Ton Vingerhoets

Airportfotografie; nooit meer verveling tijdens wachttijden

zaterdag 17 juli 2010, 23:25 door | 6,170x gelezen | 29 reacties

Zoals jullie weten reis ik flink wat af in China. Gekscherend zeg ik wel eens dat ik vaker in het vliegtuig zit dan in de metro. Binnenlandse vluchten zijn goedkoop in China en je overbrugt snel enorme afstanden. Maar het luchtreizen consumeert ook flink wat tijd. Ik doel dan specifiek op de wachttijden en vooral de vertragingen. En dat laatste is in China schering en inslag. Iedereen heeft zo zijn eigen manier om de tijd te doden en de mijne is vooral het maken van foto's.

Mijn gear reist in een Pelican case 1510 of mijn Lowepro Vertex AW 200. Overigens verwonder ik me nog steeds over het gemak waarmee ik hier de loodzware Pelican als handbagage mee zeul. Zodoende heb ik altijd mijn gear onder handbereik. Airports hebben een bijzondere sfeer vind ik. Je voelt als het ware de koortsachtigheid van het reizen. Want de meeste mensen zijn toch enigzins opgewonden vanwege het tijdschema of onbekendheid met de airport lay-out.

Aankomsthal


Kunst en vliegwerk
Ergens ben ik begonnen met foto's te schieten op vliegvelden als tijdverdrijf. Gaandeweg werd dat zo leuk dat ik er nu een boeiende serie van wil maken. In veel gevallen vecht je natuurlijk met beperkte lichtomstandigheden maar met wat kunst en vliegwerk komen er toch interessante beelden uitrollen. Nu weet ik niet wat het geval is op bijvoorbeeld Schiphol maar in China maakt niemand bezwaar wanneer je op een vliegveld met een camera rondloopt en er foto's schiet.

Aankomsthal; lange sluitertijd


Bonte wereld, visueel spektakel
Er zijn onderwerpen te over: aankomst- of vertrekhallen, wandelgangen, wachtruimtes, roltrappen, vliegtuigen, materieel, enzovoorts. Ook kun je erg creatieve dingen doen met reflecties in de vaak enorme glasoppervlakken. Daarnaast vind ik veel vliegtuigen prachtig qua vorm en signing. Kortom, het is een bonte wereld, een visueel spektakel dat een uitdaging vormt voor iedereen die het onderwerp aandurft. En wat te denken van nooit meer verveling tijdens wachttijden?

Staartstuk


In de beperking toont zich de meester
Vanwege de vaak slechte lichtomstandigheden en kunstlicht zou je er feitelijk met een statief moeten fotograferen. Maar eerlijk gezegd gaat dat wat te ver op een luchthaven. Dus zijn de fotografen met Image Stabilized (IS) objectieven in het voordeel. Als hard core prime shooter ben ik genoodzaakt wat hoger in de ISO's te klimmen. Maar in de beperking toont zich de meester zegt het spreekwoord; je gaat vanzelf oplossingen bedenken om tekortkomingen te compenseren.

Wachten


IS, Improvised Stabilization
Naast het bekende 'zoom by feet' werk ik met 'Improvised Stabilization', niet te verwarren met het gangbare IS. Hoe dat in zijn werk gaat? Heel simpel, er is alijd wel een reling of andersoortig meubilair waarop je je camera even kun laten rusten en met ingehouden adem een stop of twee winst boekt. Op die manier heb ik met mijn Canon EF 100mm f/2.8 macro (non IS) zelfs met 1/15 seconde nog scherpe shots kunnen maken. En met de EF 35mm f/1.4L lukte dat zelfs nog bij 1/6 seconde!

Telefoneren


Old School Photography
Een jute zakje met rijstkorrels doet ook wonderen als stabilisatie maar dat hoort doorgaans niet tot de standaard bagage lijkt me. Maar goed, met deze handrijkingen moet iedereen in staat zijn kwalitatief goede foto's te maken in gebrekkige (licht)omstandigheden. En als je niet zeker van je zaak bent maak je uiteraard meerdere shots van hetzelfde onderwerp. Waarschijnlijk schieten velen van jullie ook met IS lenzen. Ik bedrijf nog een beetje 'Old School Photography'.

Drukte


Airport; een nieuwe categorie?
Onder welke categorie deze foto's vallen weet ik niet. Misschien dat het 't dichtst bij 'street' ligt? Ach, wat maakt het ook allemaal uit, voor mij is het gewoon 'airport' en daarmee uit. Wie weet heb ik naast de term 'Improvised Stabilization' wel een nieuwe categorie gelanceerd. Alle gekheid op een stokje, stilaan ben ik echt gefascineerd geraakt door het onderwerp. De foto's zijn natuurlijk mijn interpretatie van wat ik zoal op een vliegveld beleef en ik ben benieuwd naar jullie visie.

Voedseleautomaat


Blote meiden van Mark de Roo
Jullie kennen mijn voorliefde voor series. Maar dit is een op zich zelf staand onderwerp en wordt dus beslist geen serie. Een tijdje geleden heb ik gezegd dat ik wat meer van China en Beijing wil laten zien maar op mijn laatste blogs Beijing opera en Beijing hutongs waren de bezoekersaantallen dusdanig mager dat ik mijn twijfels heb over belangstelling voor zulke onderwerpen. En ik besef ook dat ze niet kunnen concurreren met de blote meiden van Mark de Roo.

Maar ja, wat moet je als je gefascineerd bent geraakt door een land als China; het land waar ik woon en werk. Ik leg het maar even onder mijn kussen en zoals gewoonlijk komt er dan vanzelf een mooie droom die me verteld waar we met de volgende blogs naar toe moeten..

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

29 reacties

 1. Jac Trum
  Profiel  Jac Trum schreef op zondag 18 juli 2010 om 00:02

  Ton, hartstikke leuk dat je het toch niet kunt laten je foto's hier te publiceren. Chapeau! Ik geniet ervan!

 2. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 18 juli 2010 om 00:16

  Halla Ton. Is jouw vakantie nu al voorbij? vrolijk

  Luchthavens zien er ook overal hetzelfde uit. Niet echt natuurlijk, maar het wachten is van altijd en overal. Jouw vorm van IS is zeker nog niet ouderwets en je doet daarmee in ieder geval aan energiebesparing. De Canon-IS vreet stroom.

  Het mannetje op de laatste foto kijkt een beetje weg naar een affiche dat we niet goed kunnen zien. Vind ik zelf niet zo sterk. In de foto's 4 en 5 ben je mooi bezig geweest met de lijnen van de banken. De foto's 'Aankomstehal' en 'Drukte' vind ik mooie vormen van 'straatfotografie'.

  En we zullen zien of je met de meiden van De Roo kunt wedijveren. vrolijk

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 18 juli 2010 om 01:43

  @EdC
  Vakantie duren hier kort EdC. In China werken we gewoon harder.

  Mij is inderdaad verteld dat IS lenzen stroomvreters zijn. Jij bevestigd dat. De man op de laatste foto leek mij een mooie completering van de serie maar jouw commentaar werpt er nieuw licht op. Bedankt voor je lovende kritieken!

  Wil ik met het bezoekersaantal van Mark's blote meiden concurreren dan moet ik op z'n minst een nudistenvlucht verslaan en dat fenomeen kennen we hier in China nog niet. Maar de markt is hier sterk in ontwikkeling dus wie weet...

 4. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 18 juli 2010 om 09:12

  Ton, het heeft niet met fotografie te maken, maar wel met de presentatie van de beelden bij elkaar, maar de foto 'Wachten' past niet goed in dit rijtje. In over de andere foto's ligt een soort glans die daar ontbreekt. Ligt aan de vloer, zie ik. In deze serie vind ik de spiegeling van de vloer meerwaarde bieden.

  Houd met het kijken naar de bezoekersaantallen rekening met de vakantietijd. Maar dit is weer een 'clickje' erbij. vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.816 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.816 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.