Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Spiritualiteit in beeld gebracht; deel 2

woensdag 26 januari 2011, 19:32 door | 6.612x gelezen | 19 reacties

Een tijdje geleden heb ik een posting gewijd aan de Baiyun Guantempel. Omdat ik het een bijzondere plek vind ben ik nog enkele malen teruggeweest om bij andere lichtomstandigheden nieuwe foto's te maken. En dan vallen je weer dingen op waarvan je je afvraagt waarom je ze niet eerder had gezien. Die ervaring zal jullie niet helemaal vreemd in de oren klinken. Overigens ben ik helemaal verzot op Chinese tempels. Overal waar ik in China kom zoek ik ze op.

En het wemelt ervan. Je hebt TaoÔstische, Boeddistische en Confusiustempels voor zover ik weet. Maar ook in Europa bezocht ik menig kathedraal. De sacrale sfeer maakt altijd indruk op me. Gewoon even in een bankje zitten en genieten van de stilte dat voelt als een moment van meditatie. In zekere zin heb ik datzelfde met de Chinese tempels. Daar zie je geen Jezus aan het kruis of Maria maar fiere goden en dikke boeddha's vereerd met vers fruit en bloemen.

Foto 1
Foto 1

Het brandaltaar waarin devote Chinezen wierookstaafjes in allerlei formaten verbranden is een vast terugkerend ritueel. Daarna knielen ze binnen in gebedsruimtes op kleurrijke kussentjes voor boeddhabeelden om gebeden te reciteren. In de Katholieke kerken wordt de rozenkrans een paar keer afgewerkt of men prevelt Onze Vaders of wat meer gangbare Weesgegroetjes. Het Roomse leven van weleer heeft z'n raakvlakken met de Chinese tempels.

Foto 2
Foto 2

Maar goed, Ik schiet misschien wat door want we gaan het vooral over fotografie hebben. En wat zijn die Chinese tempels fotogeniek in mijn ogen. Tjonge, ik kan er niet genoeg van krijgen! Nee, er treedt voorlopig nog geen tempelmoeheid op. Ook in Chengdu waar ik deze maand een tijd heb doorgebracht heb ik een paar tempels bezocht. En ook daar weer de kitscherige beelden, kaarsjes in een bloemvorm met zoete kleurtjes en een overdaad aan ornamenten.

Foto 3
Foto 3

Er stonden buiten grote metalen tafels waarop mensen een wensbriefje konden neerleggen waarop men een soort kelk met kaarsje plaatst. Binnen in een groot gebedsvertrek was een samenkomst van mensen die allemaal gekleed in een bruine pij onvermoeibaar dezelfde mantra's zongen. Een aantal monniken gaf het ritme aan door met stokjes op een grote trom te slaan. Helaas heb ik dit tafereel niet gefotografeerd want dat zou een ongepaste inbreuk zijn

Foto 4
Foto 4

Je ziet er mensen van alle leeftijden. Ook veel jongeren valt me op. Een grappig aspect is dat men delen van de brandofferaltaren aanraakt die een bijzondere werking moeten geven. In de Baiyun Guantempel staat een koperen paard dat helende krachten wordt toebedeeld. Je moet het lichtaamsdeel van het paard aanraken waar je zelf klachten hebt. Bijgeloof zouden wij nuchtere Hollanders zeggen. Maar Chinezen denken daar heel anders over.

Foto 5
Foto 5

Met de variŽteit aan foto's heb ik getracht mijn beleving weer te geven. Natuurlijk is en blijft dat moeilijk. Het is misschien geen gangbaar onderwerp en het zal geen grote groep aanspreken maar ik vind het een enorme uitdaging om met mijn camera spiritualiteit vast te leggen. In wezen betekent dat je het onstoffelijke tot uitdrukking wilt brengen en dat vraagt om sterke beelden. Enfin, ik hoop dat ze sterk genoeg zijn om er een goed gevoel aan te beleven.

Foto 6
Foto 6


Foto 7
Foto 7


Foto 8
Foto 8

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

19 reacties

 1. Ronald
  Ronald schreef op woensdag 26 januari 2011 om 20:48  | reageer

  Hoi Ton,
  Bedankt voor de 'mindtravel' vrolijk Mooi om dit weer te zien. Gelukkig zijn de Chinezen hier trouw aan. Het siert ze. Ik weet nog goed dat ik vlak voor een wierrookstokje van ruim 2 meter heb gestaan...
  Foto 7 vind ik echt mooi. Die briefjes met stempeltjes zijn zo typisch Chinees. Veel succes en groetjes uit Diessen !

 2. Jan
  Jan schreef op woensdag 26 januari 2011 om 22:19  | reageer

  Mooie serie, ook nu weer. Ik begrijp je dubio, want de foto's verdienen echt mensen erbij, maar die wil je in tempels/kerken niet 'lastigvallen'. Soms zijn lokale festivals dan een uitkomst, zoals je die in Tibet vrij veel hebt.
  Foto 2 bezorgde mij in ieder geval een wierrookgeur achter het beeldscherm (en gelukkig niet de yakbotertheesmaak). Kijk uit naar je volgende serie.

 3. Arno
  Profiel  Arno schreef op woensdag 26 januari 2011 om 23:07  | reageer

  Mooie serie weer. Ik heb tijdens mijn reizen naar Maleisië en Bali redelijk wat tempels kunnen bezoeken en inderdaad stralen die een serene rust van meditatie uit en geen mensen aan het kruis genageld of andere wilde beelden. Het offeren van levende wezens in die culturen gaat me wel veel te ver en is ook nergens voor nodig. Als mensen graag offeren moeten ze zichzelf te grabbel leggen en niet een ander wezen maar dat even terzijde.

  Ik zie weer dat heerlijke kleurrijke China terug in je beelden en daar ga ik zeker een keer een fotografisch bezoek afleggen.

 4. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 27 januari 2011 om 04:52  | reageer

  @Jan
  Mensen fotografeer ik mondjesmaat in die tempels omdat ik geen aanstoot wil geven. Maar toen ik deze serie zelf bekeek had ik ook het gevoel dat er een deel 3 moet komen waarin mensen/tempelbezoekers centraal staan.

  @Arno
  Inmiddels heb ik in China meer dan honderd tempels bezocht maar gelukkig nooit geconfronteerd met het offeren van dieren. Dat zou mij ook te ver gaan. China is inderdaad heerlijk kleurrijk! Ik zie je wel 'n keer verschijnen.

 5. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op donderdag 27 januari 2011 om 08:22  | reageer

  Fijne serie! Vooral 7 vind ik mooi.

  Ik heb slechts 1 klein verbeterpunt: op foto's als 1 en 4 komen de verschillende lagen erg slecht los van elkaar. Daardoor lijkt het een plet beeld waardoor je lastig ziet wat nu wat is. Als je dat vergelijkt met foto 3 dan komen daarin de objecten beter tot hun recht imho.

 6. Niels
  Profiel  Niels schreef op donderdag 27 januari 2011 om 08:52  | reageer

  Een mooi serie heb je er weer van gemaakt, Ton!

  De laatste 2 foto's zijn ook mijn favorieten.
  Bij foto 1 vindt ik de net scheve "horizon" iets afbreuk doen aan de foto, maar hij mag er zijn. knipoog

 7. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 27 januari 2011 om 09:00  | reageer

  @Johannes Klapwijk
  We hebben het vaker over smaakkwesties; dat kenmerkende tele-effect zoals in foto 1 (EF 100 f/2.8 Macro) vind ik persoonlijk fraai. Foto 4 is in mijn beleving een geslaagd groothoekshot en de versmelting met de achtergrond was hier ook m'n doel. Jouw optiek volgend zou een andere benadering wellicht de verschillende objecten beter definieren. Een frisse kijk op m'n werk is altijd welkom. Bedankt voor je reactie!

 8. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 27 januari 2011 om 09:41  | reageer

  @Niels
  Als ik foto 1 check met de hulplijnen in Photoshop staat de hele zaak gewoon waterpas. Enuuhhh een beetje schuin mag eigenlijk best in zo'n tempel; daar liggen ze in China niet wakker van Niels.

 9. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op donderdag 27 januari 2011 om 11:10  | reageer

  Ik kan me voorstellen dat foto 1 idd bewust is Ton, als jij het mooi vind moet je ze lekker zo blijven maken. Kwestie van smaak dan knipoog

 10. Niels
  Profiel  Niels schreef op donderdag 27 januari 2011 om 11:16  | reageer

  Dan moet ik echt een bril aan gaan schaffen. vrolijk
  Zoals ik al zei, hij mag er zijn hoor!!

  thx.

 11. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 27 januari 2011 om 11:20  | reageer

  @Johannes
  Dat is het mooie van fotografie Johannes: er zijn legio invalshoeken die allemaal fraaie, boeiende resultaten geven. En we hebben allemaal onze voorkeuren en handschrift. Wat blijft is dat we van elkaar kunnen leren. Daarom vind ik de uitwisseling op Photofacts zo waardevol.

 12. Niels
  Profiel  Niels schreef op donderdag 27 januari 2011 om 11:21  | reageer

  Daar sla je de spijker recht op zijn kop! knipoog

 13. Arno
  Profiel  Arno schreef op donderdag 27 januari 2011 om 11:36  | reageer

  @Niels: Echt recht of staat die spijker ook iets scheef van de horizon vrolijk

 14. Niels
  Profiel  Niels schreef op donderdag 27 januari 2011 om 11:44  | reageer

  Nee, heb ondertussen mijn bril opgezet en nu echt recht.. vrolijkvrolijk

 15. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 27 januari 2011 om 12:59  | reageer

  @Niels
  Ik begrijp dat je het inmiddels wat scherper ziet Niels; ik begon warempel te twijfelen of m'n Chinese waterpas wel klopt...(LOL)

 16. Tommy
  Tommy schreef op vrijdag 28 januari 2011 om 21:47  | reageer

  Hoi Ton!

  Heb vanwege drukte een aantal post van je geist, maar ben blij dat ik nu wel ben komen kijken. vrolijk Hou zelf ook erg veel van tempels en heb met plezier naar je foto's gekeken. Krijg alweer de kriebels om naar Azië te gaan...

 17. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 29 januari 2011 om 05:27  | reageer

  @Tommy
  Leuk dat je even langskomt op Photofacts! Je zult het natuurlijk druk hebben met je trainingschema. Tja, als je eenmaal van het leven in Azie hebt geproefd ben je er voorgoed aan verknocht. Ik wil er voorlopig nog niet weg...

 18. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 30 januari 2011 om 20:15  | reageer

  Ton, wat zijn de Chinezen ordelijke mensen. Alles netjes in rijen opgesteld. Gelukkig dat je foto 3 toont, waar een onverlaat een bankje heeft verschoven. En als ergens rijtjes zijn, dan zie jij de regelmaat. Ik blijf zowel de rijtjes als jouw oog daarvoor zeer waarderen.

 19. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 31 januari 2011 om 03:12  | reageer

  @EdC
  In feite zijn Chinezen wanordelijk, kijk maar naar m'n hutongposting. Maar op de een of andere manier heb ik een honger naar orde en fotografeer ik dat maar al te graag. Het is vast en zeker mijn designverleden dat de kop opsteekt. Bedankt voor je waardering Ed!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord