Actie: Online cursussen + gratis Xpozer 60 x 90 afdruk. 79,95 euro voordeel! Meer info of direct aanmelden
Elja Trum

Recensie; Portretten fotograferen en retoucheren

zondag 16 november 2008, 19:27 door | 9.598x gelezen | 12 reacties

Van Uitgeverij Pearson ontvingen wij Portretten fotograferen en retoucheren van de bekende Amerikaanse auteur Scott Kelby. Het betreft een dun boekje (128 pagina's) waarin Scott tips geeft voor het verbeteren van portretfoto's. Hoofdzakelijk worden Photoshop bewerkingen beschreven, maar het boek bevat ook praktische tips voor apparatuur en techniek.

In plaats van een geheel nieuw boek is Portretten Fotograferen en Retoucheren een bundeling van eerdere boeken van Scott Kelby, namelijk de -overigens uitstekende- Digital Photography Book (deel 1 en 2), de CSx Boeken voor Digitale Fotografen en Photoshop Down & Dirty Tricks. Mocht je deze boeken dus al in je bezit hebben dan hoef je dit nieuwe boek niet aan te schaffen.

Zoals alle Kelby boeken moet je ook bij deze uitgaven de soms wat irriterende humor van Kelby op de koop toe nemen. In mijn mening is dit echter een kleine prijs die je betaalt voor zijn duidelijke instructies en handige tips.

Indeling
De eerste vijf hoofdstukken (38 pagina's) bevatten het fotografie gedeelte. In het eerste hoofdstuk komt de benodigde apparatuur voorbij; welke objectieven zijn geschikt, welke camera instellingen en gerichte tips om portretfoto's te verbeteren.

Het tweede hoofdstuk gaat over licht. Het gebruik van (indirect) flitslicht of natuurlijk licht. In het derde hoofdstuk komt de compositie aan het bod. Praktische tips over kadreren, achtergrond en uitsnedes. Het vierde hoofdstuk richt zich op groepsfotografie en in het vijfde hoofdstuk worden 'recepten' gegeven voor bepaalde portretfoto's. Aan de hand van een fotootje wordt uitgelegd hoe een dergelijk beeld bereikt kan worden.

Vanaf hoofdstuk zes komt de nabewerking aan het bod. Het corrigeren van problemen in foto's zoals onscherpte of onderbelichting. Ook het retoucheren van een portret wordt uitvoerig behandeld. Technieken voor het weghalen van onvolkomendheden zoals puistjes en rimpels, maar ook het witter maken van tanden, en 'eruit laten springen' van ogen in een portret worden behandeld.

In hoofdstuk acht gaat Scott nog een stapje verder; veranderen haar- oogkleur en het wegpoetsen van vetrolletjes of een wallen. Hoofdstuk negen richt zich meer op de afwerking van de totale foto door er een speciaal effect aan toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan een nette omzetting naar zwart-wit of het maken van een schets (tekening) van een foto.

Conclusie
Is het fotografen en retoucheren van portretten helemaal de fotografie richting die jij interessant vindt dan is deze bundeling uitstekend voor je geschikt. Ben je echter bereid wat meer geld uit te geven dan zou ik aanraden de bronboeken voor deze bundel aan te schaffen. Portretten Fotograferen en Retoucheren leest, zoals alle Kelby boeken, lekker weg en bevat uitstekende informatie en handige tips voor zowel het fotograferen als het Photoshop werk.

Scott Kelby; Portretten Fotograferen en Retoucheren


Portretten Fotografen en Retoucheren van Scott Kelby is te koop voor € 19,95.

Geïnteresseerd in dit boek?
Bestel het bij Bol.com. Photofacts ontvangt een percentage van het aankoopbedrag.

Portretten fotograferen en retoucheren
Portretten fotograferen en retoucheren
S. Kelby
Het Photoshop CS3 boek voor digitale fotografen
Het Photoshop CS3 boek voor digitale fotografen
S. Kelby
Scott Kelby over Digitale fotografie
Scott Kelby over Digitale fotografie
S. Kelby


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

12 reacties

 1. Brian [DSLR.nl]
  Brian [DSLR.nl] schreef op zondag 16 november 2008 om 22:29

  Mooi boek, had het ook al binnen gekregen vrolijk

 2. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op maandag 17 november 2008 om 08:19

  Lijkt me wel een handig boekje om er zo even bij te pakken.

 3. Piet
  Profiel  Piet schreef op maandag 17 november 2008 om 09:30

  Ik heb altijd wat moeite met de schrijfstijl van Scott. In het begin leest het lekker weg, maar al snel wordt je de flauwe grappen van Scott zat. Vaak vind ik de boeken ook erg oppervlakkig, maar ik kan me indenken dat dit een groot publiek wel aanspreekt. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan boeken van Martin Evening. Deze Engelsman weet tot in de finesses dingen uit te leggen op een no nonsense manier. Met name "Adobe Photosop CS3 for Photographers" is voor mij het naslagwerk.

 4. Margo
  Profiel Margo schreef op maandag 17 november 2008 om 16:09

  Elja, is het boek dat Piet noemt, van Martin Evening, ook via Bol.com te bestellen waarbij Photofacts een deel van de aankoopsom ontvangt?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Boeken

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.344 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord