Elja Trum

Preview: de Canon 5D mark III in de praktijk

zaterdag 3 maart 2012, 00:16 door | 24.275x gelezen | 39 reacties

Vanmiddag heb ik de Canon 5D mark III uit kunnen proberen tijdens een persevenement van Canon Nederland. In dit artikel lees je mijn eerste ervaring en probeer ik erachter te komen of deze derde 5D het aanschaffen waard is.

Canon EOS 5D mark III

De Canon 5D mark III is een full-frame 22,3 megapixel camera met een geavanceerde 61-punts autofocus. De lichtgevoeligheid loopt van 50 tot maximaal 102.400 ISO. Je kunt 6 foto's per seconde vastleggen tot maximaal 18 RAW bestanden of ruim 16.000 Jpeg's. Wil je meer weten over de specificaties, bekijk dan ook onze aankondiging van de Canon 5D mark III.

In de hand


Zelf heb ik een Canon 5D mark II en uiteraard had ik deze ook bij me. Ik kon beide camera's dus goed vergelijken. De eerste indruk is in elk geval erg positief. De greep waar je de camera vast hebt ligt nog lekkerder in de hand dan bij het vorige model. Bij de 5D mark III is ook het klepje van de geheugenkaart sloten bedekt met het stugge rubber dat ook op een groot deel van de rest van de body te vinden is.

Canon 5D mark III; achterkant

Dit zorgt voor mee grip. Ook is de vorm iets aangepast zodat het geheel nog lekkerder in je hand past. Ook de knopjes zijn wat stugger afgewerkt. Bij de 5D mark II waren het nog gladde knopjes. Het zijn kleine details, maar je voelt het verschil direct.

Belangrijke knopjes, zoals de ISO instelling, zijn afwijkend. Hierdoor kun je ze op gevoel nog gemakkelijker vinden. Je hoeft je oog niet meer uit de zoeker te halen dus. Wat even wennen is, is de vergrendeling op de programmavoorkeuze knop. Je moet deze indrukken om van voorkeuze instellingen (bijvoorbeeld van P naar Av) te veranderen.

Wel erg prettig is de nieuwe aan/uit-knop. Deze is nu gemakkelijker te bedienen. Wel zo prettig wanneer je snel je camera aan wilt zetten.

Canon 5d mk3 topview

Autofocus


De belangrijkste verbetering is wellicht wel de vernieuwde autofocus. De autofocus van de Canon 5D mark II kwam uit de Canon 5D en is daardoor feitelijk al zo'n acht jaar oud. Canon heeft goed naar de klachten over de wat trage en matige autofocus geluisterd en pakt het ditmaal goed aan.

In de Canon 5D mark III zit dezelfde autofocus als in het vlaggenschip van Canon, de Canon 1D X. Dit autofocus systeem zorgt voor een zeer hoge gevoeligheid, precisie en snelheid. De sensor beschikt over 41 cross-type punten en vijf dubbele cross-type punten. Volgens Canon levert het hiermee een ongeëvenaarde nauwkeurigheid over het gehele beeld. Ind epraktijk heb ik het nog niet optimaal kunnen testen, maar de eerste indruk is zeker goed.

Canon 5D mark III; autofocus sensor

De instelbare autofocus voorinstellingen die in de 1D X werden geïntroduceerd, zijn eveneens beschikbaar en helpen bij het vastleggen van traditioneel moeilijke onderwerpen. Deze instellingen moeten zorgen voor extra betrouwbaarheid in situaties waar de bewegingsrichting van het onderwerp onvoorspelbaar is.

Wanneer je voor het eerst een kijkje neemt in het menu met instellingsmogelijkheden gaat het je bijna duizelen. Er is erg veel in te stellen en je kunt er gerust een avondje voor uittrekken om de voor jouw prettige instellingen gereed te zetten.

Voor het meten van de belichting wordt er gebruik gemaakt van het iFCL-meetsysteem, dat een 63-zone Dual-Layer sensor koppelt aan elk punt van het autofocus systeem. Dit meetsysteem was ook terug te vinden in de Canon 7D.

Menu


Het menu is gewijzigd ten opzichte van zijn voorganger. Met de Canon 5D mark III zijn er zes hoofdmenu tabbladen. Per tabblad zijn alle functie onderverdeeld in meerder pagina's. Je kunt per tabblad verspringen (via de Q-toets), of er per pagina doorheen lopen. Het is even anders dan op de 5D mark II, maar waarschijnlijk ben je hier snel aan gewend.

