Ontdek hoe je betere foto's kunt maken. Probeer 14 dagen gratis onze online fotografie cursussen.
Michelle Peeters

3 experimenten voor op vakantie

maandag 17 juni 2019, 20:02 door | 4,325x gelezen | 2 reacties

Je kunt je fotografie naar een hoger plan tillen door het aanleren van nieuwe technieken. Wat erg leuk is om te doen, maar het ontbreekt je vaak aan tijd. De vakantie is dan een mooie periode om eens te experimenteren met bijvoorbeeld timelapse, filters, HDR en andere technieken. In dit artikel een drietal ideeën hiervoor.

Radio Kootwijk fullcontraststructure


1. Timelapse


Timelapse is een techniek waarbij fotografie overgaat in video. Hierbij worden meerdere foto's snel achter elkaar getoond als een film. Het resultaat is een bewegend beeld waarbij de tijd razendsnel voorbij gaat. Deze techniek is de laatste jaren erg populair geworden en vrijwel dagelijks te zien op TV.

Voor een mooie timelapse heb je natuurlijk een bewegend onderwerp nodig. Hierbij kan het onderwerp bewegen (bijvoorbeeld de wolken in een landschap) of jouw eigen standpunt.

De eerste variant is het eenvoudigst uit te voeren, dit gaat als volgt. Je zet je camera op statief en je maakt om de paar seconden een foto zonder de instellingen te veranderen. Daarnaast heb je iets nodig om de camera automatisch te laten triggeren, zodat je niet zelf elke keer op de ontspanknop hoeft te drukken.

Bij sommige camera's kun je dit in het menu regelen, maar bij de meeste heb je een aparte intervaltimer nodig. Zo'n intervaltimers zit ingebouwd in een geavanceerde afstandsbediening of in een 'triggertrap'.

Photo Andrew Preble

Startrails vastleggen is ook een vorm van timelapse-fotografie. Foto: Andrew Preble via Unsplash

Voor een timelapse heb je veel foto's nodig: voor een filmpje van een minuut al snel 1500. Begin daarom met een volle accu en een lege geheugenkaart. Om niet al teveel geheugenruimte te ruiken, kun je de camera op een kleinere jpg-grootte instellen. Voor een Full-HD video is een grootte van 1920 pixels aan de lange zijde al voldoende.

Voor de perfecte timelapse schakel je alle automatische instellingen uit. Zo voorkom je dat er tussen de verschillende opnames andere keuzes worden gemaakt. Die veranderingen zie je namelijk goed terug bij het afspelen van de timelapse. Sluitertijd en diafragma, witbalans en de Iso-waarde stel je allemaal met de hand in.

Nadat je hebt scherpgesteld, zet je ook de autofocus uit. Als je alles hebt ingesteld, is het een kwestie van de intervaltimers instellen en activeren. Daarna kun je gerust iets anders gaan doen of lekker achterover leunen (zo kun je ook nog een beetje ontspannen tijdens je vakantie..).

Er zijn veel programma's die de afzonderlijke beelden kunnen omzetten in een filmpje. De meeste bewerkingsprogramma's voor video hebben deze mogelijkheid. Voorbeelden van gratis software hiervoor zijn: VirtualDub, Videomach of Photolapse.

Het is moeilijk om een timelapse weer te geven in een stilstaand beeld. Je kunt het doen door een groot aantal foto's te combineren tot één foto zoals op de foto hieronder.

Maansverduistering Bloedmaan


2. Polarisatie- en grijsverloopfilters


Twee filters die zeker niet misstaan in je vakantiekoffer of -rugzak zijn het polarisatie- en het grijsverloopfilter. Beide zijn zeer geliefd bij landschapsfotografen en waar kun je mooiere landschappen fotograferen dan op vakantie?

Het polarisatiefilter is hèt filter dat de digitale revolutie heeft overleefd. Veel filters uit het analoge tijdperk kunnen namelijk in de nabewerking worden nagebootst, het polarisatie-effect niet. Met een polarisatiefilter kun je zowel reflecties wegnemen als de lucht blauwer maken en andere kleuren intenser.

Reflecties weghalen is bijvoorbeeld interessant voor een etalageruit of een vijver met prachtige goudvissen. Normaal gesproken kun je de vissen of die etalagepop moeilijk fotograferen omdat het licht door het spiegelende oppervlak wordt weerkaatst. Met een polarisatiefilter kan de camera door dat oppervlak heenkijken.

Het wegnemen van de reflecties werkt niet bij metalen oppervlakken, zoals het chroom van een auto. Een polarisatiefilter wordt het meest gebruikt om de lucht dieper blauw te maken en om andere kleuren iets meer verzadigd te maken. Voor een optimaal effect moet je het filter draaien.

De stand van de zon bepaalt hoe je het filter draait. Draai eraan en kijk door de zoeker: je ziet dan in welke stand de lucht het donkerst wordt. Het effect is maximaal als de zon links of rechts van de camera staat. Met de zon recht tegenover of recht achter je doet het niet veel of eigenlijk niets.

Photo Daniele Levis Pelusi

Foto: Daniele Levis Pelusi via Unsplash

Een grijsverloopfilter is deels donker en deels gewoon doorzichtig. Je gebruikt het om een deel van de foto donkerder te maken. Negen van de tien keer is dat de lucht boven een landschap. Die is immers altijd lichter dan het landschap. In sommige gevallen is hij zelfs extreem veel lichter.

Je kunt de lucht in de nabewerking wel ietsje donkerder maken, maar wat is er mooier dan direct in de camera al een perfecte foto maken?

3. High Dynamic Range (HDR)


Als je in een situatie foto's wilt maken met te grote lichtcontrasten, zoals bijvoorbeeld binnenshuis terwijl je door de ramen fel zonlicht ziet, zul je maatregelen moeten treffen. Dergelijke lichtverschillen zijn namelijk niet in één foto te vangen. Je krijgt een foto met overbelichte of onderbelichte delen.

Chateau Neerkanne

Deze foto had wel wat meer dynamisch bereik niet misstaan om de overbelichte plekken te voorkomen

De beperking zit in het dynamisch bereik van je camera. Het is niet op te lossen met één foto helaas. Een oplossing voor dit probleem is HDR (High Dynamic Range). Daarbij maak je meerdere foto's met verschillende belichtingen die je vervolgens samenvoegt tot één foto.

Van de donkere foto's worden de lichte delen gebruikt en van de lichte foto's de donkere. Om een HDR te kunnen maken, heb je dus eerst meerdere foto's nodig met verschillende belichtingen. Houd met onderstaande punten rekening:

 • Beweeg de camera zo min mogelijk tussen de opnames, gebruik bij voorkeur een statief;

 • Kleine bewegingen kunnen door de software nog wel worden opgevangen;

 • Een situatie met bewegende onderwerpen is minder geschikt voor HDR;

 • Maak de verschillende belichtingen met gelijkblijvend diafragma en verschillende sluitertijden.


Een HDR-foto kun je al maken met twee opnames. Bij groot lichtverschil zul je er meer moeten maken. De foto's met verschillende belichtingen worden achteraf samengevoegd tot één HDR-foto. Bewerkingsprogramma's waarmee je dat kunt doen, zijn bijvoorbeeld Photoshop of Lightroom. Daarnaast zijn er ook gratis HDR-programma's te vinden op internet.

Fort de la Chartreuse HDR

HDR-foto van Fort de la Chartreuse

Meer weten over HDR fotografie?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we een complete cursus over dynamisch bereik en HDR. Je kunt deze cursus twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.

Meer weten over het fotograferen van sterrensporen?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we een complete Introductie cursus over het fotograferen van sterrensporen. Je kunt deze cursus twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.


Meer weten of landschapsfotografie en het gebruik van filters?


Bekijk dan onze Masterclass landschapsfotografie met Bas Meelker en leer hoe jij binnen de kortste keren de mooiste landschapsfoto's kan gaan maken.

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

2 reacties

 1. gast schreef op dinsdag 18 juni 2019 om 15:28

  Goede ideeën idd, ik heb deze laatst in de kids vakantie gemaakt. De eerste onweer en bliksem in mei. De vervorming is bewust met de 8mm gemaakt: Flic.kr.

 2. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op dinsdag 18 juni 2019 om 15:31

  @gast: erg leuk, goed gedaan! Dank voor het delen...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door

CameraTools

Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

56.590 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

56.590 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.