Elja Trum

Voorspellingen op fotografiegebied voor 2012

vrijdag 30 december 2011, 23:42 door | 7.543x gelezen | 14 reacties

Zo aan het einde van het jaar wordt er altijd volop terug en vooruit gekeken. Ik doe daar graag aan mee door mijn voorspellingen voor 2012 hier neer te zetten. Het is allemaal gebaseerd op geruchten en mijn verwachtingen. Ik richt me in dit artikel voornamelijk op de apparatuur. Eind volgend jaar kan ik dan ook mooi terugkijken om te zien hoe ver ik er naast zat.

Nieuwe camera's


Het afgelopen jaar is er eigenlijk niet al te veel nieuws verschenen op camera gebied. Voor 2012 verwacht ik echter een boel nieuwe populaire modellen voor het high-end segment. Zo is de aankondiging van de Nikon D800 (waarschijnlijk al binnen twee weken) vrijwel zeker. Het zou gaan om een camera met een full-frame sensor van meer dan 30 megapixel. Of zou nu toch de Nikon D4 eerst aangekondigd worden..

Ook de Canon 5D mark III verwacht ik nu dan eindelijk ook in de eerste maanden van het nieuwe jaar. Hoewel het nog wel zou kunnen dat Canon kiest voor een 18 megapixel sensor zoals in de Canon 1D X, verwacht ik ook hier een megapixel monster met 30 of meer megapixel. Onafhankelijk van de specificaties; ik ga alvast wat geld opzij zetten voor deze nieuwe camera. Owh, en canon komt in 2012 ook eindelijk eens met een fatsoenlijk systeem om draadloos te kunnen flitsen.

Het enthousiasme over systeemcamera's zal afnemen. Fotografen zullen voornamelijk kiezen voor spiegelreflex camera's en beginners voor compactcamera's. Er zullen vast nog nieuwe modellen uitkomen, maar ik denk dat verkopen zullen dalen en dat de markt steeds minder interessant gevonden gaat worden.

Glazen bol nikon

Wacom Intuos5


In de eerste helft van 2012 verwacht ik een nieuw tekentablet van Wacom, de Intuos5. Dit nieuwe model in de professionele range zal dan eindelijk ook beschikken over de touch-functionaliteit die al een tijdje in de consumentenlijn Bamboo te vinden is. Ik kan je ook alvast vertellen dat ik er eentje ga aanschaffen, want de touchfuncties op de Bamboo bevielen me ook uitstekend.

Full-frame camera onder de 1000 euro


2012 wordt volgens mij het jaar waarin we voor het eerst een camera met een full-frame sensor gaan zien voor minder dan 1.000 euro (nieuw in de winkel). Nu betaal je toch nog minimaal zo'n 1.750 euro voor bijvoorbeeld een 5D mark II.

Ik verwacht dat deze betaalbare full-frame camera niet van Canon of Nikon gaat komen. Kanshebbers zijn in mijn ogen voornamelijk Sony (wellicht met een NEX camera) of Fujifilm (een opvolger van de X100). De adviesprijs zal in de praktijk vast net boven de duizend euro liggen.

Light field camera's


In de eerste maanden van 2012 moet de eerste Light field camera voor consumenten beschikbaar komen. Ik vind dit een veelbelovende techniek waar we het nieuwe jaar volgens mij nog meer van gaan horen. Wellicht ook van andere fabrikanten.

Adobe Lightroom 4


Volgens mij kunnen we ook wel weer een nieuwe versie van Lightroom verwachten in 2012. Ditmaal zal video beter ondersteund worden waardoor je gemakkelijker slideshows kunt maken die zowel foto's als video's bevatten. Een non-destructive nabewerking op video wordt ook mogelijk.

Ook van Photoshop komt de volgende versie uit. Photoshop CS6 zal geen bijzondere vernieuwingen bevatten waardoor je per se wilt upgraden. Natuurlijk worden er wel wat leuke nieuwe gadgets toegevoegd die het goed doen in video's op het web.

Owh, enne, niet fotografie gerelateerd, maar de wereld zal niet vergaan op 21 december 2012.

Jouw verwachtingen


Wat zijn jouw verwachtingen voor 2012?
Zijn er nog specifieke producten waar je met smart op zit te wachten?
Laat het weten in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

14 reacties

 1. Metin
  Profiel  Metin schreef op vrijdag 30 december 2011 om 23:49

  Terwijl ik weet dat ik aankomend jaar minder ga fotograferen, wacht ik toch met smart op de nieuwe Canon 5D mark III. Ben benieuwd wat Canon ervan gaat maken.

  En inderdaad, de wereld zal niet volgend jaar vergaan, maar het jaar daarop. vrolijk

 2. wimfoto
  Profiel  wimfoto schreef op zaterdag 31 december 2011 om 00:00

  Looking ahead to new 2012 cameras – the return of DSLR video with a vengeance.

  Hier wacht ik even op in 2012, en voor jouw en je gezin een spetterend jaar gewenst!

 3. gast schreef op zaterdag 31 december 2011 om 09:33

  PENTAX is overgenomen door RICOH en ik verwacht dat na de recente prijskiller 645D er iets nieuws komt. Er wordt gehint op een mirrorless full frame die, conform jouw voorspelling, een prijskiller zou gaan worden...

 4. Ron Witkamp
  Ron Witkamp schreef op zaterdag 31 december 2011 om 11:05

  Ik verwacht dat de Olympus camera divisie wordt overgenomen door Fuiji en er een semi-pro model onder de E-5 verschijnt. De Fuji organische sensor komt mogelijk echt van de grond en kan weleens belangrijker zijn dan de megapixel race. Het succes van systeemcamera's zal nog wel duren tot minstens 2013, als de techniek van een elektronische zoeker zover is dat een spiegel/prisma geevenaard kan worden (als dat uberhaupt lukt!). Veel ontwikkelingen op het gebied van draadloze overdracht van camera naar whatever (Sandisk Eye-FI samenwerking is een goede zet en gaat nog wel voor meer leuks zorgen!).

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.161 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord