Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Photofacts jaaroverzicht 2010

vrijdag 31 december 2010, 13:33 door | 5.905x gelezen | 12 reacties

Zo op de laatste dag van het jaar is het natuurlijk weer tijd voor een terugblik op het afgelopen jaar voor Photofacts. Wat is er allemaal gebeurd het afgelopen jaar op het weblog en welke artikelen zijn eigenlijk het best gelezen. Cijfertjes die wellicht niet voor iedereen even interessant zijn, maar ik vind het wel leuk om het ook met jullie te delen.

Aantallen


Dit jaar verschenen 417 artikelen op Photofacts. Dat zijn er drie minder dan in 2009, maar nog steeds een mooi aantal artikelen. Van die artikelen heb ik er 198 geschreven. Ton Vingerhoets schreef er 43, Liesbeth van Asselt schreef er 27, van James van der Borght verschenen 27 tutorials op Photofacts en Johannes Klapwijk sluit de top vijf met 23 artikelen.

Nou goed, laat ik ook Ed Coenen en Niels van der Perk nog even noemen; met beide 16 artikelen staan ze op een gedeelde zesde plaats en hebben het dubbele aantal artikelen geschreven ten op zichte van de nummer zeven op de lijst.

In totaal schreven 34 verschillende bloggers één of meer artikelen op Photofacts. Dat leverde natuurlijk ook diverse artikelen op. Het is interessant om te kijken welke artikelen jullie nu eigenlijk het meest gelezen hebben. Ik wil alle Photofacts bloggers hierbij dan ook nog extra bedanken voor hun inzet het afgelopen jaar! Bedankt!

Top 10 artikelen 2010


- Vijf excuses om de Apple iPad te kopen8.691 maal gelezen
- 10 tips voor het maken van een profielfoto7.475 maal gelezen
- Naakte modellen douchen in Parijse straten6.568 maal gelezen
- Histogram; op rechts belichten5.683 maal gelezen
- Groot fotoproject; naaktmodellen en water5.141 maal gelezen
- Review: Wacom Bamboo Fun Pen & Touch tekentablet 5.033 maal gelezen
- Je foto's publiceren op een eigen website4.899 maal gelezen
- Review: iPad Camera Connection Kit4.889 maal gelezen
- Review: Statieven van Benro4.868 maal gelezen
- Hoe bepaal je de prijs voor je fotografie4.836 maal gelezen


Opvallend genoeg gaat het meest bekeken artikel in de lijst slechts zijdelings over fotografie. Blijkbaar is de Apple iPad toch erg populair. Op de achtste plek komt dit handige apparaatje nog eens langs met de review van de Camera Connection Kit; de manier om je foto's vanuit je camera op de iPad te krijgen. Ik heb de iPad zelf overigens ruim een half jaar en gebruik hem nog steeds dagelijks, echt een prachtding.

De derde en vijfde positie in de lijst zijn ook niet heel verrassend; naakt scoort natuurlijk gewoon. Interessanter in het overzicht zijn daarom de andere artikelen. Tips en reviews zijn gewoon populair en dat zijn natuurlijk ook artikelen waar we er graag nog meer van schrijven.

Artikelen die de top 10 niet haalde, maar wel in de buurt kwamen waren camera reviews, photoshop tutorials en nog meer artikelen met fotografietips.

Bezoekers


Hoe zit het nu eigenlijk met het aantal bezoekers op Photofacts. Ik gebruik het gratis Google Analytics om te meten hoe vaak Photofacts bezocht wordt. In totaal werden de Photofacts websites 1.019.641 maal bezocht! Gemiddeld 2.893 bezoekers per dag!

Photofacts Analytics 2010

Het weblog gedeelte, Photofacts zelf, werd in 2010 in totaal 977.874 keer bezocht. Het forum Phototalk kreeg 29.416 bezoeken te verwerken en het in november gestarte Photogear had de eerste twee maanden van zijn bestaan een totaal van 12.351 bezoeken.

Mooie cijfers met een stijging van bijna 23 procent ten opzichte van 2009. Het komende jaar wil ik echter mijn best gaan doen het aantal bezoekers nog harder te laten stijgen. Er zijn nog genoeg fotografen die met Photofacts kennis mogen maken!

Photogear


De grootste vernieuwing op Photofacts was het afgelopen jaar waarschijnlijk de toevoeging van Photogear. Photogear is opgezet met de bedoeling fotografen te helpen in hun keuze voor nieuwe apparatuur. Het bijzondere aan de website is dat bijna alle informatie door bezoekers aan te passen is. Je kunt dus jouw kennis over camera's, objectieven en andere apparatuur volledig kwijt op Photogear.

Met gemiddeld ruim zesduizend bezoekers per maand lijkt de website goed bezocht, maar het merendeel van deze bezoekers bekeek de website rondom te lancering. Momenteel schommelt de site ergens tussen de 100 a 200 bezoekers per dag. In 2011 hoop ik dan ook van Photogear een groter succes te kunnen maken!

Daarvoor heb ik echter jullie hulp nodig! Als je een gratis Photofacts account hebt kun je bijna alles op de site aanpassen. Specificaties, algemene informatie, prijzen en natuurlijk reviews. Ook kun je ontbrekende producten zelf toevoegen.

Photogear

Toekomstplannen


Uiteraard wil ik, geholpen door mijn mede-bloggers, ook in 2011 weer dagelijks minimaal één artikel op het weblog plaatsen. Het kost me dagdelijks circa twee uur om de boel draaiende de houden, maar ik vind het erg leuk om te doen!

Zo leuk dat ik nog steeds overloop met nieuwe ideeën om Photofacts en haar zustersites nog verder uit te breiden. Momenteel ben ik ook bezig met drie projecten. Eén hiervan hoop ik morgen publiekelijk te maken en de ander zal in het eerste kwartaal van 2011 gelanceerd worden. Aan dat project moet ik echter nog de nodige tijd besteden.

Het derde project staat ook al een tijdje op de planning en daar wordt langzaam aan gewerkt. Een lanceringsdatum heb ik nog niet, maar je zult het hier uiteraard voorbij zien komen.

Voor vanavond een fijn uiteinde gewenst en voorzichtig met het vuurwerk! Er foto's van maken is natuurlijk veiliger dan het af te steken. Graag wijs ik jullie nog op dit artikel over het fotograferen van vuurwerk.

Een succesvol en fotorijk 2011 gewenst!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

12 reacties

 1. Homer1960
  Profiel Homer1960 schreef op vrijdag 31 december 2010 om 14:12  | reageer

  Hallo Elja (en de andere bloggers),
  Als amateur fotograaf bezoek ik elke dag Photofacts. Elke dag weer een interessant artikel over de meest uiteenlopende onderwerpen (ik ben blij dat Ton is doorgegaan met het schrijven over China; altijd weer leerzaam). Ik wens jullie dan ook een mooi uiteinde en een goed en succesvol fotografie-jaar.
  Blijf schrijven.......

 2. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op vrijdag 31 december 2010 om 14:20  | reageer

  Het knapste aan deze site vind ik dat jullie het voor elkaar krijgen om *elke* dag een posting te doen. En daardoor heeft het zin om elke dag langs te blijven komen. (al helpt de RSS feed daar natuurlijk ook bij)

 3. KIOMFOTO
  Profiel  KIOMFOTO schreef op vrijdag 31 december 2010 om 14:26  | reageer

  Ook vanuit Son en Breugel een goed 2011 voor heel Photofacts.

  Rob

 4. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op vrijdag 31 december 2010 om 16:58  | reageer

  Tof dat ik deel kon uitmaken van photofacts, een zalig 2011 iedereen!

 5. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 31 december 2010 om 17:56  | reageer

  Altijd fijn om het jaar af te sluiten met mooie cijfers! Het eerste (voltallige) jaar als blogger heb ik er hard aan getrokken. Ik ben blij met de waardering voor m'n postings en wil iedereen van harte bedanken voor de reacties die hebben bijgedragen aan mijn ontwikkeling.

  Ook wil ik van deze gelegenheid gebruik maken om vanuit Beijing iedereen op Photofacts een gelukkig, gezond en creatief 2011 toe te wensen!!

 6. fotopeter
  Profiel fotopeter schreef op zaterdag 1 januari 2011 om 09:32  | reageer

  Hoi Elja,

  Vanuit een zonnig 's-hertogenbosch wens ik je het allerbeste in dit nieuwe jaar laten we hopen dat jou site dit jaar net zo succesvol mag zijn als afgelopen jaar dan hebben wij in ieder geval weer genoeg te lezen.

  Grt,
  Peter

 7. Remco
  Profiel  Remco schreef op zaterdag 1 januari 2011 om 09:53  | reageer

  Iedereen, lezers en bloggers, wens ik een gelukkig en creatief 2011!

 8. dvfotografie
  Profiel dvfotografie schreef op zaterdag 1 januari 2011 om 12:30  | reageer

  Iedereen het allerbeste voor 2011! Dat er maar weer genoeg geschoten mag worden....

 9. Jan
  Jan schreef op zaterdag 1 januari 2011 om 13:33  | reageer

  Photofacts heeft zich weer flink ontwikkeld het afgelopen jaar en dat geldt ook voor de actieve bloggers die hier hun ervaringen delen.

  Dank voor jullie inzet en veel succes en plezier in het nieuwe jaar en dat we onze passie flink blijven koesteren en delen. Ik kom elke dag weer even langs.

 10. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 1 januari 2011 om 15:29  | reageer

  Voor alle bezoekers: maak dit jaar de ultieme foto. Maar vooral: hou plezier in het fotograferen.

 11. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 2 januari 2011 om 00:43  | reageer

  Wat een mooi overzicht Elja! Je steekt er bergen energie in en dat loont... top!

  Ik wil ook iedereen een prachtig 2011 wensen nog!

 12. LX
  LX schreef op maandag 3 januari 2011 om 10:08  | reageer

  Bloggers, dank voor het verzorgen van m'n dagelijkse portie fotonieuws in 2010!

  En voor 2011, iedereen een goed en gezegend jaar gewenst!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
De Portretbijbel door Elja Trum

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Photofacts Nieuws

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord