100+ fotografiecursussen én het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Fotografierijk 2009 gewenst!

woensdag 31 december 2008, 14:07 door | 5.547x gelezen | 11 reacties

Het is alweer de laatste dag van het jaar. Namens alle Photofacts bloggers wil ik natuurlijk alle lezers ook een prettig 2009 toewensen en dat er maar veel mooie foto's gemaakt mogen worden! Zo'n laatste dag is ook altijd een goed moment om terug te blikken op het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar 2009.

Photofacts in 2008
Ik durf wel te zeggen dat Photofacts een mooi jaar achter de rug heeft. Opvallendste vernieuwing is waarschijnlijk het nieuwe design dat we halverwege dit jaar ingevoerd hebben. Vorig jaar had ik mezelf als doel gesteld om gemiddeld één artikel per dag te schrijven. Met dit artikel meegenomen kom ik in totaal op 397 artikelen in 2008. De doelstelling is ruimshoots gehaald dus.

Sommige van deze artikelen zijn het afgelopen jaar ook duizenden keren bekeken. Hoog scoren de previews; de Canon 450 preview is maar liefst 26.600 maal bekeken. De Nikon D60 preview was goed voor 23.000 views. Ook de reviews zelf doen het goed, zo is de review review van de Canon 450D ook al 19.900 maal opgevraagd.

Erg blij ben ik natuurlijk met jullie betrokkenheid bij Photofacts. Gezamelijk lieten jullie het afgelopen jaar 3.780 reacties achter bij de artikelen. Gemiddeld gezien dus ruim tien reacties per artikel!

Over de totale bezoekersaantallen ben ik dan ook goed te spreken. In heel 2008 werden er 748.000 bezoeken aan Photofacts gebracht waarbij in totaal 1,41 miljoen pagina's werden bekijken. De meeste bezoekers vonden Photofacts via zoekmachines zoals Google; maar liefst 69 procent! 16 procent kwam binnen door gewoon het adres in te tikken of een bookmark te gebruiken en de rest vond Photofacts via een andere website.

Gemiddeld gezien ontving Photofacts in 2008 dagelijks zo'n 2.050 bezoeken. De afgelopen maand lag dit gemiddelde overigens op 2.210 bezoeken per dag. Er is een lichte stijging te zien over het jaar genomen.

Aantallen waar ik best over te spreken ben, al mag het aantal pagina's per bezoekers van mij nog wel omhoog. In de meeste gevallen wordt blijkbaar natuurlijk maar één artikel gelezen. Bij dagelijks terugkomende bezoekers is dat ook logisch (die lezen het nieuwste artikel), maar alle andere bezoekers missen blijkbaar nog de groter hoeveelheid andere artikelen die op Photofacts te vinden zijn.

Photofacts in 2009
Het aantal artikelen zal in 2009 vast weer toenemen, maar ik stel geen nieuwe doelen op dit gebied. Het gemiddelde van één artikel per dag wil ik natuurlijk wel blijven volhouden. Waar ik in 2009 wel meer van verwacht is een aantal nieuwe diensten die aangeboden zullen gaan worden. Ik heb hier een aantal plannen voor en in de loop van het jaar hoop ik deze te kunnen voltooien.

Een eerste kleine update zal deze week waarschijnlijk nog beschikbaar komen. Bij de updates wil ik vooral de bezoekers extra mogelijkheden bieden. Registratie op Photofacts (blijft natuurlijk gewoon gratis) zal in de toekomst meer nut krijgen.

Naast een aantal grotere plannen wil ik ook veel kleine optimalisaties doorvoeren. Dit moet het voor jullie gemakkelijker maken artikelen (terug) te vinden. Het gebruik van de site wil ik verder optimaliseren, zodat Photofacts gewoon een prettige site is om te bezoeken. De artikelen zelf blijven hierbij natuurlijk de hoofdreden om op Photofacts te komen!

Suggesties welkom!
Veel onderdelen op Photofacts bedenk ik zelf. Onderwerpen voor artikelen, maar ook nieuwe functionaliteiten en dergelijke. Ik kan jullie hulp echter goed gebruiken. Wat zou jij graag als extra functionaliteit toegevoegd zien? Het kan me niet gek genoeg zijn; alles wat het de fotograferende bezoeker gemakkelijker, bruikbaarder en beter kan maken. Laat het me weten in de reacties of stuur me een e-mail!

Gelukkig 2009!


Voor vanavond allemaal een prettig en veilig uiteinde gewenst. Wil je vannacht het vuurwerk gaan fotograferen, lees dan nog even deze tips voor vuurwerk fotografie door.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

11 reacties

 1. aradilon
  aradilon schreef op woensdag 31 december 2008 om 14:22  | reageer

  Mijn suggestie: een gastblogger 1 keer in de maand of zo.
  Proficiat met een nieuw jaar photofacts en ik kan al niet wachten op het volgende artikel.

 2. Nominus
  Profiel Nominus schreef op woensdag 31 december 2008 om 14:46  | reageer

  Bedankt voor de vele informatie die jij en andere in 2008 met ons gedeeld hebben. Hierdoor is me kennis op fotogebied goed toegenomen, helemaal toppie.
  Ik wil jou, de andere bloggers en alle lezers een goed en gezond 2009 toe wensen.

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 31 december 2008 om 15:22  | reageer

  Fotofacts is zonder meer een fantastische website! Er gaat geen dag voorbij of ik bezoek de site. In mijn optiek heeft Fotofacts de potentie uit te groeien tot het Nederlands(talige) equivalent van www.fredmiranda.com. Wat ik dan ook mis op Fotofacts is een database met informatieve reviews geschreven door gebruikers van lenzen en camera's a la FM.

 4. Aeneas
  Profiel Aeneas schreef op woensdag 31 december 2008 om 15:24  | reageer

  Ook voor jou een vervolg in 2009 van het succes van 2008.
  En verder natuurlijk de beste wensen voor alle betrokkenen.

 5. Charles
  Profiel Charles schreef op woensdag 31 december 2008 om 17:07  | reageer

  Iedereen het beste voor het nieuwe jaar!
  Indrukwekkende bezoekerscijfers, moet ik zeggen.

  Wat hier nog aan functionaliteit toegevoegd kan worden zou ik niet zo weten.

  Zelf mis ik wel wat discussie over allerlei basiszaken, bijvoorbeeld compositie aan de hand van een voorbeeldfoto. Onder het trefwoord 'compositie' kwam ik bij een pagina uit op deze site die ik destijds blijkbaar gemist heb. Meteen maar een bericht achtergelaten.

  Hoewel dergelijke creatieve onderwerpen vaak persoonlijk lijken, is dat naar mijn mening niet altijd het geval.

 6. David
  Profiel David schreef op donderdag 1 januari 2009 om 10:58  | reageer

  Goed bezig, Elja! En de beste wensen voor 2009!
  Wat ik nog steeds een beetje mis, en misschien vind je dat wat egoistisch gedacht, is een prominente plaats voor links naar collega-bloggers. Een duidelijke links-sectie motiveert misschien ook andere collega's om naar JOU te linken.
  Verder vind ik dat je een prachtige site hebt. Ga zo door in 2009!

 7. Greenfield
  Profiel Greenfield schreef op donderdag 1 januari 2009 om 11:51  | reageer

  Het is een prima voornemen van je geweest om er voor te zorgen minimaal eens per dag een artikel te schrijven. Op deze wijze zorg je er voor dat je lezers trouw blijven. Er is namelijk niets vervelender dan een site een aantal keren bekijken zonder dat er iets verandert. Dan haak je al snel af. De voorgestelde veranderingen zullen er alleen maar voor zorgen dat je meer bezoekers zult aantreffen. Ga dus zo door.
  Ik wens jou en je mede bloggers dan ook het allerbeste toe voor 2009.

 8. PSpotter
  Profiel PSpotter schreef op donderdag 1 januari 2009 om 13:09  | reageer

  Ik heb het afgelopen jaar genoten van alle interessante artikelen die voorbij kwamen. Ga vooral zo door, dan kan 2009 (voor mij) al niet meer kapot.

 9. g4hout
  Profiel g4hout schreef op donderdag 1 januari 2009 om 13:25  | reageer

  Ik volg julie blog met plezier en hoop dat ook in 2009 te blijven doen, suc6!

 10. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 1 januari 2009 om 22:49  | reageer

  Bedankt voor alle positieve reacties! vrolijk

  @David; Sja, die link pagina was me een gedoe om te onderhouden. Er komt zeker nog iets voor in de plaats. Ik noteer 'm op mijn Things To Do lijstje.
  Lastige is een beetje dat er zoveel fotografie websites zijn. vrolijk

 11. Serge
  Profiel Serge schreef op zaterdag 3 januari 2009 om 11:17  | reageer

  Ook vanwege mezelf een sprankelend 2009 gewenst!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
De Portretbijbel door Elja Trum

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Photofacts Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord