Elja Trum

Photofacts jaaroverzicht 2013

dinsdag 31 december 2013, 09:55 door | 6.059x gelezen | 7 reacties

Het jaar is weer bijna voorbij, een mooi moment om even terug te blikken en vooruit te kijken. Wat waren nu bijvoorbeeld de populairste artikelen van het afgelopen jaar (en heb jij ze al gelezen?). En wat zijn de plannen voor 2014?

In 2013 verschenen er 386 artikelen op Photofacts. Dat zijn er 15 minder als in 2012. Zelf schreef ik er 222, de rest werd geschreven door 41 andere Photofacts Bloggers. Daarbij wil ik in eerste instantie blogger Erik van Rosmalen hartelijk bedanken. Hij schreef in 2013 maar liefst 51 artikelen!

En dat niet alleen, zijn artikel van gisterenavond over Lightroom was Erik zijn honderdste artikel op Photofacts! Een mooie prestatie waar ik natuurlijk ook heel blij mee ben (en jullie volgens mij ook heel blij mee mogen zijn).

Andere actieve bloggers waren Antonette de Groot (17 artikelen), Johannes Klapwijk (11 artikelen) en Marije Weterings (9 artikelen). Ook zij en alle andere Photofacts bloggers wil ik natuurlijk erg bedanken! Lijkt het je zelf ook eens leuk om een artikel voor Photofacts te schrijven? Je bent van harte welkom! Lees hier onze richtlijnen voor een gastblog eens door en stuur je artikel in.

Photofacts Academy


Hoewel ik al jaren plannen had voor een betaald onderdeel op Photofacts (zelf al onder de naam Photofacts Academy) besloot ik afgelopen zomer de plannen nu echt concreet te gaan maken. Met Photofacts Academy hebben we volgens mij een online leerplatform voor fotografen neergezet waar fotografen van elk niveau kunnen bijleren.

Wat mij betreft staan we met de eerste Basiscursus Lightroom 5 pas echt aan het begin. De negen uur aan video die nu te bekijken is op de site wordt in 2014 waarschijnlijk ruim verdubbelt. Hoewel we ons nu nog voornamelijk richten op Lightroom zijn er plannen om op veel meer fotografische vlakken online cursussen aan te gaan bieden.

De samenwerking met Adobe Lightroom Expert Piet Van den Eynde verloopt erg goed en hij brengt ontzettend veel specialistische kennis in waardoor elke fotograaf, ook al werk je al jaren met Lightroom, erg veel kan bijleren.

Bezoekers


Het aantal bezoekers is wel wat gestegen (met iets minder artikelen). Het afgelopen jaar kwamen er 1,692 miljoen bezoekers langs op de Photofacts websites. Dat zijn er zo'n 178.000 meer dan in 2012. De meeste bezoekers (1,435 miljoen) kwamen voor Photofacts.nl. De rest bezocht de Photofacts deelsites; Photogear, Phototalk, Photoworkshops, de Engelse versie Photofacts.net en natuurlijk de nieuwste aanwinst Photofactsacademy.nl.

De drukste dag was 29 november met maar liefst 15.913 bezoekers. Dit is tevens de drukste dag ooit op Photofacts. Een paar dagen later, op 3 december, werd de op één na drukste dag ooit genoteerd: 10.410 bezoekers. Grappig detail; deze bezoekers kwamen voornamelijk voor een artikel uit 2012. Die was opeens weer erg populair op Facebook nadat ik deze in een mailing had meegenomen.

Meest gelezen artikelen in 2013


 1. 7 stappen naar een onscherpe achtergrond (12.494)
 2. 10 slechte fotografiegewoontes om te doorbreken (12.295)
 3. 8 tips voor een perfecte achtergrond bij portretten (11.768)
 4. Vogelpark Avifauna; de plek voor de 'luie' vogelaars (11.698)
 5. NIK Software nu voor slechts 98 euro te koop (11.351)
 6. 7 tips voor het fotograferen in een donkere kerk (10.380)
 7. 8 tips om Lightroom sneller te laten werken (10.336)
 8. Fotograferen op P, Av, Tv of M? Welke stand wanneer? (10.178)
 9. Bescherm je foto's tegen online diefstal (10.165)
 10. 18 manieren om geld te verdienen met fotografie (9.427)
Weinig verrassingen, volgens mij. De meest gelezen artikelen zijn volgens mij ook gewoon echt interessant voor fotografen; van een interessante aanbieding (NIK software) tot de vele tips artikelen die op Photofacts voorbij komen.

Top 8 2013

Meeste reacties


Hoe vaak een artikel gelezen heeft zegt natuurlijk niet alles. Het is ook erg interessant om te kijken welke artikelen de meeste reacties opriepen. In totaal werden er ruim 3.000 reacties geplaatst op de artikelen het afgelopen jaar. De meeste reacties vind je hier:
 1. 10KNTS; nieuw Nederlands cameratassen merk (312)
 2. Adobe gaat volledig 'de cloud in' (59)
 3. Adobe aanbieding voor fotografen nu voor iedereen! (40)
 4. Kluun zet site op zwart vanwege fotoclaims (38)
 5. Auteursrecht 2.0 voor fotografen
Waaruit we dan wellicht kunnen concluderen dat aanbiedingen of acties populair zijn en ook ophef over auteursrechten discussie los maakt.

Vooruitblik naar 2014


Voor begin 2014 staat er al iets bijzonders op de planning: een vernieuwd design van Photofacts! Het huidige design komt uit 2008 en -hoewel tussentijds opgefrist- kan volgens mij wel een nieuw likje verf gebruiken. Het nieuwe design wordt vooral rustiger (focus op de inhoud) en foto's zullen meer ruimte krijgen.

In het vernieuwde design heb ik vooral erg veel aandacht geschonken aan de gebruikers-vriendelijkheid. Veel afleiding wordt weggehaald. Ik ben heel benieuwd wat jullie er van zullen vinden. Een paar weken geduld zal nog wel vereist zijn..

In 2014 dus weer extra de focus op de inhoud, niet alleen met het design, maar ook met de artikelen. Naast het blog wil ik me ook veel gaan inzetten voor Photofacts Academy. Volgens mij hebben Piet en ik hier iets moois neergezet en we willen er voor zorgen dat elk lid erg blij zal zijn dat hij of zij ervoor gekozen heeft lid te worden.

Ik hoop dat jullie het afgelopen jaar veel plezier hebben gehad aan Photofacts en ga ervoor om er in 2014 nog een beter jaar van te maken! Voor vanavond een fijn uiteinde gewenst!


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

7 reacties

 1. Rob
  Rob schreef op dinsdag 31 december 2013 om 10:30

  Dag Elja, ( en via jou ook de andere bloggers)

  Ik vond het weer een interessant Photofacts jaar. Prettig geschreven en leesbare artikelen. Natuurlijk spreekt het een me meer aam dan het andere, maar over het algemeen alle van voldoende inhoud en prettige toon waar ik ook iets mee kan.
  Hoop dat 2014 net zo interessant wordt en wens jou en alle anderen een goede start van 2014.
  Ik kom in ieder geval ook in het nieuwe jaar met plezier terug op deze site.

  Groet
  Rob

 2. Andre
  Andre schreef op dinsdag 31 december 2013 om 11:43

  Ik kende de site niet. Maar wat een super info! Ben het helemaal eens met de woorden van bovenstaande Rob.

  Vanaf 01-01-2014 pensionado, dus eindelijk meer tijd om me te storten op verdiepen van kennis

 3. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 31 december 2013 om 12:39

  Het was weer een mooi jaar Elja. En dank voor de felicitatie, toch een leuke mijlpaal, 100 stuks!

  Op naar de volgende 51 (ik beloof nog niks...) in 2014!

  Groet,
  Erik

 4. mecx
  Profiel mecx schreef op dinsdag 31 december 2013 om 13:18

  Ik wens jullie allen een mooi en gezond foto jaar toe!
  En denk erom..de fotograaf maakt de foto knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Photofacts Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.324 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord