Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Rick Vermue

Upgraden; Canon 400D naar Canon 5D mark II

woensdag 21 oktober 2009, 23:13 door | 9.742x gelezen | 23 reacties

Ik schreef al eerder over de aanschaf van de Canon 5D mark II. Inmiddels is deze dan toch echt binnen en ben ik lekker verder aan het fotograferen. In dit verhaal alles wat er kwam kijken bij de overgang van een Canon 400D naar de nieuwe camera.

Want er was nogal wat verandering. Twee weken geleden was ik nog in het bezit van een 400D met kitlens, 10-22mm f/3.5-4.5 USM, 50mm f/1.8 en een 70-200mm f/2.8 IS USM L, en nu zijn van dit rijtje alleen de laatste twee nog over.

De Canon 400D met kitlens en enkele accessoires is verkocht aan een collega. Deze collega is altijd erg enthousiast over mijn fotografieverhalen en corrigeert ook vaak de artikelen die ik schrijf voor Photofacts (mocht hier dus nog een fout in staan is het haar schuld knipoog). Ik was dus zeer blij dat de camera in haar handen kwam.

De 10-22mm past niet op een fullframe camera, het is een EF-S objectief welke alleen op cropcamera's werken. Dit objectief is verkocht aan een vriend die een tijdje geleden op mijn aanraden een 400D heeft aangeschaft. Dat dit een goede combinatie is weet ik uit ervaring.

Canon 5D mark2 met 24-105mm lens


De aangeschafte camera is een zogenaamde kit, de 24-105mm f/4 USM L lens is bijgeleverd. Deze lens had ik niet nodig, de enige reden dat ik de kit heb aangeschaft is om de camera na verkoop van deze lens iets goedkoper in handen te krijgen. Dit was misschien een niet al te verstandige keus, ik moest nu drie maanden wachten op mijn camera.

In die drie maanden kon ik uiteraard gewoon door gaan met mijn uitstekende 400D. Achteraf ben ik wel blij dat ik de kit heb aangeschaft, de opbrengst van deze lens maakt de aanschaf een heel stuk draaglijker. De lens is inmiddels verkocht via het vraag en aanbod gedeelte van Tweakers.

Via de marktplaats van Dutch Photo Zone ben ik aan een 35mm f/2.0 gekomen. Deze lag geheel niet in de planning maar een betaalde opdracht zorgde ervoor dat er wat geld vrij kwam. Toen ik deze had aangeschaft wist ik nog niet dat mijn 5DII twee dagen later ook zou komen. Het kwam dus zo ongeveer gelijk aan. De prijs/kwaliteit van deze lens is echt uitstekend. De combinatie van groothoeklens en de lichtsterkte van f/2 vind ik erg fijn.

Canon 35mm f2
Als laatste heb ik een Canon 17-40mm f/4.0 L USM aangeschaft. Deze lens gaat de 10-22mm vervangen die ik op mijn 400D had. Ze hebben een vergelijkbare beeldhoek. Voordeel is natuurlijk wel dat dit een L lens is, lekker stevig gebouwd en met een filter ook spatwaterdicht en stofdicht. De lens is tweedehands aangeschaft en kon geheel worden betaald met de opbrengst van de verkoop van de 10-22mm. Het glas en exterieur van de lens zijn in uitstekende staat. Grappig was nog dat ik de lens lopend op kon halen, de verkoper woont 400 meter bij mij vandaan.

De 70-200mm en de 50mm passen uiteraard ook op de 5DII en deze blijven ook gewoon in de tas. De telelens is zich minder als tele gaan gedragen doordat de cropfactor weg valt. Dit vind ik een groot voordeel aangezien ik niet zo heel veel met tele werk. Hetzelfde geld voor de 50mm. Op mijn 400D gebruikte ik hem niet zo veel omdat ik hem te tele vond in veel situaties, op de 5DII heb ik hem er veel vaker op zitten, nu zie je weer waarom het een standaard brandpuntsafstand is uit het analoge tijdperk.

Al met al was het redelijk druk, veel mailverkeer en telefoontjes maar uiteindelijk heb ik alles kunnen verkopen voor de prijs die ik had gehoopt. Ook de nieuw aangeschafte lenzen heb ik gekocht voor goede prijzen. Voorlopig ben ik dus erg tevreden en ga ik weer lekker verder.

waterpolo
Testfoto, 5D mark II @ ISO 6400, witbalans op wit TL licht, 1/1250 seconde in samenwerking met de 70-200 f/2.8 IS @ 135mm en f/2.8, scherp gesteld op de man die de bal gooit

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Rick Vermue

Over de auteur

Rick verdient zijn geld sinds 2005 in het VUMC als research analist. In 2007 heeft hij een Canon 400D aangeschaft waar hij lekker foto's mee aan het nemen is. Hobby's zijn fotograferen, foto's bewerken, gamen, internetten en wandelen. Rick zijn foto's zijn te zien op zijn Flickr site.

23 reacties

 1. Marcel Wiegerinck
  Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op woensdag 21 oktober 2009 om 23:22  | reageer

  Gefeliciteerd met je aankoop! Ben best een beetje jaloers vrolijk

 2. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 21 oktober 2009 om 23:50  | reageer

  Welkom ik de groeiende club van full-frame shooters. Er gaat een nieuwe wereld voor je open (of een oude, want vijf jaar geleden was full-frame nog heel gewoon).

 3. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op donderdag 22 oktober 2009 om 00:16  | reageer

  Tof voor je!
  Op een vergelijkbare manier ben ik deze week ook overgestapt naar fullframe; van Nikon D70s naar een D700 vrolijk En de 17-55 2.8DX verruild voor een 24-70 2.8
  Ik behoud ook mijn lichtsterke lens (50mm 1.4) en nog een tele 80-200 2.8ED.
  Tijd om te genieten knipoog

 4. tonv
  tonv schreef op donderdag 22 oktober 2009 om 03:32  | reageer

  Een tijd heb ik getwijfeld tussen de nieuwe 7D of 5D II als upgrade maar gelukkig is het de laatste geworden. Ondanks dat de 7D is volgeladen met high tech gadgets is de output van de 5D II van een hoger level. Na anderhalf jaar met de 40D te hebben gewerkt gaat er voor mij met de 5D II ook een nieuwe wereld open en dat enthousiasme merk ik ook in jouw stuk! Welcome to the world of full frame shooters...

 5. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op donderdag 22 oktober 2009 om 08:33  | reageer

  Proficiat! Nieuw materiaal is altijd weer een leuke boost voor je fotografie. Veel plezier ermee!

 6. Rick
  Profiel Rick schreef op donderdag 22 oktober 2009 om 09:46  | reageer

  @ Besie: dank je wel
  @ EdC: Ja, de zoeker alleen al is perfect. Ik heb nooit analoog geschoten dus ik wist niet wat ik heb gemist. Nu zal ik wel nooit meer zonder kunnen.
  @ Henk Hulshof: D700, mooie camera is dat, gefeliciteerd daarmee.
  @ tonv: 7D was niet genoeg qua upgrade voor mij, de output moest echt beter worden. Dan moet je echt naar fullframe gaan vind ik.
  @ Peter van Veen: Dank je! Ik heb er ongeveer 750 foto's opzitten nu, valt mee toch?

 7. Hans Braakhuis
  Hans Braakhuis schreef op donderdag 22 oktober 2009 om 11:33  | reageer

  "Nieuw materiaal is altijd weer een leuke boost voor je fotografie....." kan iemand mij dit uitleggen?

 8. Charles
  Profiel Charles schreef op donderdag 22 oktober 2009 om 11:57  | reageer

  Rick, gefeliciteerd met de camera. Mooi dat je er L glas en een prime lens bij kunt veroorloven.

  Hans, als we moeten uitleggen waarom "nieuw materiaal altijd weer een leuke
  boost is voor je fotografie...", kunnen we maar beter niet aan die uitleg beginnen... knipoog knipoog Waarschijnlijk ben je een prof.

 9. blauwgestreept
  Profiel  blauwgestreept schreef op donderdag 22 oktober 2009 om 13:20  | reageer

  Gefeliciteerd met je nieuwe spul, al vind ik het inhoudelijk een wat slap artikel.

 10. Arie
  Profiel  Arie schreef op donderdag 22 oktober 2009 om 13:41  | reageer

  Fantastische camera die 5D Mark II. Heb mijn vorige camera, een 40D, gehouden als back-up, maar ik moet toegeven dat ik niet verwacht die nog veel te gebruiken als het niet echt nodig is. Je moet er eens een 24-70L f2.8 lens op zetten als je de kans krijgt. Best al wel een oud type, lood zwaar en geen stabilisatie, maar wel hele mooie foto's.

 11. Michiel R.
  Michiel R. schreef op donderdag 22 oktober 2009 om 19:10  | reageer

  Heb ook een 5d Mk II sinds vandaag, ben er helemaal euforisch van, wat een kwaliteit!Heb die Meika grip erbij, scheelt 150,- met die van Canon en denk dat die 95% net zo goed is!

 12. HDR
  Profiel HDR schreef op donderdag 22 oktober 2009 om 19:41  | reageer

  Gefeliciteerd.
  Ik heb dezelfde overstap gemaakt. Sinds zaterdag j.l. trotse eigenaar.
  Mijn schrik was groot toen de camera en de 24-105 IS L USM kitlens een flinke back focus bleken te vertonen.
  ik heb het bijgesteld bij de AF Fijnafstemming, maar ben er eigenlijk niet blij mee. De foto's zijn nu scherp, maar ik vertrouw het zaakje eigenlijk niet.
  Heeft iemand ervaring met dit soort problemen?
  En is de oplossing inderdaad de AF afstemming bijstellen?

 13. EdC
  Profiel EdC schreef op donderdag 22 oktober 2009 om 20:11  | reageer

  @HDR. Als je de zaak niet vertrouwd, is het goed een adres te zoeken voor professionele callibratie van de combinatie lens en camera. In Zuid-Holland is Rofa in Den Haag een Canon-specialist die dat zou kunnen doen.

  @Rick. Wat maakt voor jou de output van de mkII zoveel beter dan die van de 7D? Full-frame levert niet per definitie een betere output. Ik kan me maar slecht voorstellen dat een fotograaf met een 7D of de nieuwe 1DmkIV een mindere output krijgt. Volgens mij is het wezenlijke verschil dat een groothoek weer een groothoek is en geen bijna-standaardlens-effect heeft (en een tele geen supertele-effect).

  De opmerkingen over de boost van nieuw materiaal. Zoals een nieuw bedrijfspand een ondernemer nieuw elan lijkt te geven bij, zo kan dat ook het geval zijn bij het werken met een upgrade van een camera. Dat geldt voor een professional en voor een amateur.

 14. Rick
  Profiel Rick schreef op donderdag 22 oktober 2009 om 20:18  | reageer

  @ EdC: bruikbaarder hoge ISO waarden en kleinere DoF, daar ging het mij om
  @ HDR: volgens mij is het gebruik van de AF fijnafstemming gewoon goed hoor, daar is het voor, ander moet je EdC zijn advies opvolgen.
  @ Michiel R.: gefeliciteerd, zelf heb ik geen grip, misschien ooit.
  @ Arie: Ik denk niet dat ik nog zoom lenzen ga kopen, alleen nog maar primes.
  @ blauwgestreept: Dank je, en sorry dat ik 7 minuten van je tijd heb verspild knipoog
  @ Charles: Dank je
  @ Hans Braakhuis: ik denk dat Charles het goed uit legt.

 15. Hans Braakhuis
  Hans Braakhuis schreef op donderdag 22 oktober 2009 om 23:52  | reageer

  Je ziet in het portfolio duidelijk als iemand een nieuw toestel heeft....gewoon aan het elan van de foto's. Dag en nacht verschil. Nou ik geloof er geen **** van.

  "De telelens is zich minder als tele gaan gedragen doordat de cropfactor weg valt..." ben benieuwd hoe de lens zich gaat gedragen als Fotosjop wegvalt.

  @HRD als je van die focusproblemen af wil ----> Zeiss ZE, heerlijk om handmatig mee scherp te stellen. Nooit meer back of frontfocus altijd scherp waar jij wilt. Groeten.

 16. Rick
  Profiel Rick schreef op vrijdag 23 oktober 2009 om 08:04  | reageer

  Hans, ik denk niet dat ik je begrijp, wat bedoel je precies. Vind je dat ik teveel photoshop (dat programma heb ik overigens niet)? Vind je dat ik onzin schrijf als ik zeg dat mijn tele zich minder als tele gaat gedragen?

 17. MaGi
  Profiel MaGi schreef op vrijdag 23 oktober 2009 om 19:29  | reageer

  Gefeliciteerd met je FF cam. Ik sta zelf op het punt om een FF aan te schaffen naast mijn 40D knipoog

 18. Kick Lensstra
  Kick Lensstra schreef op zaterdag 24 oktober 2009 om 08:22  | reageer

  @Rick,
  Nu je het zelf zegt, ja het is onzin, een 200mm tele op een FF of op crop-camera blijft 200mm, een crop-camera meent alleen een uitsnede (crop) en gedraagd zich precies hetzelfde.

 19. Multax
  Profiel Multax schreef op zondag 25 oktober 2009 om 10:44  | reageer

  Hey Rick,

  Leuk om het relaas van je overstap te lezen. Als actief fotograaf is het altijd leuk om te upgraden en deze overstap is wel een behoorlijk grote. Ik loop zelf al enkele maanden te worstelen met de vraag: FF of niet. De Canon 5D MII is een zeer aantrekkelijke optie, maar ik vroeg mij ook steeds af of een dergelijke overstap niet te groot is. Nu ik jouw verhaal heb gelezen weet ik dat dat niet zo is.

  Even nog een vraagje mijnerzijds: haal je nu ook nog meer rendement uit je lezen (bijv. uit je 70-200/ F2.8). Ik bedoel daarmee: worden de foto's die je maakt met deze lens nu nog beter (scherper) dan wanneer je dezelfde foto zou hebben gemaakt met je 400D en die lens?

  Veel plezier met je mooie set! Groeten,
  Lex.

 20. Rick
  Profiel Rick schreef op zondag 25 oktober 2009 om 11:57  | reageer

  @ MaGi: dank je wel, als ik een 40D had, had ik hem wel bewaard als back up denk ik.

  @ Kick Lenstra: Ik begrijp uiteraard wat je bedoeld maar ik denk ook wel dat je mij begrijpt. Misschien niet correct geformuleerd maar dat ik nu een voor mij bruikbaarder wide stuk terug krijg, is zeer prettig

  @ Multax: Succes met je moeilijke keuze. Het antwoord op je vraag is nee, niet echt, je lens blijft hetzelfde dus geen verbetering. Sterker nog, misschien wel slechter omdat je met bijvoorbeeld een 400D alleen het middelste en beste stuk van EF lenzen gebruikt. Wat je er wel voor terug krijgt is te lezen in een artikel dat Elja heeft geschreven.

  Succes en als je nog vragen hebt, hoor ik het graag.

 21. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 25 oktober 2009 om 12:17  | reageer

  Foto's met een full-frame gemaakt zijn niet beter dan met dezelfde lens gemaakt op een crop-camera. Maar omdat een crop een uitsnede is (uit een full-frame) moet je er rekening mee houden dat het gebied buiten de crop gaat meewegen. Als een lens op een cropcamera niet aan je wensen van scherpte voldoet, zoals een aantal gebruikers van de Canon 17-40mm rapporteert, dan zal die lens dat op een full-frame nog veel minder voldoen. De onscherpte zal dan alleen toenemen.

  Bij de keuze voor een crop of full-frame zou je kunnen uitgaan van je eigen fotografie. Globaal: sport, tele, vakantie, macro? Kies dan voor een crop. Landschap, interieur, portret: full-frame.

 22. Edward
  Profiel Edward schreef op dinsdag 9 maart 2010 om 19:27  | reageer

  Nou ik ben ook over! Afgelopen weekend diep in de buidel getast en uiteindelijk een 5D inclusief de 16-35 2.8 aangeschaft. Ik was al in het bezit van de 24-70 2.8, dus heb een aardig set. Een telelens blijft ff op mijn verlanglijstje staan. Na een dagje testen ben ik zwaar onder de indruk. ik had in het begin wel moeite met de overbelichting! Veel foto's waren te licht en ik moest sterk onder belichten voor een mooi resultaat! Doe ik iets verkeerd of is de lichtopbrengst ongelofelijk veel. Iso stond of op auto-100 of 400.... Misschien een instelling gemist?

 23. EdC
  Profiel EdC schreef op dinsdag 9 maart 2010 om 19:55  | reageer

  Edward. Volgens mij doe je niets fout, maar je moet de combinatie even leren kennen. Waarschijnlijk richt je op donkere partijen.

  Als je nog eens naar Het Buitenbeest gaat, kom je in die stad maar eens langs. Maken we beiden met dezelfde combi foto's.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord