Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Airportfotografie; nooit meer verveling tijdens wachttijden

zaterdag 17 juli 2010, 23:25 door | 7.245x gelezen | 29 reacties

Zoals jullie weten reis ik flink wat af in China. Gekscherend zeg ik wel eens dat ik vaker in het vliegtuig zit dan in de metro. Binnenlandse vluchten zijn goedkoop in China en je overbrugt snel enorme afstanden. Maar het luchtreizen consumeert ook flink wat tijd. Ik doel dan specifiek op de wachttijden en vooral de vertragingen. En dat laatste is in China schering en inslag. Iedereen heeft zo zijn eigen manier om de tijd te doden en de mijne is vooral het maken van foto's.

Mijn gear reist in een Pelican case 1510 of mijn Lowepro Vertex AW 200. Overigens verwonder ik me nog steeds over het gemak waarmee ik hier de loodzware Pelican als handbagage mee zeul. Zodoende heb ik altijd mijn gear onder handbereik. Airports hebben een bijzondere sfeer vind ik. Je voelt als het ware de koortsachtigheid van het reizen. Want de meeste mensen zijn toch enigzins opgewonden vanwege het tijdschema of onbekendheid met de airport lay-out.

Aankomsthal


Kunst en vliegwerk
Ergens ben ik begonnen met foto's te schieten op vliegvelden als tijdverdrijf. Gaandeweg werd dat zo leuk dat ik er nu een boeiende serie van wil maken. In veel gevallen vecht je natuurlijk met beperkte lichtomstandigheden maar met wat kunst en vliegwerk komen er toch interessante beelden uitrollen. Nu weet ik niet wat het geval is op bijvoorbeeld Schiphol maar in China maakt niemand bezwaar wanneer je op een vliegveld met een camera rondloopt en er foto's schiet.

Aankomsthal; lange sluitertijd


Bonte wereld, visueel spektakel
Er zijn onderwerpen te over: aankomst- of vertrekhallen, wandelgangen, wachtruimtes, roltrappen, vliegtuigen, materieel, enzovoorts. Ook kun je erg creatieve dingen doen met reflecties in de vaak enorme glasoppervlakken. Daarnaast vind ik veel vliegtuigen prachtig qua vorm en signing. Kortom, het is een bonte wereld, een visueel spektakel dat een uitdaging vormt voor iedereen die het onderwerp aandurft. En wat te denken van nooit meer verveling tijdens wachttijden?

Staartstuk


In de beperking toont zich de meester
Vanwege de vaak slechte lichtomstandigheden en kunstlicht zou je er feitelijk met een statief moeten fotograferen. Maar eerlijk gezegd gaat dat wat te ver op een luchthaven. Dus zijn de fotografen met Image Stabilized (IS) objectieven in het voordeel. Als hard core prime shooter ben ik genoodzaakt wat hoger in de ISO's te klimmen. Maar in de beperking toont zich de meester zegt het spreekwoord; je gaat vanzelf oplossingen bedenken om tekortkomingen te compenseren.

Wachten


IS, Improvised Stabilization
Naast het bekende 'zoom by feet' werk ik met 'Improvised Stabilization', niet te verwarren met het gangbare IS. Hoe dat in zijn werk gaat? Heel simpel, er is alijd wel een reling of andersoortig meubilair waarop je je camera even kun laten rusten en met ingehouden adem een stop of twee winst boekt. Op die manier heb ik met mijn Canon EF 100mm f/2.8 macro (non IS) zelfs met 1/15 seconde nog scherpe shots kunnen maken. En met de EF 35mm f/1.4L lukte dat zelfs nog bij 1/6 seconde!

Telefoneren


Old School Photography
Een jute zakje met rijstkorrels doet ook wonderen als stabilisatie maar dat hoort doorgaans niet tot de standaard bagage lijkt me. Maar goed, met deze handrijkingen moet iedereen in staat zijn kwalitatief goede foto's te maken in gebrekkige (licht)omstandigheden. En als je niet zeker van je zaak bent maak je uiteraard meerdere shots van hetzelfde onderwerp. Waarschijnlijk schieten velen van jullie ook met IS lenzen. Ik bedrijf nog een beetje 'Old School Photography'.

Drukte


Airport; een nieuwe categorie?
Onder welke categorie deze foto's vallen weet ik niet. Misschien dat het 't dichtst bij 'street' ligt? Ach, wat maakt het ook allemaal uit, voor mij is het gewoon 'airport' en daarmee uit. Wie weet heb ik naast de term 'Improvised Stabilization' wel een nieuwe categorie gelanceerd. Alle gekheid op een stokje, stilaan ben ik echt gefascineerd geraakt door het onderwerp. De foto's zijn natuurlijk mijn interpretatie van wat ik zoal op een vliegveld beleef en ik ben benieuwd naar jullie visie.

Voedseleautomaat


Blote meiden van Mark de Roo
Jullie kennen mijn voorliefde voor series. Maar dit is een op zich zelf staand onderwerp en wordt dus beslist geen serie. Een tijdje geleden heb ik gezegd dat ik wat meer van China en Beijing wil laten zien maar op mijn laatste blogs Beijing opera en Beijing hutongs waren de bezoekersaantallen dusdanig mager dat ik mijn twijfels heb over belangstelling voor zulke onderwerpen. En ik besef ook dat ze niet kunnen concurreren met de blote meiden van Mark de Roo.

Maar ja, wat moet je als je gefascineerd bent geraakt door een land als China; het land waar ik woon en werk. Ik leg het maar even onder mijn kussen en zoals gewoonlijk komt er dan vanzelf een mooie droom die me verteld waar we met de volgende blogs naar toe moeten..

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

29 reacties

 1. Jac Trum
  Profiel  Jac Trum schreef op zondag 18 juli 2010 om 00:02  | reageer

  Ton, hartstikke leuk dat je het toch niet kunt laten je foto's hier te publiceren. Chapeau! Ik geniet ervan!

 2. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 18 juli 2010 om 00:16  | reageer

  Halla Ton. Is jouw vakantie nu al voorbij? vrolijk

  Luchthavens zien er ook overal hetzelfde uit. Niet echt natuurlijk, maar het wachten is van altijd en overal. Jouw vorm van IS is zeker nog niet ouderwets en je doet daarmee in ieder geval aan energiebesparing. De Canon-IS vreet stroom.

  Het mannetje op de laatste foto kijkt een beetje weg naar een affiche dat we niet goed kunnen zien. Vind ik zelf niet zo sterk. In de foto's 4 en 5 ben je mooi bezig geweest met de lijnen van de banken. De foto's 'Aankomstehal' en 'Drukte' vind ik mooie vormen van 'straatfotografie'.

  En we zullen zien of je met de meiden van De Roo kunt wedijveren. vrolijk

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 18 juli 2010 om 01:43  | reageer

  @EdC
  Vakantie duren hier kort EdC. In China werken we gewoon harder.

  Mij is inderdaad verteld dat IS lenzen stroomvreters zijn. Jij bevestigd dat. De man op de laatste foto leek mij een mooie completering van de serie maar jouw commentaar werpt er nieuw licht op. Bedankt voor je lovende kritieken!

  Wil ik met het bezoekersaantal van Mark's blote meiden concurreren dan moet ik op z'n minst een nudistenvlucht verslaan en dat fenomeen kennen we hier in China nog niet. Maar de markt is hier sterk in ontwikkeling dus wie weet...

 4. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 18 juli 2010 om 09:12  | reageer

  Ton, het heeft niet met fotografie te maken, maar wel met de presentatie van de beelden bij elkaar, maar de foto 'Wachten' past niet goed in dit rijtje. In over de andere foto's ligt een soort glans die daar ontbreekt. Ligt aan de vloer, zie ik. In deze serie vind ik de spiegeling van de vloer meerwaarde bieden.

  Houd met het kijken naar de bezoekersaantallen rekening met de vakantietijd. Maar dit is weer een 'clickje' erbij. vrolijk

 5. Edward
  Profiel  Edward schreef op zondag 18 juli 2010 om 09:27  | reageer

  Hoi Ton, fijn te zien da je weer terug bent en natuurlijk moest ik lachen dat je het schrijven toch niet kan laten. Voor ons wel leuk, want dan hebben we weer wat te lezen over China.
  Inderdaad hebben vliegvelden vaak een bijzondere sfeer. Ik voel mezelf ook vaak direct op vakantie als ik op een vliegveld loop. Foto 2 herken ik als het vliegveld van Beijing en dat is een onderwerp op zich. Echt een ongelofelijk mooi vliegveld waar je dagen zou kunnen fotograferen.
  Mijn favorieten zijn foto 3 om de lijnen en de logo's van de staarten en uiteindelijk de beste vind ik foto 5, je blijft denken dat de man zijn vrouw of werk belt met allerlei problemen, misschien wel benadrukt door het kruis boven zijn hoofd.vrolijk

 6. nldazuu
  Profiel nldazuu schreef op zondag 18 juli 2010 om 10:48  | reageer

  Ton, ik heb gesmuld van je fotografisch verslag, zulke details als waar meneer EdC naar kijkt, zo zie ik het niet, ik vind die laatste foto juist spannend, 'Koop ik die (welke candybar of snack ze in China mogen hebben) of ga voor de SUV van BMW.....knap fotowerk...IS of NON is als je foto's maar scherp zijn! Keep being creative...Love IT en ach die blote meiden.....

 7. Cor Jexo
  Profiel  Cor Jexo schreef op zondag 18 juli 2010 om 11:09  | reageer

  gelukkig dat je toch je passie deelt, laat niemand je dat afnemen!
  als er een plek is waar veel gebeurt is een airport wel the place to be. zo weet ik uit eigen ervaring nog dat Singapore en Bangkok een belevenis waren.
  nogmaals goed dat je blijft posten
  gr jeroen

 8. Niels
  Profiel  Niels schreef op zondag 18 juli 2010 om 11:14  | reageer

  Ton: goed dat je er weer bent!!

  Erg leuk een verslag van iets waar heel veel mensen komen, maar vaak geen foto's maken. (behalve de vliegtuigen zelf) Welke luchthavens heb je hier gefotografeerd?
  Foto 5 is mijn favoriet, vanwege de lijnen!

 9. Jan Harm
  Jan Harm schreef op zondag 18 juli 2010 om 11:34  | reageer

  Niet in elk land zijn de autoriteiten ervan gecharmeerd dat er foto's op luchthavens worden genomen, ik zou altijd goed kijken of er ook verbodsborden geplaatst zijn.
  gr. Jan Harm

 10. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 18 juli 2010 om 14:27  | reageer

  @EdC
  Je hebt warempel oog voor details. Dat foto 4 geen glanzende vloer heeft was mij eerlijk gezegd niet eens opgevallen. In de reeks vind ik het zelf geen gemis maar uiteraard is het mogelijk dat jij dat een storend aspect vindt.

  @Edward
  Tja, het bloggen vind ik zo leuk dat ik het eigenlijk niet kan laten. Je kent mijn enthousiasme. Inderdaad zijn airports een beetje synoniem aan vakantie. De Beijing Airport is ronduit spectaculair en de grootste ter wereld.

  @Jac Trum, nldazuu, Jeroen Cox em Niels
  Hartelijk dank voor jullie reacties!

  @Jan Harm
  In China ben ik op airports tot nu toe nog geen fotografie-verbodsborden tegengekomen. Maar dat kan in de toekomst natuurlijk veranderen.

 11. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op zondag 18 juli 2010 om 14:28  | reageer

  Leuk artikel!
  Als ik de foto's zo bekijk lijkt me (naast een geringe hoeveelheid licht) ook de witbalans af en toe een lastig fenomeen.
  Ik ga er vanuit dat je in RAW fotografeert (?) en ben benieuwd welke methode jij gebruikt Ton, om de witbalans naar wens te stellen.

 12. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 18 juli 2010 om 16:07  | reageer

  @Henk Hulshof
  De witbalans is onder zulke omstandigheden niet gemakkelijk. Soms heb je zelfs te maken met een mix van daglicht en kunstlicht. Normaal werk ik graag met een grijskaart maar onder deze omstandigheden stel ik de kleurtemperatuur handmatig in op 3200-3400 graden Kelvin (kunstlicht) of 5200 (daglicht). Als het echt gecompliceerd wordt probeer ik proefondervindelijk de juiste kleurtemperatuur te vinden maar doorgaans kom ik op vernoemde waarden uit.

 13. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 18 juli 2010 om 19:18  | reageer

  Hey Ton,

  Goed je terug te zien en grappig om te zien dat jij van nature echt alles schiet wat los en vast zit. Dat betekend automatisch ook dat niet elk onderwerp mij aanspreekt en een vliegveld zou niet mijn ding zijn.

  Als ik naar de foto's kijk vind ik de tweede leuk vanwege het bekende sluitertijd effect bij beweging en de lichtval van de laatste foto spreekt me erg aan. Wel was die laatste foto denk ik wel sterker geweest zonder die reclame lichtbak er net achter. De bellende man vind ik de minste uit de serie vanwege het verwrongen perspectief en het vrij donkere onderwerp.

 14. Arno
  Profiel  Arno schreef op zondag 18 juli 2010 om 20:54  | reageer

  Hoi Ton, Keigoed dat je hier doorgaat en dat we kunnen blijven genieten van je avontuur in China.

 15. kidogo
  Profiel  kidogo schreef op zondag 18 juli 2010 om 21:04  | reageer

  Hai Ton !

  Laat je niet uit het veld slaan door je 'lage' bezoekersaantallen hoor ! Je hebt gewoon een veel selectiever (en daarom misschien wel beter) publiek. Ik denk dat je kan zeggen dat je een eigen doelgroep hebt, hoe klinkt dat ?

  Ik lees al je posts in ieder geval met veel plezier !

 16. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 19 juli 2010 om 01:25  | reageer

  @Johannes Klapwijk
  Ik moest wel even lachen met jouw opmerking 'alles schieten wat los en vast zit'. Die opmerking hield mij bezig en ik zocht een antwoord. Ik kwam tot de conclusie dat ik nog steeds de verwondering heb van de kleine jongen die ik eens was. Ik ben zo overweldigd door wat ik om me heen zie dat ik nog veel meer zou willen fotograferen maar (helaas) keuzes moet maken.

  Misschien steek ik daar wel m'n nek mee uit want je loopt het risico dat niet alles aanspreekt. Eerlijk gezegd ben ik zo overenthousiast dat ik daar geen seconde over nadenk. Het is mijn passie om datgene wat ik zie met m'n camera vast te leggen. Ook ben ik ervan overtuigd dat je op meerdere vlakken kunt excelleren; iets dat ik als fotograaf heel duidelijk als doel heb.

  @ Arno
  De (korte) vakantie heeft me goed gedaan en ik ga met frisse moed verder. Het kan alleen maar beter worden Arno!

  @Kidogo
  jouw visie snijdt hout! Wat kan mij feitelijk die bezoekersaantallen schelen; ik heb m'n eigen (trouwe) doelgroep!

 17. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 19 juli 2010 om 07:23  | reageer

  @Ton: het was positief bedoeld hoor. Ik vind het juist leuk om te zien dat jij weer heel anders werkt met fotografie, maar daardoor ook foto's maakt die misschien een alledaags tafareel zijn voor je, maar daardoor je ook helpen om te leren kijken. Als ik op een vliegveld loop kijk ik niet met 'fotografen ogen' om me heen, jij wel. Ik denk zeker dat je daardoor ook verder kan komen met fotografie.

 18. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 19 juli 2010 om 07:55  | reageer

  @Johannes Klapwijk
  'Fotograferende ogen', da's mooi uitgedrukt. Dat is inderdaad 'n beetje wat ik wilde zeggen met m'n reactie. Altijd en overal ben ik aan het 'fotograferen'. Dingen die ik waarneem beleef ik heel sterk op een visuele manier zeg maar. Dat is een tweede natuur van me. En de laatste tijd krijg ik het gevoel dat ik die visuele sensatie ook steeds meer met m'n camera kan omzetten naar beelden.

 19. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 19 juli 2010 om 08:11  | reageer

  @Niels
  Ik zag dat ik was vergeten je vraag te beantwoorden Niels. Deze foto's zijn geschoten op de airports van Beijing, Guangzhou en Hangzhou. Op de laatste luchthaven zijn kortgelegden UFO's waargenomen waardoor we 6 uur vertraging opliepen. Zelf heb ik geen Aliens gezien maar m'n tijd gebruikt om gewoon wachtende (en balende) Chinezen te fotograferen (foto 4).

 20. gast schreef op maandag 19 juli 2010 om 08:20  | reageer

  Ja, ik ben de zoveelste, maar niet minder gemeend: Goed dat je er weer bent!

  Fotografisch ben ik niet zo onderlegd, maar de foto van de bellende man vind ik het boeiendst door de sfeer en de mogelijke verhalen die er achter kunnen zitten.

 21. Derk
  Profiel Derk schreef op maandag 19 juli 2010 om 08:58  | reageer

  Goed dat je er weer bent Ton! Ik vindt luchthavens over het algemeen een noodzakelijk kwaad; deprimerend, saai en langdradig. Maar je hebt dat mooi opgelost met fotografie. Mijn favoriet is de laatste foto, juist dat onaangename TL-licht van de poster geeft hier een leuk effect. Of ze het echter in pakweg de USA leuk vinden als je met een camera rondloopt..... ach ja, dat lost zichzelf dan wel weer op nietwaar?

 22. PeterB
  Profiel PeterB schreef op maandag 19 juli 2010 om 10:36  | reageer

  Mooi weer een post van jouw hand te mogen zien, Ton! Sinds een kort bezoek aan Hongkong en China in 2008, blijft het land me fascineren. Ik hoop dat er spoedig inspiratie voor een nieuwe serie opborrelt!

 23. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 19 juli 2010 om 11:35  | reageer

  @gast
  De bellende man (foto 5) vind ik zelf ook de meest 'verhalende' in de reeks. Het leek me daarnaast een geslaagd groothoekshot (EF 35 f/1.4L)

  @Derk
  Wellicht dat je in de USA niet zo ongemoeid rond kunt lopen met een camera. Hopelijk blijft dat in China ook zo want ik heb er schik in gekregen.

  @PeterB
  Ik heb alweer volop ideeën over een interessante serie die ik binnenkort lanceer. Na de 'vakantie' ben ik weer creatiever dan ooit tevoren.

 24. ImgSensors
  Profiel ImgSensors schreef op maandag 19 juli 2010 om 22:15  | reageer

  Ben er mee eens, vliegvelden zijn boeiende fotografie locaties. Architectuur, kunst, mensen… je kunt ze allemaal tegenkomen. Op Schiphol heb ik nog niet meegemaakt dat het verboden werd. Hopelijk blijft dat zo want ik vind het er mooi.
  Ik heb weer genoten van je post.

 25. Jaap B.
  Jaap B. schreef op woensdag 21 juli 2010 om 00:05  | reageer

  Ik ben net terug uit Istanbul en heb dus ook weer de nodige tijd op het vliegveld doorgebracht, met name wachtend. Bij lezing van deze blog schaam ik me dat ik mijn camera niet uit de tas heb gehaald en wat heb geprobeerd. Ik vind het een waanzinnige serie, mijn favoriet is foto 4. Welcome back Ton.

 26. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 21 juli 2010 om 05:51  | reageer

  @Jaap B.
  Dank je voor je lovende reactie Jaap. Nu weet je hoe je voortaan de tijd door moet komen op airports. Je zou soms willen dat de vertraging nog even aanhoudt!

 27. PehrG
  PehrG schreef op woensdag 21 juli 2010 om 17:11  | reageer

  Vorig week op een Duits stationnetje: gelijk politie erbij. En ik ben zeker niet zo professioneel uitgerust als TonV met een tas vol lenzxen. Op Schiphol heb ik ook wel eens het idee gehad om te fotograferen, maar ook daar lopen zoveel gewapende manschappen rond dat ik het eigenlijk niet goed durf. Ik ga geen problemen zoeken. In Londen ook zoiets. Daar kan je zelfs al worden aangehouden als je met een gsm in de zakenwijk een foto maakt, las ik op een Britse fotografenwebsite.

 28. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 21 juli 2010 om 17:56  | reageer

  @PehrG
  Het westen krijgt te maken met steeds stringenter veiligheidsmaatregelen wat ook het fotograferen in openbare gelegenheden aan banden legt. Ook in Beijing is het op veel plaatsen zoals shopping malls en office areas niet toegestaan er te fotograferen; het wemelt er van de security. Maar op airports maak (nog) niemand bezwaar dus knip ik er voorlopig lustig op los.

 29. ZeeuwsMeisje :-
  ZeeuwsMeisje :-) schreef op woensdag 21 juli 2010 om 19:03  | reageer

  Hey Horatio ( je weet wel.......die van CSI Miami) hihihi...

  Leuke foto's weer.....alhoewel ik eerlijk moet bekennen dat dit de minst mooie serie is die ik van je heb waargenomen. Maar dat is een persoonlijk voorkeur. De positionering van de logo's (achterkant vliegtuigen) vind ik persoonlijk wel mooi geschoten.

  Thanks voor je mail en ik ben benieuwd naar je volgende thema.

  Liefs Mar.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.051 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord