Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Preview: de Canon 5D mark III in de praktijk

zaterdag 3 maart 2012, 00:16 door | 25.613x gelezen | 39 reacties

Vanmiddag heb ik de Canon 5D mark III uit kunnen proberen tijdens een persevenement van Canon Nederland. In dit artikel lees je mijn eerste ervaring en probeer ik erachter te komen of deze derde 5D het aanschaffen waard is.

Canon EOS 5D mark III

De Canon 5D mark III is een full-frame 22,3 megapixel camera met een geavanceerde 61-punts autofocus. De lichtgevoeligheid loopt van 50 tot maximaal 102.400 ISO. Je kunt 6 foto's per seconde vastleggen tot maximaal 18 RAW bestanden of ruim 16.000 Jpeg's. Wil je meer weten over de specificaties, bekijk dan ook onze aankondiging van de Canon 5D mark III.

In de hand


Zelf heb ik een Canon 5D mark II en uiteraard had ik deze ook bij me. Ik kon beide camera's dus goed vergelijken. De eerste indruk is in elk geval erg positief. De greep waar je de camera vast hebt ligt nog lekkerder in de hand dan bij het vorige model. Bij de 5D mark III is ook het klepje van de geheugenkaart sloten bedekt met het stugge rubber dat ook op een groot deel van de rest van de body te vinden is.

Canon 5D mark III; achterkant

Dit zorgt voor mee grip. Ook is de vorm iets aangepast zodat het geheel nog lekkerder in je hand past. Ook de knopjes zijn wat stugger afgewerkt. Bij de 5D mark II waren het nog gladde knopjes. Het zijn kleine details, maar je voelt het verschil direct.

Belangrijke knopjes, zoals de ISO instelling, zijn afwijkend. Hierdoor kun je ze op gevoel nog gemakkelijker vinden. Je hoeft je oog niet meer uit de zoeker te halen dus. Wat even wennen is, is de vergrendeling op de programmavoorkeuze knop. Je moet deze indrukken om van voorkeuze instellingen (bijvoorbeeld van P naar Av) te veranderen.

Wel erg prettig is de nieuwe aan/uit-knop. Deze is nu gemakkelijker te bedienen. Wel zo prettig wanneer je snel je camera aan wilt zetten.

Canon 5d mk3 topview

Autofocus


De belangrijkste verbetering is wellicht wel de vernieuwde autofocus. De autofocus van de Canon 5D mark II kwam uit de Canon 5D en is daardoor feitelijk al zo'n acht jaar oud. Canon heeft goed naar de klachten over de wat trage en matige autofocus geluisterd en pakt het ditmaal goed aan.

In de Canon 5D mark III zit dezelfde autofocus als in het vlaggenschip van Canon, de Canon 1D X. Dit autofocus systeem zorgt voor een zeer hoge gevoeligheid, precisie en snelheid. De sensor beschikt over 41 cross-type punten en vijf dubbele cross-type punten. Volgens Canon levert het hiermee een ongeëvenaarde nauwkeurigheid over het gehele beeld. Ind epraktijk heb ik het nog niet optimaal kunnen testen, maar de eerste indruk is zeker goed.

Canon 5D mark III; autofocus sensor

De instelbare autofocus voorinstellingen die in de 1D X werden geïntroduceerd, zijn eveneens beschikbaar en helpen bij het vastleggen van traditioneel moeilijke onderwerpen. Deze instellingen moeten zorgen voor extra betrouwbaarheid in situaties waar de bewegingsrichting van het onderwerp onvoorspelbaar is.

Wanneer je voor het eerst een kijkje neemt in het menu met instellingsmogelijkheden gaat het je bijna duizelen. Er is erg veel in te stellen en je kunt er gerust een avondje voor uittrekken om de voor jouw prettige instellingen gereed te zetten.

Voor het meten van de belichting wordt er gebruik gemaakt van het iFCL-meetsysteem, dat een 63-zone Dual-Layer sensor koppelt aan elk punt van het autofocus systeem. Dit meetsysteem was ook terug te vinden in de Canon 7D.

Menu


Het menu is gewijzigd ten opzichte van zijn voorganger. Met de Canon 5D mark III zijn er zes hoofdmenu tabbladen. Per tabblad zijn alle functie onderverdeeld in meerder pagina's. Je kunt per tabblad verspringen (via de Q-toets), of er per pagina doorheen lopen. Het is even anders dan op de 5D mark II, maar waarschijnlijk ben je hier snel aan gewend.

De pagina's worden aangegeven met blokjes linksboven. Rechtsboven staat per pagina ook nog een naamgeving van het menu. Zo wordt beter duidelijk wat elke pagina aan instellingen biedt. Natuurlijk kun je jouw meest gebruikte menu items groeperen in jouw eigen menu. Zo zul je in de praktijk voornamelijk via alleen jouw eigen menu werken.

Canon 5D mark III; menu

Stille modus


Er zit een speciale 'stille modus' op de camera waarmee je het geluid van de sluiter (en vooral het geklap van de spiegel) kunt beperken. Je kunt dan nog maximaal 3 foto's per seconden nemen, maar dat is voor de meeste mensen ook meer dan genoeg. Het verschil is opmerkelijk!

Wat een stilte. Je hoort nog steeds dat er een foto gemaakt wordt, maar het geluid is volgens mij minstens half zo hard. Wil je tijdens het fotograferen niet teveel aandacht trekken dan is dit een prima mogelijkheid om de camera stil zijn werk te laten doen.

HDR


Een nieuwigheid is de HDR optie. Ik moet zeggen dat ik er in eerste instantie niet echt van onder de indruk was, maar nu ik er even mee gespeeld heb is het me wel duidelijk dat dit ideaal is voor iedereen die graag zo nu en dan een HDR foto maakt.

In HDR modus maakt de camera drie foto's achter elkaar zodra je de sluiter in drukt. Je hoeft zelf niet meer na te denken over het handmatig aanpassen van instellingen; gewoon HDR modus inschakelen en schieten. De camera maakt dan drie belichtingen; één onderbelicht, één goed belicht en één overbelicht.

De HDR modus is snel te bereiken; onder de menu-knop zit een knopje waarmee je in een keuzescherm komt. Hier kun je kiezen voor de picturestyles, bracketing en HDR. Kies je HDR dan kom je in een scherm waar je de HDR instellingen kunt kiezen.

Canon 5D mark III; HDR mode

Hier kun je aangeven hoeveel stops je tussen de verschillende opnames wilt hebben. Er is een automatische stand en je kunt handmatig kiezen voor één, twee of drie stops. De tweede instelling laat je bepalen hoe het eindresultaat eruit moet zien. De camera maakt namelijk zelf een HDR afbeelding in de camera.

Deze HDR is een Jpeg, maar als je wilt kunnen ook de originele (RAW of Jpeg) bestanden bewaard blijven die voor de HDR gebruikt zijn. Zo kun je ook alsnog in Photoshop (of dergelijke) je eigen HDR maken aan de hand van de bronbestanden.

In de instellingen kun je aangeven of het HDR effect natuurlijk moet zijn of niet. Er zijn hierbij een aantal verschillende keuzes. De camera kan de afbeeldingen automatisch op elkaar uitlijnen wanneer je minimaal bewogen hebt tussen de verschillende opnames in.

Prijs


De officiële adviesprijs van de Canon 5D mark III is 3.499 euro. Dat is duizend euro duurder dan de Canon 5D mark II ruim drie jaar geleden moest opbrengen. Een fikse meerprijs dus en daarmee een drempel voor veel potentiële kopers.

Als de Canon 5D mark III voor 2.500 euro over de toonbank was gegaan had ik hem vandaag nog besteld. Met deze stevige meerprijs zullen vele fotografen (net als ik) de aanschaf wat meer moeten afwegen.

De Canon 5D mark II is nog steeds een uitstekende camera en met een prijs van zo'n 1.750 euro (de helft van de mark III) is het helemaal niet vreemd om nu alsnog een 5D mark II aan te schaffen.

De adviesprijs hoeft nog niet de winkelprijs te zijn. Het is goed mogelijk dat de prijs lager uit valt in de praktijk. Bij de 5D mark II viel dat destijds tegen, maar aangezien de prijs in Duitsland al zo'n 200 euro lager lijkt te liggen verwacht ik dat het hier ook gaat dalen. En anders bestel je hem gewoon in Duitsland.

Canon Speedlite 600EX-RT


Ik heb ook nog lekker kunnen spelen met de nieuwe Speedlite met radiografische besturing (want ik moest toch wachten totdat er een 5D mark III vrij kwam). Ik moet zeggen dat ik behoorlijk enthousiast ben geworden.

Met de draadloze trigger en de 600EX kun je, net zo gemakkelijk als de opzetflitser rechtstreeks op je camera, razendsnel prima flitsfoto's maken. Zelf maak ik voor dit soort werk gebruik van PocketWizards, maar eigenlijk is Canon's eigen systeem prettiger.

Het is daarbij ook mogelijk om je flitserinstellingen vanaf de transmitter te wijzigen. Zo hoef je dus niet meer naar je flitser toe te lopen. Ook handig; je kunt ook vanaf ene flitser je camera ontsteken en zo dus een foto maken terwijl je niet eens bij je camara bent.

Owh, de bediening van de 600EX is wel even wennen; deze is volstrekt anders dan je op de 580EX mark II gewend was.

Fotograaf Syl Arena heeft al enige tijd met de nieuwe Speedlite en trigger kunnen spelen. Op zijn blog vind je zijn eerste bevindingen en hieronder kun je een video van hem bekijken over de nieuwe radiografische flitsapparatuur.


Introductie video


Hieronder zie je de introductie video van Canon Nederland voor de Canon 5D mark III. Het laat een aantal details zien van de nieuwe camera.


De Canon 5D mark III komt eind maart beschikbaar en heeft een advies verkoopprijs van 3.499 euro.

Voorlopige conclusie


De Canon 5D mark III biedt zeker een aantal mooie updates die de moeite waard zijn. De uitstekende autofocus, hoger ISO bereik, verbeterde body en betere filmfuncties bijvoorbeeld. Grote tegenvaller is in mijn ogen de prijs, die staat niet bepaald in verhouding met de eveneens uitstekende Canon 5D mark II.

Mijn advies zou voorlopig zijn om de testresultaten van de echte reviews af te wachten. Wanneer blijkt dat de Canon 5D mark III aanzienlijk verbeterde beeldkwaliteit biedt is dit de aanschaf mogelijk wel waard. Tot die tijd lijkt het me verstandig om af te wachten opdat Canon de prijzen verlaagd.

Heb je nog vragen over de Canon 5D mark III stel deze dan in de reacties!

Meer informatie


- Canon 5D mark III preview door Bas de Meijer
- Canon 5D mark III preview door Bert Stephani
- Canon 5D mark III preview door Jeff Ascough
- Canon 5D mark III persbericht op Canon Club Nederland.
- Voorbeeldfoto's gemaakt met de Canon 5D mark III
- Canon 5D mark III preview door DP Preview

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Prijzen voor de Canon EOS 5D mark III

 » Mediamarkt  19 augustus 2015   € 2.699,00 
 » CameraNU.nl  25 april 2015   € 2.699,00 
 » CameraTools  6 december 2016   € 2.749,00 
 » Camerashop.nl  16 februari 2016   € 2.799,00 
 » Foka.nl  11 april 2013   € 2.899,00 
 » Digitalstreet  12 november 2012   € 2.929,00 
 » Kamera-Express  1 augustus 2012   € 2.969,00 
 » CameraNU  1 augustus 2012   € 2.969,00 
 » CameraTop100  6 augustus 2012   € 2.975,00 
 » Bol.com  3 januari 2013   € 2.999,00 
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

39 reacties

  1. MaGi
    Profiel MaGi schreef op zaterdag 3 maart 2012 om 01:25  | reageer

    Leuk artikel en eens met je conclusie over de prijs. Als die rond de 2500 EUR had gelegen, had ik nu ook serieus overwogen of de 5DIII een vervanger zou zijn voor mijn 5DII.

  2. tonv
    Profiel tonv schreef op zaterdag 3 maart 2012 om 01:43  | reageer

    Terecht opgemerkt dat de prijs/kwaliteitverhouding het zwakste punt is van de 5D MKIII. Wel is het geavanceerde AF systeem een opsteker. Verder ben ik eigenlijk het meest benieuwd naar z'n ISO performance. Als dat aanzienlijk beter is dan z'n voorganger dan gaat ie er op termijn wel komen. Voorlopig kan ik met de 5D II uitstekend uit de voeten.

  3. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op zaterdag 3 maart 2012 om 07:04  | reageer

    Ben wel erg benieuwd of er tijdens het persevenement ook nog kritische vragen over die prijs zijn gesteld? Er is van tevoren immers aardig wat rumoer over geweest. Ik vraag me af Canon die prijs nu bijvoorbeeld om strategische redenen bewust wat hoger inschiet zodat ze er straks nog een model onder/tussen kunnen zetten, bijvoorbeeld...?

  4. Eugène
    Eugène schreef op zaterdag 3 maart 2012 om 09:43  | reageer

    Sta me ook af te vragen of over de hoge prijs gesproken is. Kan je dat ons vertellen Elja? Verder vind ik die HDR super. Ik zit meestel in een bos met fel achterlicht te werken. Ideaal voor dit soort gevallen met extreme contrasten. Wel jammer dat ik eerst mijn huis moet verkopen.

  5. EdC
    Profiel EdC schreef op zaterdag 3 maart 2012 om 10:12  | reageer

    In alle verslagen toe wel opmerkingen over de prijs, maar geen verklaring daarvoor. Helaas. Hier nu wel het goede advies van Elja om de goede testen af te wachten. En goed, dat zullen dan niet de testen in bladen zijn, want die geloof ik niet meer. De Af is een verbetering en de lichtmeting lijkt me ook evenwichtiger dan de agressieve vorm bij de mark II. Een echte verbetering is niet de weer hogere ISO, maar de kwaliteit daarvan. Hoeveel ruis zit er in de donkere partijen en is de 'banding' in donkere partijen nu weg?
    Tot nu toe heb ik niet de indruk dat de mark III niet de grote sprong vooruit betekent die de 5D en later de 5D mark II waren.

  6. Arno
    Profiel  Arno schreef op zaterdag 3 maart 2012 om 12:21  | reageer

    Wat ik niet begrijp is dat iedereen het maar heeft over de prijs??? Fotografen staan er om bekend om maar te zeuren dat ze niets meer verdienen maar staan er zelf ook om bekend dat ze zelf voor nog geen een duppie op de eerste rij willen zitten.

    Canon wil al langer de pro serie's in een hoger segment gaan plaatsen en een verschil gaan maken tussen de consumentenmarkt en de promarkt, dat doen ze met de nieuwe objectieven maar ook met de nieuwe pro body's en gaan straks nog een stuk verder met het CPS servicesysteem want ook daar zal een onderscheid gaan komen tussen de echte beroepsfotograaf en de wannabee.

  7. Marnik
    Marnik schreef op zaterdag 3 maart 2012 om 12:31  | reageer

    Als de prijs te hoog is voor 5d mark 3 is het dan niet beter om te wachten op 7d mark 2 in plaats van de oude 5d mark 2 te kopen

  8. tonv
    Profiel tonv schreef op zaterdag 3 maart 2012 om 12:47  | reageer

    @EdC
    Je slaat de spijker op z'n kop. Je kunt ISO waardes opschroeven tot duizelingwekkende hoogtes maar als dat gepaard gaat met enorme ruis heeft dat geen enkele waarde. Ik vind de 5D III alleen interessant als op dat vlak flinke vooruitgang is geboekt.

  9. Henri
    Profiel Henri schreef op zaterdag 3 maart 2012 om 13:09  | reageer

    @Arno;
    Het lijkt mij vrij logisch dat de belachelijk hoge prijs die Canon voor een upgrade van welk product dan ook vraagt wordt bekritiseerd! (zie de nieuwe Canon 24-70mm f/2.8 mark II)

    In de analoge tijd zorgden Kodak, Fuji en Konica vrijwel jaarlijks voor verbeterde films. Je kon dus met je vertrouwde, prima werkende, camera blijven werken en toch een verbetering in beeldkwaliteit bereiken.
    Nu moet je flink in de buidel om elke 2 à 3 jaar betere kwaliteit te maken, cq. leveren aan je klant.

    Het lijkt mij logisch dat ook een beroepsfotograaf zijn investeringen moet kunnen verantwoorden, zeker wanneer hij naar de bank moet...
    En tussen haakjes; Wanneer je de moeite neemt om de prijs terug te rekenen wordt het helmaal belachelijk! Mede dank zij die fijne Euro kost een fullframe camera omgerekend plots 6900 gulden en dan heb je nog niet eens het topmodel!!!

    Die prijsverhogingen liggen toch echt veel hoger dan de zgn. (nep)inflatieindex. Niet gek dat iedereen dus wel heel wat verwacht van een nieuw model alvorens écht enthousiast te worden..

  10. Henri
    Profiel Henri schreef op zaterdag 3 maart 2012 om 13:18  | reageer

    On Topic;
    Ben inderdaad heel benieuwd naar de ruisprestaties. De voorbeelden die sind vannacht op dpreview ISO voorbeelden staan zien er veelbelovend uit!

    Ook de verbetering van de AF en snelheid zijn mooi, maar voor mij niet het meest relevant.

    Wanneer je niet wekelijks langs de ljn van een sportevenement hoeft te liggen/zitten kun je met de oude AF ook een heel eind komen, zeker wanneer je toch vrijwel altijd alleen het centrepoint gebruikt. Ook ben ik héél benieuwd naar de contrastomvang, maar daar lees ik nergens ook maar één woord over.

    Ook lees ik weinig over de teleurstelling over bijvoorbeeld het ontbreken van een kantelbaar LCD op de achterzijde van de camera.. Of een ingebouwde GPS. Nu moet je weer extra investeren om GPS te hebben.

    Waarom de GPS trouwens niet in de Battery Grip BG-E11 gestopt?
    Maar we wachten de eerste testen van een productiemodel af..

  11. Arno
    Profiel  Arno schreef op zaterdag 3 maart 2012 om 13:28  | reageer

    @Henri: Guldens zijn uit de analoge tijd die zijn er niet meer en als je een gezonde beroepsfotograaf wilt worden is een bezoek aan de bank niet echt verstanding en kun je beter eerst even sparen... vrolijk

    M.b.t. het kantelbaar LCD scherm moet ik je helemaal gelijk geven dat is een gemis zeker met video toepassingen!

  12. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 3 maart 2012 om 13:45  | reageer

    Canon zegt in principe natuurlijk niet bijzonders over de prijs; dit is gewoon wat deze camera kost. Zij vinden het de meerprijs waard, maar het zou natuurlijk pas echt raar zijn als ze dat niet zouden zeggen. knipoog

    De prijs was in mijn ogen passender geweest als er inderdaad ook een kantelbaar display, een ingebouwde GPS en de draadloze aansturing van de nieuwe 600EX flitser in had gezeten. Maarja, dan had je ook weer mensen gehad die dat niet denken te gaan gebruiken en die liever een body zonder al die extra's hadden gezien.

    Over de ISO prestaties kon ik nog niet heel veel zeggen. Het was niet de bedoeling dat we zelf foto's namen met het pre-productie model. Wat ik begrijp is het wel wat beter geworden, maar als ik de testfoto's zo zie vind ik de verbetering niet heel schokkend. Ik denk dat je er ongeveer een stop op vooruit gaat (vergelijkbare ruis op 3200 als bij de 5D mark II op 1600 ISO).

    Dat vind ik niet heel veel verbetering in drie en een half jaar tijd en met een sensor die ongeveer gelijk gebleven is qua megapixels. Maar ik kan er natuurlijk naast zitten met mijn eerste indruk hierover..

  13. leo
    Profiel leo schreef op zaterdag 3 maart 2012 om 13:47  | reageer

    Een fantastische upgrade, de Canon 5d mark III komt ermee in een andere klasse. De snelheid en snelle autofocus maakt hem voor pro's veel breder inzetbaar. 100 % zoeker.
    De verbetering bij hoge iso's geldt voor elke upgrade, gewoon een normale ontwikkeling in de betrekkelijke jonge digitale wereld.

    En tja, de prijs. De aloude 5D had jaren geleden ook een adviesprijs van over de 3000 euro. En die oude 5D is nog steeds een goede camera. Je kunt de Mark II nog blijven kopen tot het eind van het jaar, voor een redelijke prijs. Zelf verwacht ik dat Canon met een fullframe onder de 5D gaat komen. Het is maar wat je nodig hebt. Zelf ben ik heel tevreden met de 5D mark II en ik wordt niet ongelukkig als er een nieuwe versie komt. Maar begeerlijk vind ik de nieuwe 5D wel.

  14. Henri
    Profiel Henri schreef op zaterdag 3 maart 2012 om 13:53  | reageer

    @Arno,

    Kan zijn dat guldens uit de analoge tijd zijn, maar zij zjin nog steeds een redelijke referentie voor wat er met de huidige prijzen gebeurt.........

  15. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zaterdag 3 maart 2012 om 17:18  | reageer

    Iig is de 5D MKIII wel meer allround door het vernieuwde AF systeem. Als natuurfotograaf wil ik graag landschappen maken (is de 5D range perfect voor), maar daardoor gebruik ik hem ook voor vogels in vlucht en dan is De MKII toch een frustrerend apparaat.

    Het is dat ik hem echt te duur vind, maar alleen vanwege de AF upgrade zou ik hem graag willen hebben...

  16. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op zondag 4 maart 2012 om 12:03  | reageer

    @Henri: en hoeveel was je kwijt aan film iedere 3 jaar? En dan bedoel ik niet alleen de film zelf, maar ook de ontwikkelkosten en extra tijd die je daar mee kwijt bent. Daarnaast ben je niet verplicht iedere 3 jaar een nieuwe body te kopen (net zoals je dat vroeger ook niet was). De 5D2 maakt echt niet opeens minder goede foto's en de beeldkwaliteit gaat er nauwelijks op vooruit met de 5D3.

    Je kunt het ook andersom zien. De 5D3 is een spotgoedkope 1DX, terwijl de 5D2 niet een spotgoedkope 1Ds3 was. De 1DX heeft een nog wat beter focus systeem, maar de 5D3 komt heel dicht in de buurt en kan wedijveren met die van de 1D4.

    Nog even over de prijs: dit is de adviesprijs, die van de 5D2 was namelijk €3000, dus tel daar inflatie en een pro-AF systeem bij op en €3500 adviesprijs is nog niet zo heel raar. Geef het half jaar en de prijs zit dichter bij de 2500 dan bij 3000 schat ik in.

  17. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op zondag 4 maart 2012 om 13:46  | reageer

    @Paul; de adviesprijs van de Canon 5D mark II was toch echt 2.499 euro. Ik heb het even terug gezocht in de aankondiging van destijds.

  18. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op zondag 4 maart 2012 om 17:40  | reageer

    @Elja: dat is niet de info die ik hier uitgehaald heb.

    "The EOS 5D Mark II (body only) is available from end of November 2008 priced at
    £2299.99 / €2999.99 RRP inc. VAT."

  19. EdC
    Profiel EdC schreef op zondag 4 maart 2012 om 18:42  | reageer

    Paul. Factuur van 23 december 2008, de camera was toen net een paar dagen op de markt: 2499 euro. (deze prijs is incl. btw) De Mark III is ivoor de 'Duitse' prijs ook in Nederland te bestellen.

  20. Anouk Raaphorst
    Profiel  Anouk Raaphorst schreef op zondag 4 maart 2012 om 20:12  | reageer

    hmm prijzig...ik hou het voorlopig maar bij een 7D & 5DII. De 5DIII is hiervan toch een combi + van. Dat de prijs maar snel mag dalen knipoog

  21. leo
    Profiel leo schreef op zondag 4 maart 2012 om 21:25  | reageer

    Digitale toestellen zijn een slechte investering, dat ligt bij lenzen anders. Ik zou het houden bij jouw twee fraaie toestellen Anouk en gewoon nog drie jaar wachten. Zelf gebruik ik een "antieke" Canon eos D1 mark II en de Canon 5d mark II. Vullen elkaar perfect aan...koop er liever nog een fraaie prime bij.

  22. Arnold
    Arnold schreef op dinsdag 6 maart 2012 om 10:13  | reageer

    Modernere auto's worden, door verbeterde technieken en meer snufjes ook alleen maar duurder. Voor kwaliteit betaal je nou eenmaal. In de 5D3 zit het AF systeem uit de 1DX, samen met een Digit5 processor, ik denk dat die twee alleen al het prijsverschil tussen beide camera's (introductieprijs) verantwoorden. Begrijp me niet verkeerd, ik had ook gehoopt op een vergelijkbaar prijskaartje, maar is dat reëel? Vergeet ook niet dat de tsunami in Japan mogelijk een rol speelt in het prijsniveau en dat grondstoffen voor het maken van chips een heel stuk duurder zijn geworden. Elektronica in het algemeen is het laatste jaar duurder geworden, net als de harddisken. Inflatie en de koers van de Yen spelen hier ook nog mee. Het gekke is dat we heel veel verwachten voor hetzelfde geld, maar dat gaat natuurlijk niet. Het prijspeil zal mogelijk ook te maken hebben met segmentatie, zoals hierboven ook al werd geopperd. Als je tevreden bent met je 5D mark II, dan laat je de III lekker links liggen. Ik ben iig wel vast aan het sparen, want voor mij zitten er voldoende upgrades in, die deze investering rechtvaardigen, ook voor deze prijs. Overigens zal de kop er na een maand of drie wel vanaf zijn en ligt 'ie voor € 3100,= in de schappen. Lijkt me een prima deal tussen de 1Dx en 5D2.

  23. PanzerfaustNL
    Profiel PanzerfaustNL schreef op dinsdag 6 maart 2012 om 11:07  | reageer

    Hmm, als ik hiervoor moet sparen, dan is de 5D mk IV uit.

  24. Pieter
    Profiel Pieter schreef op dinsdag 6 maart 2012 om 19:19  | reageer

    @PantzerfaustNL: Dan verkoop je toch eerst een paar van je "vintage" Olympussen... knipoog

  25. PanzerfaustNL
    Profiel PanzerfaustNL schreef op woensdag 7 maart 2012 om 01:02  | reageer

    Ik heb niet zoveel oud Olympus, alleen de Olympus OM-10 en de Trip 35, daarnaast de E-Pl1 en de E-520, maar die kun je nauwelijks vintage noemen. Bij mij zit het vintage meer in de merken Pentax, Canon en Nikon. Maar zelfs mijn Kodak Regent II uit 1935 brengt niet zoveel op dat ik daar een 5D mkIII voor kan kopen.

  26. muziekkamer
    Profiel muziekkamer schreef op donderdag 8 maart 2012 om 22:06  | reageer

    Foka.nl €3.495,00 voor de EOS 5D MKIII 08-03-2012 22:05 uur

  27. PanzerfaustNL
    Profiel PanzerfaustNL schreef op donderdag 8 maart 2012 om 22:11  | reageer

    Bij Cameraland 4 euro duurder.

  28. Arno
    Profiel  Arno schreef op donderdag 8 maart 2012 om 23:46  | reageer

    $3,499.00 bij B&H in New York. Kun je mooi voor op en neer vliegen en meteen uitproberen want dan is ie gebruikt vrolijk

  29. Paul Oosterlaak
    Profiel Paul Oosterlaak schreef op donderdag 8 maart 2012 om 23:49  | reageer

    Niet op voorraad, wel goedkoper: 3299 bij Ringfoto24

  30. PanzerfaustNL
    Profiel PanzerfaustNL schreef op vrijdag 9 maart 2012 om 00:00  | reageer

    2624 euro? als je hem uit VS haalt? 700 euro erbij, goedkopste vlucht met LOT, wel via Warschau. Dan zit je dus minimaal op 3324.

  31. leo
    Profiel leo schreef op vrijdag 9 maart 2012 om 05:43  | reageer

    Mamma Mia, wil je hem hebben trek dan je knip open.

  32. muziekkamer
    Profiel muziekkamer schreef op vrijdag 9 maart 2012 om 08:39  | reageer

    Ik denk dat de prijs van de 5D mkIII wel gebaseerd is op de voorraden die er nu nog zijn van de 5D mkII. De verkoop boys van Canon weten ook hoe het werkt! Als je op dit moment moet instappen is de Nikon D800 geen rare optie, als je in een Canon trein zit blijf je zitten en wacht je gewoon op het juiste prijskaartje.  Maar gezien alle reacties op internet van de prof en het gevoel van de geïnteresseerde kopers  is de prijs van de 5D mkIII gewoon aan de te hoge kant. En juist zo'n site als deze is de uitgelezen kans omdat kenbaar te maken en te delen met anderen Canon liefhebbers. 

  33. JohnMonster
    Profiel  JohnMonster schreef op vrijdag 9 maart 2012 om 10:15  | reageer

    Perfecte update wat mij betreft. Hierdoor is de 5D voor veel meer doeleinden geschikt geworden en hebben veel profs die hiervoor gebonden waren aan een 1DX een goedkoper alternatief.
    Voor de enthousiaste hobby fotograaf is het een enorme teleurstelling natuurlijk dat hij voorlopig onbetaalbaar is. Het is ook deze doelgroep denk ik die een switch naar Nikon overweegt, omdat die meer bieden voor je euro.

    Zelf val ik ook onder deze categorie, maar blijf ik nog een paar jaar met mijn 7D schieten die het perfect doet. Misschien zelfs beter dan de hoge ISO samples van de D800 op pixel niveau. En ja op 100% is de D800 uiteraard in het voordeel, maar dat zou op pixel niveau ook zo moeten zijn omdat de 7D pixels nog kleiner zijn dan de D800.

    Ik ben gewoon tevreden en wacht lekker met een upgrade totdat de nieuwe camera's zich bewezen hebben en mijn bankrekening het toelaat. En misschien nog wel langer.

  34. EdC
    Profiel EdC schreef op vrijdag 9 maart 2012 om 21:36  | reageer

    Mooie overeenkomst met de mark II: om het nieuwe systeem van flitsen te kunnen benutten, moet je het nieuwe model aanschaffen.

  35. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 9 maart 2012 om 22:01  | reageer

    @EdC; dat is dan weer een meevaller; ik heb de 600EX-RT draadloos kunnen aansturen met de trigger op mijn oude en vertrouwde 5D mark II. Dat werkt gewoon. Al geeft Canon inderdaad aan dat niet per se alles dan hoeft te werken.

  36. muziekkamer
    Profiel muziekkamer schreef op zaterdag 10 maart 2012 om 15:29  | reageer

    Pixel Matters - Canon EOS 5D MkIII vs Nikon D800
    Een stuk door Bob Atkins.

  37. infinity-band
    Profiel infinity-band schreef op donderdag 15 maart 2012 om 19:33  | reageer

    Hallo allemaal! ik ben opzoek naar goede tips: ik wil gaan filmen/fotograferen om zodoende mijn bandwebsite van het juiste materiaal te voorzien. Gezien ik elk optreden wil fotograferen/filmen ben ik van plan een EOS 5D MARK II aan te schaffen met wellicht verschillende lenzen. Heeft iemand hier ervaring mee voor het filmen/fotograferen met veel licht? De mkIII is natuurlijk ook een optie

    Het betreft een band voor huwelijken en bedrijfsfeesten: http://www.infinity-band.nl Als iemand tips heeft mbt de benodigde apparatuur dan hoor ik het graag.

    hartelijk dank

    Maarten

  38. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 15 maart 2012 om 23:00  | reageer

    Mocht je jezelf alvast in willen lezen; de handleiding van de Canon 5D mark III is online te vinden.

    @Infinity-band; dat is wel een hele ruime vraag, wellicht kun je het beter even in het Phototalk forum proberen. Filmen met een spiegelreflex camera is ook nog niet zo gemakkelijk als het wellicht op het eerste oog lijkt.

  39. muziekkamer
    Profiel muziekkamer schreef op donderdag 15 maart 2012 om 23:39  | reageer

    Tnx Elja vrolijk weer een mooi EOS boekje voor het weekend!!! Deel 3 had ik nog niet!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord