Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Adobe Photshop CS5 nu officieel aangekondigd

maandag 12 april 2010, 17:38 door | 6.968x gelezen | 9 reacties

Vandaag kondigt Abobe officieel haar Creative Suite 5 aan. In dit nieuwe pakket zit uiteraard ook een nieuwe versie van Photoshop. Hierin zijn ook voor fotografen weer een flink aantal verbeteringen doorgevoerd. De opvallendste verbeteringen zijn de afgelopen weken al bekend gemaakt, zoals de indrukwekkende Content Aware Fill en Puppet Warp.

Een beetje raar brengt Adobe het wel, eerst werd de aankondiging van vandaag aangekondigd en nu is Photoshop CS5 dus nog niet beschikbaar. Binnen 30 dagen komt Photoshop CS5 beschikbaar, je kunt het pakket wel alvast bestellen.

Photoshop is nu volledig in 64 bits opgezet (zowel Windows als Mac) zodat grotere hoeveelheden geheugen aangesproken kunnen worden. Ook interessant zijn de verbeterde selectie gereedschappen, de automatische lenscorrectie en de verbeterde HDR functionaliteit. Ook beschikt de nieuwe Photoshop uiteraard weer over een nieuwe Camera Raw. Deze Camera Raw 6 is dezelfde versie als die nu gebruikt wordt in Lightroom 3 Beta en heeft dus onder andere ook de goede ruisreductie.

Tarieven
Zoals verwacht zijn ook de prijzen van deze nieuwe versie weer pittig. Aan de andere kant; voor een nieuw objectief leg je het geld ook zo neer. De normale Photoshop CS5 versie kost 1.010,31 euro. De upgrade kun je aanschaffen voor 296,31 euro.

Je kunt ook gaan voor Photoshop Extended CS5. Deze kost in de volledige versie 1.426,81 euro en voor de upgrade 474,81 euro. Een proefversie van Adobe Photoshop CS5 zal ook gratis te downloaden zijn, je kunt jezelf hier alvast voor opgeven.

Uiteraard gaan we hier op Photofacts binnenkort nog dieper in op deze nieuwe Photoshop versie. Op internet is natuurlijk ook al het nodige te vinden, zoals de uitstekende video's van Scott Kelby. In onderstaande video van Terry White worden vijf belangrijke Photoshop CS5 functionaliteiten getoond. Meer van deze video's vind je op Adobe TV.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

9 reacties

 1. Joop Visbeek
  Joop Visbeek schreef op maandag 12 april 2010 om 17:54  | reageer

  hmm ziet er veelbelovend uit!
  Blijf me verbazen of die 'content aware fill'....

 2. Niels
  Profiel  Niels schreef op maandag 12 april 2010 om 20:45  | reageer

  Amazing, die content aware fill... En die puppy warp... Ik heb nog niet naar de specs gekeken om CS5 te draaien maar die zullen er niet om liegen.

  Wel weer een mooie nieuwe versie!

 3. jan
  jan schreef op maandag 12 april 2010 om 21:09  | reageer

  Meer vernieuwingen c.q. verbeteringen zijn te vinden via website Rob Galbraith.

 4. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op maandag 12 april 2010 om 21:19  | reageer

  Ik ben benieuwd en ga zeker de trials proberen van Photoshop en Premiere Pro

 5. rbrt
  Profiel rbrt schreef op dinsdag 13 april 2010 om 09:39  | reageer

  "Aan de andere kant; voor een nieuw objectief leg je het geld ook zo neer."

  Je realiseert je hopelijk wel dat er tegenwoordig heel wat mensen zijn die van 1000 euro een hele maand moeten rondkomen?

 6. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 13 april 2010 om 11:09  | reageer

  @rbrt; Sja, ik kan echter ook niks aan de prijsstelling van Adobe veranderen. Volgens mij kunnen we wel zeggen dat Photoshop het geld absoluut wel waard is (net als vele een nieuw objectief veel geld waard vinden).

  Gelukkig zijn er ook nog altijd gratis programma's zoals Gimp.

 7. rbrt
  Profiel rbrt schreef op dinsdag 13 april 2010 om 12:10  | reageer

  @Elja; ik begrijp dat jij niet over de prijzen van Adobe gaat.
  Het ging mij meer om het gemak dat het zinnetje "... leg je het geld ook zo neer" suggereert. Voor veel mensen is dat echt geen haalbare realiteit.

 8. gast schreef op dinsdag 13 april 2010 om 14:42  | reageer

  Een upgrade van CS3 naar CS5 is overigens duurder dan een upgrade van CS4 naar CS5. Ik weet eerlijk gezegd de bedragen niet, maar dat wisten ze op de persbijeenkomst te vertellen.

 9. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 13 april 2010 om 16:35  | reageer

  De exacte bedragen van de upgrades kun je zien op de website van Adobe (bij een aankoop). Een upgrade van CS2, CS3 of CS4 is volgens mij nog 'goedkoop'. Vanaf een oudere versie upgraden is duurder.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.153 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord