3 ideeën om je fotografieniche te ontdekken
maandag 13 mei 2019, 20:02 door Michelle Peeters | 19.453x gelezen | 4 reactiesVeel fotografen zijn alleskunners en als ik naar mezelf kijk doe ik ook eigenlijk alles wat maar op mijn pad komt. Toch schijnt het beter te zijn om een niche te kiezen en je zelf volledig te ontwikkelen binnen een bepaald specialisme.
Misschien kun je zelfs een gat dichten in de markt. Of het kan zijn dat je eens iets anders wilt, een nieuwe richting inslaan, kijken wat allemaal mogelijk is. Ga eens experimenteren! In dit artikel een drietal ideeën hiervoor.
Hoe kies je je niche?
Daadwerkelijk een niche kiezen is makkelijker gezegd dan gedaan. Om te beginnen kun je jezelf eens een aantal vragen stellen die je kunnen helpen bij je keuze. Wat vind je bijvoorbeeld leuk om te doen? Mensen fotograferen of juist stillevens? Houd je erg van gebouwen of juist van de natuur?
En in welk type fotografie ben je goed? Sluiten je kwaliteiten ook aan op de niche waar je passie voor voelt? Als je graag mensen fotografeert, maar dit niet je sterkste kant is, kun je natuurlijk wel proberen hier beter in te worden. Of je kunt ook gewoon experimenteren en het eens over een hele andere boeg gooien om uit te zoeken waar je wél echt in uitblinkt.
Hieronder een aantal leuke fotografische niches voor je op een rijtje. Wellicht dat daar voor jou wel iets moois tussen zit!
1. Lomografie
Ik ken zelf geen enkele Lomograaf, maar wereldwijd schijnt hier een redelijk groot aantal fotografen mee bezig te zijn. Bij Bij Lomografie fotografeer je op een hele nonchalante en onbevangen manier met een analoge camera. Er wordt veel bij geëxperimenteerd en er wordt ook veel aan het toeval overgelaten.
Er worden camera's gebruikt die verre van perfect zijn en daardoor nogal wat licht lekken. En soms worden films in de verkeerde vloeistof ontwikkeld of dubbel belicht.
Bij deze vorm van fotografie hoe je je nu eens niet gevangen te voelen in het stramien van de scherpst mogelijke foto, de volmaakte compositie, het grootste dynamisch bereik, de optimale nabewerking en perfecte objectieven. De imperfecte ongelukjes, nonchalance en creatieve experimenten bij Lomografie zouden weleens een verademing kunnen zijn.
Op de lomografie site kun je eens kijken of het iets voor je is. Een aantal gouden regels bij Lomografie zijn: dat je je camera altijd overal mee naartoe neemt en dat je hem dag en nacht gebruikt, dat je je geen zorgen maakt om de regels, dat je niet nadenkt, dat je snel bent, zo dichtbij mogelijk komt en vanuit de heup schiet.
2. Highspeed fotografie
Hierbij fotografeer je onderwerpen die zó snel bewegen dat je ze op een andere manier niet of nauwelijks kunt vastleggen. Als je de kunst eenmaal onder de knie hebt kun je unieke beelden maken.
De truc hierbij is dat je de beweging niet bevriest met een zeer korte sluitertijd, maar met een flitser. De kortste sluitertijd van je camera (meestal variërend tussen 1/4000 en 1/8000 seconde) kan nóg korter met een flitser. Druppels zijn het ideale onderwerp voor highspeed fotografie.
Hoe het werkt: je stelt je camera dusdanig in dat je met een halve seconde-sluitertijd nog steeds een donkere foto krijgt. Stel dus je laagste iso-waarde in en een klein diafragma. Flits binnen deze halve seconde (altijd raak!) en je flitser verlicht het bewegende onderwerp.
De 'effectieve sluitertijd' is dan gelijk aan de duur van de flits. Dit kan bij een vrij krachtige flitser al sluitertijden van 1/50.000 seconde opleveren.
Met een reportageflitser die je handmatig kunt instellen kun je al snel na wat oefening tot leuke resultaten komen. Zoek (liefst binnenshuis) naar een donkere omgeving, zet je camera op Manual met een klein diafragma, lage iso-waarde. Stel de langst mogelijke sluitertijd in waarmee je nog een zwart beeld krijgt.
Zet dan je flitser aan in een lage stand (= korte flitsduur). Je zou de flitser op de camera kunnen plaatsen, maar in de praktijk worden ze altijd los van de camera gebruikt. Je hebt dan wel een kabel of draadloze aansturing nodig uiteraard. Het resultaat is dat je minder 'platte' beelden krijgt als je de flitser off-camera gebruikt.
Het scherpstellen op je onderwerp (dat er op dat moment nog niet is) is iets dat je van tevoren moet regelen. Houd een puntje van een potlood op de plek waar de druppels gaan vallen en stel hierop scherp.
Haal de camera vervolgens van de autofocus af. En werk uiteraard vanaf statief! Je kunt de highspeed modus van je camera gebruiken om meerdere foto's achter elkaar te maken, maar helaas houdt je flitser dat niet bij.
De timing is bij dit soort fotografie wel hetgeen waar je het meest op moet oefenen. Hoe zorg je dat je op het juiste moment afdrukt? Je kunt heel veel oefenen met een druppelende kraan die met enige regelmaat druppels laat vallen. Maar helaas kun je niet altijd oefenen met een repeterende beweging.
Veel foto's zullen dan ook mislukken, maar als je er veel maakt zit er altijd ook wel wat goeds tussen. Mocht je het de timing-uitdaging echt niet onder de knie krijgen, dan kun je een apparaatje aanschaffen dat de camera en/of flitser aanstuurt op basis van een bewegend object, een geluid, een trilling of bijvoorbeeld een andere lichtbron. Denk aan de Triggertrap mobile.
3. Infrarood fotografie
Bij infraroodfotografie fotografeer je in tegenstelling tot 'normale fotografie' het voor het menselijk oog niet-zichtbare licht. Je fotografeert dus iets anders dan je zelf ziet, wat best bijzonder is. Je kunt infraroodlicht vastleggen op verschillende manieren:
- Met een speciaal filmrolletje in een analoge camera;
- Met een gewone digitale camera met een filter;
- Met een speciale infrarood-digitale-camera.
Infraroodfoto's hebben iets bijzonders, iets magisch en soms zelfs iets surrealistisch. En dat is precies de reden dat een aantal fotografen (ook weer niet heel erg veel) het fanatiek doen.
Sommige materialen weerkaatsen meer infraroodlicht dan andere. Hoe meer licht er weerkaatst wordt, des te lichter iets wordt. Groene bladeren weerkaatsen veel infraroodlicht en worden daardoor lichter (soms bijna wit) en blauwe luchten juist niet, deze worden vaak dreigend donker.
Even het technische verhaal over infraroodlicht: dit is dus het voor ons niet-zichtbare licht. Het voor ons wel zichtbare spectrum (vergelijkbaar met een regenboog, van violet naar rood) valt binnen een golflengte van 380 tot 780 nanometer.
Alles daarbuiten kunnen we niet zien. Voorbij het punt van 870 nanometer begint het infrarood-gebied, dat we kennen van de warmtebeelden.
Als je zelf infraroodfoto's wilt maken is optie 2 (met een gewone digitale camera met een filter) wel de meest toegankelijk optie. Dit voorzetfilter houdt licht tot een bepaalde golflengte tegen en laat alleen de langere golflengtes door. Het varieert per filter hoeveel zichtbaar licht er wel of niet wordt doorgelaten.
Het succes van een voorzetfilter is ook afhankelijk van je camera. Sommige fabrikanten hebben er namelijk alles aan gedaan om infraroodlicht (wat hinderlijk kan zijn) om alleen het zichtbare licht op de sensor terecht te laten komen en al het andere licht zoveel mogelijk te blokkeren. De ene camera is dus gevoeliger voor infraroodlicht dan de andere.
Als het wel lukt moet je met zeer lange belichtingstijden werken en kun je niets meer zien door de zoeker van je camera. Je moet dus alles van tevoren instellen voordat je het filter plaatst. Je bepaalt je compositie en stelt handmatig scherp in de manuele stand van de camera.
Ook moet je handmatig belichten (gebruik de bulb-stand als de sluitertijd langer wordt dan de maximale belichtingstijd van je camera; een halve minuut). Houd de iso-waarde laag en kies een gemiddeld diafragma (f/8). De scherpstelafstand wijkt bij infrarood af van die bij gewoon daglicht, het scherpstelpunt ligt verder naar achteren.
Maak meerdere opnames met verschillende instel-afstanden of probeer of je met het filter ervoor toch kunt scherpstellen op het liveview-scherm. Je hebt dan geen last van deze afwijking.
Nog steeds geen niche gevonden?
Zit bij bovenstaande drie tips nog steeds geen niche die je aanspreekt? Denk dan bijvoorbeeld eens aan:
- Extreem lange belichtingstijden bij daglicht waarbij je zogenaamde 'big stopper' grijsfilters gebruikt;
- Maak je eigen miniatuurlandschapjes en fotografeer dit zo dat het lijkt op een echt landschap;
- Fotografeer eens vanuit de lucht; vanuit een vliegtuig, toren of met een drone.
Aan mogelijkheden geen gebrek en als je toch liever gaat voor de wat meer gangbare fotografie, dan is er op Photofacts Academy natuurlijk een keus aan mogelijkheden. Er is nog zóveel te doen... Succes!
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.
4 reacties
-
Michelle Peeters schreef op dinsdag 14 mei 2019 om 14:23 | reageer
Michelle,
Ik las jouw artikel over niches in Photofacts. Daarin geef je uitleg over het maken van high-speedfoto’s van druppels.
Ik heb enkele jaren geleden na een high-speedavond met fotograferen in het donker en met flits, ook een keer geprobeerd om gewoon bij daglicht in de keuken met statief soortgelijke foto’s te maken. En dat is aardig gelukt met water op een gelig schoteltje (Wedgwood). Zie onderstaande foto van de gouden druppel.
Diafragma 13, sluitertijd 1/160.
Het scherpstellen deed ik met een schroef met platte kop die ik op zijn kop neerzette op de plaats waar de druppels van de kraan neerkwamen.
Groeten, Wim Hoogveld -
gast schreef op zaterdag 18 mei 2019 om 11:31 | reageer
Zeer mooie foto, zie en lees dat ik nog veel moet experimenteren proberen en leren. Ben nu aan het kijken of macro wat voor mij is. Inplaats van gelijk een dure macro lens te kopen heb ik voor 60 euro een raynox DCR-250 aangeschaft en kijken of ik leuke resultaten kan halen om die voorop mijn 16-85 en mijn 70-300 mm te zetten. Conclusie tot nu is dat het lastig is, vooral om meer scherp te krijgen dan alleen maar een heel klein deel van het object. Denk dat ik eens naar F20 moet gaan om te kijken wat het resutaat dan word.
-
Michelle Peeters schreef op zaterdag 18 mei 2019 om 11:34 | reageer
@Gast: van experimenteren (en op je gezicht gaan) leer je nog het meest! Probeer focus stacking eens, dan kun je een object van voor tot achter scherp krijgen, ook bij een macro-foto!
-
Maaike van Steenis schreef op vrijdag 13 september 2019 om 11:08 | reageer
Een niche is inderdaad een belangrijke manier om jezelf te onderscheiden van andere fotografen. Bij de voorbeelden die je noemt ligt het accent alleen nogal op de techniek. Dat is logisch vanuit de fotograaf gezien. Maar niet vanuit de klant.
Om met jouw niche daadwerkelijk klanten aan te trekken, kun je beter denken in termen van doelgroepen (dwz. fotografeer je kinderen, ondernemers, musici) of in de aanleiding voor de shoot (profielfoto's/bruidsfoto's/evenementenfoto's). Dat zijn meer de termen waarop mogelijke klanten zoeken en waarin zij zich herkennen.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Hoe begin je met infrarood-fotografie?
door Nando Harmsen
-
DIY: Infrarood foto's maken met behulp van een oude diskette
door Elja Trum
-
Het Perfecte Plaatje; Tegenpool portret en splash foto
door Elja Trum
-
Gebruik het mini-lenseffect in een druppel
door Michelle Peeters
-
High speed waterdruppels fotograferen
door Tromp Willem van Urk
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.631 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.