De pagina's worden aangegeven met blokjes linksboven. Rechtsboven staat per pagina ook nog een naamgeving van het menu. Zo wordt beter duidelijk wat elke pagina aan instellingen biedt. Natuurlijk kun je jouw meest gebruikte menu items groeperen in jouw eigen menu. Zo zul je in de praktijk voornamelijk via alleen jouw eigen menu werken.

Canon 5D mark III; menu

Stille modus


Er zit een speciale 'stille modus' op de camera waarmee je het geluid van de sluiter (en vooral het geklap van de spiegel) kunt beperken. Je kunt dan nog maximaal 3 foto's per seconden nemen, maar dat is voor de meeste mensen ook meer dan genoeg. Het verschil is opmerkelijk!

Wat een stilte. Je hoort nog steeds dat er een foto gemaakt wordt, maar het geluid is volgens mij minstens half zo hard. Wil je tijdens het fotograferen niet teveel aandacht trekken dan is dit een prima mogelijkheid om de camera stil zijn werk te laten doen.

HDR


Een nieuwigheid is de HDR optie. Ik moet zeggen dat ik er in eerste instantie niet echt van onder de indruk was, maar nu ik er even mee gespeeld heb is het me wel duidelijk dat dit ideaal is voor iedereen die graag zo nu en dan een HDR foto maakt.

In HDR modus maakt de camera drie foto's achter elkaar zodra je de sluiter in drukt. Je hoeft zelf niet meer na te denken over het handmatig aanpassen van instellingen; gewoon HDR modus inschakelen en schieten. De camera maakt dan drie belichtingen; één onderbelicht, één goed belicht en één overbelicht.

De HDR modus is snel te bereiken; onder de menu-knop zit een knopje waarmee je in een keuzescherm komt. Hier kun je kiezen voor de picturestyles, bracketing en HDR. Kies je HDR dan kom je in een scherm waar je de HDR instellingen kunt kiezen.

Canon 5D mark III; HDR mode

Hier kun je aangeven hoeveel stops je tussen de verschillende opnames wilt hebben. Er is een automatische stand en je kunt handmatig kiezen voor één, twee of drie stops. De tweede instelling laat je bepalen hoe het eindresultaat eruit moet zien. De camera maakt namelijk zelf een HDR afbeelding in de camera.

Deze HDR is een Jpeg, maar als je wilt kunnen ook de originele (RAW of Jpeg) bestanden bewaard blijven die voor de HDR gebruikt zijn. Zo kun je ook alsnog in Photoshop (of dergelijke) je eigen HDR maken aan de hand van de bronbestanden.

In de instellingen kun je aangeven of het HDR effect natuurlijk moet zijn of niet. Er zijn hierbij een aantal verschillende keuzes. De camera kan de afbeeldingen automatisch op elkaar uitlijnen wanneer je minimaal bewogen hebt tussen de verschillende opnames in.

Prijs


De officiële adviesprijs van de Canon 5D mark III is 3.499 euro. Dat is duizend euro duurder dan de Canon 5D mark II ruim drie jaar geleden moest opbrengen. Een fikse meerprijs dus en daarmee een drempel voor veel potentiële kopers.

Als de Canon 5D mark III voor 2.500 euro over de toonbank was gegaan had ik hem vandaag nog besteld. Met deze stevige meerprijs zullen vele fotografen (net als ik) de aanschaf wat meer moeten afwegen.

De Canon 5D mark II is nog steeds een uitstekende camera en met een prijs van zo'n 1.750 euro (de helft van de mark III) is het helemaal niet vreemd om nu alsnog een 5D mark II aan te schaffen.

De adviesprijs hoeft nog niet de winkelprijs te zijn. Het is goed mogelijk dat de prijs lager uit valt in de praktijk. Bij de 5D mark II viel dat destijds tegen, maar aangezien de prijs in Duitsland al zo'n 200 euro lager lijkt te liggen verwacht ik dat het hier ook gaat dalen. En anders bestel je hem gewoon in Duitsland.

Canon Speedlite 600EX-RT


Ik heb ook nog lekker kunnen spelen met de nieuwe Speedlite met radiografische besturing (want ik moest toch wachten totdat er een 5D mark III vrij kwam). Ik moet zeggen dat ik behoorlijk enthousiast ben geworden.

Met de draadloze trigger en de 600EX kun je, net zo gemakkelijk als de opzetflitser rechtstreeks op je camera, razendsnel prima flitsfoto's maken. Zelf maak ik voor dit soort werk gebruik van PocketWizards, maar eigenlijk is Canon's eigen systeem prettiger.

Het is daarbij ook mogelijk om je flitserinstellingen vanaf de transmitter te wijzigen. Zo hoef je dus niet meer naar je flitser toe te lopen. Ook handig; je kunt ook vanaf ene flitser je camera ontsteken en zo dus een foto maken terwijl je niet eens bij je camara bent.

Owh, de bediening van de 600EX is wel even wennen; deze is volstrekt anders dan je op de 580EX mark II gewend was.

Fotograaf Syl Arena heeft al enige tijd met de nieuwe Speedlite en trigger kunnen spelen. Op zijn blog vind je zijn eerste bevindingen en hieronder kun je een video van hem bekijken over de nieuwe radiografische flitsapparatuur.


Introductie video


Hieronder zie je de introductie video van Canon Nederland voor de Canon 5D mark III. Het laat een aantal details zien van de nieuwe camera.


De Canon 5D mark III komt eind maart beschikbaar en heeft een advies verkoopprijs van 3.499 euro.

Voorlopige conclusie


De Canon 5D mark III biedt zeker een aantal mooie updates die de moeite waard zijn. De uitstekende autofocus, hoger ISO bereik, verbeterde body en betere filmfuncties bijvoorbeeld. Grote tegenvaller is in mijn ogen de prijs, die staat niet bepaald in verhouding met de eveneens uitstekende Canon 5D mark II.

Mijn advies zou voorlopig zijn om de testresultaten van de echte reviews af te wachten. Wanneer blijkt dat de Canon 5D mark III aanzienlijk verbeterde beeldkwaliteit biedt is dit de aanschaf mogelijk wel waard. Tot die tijd lijkt het me verstandig om af te wachten opdat Canon de prijzen verlaagd.

Heb je nog vragen over de Canon 5D mark III stel deze dan in de reacties!

Meer informatie


- Canon 5D mark III preview door Bas de Meijer
- Canon 5D mark III preview door Bert Stephani
- Canon 5D mark III preview door Jeff Ascough
- Canon 5D mark III persbericht op Canon Club Nederland.
- Voorbeeldfoto's gemaakt met de Canon 5D mark III
- Canon 5D mark III preview door DP Preview

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek

Prijzen voor de Canon EOS 5D mark III

 » Mediamarkt  19 augustus 2015   € 2.699,00 
 » CameraNU.nl  25 april 2015   € 2.699,00 
 » CameraTools  6 december 2016   € 2.749,00 
 » Camerashop.nl  16 februari 2016   € 2.799,00 
 » Foka.nl  11 april 2013   € 2.899,00 
 » Digitalstreet  12 november 2012   € 2.929,00 
 » Kamera-Express  1 augustus 2012   € 2.969,00 
 » CameraNU  1 augustus 2012   € 2.969,00 
 » CameraTop100  6 augustus 2012   € 2.975,00 
 » Bol.com  3 januari 2013   € 2.999,00 
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

39 reacties

 1. MaGi
  Profiel MaGi schreef op zaterdag 3 maart 2012 om 01:25

  Leuk artikel en eens met je conclusie over de prijs. Als die rond de 2500 EUR had gelegen, had ik nu ook serieus overwogen of de 5DIII een vervanger zou zijn voor mijn 5DII.

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 3 maart 2012 om 01:43

  Terecht opgemerkt dat de prijs/kwaliteitverhouding het zwakste punt is van de 5D MKIII. Wel is het geavanceerde AF systeem een opsteker. Verder ben ik eigenlijk het meest benieuwd naar z'n ISO performance. Als dat aanzienlijk beter is dan z'n voorganger dan gaat ie er op termijn wel komen. Voorlopig kan ik met de 5D II uitstekend uit de voeten.

 3. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op zaterdag 3 maart 2012 om 07:04

  Ben wel erg benieuwd of er tijdens het persevenement ook nog kritische vragen over die prijs zijn gesteld? Er is van tevoren immers aardig wat rumoer over geweest. Ik vraag me af Canon die prijs nu bijvoorbeeld om strategische redenen bewust wat hoger inschiet zodat ze er straks nog een model onder/tussen kunnen zetten, bijvoorbeeld...?

 4. Eugène
  Eugène schreef op zaterdag 3 maart 2012 om 09:43

  Sta me ook af te vragen of over de hoge prijs gesproken is. Kan je dat ons vertellen Elja? Verder vind ik die HDR super. Ik zit meestel in een bos met fel achterlicht te werken. Ideaal voor dit soort gevallen met extreme contrasten. Wel jammer dat ik eerst mijn huis moet verkopen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.008 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord