het in totaal 360 pagina's tellende boekwerk begint de typische Kelby humor. Daar moet je van houden of je moet er langs heen kunnen lezen.

Photoshop Klassiekers is als boek geïnspireerd op de gelijknamige column in het tijdschrift Photoshop user. Hier wordt op eenvoudige wijze uitgelegd hoe je zelf de speciale effecten toe kunt passen, die je elke dag in tijdschriften, kranten, op televisie en internet ziet. Dit zijn de klassieke photoshop technieken: geen ouderwetse of achterhaalde technieken, maar juist de technieken die in het verleden hun sporen hebben verdiend.

Voor veel professionele fotografen en ontwerpers zijn dit juist de effecten waarmee ze hun brood verdienen. Het gaat hier niet op de nieuwste en hipste effecten, maar over bruikbare effecten. Juist de dingen waar je opdrachtgever om vraagt. En waarvan verwacht wordt dat jij ze kent!

Is dit een boek met effecten voor beginners? Sommige wel, maar een aantal ook weer duidelijk niet. Al worden de eenvoudigste effecten nog altijd dagelijks door de grootste reclamebureaus gebruikt. Iets hoeft niet moeilijk te zijn om succesvol te blijken. We hebben het over klassiekers: ze bestaan al zo lang omdat ze hun sporen hebben verdiend.

Het leerproces is als volgt: je begint met een leeg document en maakt in enkele pagina's een compleet project als eindresultaat. Tijdens het maken van het project leer je het klassieke effect kennen. Het voordeel is dat je tijdens zo'n project natuurlijk ook veel andere technieken leert. Door moderne professionals na te bootsen, ontdek je hoe je pagina's opmaakt, je eigen ontwerpen maakt en dingen in Photoshop doet die je niet voor mogelijk had gehouden. Ik denk dat dit de beste en ook leukste manier is om de speciale effecten van Photoshop te leren kennen.

Het is geen boek om eens een avond voor te gaan zitten en in één adem uit te lezen. Wel nodigt het uit om met het boek achter de computer inclusief Photoshop te gaan zitten. Je kunt het feitelijk op twee manieren gebruiken:

- Een klassieker eruit pikken die je onder de knie wilt krijgen en het boek letterlijk volgen.
- Het boek er bij pakken als je in een eigen project één van de klassieke technieken wilt toepassen.

Conclusie
Er staat heel veel duidelijke en direct toepasbare informatie in. De 360 pagina's van het boek zijn verdeeld over ruim 100 klassieke effecten, die in 10 hoofdstukken gegroepeerd zijn. Wat mij betreft is dit een klassiek werk wat in geen enkele boekenkast van een digitale fotograaf mag ontbreken!

Photoshop Klassiekers door Scott Kelby


Geïnteresseerd in dit boek?
Bestel het bij Bol.com. Photofacts ontvangt een percentage van het aankoopbedrag.

Photoshop Klassiekers
Photoshop Klassiekers
S. Kelby

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Peter van Veen

Over de auteur

Peter is Moor Fotografie. Hij helpt mensen beter leren fotograferen zonder de automaat. Liefhebber van Table Top Strobist Fotografie. Schrijver van diverse eBooks over fotograferen. Leert mensen bij door workshops over o.a. Lightroom, Strobist, Macro, HDR en Herfst.

8 reacties

 1. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op woensdag 28 januari 2009 om 23:15  | reageer

  Van een lezer kreeg ik de vraag wat hij zichbij deze Klassieker nu precies moet voorstellen. Daar heb ik het volgende op geantwoord:

  Allereerst bedankt dat je de moeite hebt genomen om te reageren.
  Ik kan me voorstellen dat je een voorbeeld mist. Ik heb er niet zo eentje klaarliggen, in ieder geval geen voor publicatie. Ik zal een bekijken of ik er iets aan kan doen. Dat zal ik dan wel melden hier.

  Waar gaat het boek over? Ik kijk even wat Scott zelf over zijn boek zegt:

  "Dit boek is geïnspireerd op een column in het tijdschrift Photoshop User. Je leest hoe je zelf de speciale effecten toepast die je elke dag in tijdschriften, op televisie, in kranten en op internet ziet. Dit zijn de echte klassiekers: technieken die hun sporen verdiend hebben."

  Wat zijn dat dan voor effecten? Nou bijvoorbeeld het maken van een reclameposter. Of een DVD-hoes. Of een filmposter. Een fraaie compilatie van productfoto's. Met name veel van wat via reclame tot ons komt wordt hierin besproken. Dat wordt dan opgebouwd van simpele productfoto tot het uiteindelijke resultaat.

  En nee, dit kun je niet bereiken met Lightroom. Het gaat immers over het compileren en bewerken van foto's. Dat gaat dus veel verder dat de correcties die je in Lightroom kunt doen.

 2. lukhul
  lukhul schreef op donderdag 29 januari 2009 om 01:41  | reageer

  Een goed boek deze Photoshop Klassiekers,ik heb hem in de Engelse uitvoering,Photoshop Classic, de eerste druk die is al uitgebracht 2004, dus qua Photoshop versie een beetje gedateerd en in de Nederlandse uitvoering op dit moment slecht leverbaar o.a. niet leverbaar bij Bol.com , maar de Engelse versie in o.a. bij Amazon uk. nog wel leverbaar.

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 29 januari 2009 om 08:25  | reageer

  Persoonlijk vond ik het boek een beetje tegenvallen. Niet dat er geen mooie tips en nuttige tutorials in staan, maar de effecten spraken me minder aan. Het gaat echt om het maken van posters en dergelijke. Zelf lees ik liever een boek over het verbeteren van je foto's en eventuele leuke effecten die je daar op uit kunt halen.

  Nu moet ik ook wel zeggen dat ik dus ook iets anders verwacht had van het boek dan dat het was. Opzich zijn het best aardige effecten voor opmaak die Scott toont.

 4. Piet
  Profiel  Piet schreef op donderdag 29 januari 2009 om 09:54  | reageer

  Wanneer recenseren jullie eens één van de boeken van Martin Evening? Zoals Adobe Photoshop CS4 for Photographers of The Adobe Lightroom 2 book, of worden er alleen boeken die in het Nederlands zijn vertaald gerecenseerd? Ik ben zelf laaiend enthousiast over deze boeken. Ze bevatten een vracht aan informatie, op een duidelijke manier met de nodige diepgang uitgelegd, zonder flauwe grappen.

 5. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 29 januari 2009 om 10:39  | reageer

  @Piet; Momenteel heb ik nog een heel stapeltje boeken liggen die ik nog door moet nemen voor reviews. Mocht ik eens zonder boeken komen te zitten dan kom ik wellicht weer eens toe aan het kopen van boeken. knipoog

  Wellicht moet ik eens kijken wie de uitgever is van Martin Evening, dan kan ik om een recensie exemplaar vragen.. Overigens, als je het zelf leuk vind ben je natuurlijk meer dan welkom om een review te schrijven die wij hier op Photofacts plaatsen.

 6. EdC
  Profiel EdC schreef op donderdag 29 januari 2009 om 20:44  | reageer

  De uitgever van het uitstekende Lightroomboek van Martin Evening is Adobe Press.

 7. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op donderdag 29 januari 2009 om 21:04  | reageer

  @allemaal: ik heb het boek Lightroom 2 van Martin Evening liggen. Binnenkort kunnen jullie wel een recensie verwachten vrolijk.

 8. Piet
  Profiel  Piet schreef op vrijdag 30 januari 2009 om 14:09  | reageer

  De uitgever van Adobe Photoshop CS4 for Photographers is overigens Focal Press vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord