Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Voorspellingen op fotografiegebied voor 2012

vrijdag 30 december 2011, 23:42 door | 8.069x gelezen | 14 reacties

Zo aan het einde van het jaar wordt er altijd volop terug en vooruit gekeken. Ik doe daar graag aan mee door mijn voorspellingen voor 2012 hier neer te zetten. Het is allemaal gebaseerd op geruchten en mijn verwachtingen. Ik richt me in dit artikel voornamelijk op de apparatuur. Eind volgend jaar kan ik dan ook mooi terugkijken om te zien hoe ver ik er naast zat.

Nieuwe camera's


Het afgelopen jaar is er eigenlijk niet al te veel nieuws verschenen op camera gebied. Voor 2012 verwacht ik echter een boel nieuwe populaire modellen voor het high-end segment. Zo is de aankondiging van de Nikon D800 (waarschijnlijk al binnen twee weken) vrijwel zeker. Het zou gaan om een camera met een full-frame sensor van meer dan 30 megapixel. Of zou nu toch de Nikon D4 eerst aangekondigd worden..

Ook de Canon 5D mark III verwacht ik nu dan eindelijk ook in de eerste maanden van het nieuwe jaar. Hoewel het nog wel zou kunnen dat Canon kiest voor een 18 megapixel sensor zoals in de Canon 1D X, verwacht ik ook hier een megapixel monster met 30 of meer megapixel. Onafhankelijk van de specificaties; ik ga alvast wat geld opzij zetten voor deze nieuwe camera. Owh, en canon komt in 2012 ook eindelijk eens met een fatsoenlijk systeem om draadloos te kunnen flitsen.

Het enthousiasme over systeemcamera's zal afnemen. Fotografen zullen voornamelijk kiezen voor spiegelreflex camera's en beginners voor compactcamera's. Er zullen vast nog nieuwe modellen uitkomen, maar ik denk dat verkopen zullen dalen en dat de markt steeds minder interessant gevonden gaat worden.

Glazen bol nikon

Wacom Intuos5


In de eerste helft van 2012 verwacht ik een nieuw tekentablet van Wacom, de Intuos5. Dit nieuwe model in de professionele range zal dan eindelijk ook beschikken over de touch-functionaliteit die al een tijdje in de consumentenlijn Bamboo te vinden is. Ik kan je ook alvast vertellen dat ik er eentje ga aanschaffen, want de touchfuncties op de Bamboo bevielen me ook uitstekend.

Full-frame camera onder de 1000 euro


2012 wordt volgens mij het jaar waarin we voor het eerst een camera met een full-frame sensor gaan zien voor minder dan 1.000 euro (nieuw in de winkel). Nu betaal je toch nog minimaal zo'n 1.750 euro voor bijvoorbeeld een 5D mark II.

Ik verwacht dat deze betaalbare full-frame camera niet van Canon of Nikon gaat komen. Kanshebbers zijn in mijn ogen voornamelijk Sony (wellicht met een NEX camera) of Fujifilm (een opvolger van de X100). De adviesprijs zal in de praktijk vast net boven de duizend euro liggen.

Light field camera's


In de eerste maanden van 2012 moet de eerste Light field camera voor consumenten beschikbaar komen. Ik vind dit een veelbelovende techniek waar we het nieuwe jaar volgens mij nog meer van gaan horen. Wellicht ook van andere fabrikanten.

Adobe Lightroom 4


Volgens mij kunnen we ook wel weer een nieuwe versie van Lightroom verwachten in 2012. Ditmaal zal video beter ondersteund worden waardoor je gemakkelijker slideshows kunt maken die zowel foto's als video's bevatten. Een non-destructive nabewerking op video wordt ook mogelijk.

Ook van Photoshop komt de volgende versie uit. Photoshop CS6 zal geen bijzondere vernieuwingen bevatten waardoor je per se wilt upgraden. Natuurlijk worden er wel wat leuke nieuwe gadgets toegevoegd die het goed doen in video's op het web.

Owh, enne, niet fotografie gerelateerd, maar de wereld zal niet vergaan op 21 december 2012.

Jouw verwachtingen


Wat zijn jouw verwachtingen voor 2012?
Zijn er nog specifieke producten waar je met smart op zit te wachten?
Laat het weten in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

14 reacties

 1. Metin
  Profiel  Metin schreef op vrijdag 30 december 2011 om 23:49  | reageer

  Terwijl ik weet dat ik aankomend jaar minder ga fotograferen, wacht ik toch met smart op de nieuwe Canon 5D mark III. Ben benieuwd wat Canon ervan gaat maken.

  En inderdaad, de wereld zal niet volgend jaar vergaan, maar het jaar daarop. vrolijk

 2. wimfoto
  Profiel  wimfoto schreef op zaterdag 31 december 2011 om 00:00  | reageer

  Looking ahead to new 2012 cameras – the return of DSLR video with a vengeance.

  Hier wacht ik even op in 2012, en voor jouw en je gezin een spetterend jaar gewenst!

 3. gast schreef op zaterdag 31 december 2011 om 09:33  | reageer

  PENTAX is overgenomen door RICOH en ik verwacht dat na de recente prijskiller 645D er iets nieuws komt. Er wordt gehint op een mirrorless full frame die, conform jouw voorspelling, een prijskiller zou gaan worden...

 4. Ron Witkamp
  Ron Witkamp schreef op zaterdag 31 december 2011 om 11:05  | reageer

  Ik verwacht dat de Olympus camera divisie wordt overgenomen door Fuiji en er een semi-pro model onder de E-5 verschijnt. De Fuji organische sensor komt mogelijk echt van de grond en kan weleens belangrijker zijn dan de megapixel race. Het succes van systeemcamera's zal nog wel duren tot minstens 2013, als de techniek van een elektronische zoeker zover is dat een spiegel/prisma geevenaard kan worden (als dat uberhaupt lukt!). Veel ontwikkelingen op het gebied van draadloze overdracht van camera naar whatever (Sandisk Eye-FI samenwerking is een goede zet en gaat nog wel voor meer leuks zorgen!).

 5. Niels
  Profiel  Niels schreef op zaterdag 31 december 2011 om 14:55  | reageer

  Ik verwacht - ondanks alle nieuwe technologie en software - dat 2012 een moeilijk jaar gaat worden voor fotografie.
  Dat brengt allereerst wat "negatiefs" met zich mee, maar natuurlijk ook de hoop positiefs.

  Innovatie, onderscheidend vermogen en doorzetten zullen onder andere de sleutels tot suc6 zijn in 2012.

  Desalniettemin:

  @Elja: wederom bedankt voor een leuk en leerzaam jaar via Photofacts!
  @Bloggers: bedankt voor de tijd die jullie erin hebben gestoken om mij (en de lezers) van kennis en informatie te voorzien!
  @Lezers: jullie bedankt voor het lezen en reageren op de artikelen!

  Dat 2012 een mooi jaar voor iedereen mag worden, allemaal alvast de beste wensen voor 2012!!


 6. rbrt
  Profiel rbrt schreef op zaterdag 31 december 2011 om 16:42  | reageer

  Ik weet dat het op Photofacts als vloeken in de kerk is, maar ik kan het toch niet laten de verwachting toe te voegen dat de cameratelefoon in 2012 een nog belangrijkere rol gaat spelen. Telefoonfoto's (al dan niet bewerkt met een app) zullen steeds vaker een plek krijgen in de mainstream media.

  Die ontwikkeling is in 2011 al ingezet. De New York Times liet weten dat men dit jaar in vergelijking tot vorig jaar het honderdvoudige aan mobiele foto's heeft gebruikt. Al Jazeera's berichtgeving over de Arabische Lente steunde bijna volledig op mobiel materiaal. Persbureau Demotix (gespecialseerd in de verspreiding van "burgerjournalistiek" werk) zag de verkoop van mobiel beeldmateriaal aan de media dit jaar met 250% stijgen. Stockagentschap Corbis is in 2011 gestart met het accepteren van telefoonfoto's. En CNN ontsloeg meer dan 10 beeldjournalisten, omdat het mobiel materiaal dat binnenkomt via iReport of geschoten wordt op de BlackBerry's van correspondenten voldoende oplevert.

  En in Nederland gaat dagblad Metro in 2012 betalen voor ingestuurde telefoonfoto's en ook mobiele fotografen met opdrachten op pad sturen.

 7. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 1 januari 2012 om 01:41  | reageer

  @Niels
  Optimisme is mijn handelsmerk maar desondanks sluit ik me aan bij Niels die opmerkt dat 2012 voor fotografie een moeilijk jaar gaat worden. De economische mailaise zal veel fotografen treffen waardoor hun vakuitoefening niet langer haalbaar is. rbtr bericht met zijn reactie dat CNN onlangs tien beeldjournalisten brodeloos heeft gemaakt omdat correspondenten het met mobiele telefoons hebben overgenomen. Het zijn feiten die voor zich spreken. Maar gelukkig is niet alles een bedreiging want veranderingen zijn vaak ook uitdagingen. Voor mezelf zie ik een jaar met veel dynamiek, kwalitatieve en creatieve groei en vooral nieuwe opdrachtgevers!

  Bij deze gelegenheid wens ik alle lezers en bloggers een geweldig goed 2012 waarin we onze gedeelde passie voor fotografie nieuwe vorm en inhoud kunnen geven!

 8. wimfoto
  wimfoto schreef op zondag 1 januari 2012 om 17:54  | reageer

  Wel,wel,het jaar is nog geen dag oud of we meten ons als experts in media land en doemdenkers, de telefoonfoto's zijn met 1 hand te tellen die de krant halen, als je al het "fototelefoonbagger" op de fotoredaktie langs ziet komen ben ik er niet bang voor, zoals tonv schrijft" Maar gelukkig is niet alles een bedreiging want veranderingen zijn vaak ook uitdagingen. Voor mezelf zie ik een jaar met veel dynamiek, kwalitatieve en creatieve groei en vooral nieuwe opdrachtgevers!" Daar hou ik het ook op.En voor iedereen natuurlijk een gezond en goed 2012.

 9. Griffin
  Griffin schreef op zondag 1 januari 2012 om 23:09  | reageer

  @rbrt: ik denk het ook. Ik heb de vuurwerkfoto's gezien die mijn eega gemaakt heeft met een HTC Sensation XL en het is wonderbaarlijk wat uit zo'n moderne telefoon komt! Nee, het kan zich nog niet meten met een DSLR qua ruis, maar de vooruitgang met een paar jaar terug is werkelijk fenomenaal.

 10. rbrt
  Profiel rbrt schreef op maandag 2 januari 2012 om 12:20  | reageer

  @wimfoto: Nee, geen pretentie "media-expert" te zijn, gewoon een kwestie van - zonder vooroordeel - de ontwikkelingen volgen.
  Kranten geven zelf aan dat het papieren nieuws een aflopende zaak is. Jongeren lezen geen kranten meer. Reden waarom ook de kranten stevig inzetten op online aanwezigheid, zie in Nederland o.a. NRC, Volkskrant en De Pers. Al is het nog zoeken naar een verdienmodel.
  En online heeft nu eenmaal een andere dimensie dan print. Snelheid gaat boven "kwaliteit". Bij ieder nieuwsfeit staan nu tientallen mensen te fotograferen en te filmen met de mobiel, en die beelden kunnen direct met anderen worden gedeeld. Voor de media een onschatbare bron van materiaal.

  Verder is er door de komst van de cameratelefoon ook een omslag in de beeldcultuur. Ik zag gisteren bij de Volkskrant een uitgebreide fotospecial van een oudejaarsfeest in Amsterdam; 19 "snapshots", gemaakt door de verslaggeefster. Je mag over de kwaliteit als traditioneel werkend fotograaf van alles vinden, feit is wel dat de beelden de taal spreken van de consument. Mensen fotograferen zelf de hele dag met de mobiel en zien in hun Facebook/Hyves/Twitpic timelines alleen maar telefoonfoto's. Mensen herkennen zichzelf dus in die "lo-fi" foto's.

  Je kunt als professioneel natuurlijk de trend negeren en denken dat het wel overwaait. Of je omarmt de mobiele fotografie als een toegevoegde vorm, en probeert het creatief uit te buiten. Kijkend naar reportages in 2011 met de mobiel gemaakt van bijvoorbeeld de conflicten in Afghanistan en Libië, de Tour de France en de New York Fashion Week, durven steeds meer profs die uitdaging wel aan.

 11. Evert
  Evert schreef op maandag 2 januari 2012 om 13:38  | reageer

  Ik hoop dat we in 2012 beseffen dat fotografie zoveel meer is dan alleen maar praten over techniek knipoog

 12. wimfoto
  wimfoto schreef op maandag 2 januari 2012 om 15:14  | reageer

  @rbrt, het laatste heb je gelijk, het zijn de bekende namen die voorbij komen en die maken ook foto's, niet het doorsnee bagger wat ik zie, op twitter e facebook,de snapshots van de volkskrant was niet om aan te zien daar is het laatste woord niet over gezegd.ga maar eens bij een van de fotografen te rade.

 13. Bart Uijterlinde
  Bart Uijterlinde schreef op dinsdag 3 januari 2012 om 11:36  | reageer

  Als Nikonian kijk ik uit naar de introductie van de Nikon D800...

 14. Dick de Graaf
  Dick de Graaf schreef op dinsdag 3 januari 2012 om 15:09  | reageer

  Dat wordt een lastige keuze voor mij. Wilde dit jaar overstappen van Olympus naar de Nikon D800. Maar ook is er de komst van de Canon 5D mark III?En dan gaat Olympus naar alle waarschijnlijkheid ook Pro camera's maken?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord